Profil osobnosti

Foto: Ondrej Francisci Autor: Archív

Ondrej Francisci

10. 11. 1915 Slovenský Komlóš (HU) – 21. 4. 1985 Bratislava

vážna hudba
skladba

Bio

Bio

1930 – 1935
Učiteľský ústav v Miškolci
1948 – 1949
Hudobná akadémia v Budapešti
1949 – 1950
Štátne konzervatórium v Bratislave
1951 – 1955
VŠMU (kompozícia – Alexander Moyzes)
od 1951
zbormajster a skladateľ Detského zboru Československého rozhlasu v Bratislave
1947 – 1952
bol členom Zväzu slovenských skladateľov

Diela

  • javiskové
  • Rozprávočka pokračuje

    bábková hra
  • Vodník Hastrman

    bábková hra
  • inštrumentálne komorné diela
  • Sláčikové kvarteto D

    OBSADENIE: 2vn, vl, vc
  • klavír a klavír 4-ručne
  • Pionieri pri klavíri

    10 klavírnych skladbičiek
    1953 OBSADENIE: pf
  • Detský svet

    10 prednesových skladieb pre mladých klaviristov
    1983 OBSADENIE: pf
  • hlas (hlasy) sólo
  • Čerešničky

  • Divé húsky

  • Družstevná

  • Hora osloboditeľov

  • Krásna zem

  • Máje

  • Mierová

  • Najsladší čas

  • Od jari do zimy

  • Pieseň mladej brigády

  • Rozprávkový svet

  • Spev mladých

  • Vatra

  • úpravy folklóru pre zbor a cappella
  • Tri východoslovenské ľudové piesne

    OBSADENIE: CM
  • miešaný zbor
  • Májová flauta

    OBSADENIE: CM
  • mužský zbor
  • Pieseň o prvom robotníkovi

    TEXT: A. Plávka
    OBSADENIE: CMa
  • detský zbor
  • Májová

    OBSADENIE: CB
  • Oj, zelené leto

    OBSADENIE: CB
  • Pionierska pieseň

    OBSADENIE: CB
  • Slnečný deň

    OBSADENIE: CB
  • Táborová

    OBSADENIE: CB
  • zbor a nástroje
  • Červená šatka

    pieseň pre detský zbor a veľký orchester
    OBSADENIE: CB, orch
  • Deti slobody

    cyklus 6 piesní pre detský zbor a malý orchester
    OBSADENIE: CB, orch
  • zbor a klavír
  • Sľub vlasti

    Zbierka piesní pre detský zbor s klavírnym sprievodom
    OBSADENIE: CB, pf
  • Mládežnícka jar

    cyklus 6 piesní pre detský zbor a klavír
    1981 VYDAVATEĽ: Slovenský hudobný fond
    OBSADENIE: CB, pf

Bibliografia

  • Štúdie (kapitoly v knihách, slovníkové heslá, vedecké články)
  • ČÍŽIK, Vladimír: Slovenskí dirigenti a zbormajstri
    1986 Opus, Bratislava 1986, s. 96–102
  • Umelecká kritika a publicistika
  • BLAHO, Vladimír: Dvakrát detské zbory
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 12, s. 17
  • SEDLICKÝ, Tibor: K nedožitej sedemdesiatke Ondreja Francisciho
    1985 Rytmus roč. 36, 1985, č. 11, s. 6–7
  • PRIHELOVÁ, Jarmila: In memoriam Ondrej Francisci
    1985 Hudobný život roč. 17, 1985, č. 11, s. 7
  • KLIMO, Štefan: Ondrejovi Franciscimu k narodeninám
    1980 Rytmus roč. 31, 1980, č. 12, s. 8
  • ČUNDERLÍKOVÁ, Eva: Jubilanti : Ondrej Francisci
    1980 Hudobný život roč. 12, 1980, č. 28, s. 7
  • Personálna bibliografia
  • Čo nového priniesli pre deti?
    1978 Hudobný život roč. 10, 1978, č. 12, s. 2
  • Súčasná slovenská detská piesňová a sborová tvorba
    1961 Slovenská hudba roč. 5, 1961, č. 7-8, s. 324–326

Diskografia

  • Foto: Technik TECHNIK
    1978 LP – Opus 9119 0680
    1. Thomas Morley: Fire, fire
      Spevácky zbor Technik, Pavol Procházka (dir.)
    2. Jacobus Gallus: Omnia vincit amor
      Spevácky zbor Technik, Pavol Procházka (dir.)
    3. Piotr Iľjič Čajkovskij: Nočevala tučka
      Spevácky zbor Technik, Pavol Procházka (dir.)
    4. Antonín Dvořák: Vyběhla bříza, z cyklu V přírode
      Spevácky zbor Technik, Vladimír Slujka (dir.)
    5. Visarion Šebalin: Škovránok
      Spevácky zbor Technik, Pavol Procházka (dir.)
    6. Vincent Thomas: Close of day
      Spevácky zbor Technik, Vladimír Slujka (dir.)
    7. Ilja Zeljenka: Vajano
      Beáta Hudecová (a), Spevácky zbor Technik, Vladimír Slujka (dir.)
    8. Ivan Hrušovský: Tri etudy pre miešaný zbor – Rytmus
      Spevácky zbor Technik, Peter Rebro (pf), Pavol Procházka (dir.)
    9. Ilja Zeljenka: Roztopaš
      Spevácky zbor Technik, Pavol Procházka (dir.)
    10. Ondrej Francisci: Tri východoslovenské ľudové piesne
      Spevácky zbor Technik, Vladimír Slujka (dir.)
    11. Ján Cikker: Tri slovenské ľudové piesne – Za horami, za dolami
      Spevácky zbor Technik, Pavol Procházka (dir.)
    12. Ilja Zeljenka: Uspávanka
      Beáta Hudecová (a), Spevácky zbor Technik, Vladimír Slujka (dir.)
    13. Ivan Hrušovský: Išeu Macek
      Spevácky zbor Technik, Pavol Procházka (dir.)
  • Foto: Liszt: Die Legende von der Heiligen Elisabeth LISZT: DIE LEGENDE VON DER HEILIGEN ELISABETH
    LP – SLPX 11650-52
    1. Ferenc Liszt: Die Legende von der heiligen Elisabeth/The Legend of saint Elizabeth
      Kolos Kováts (b), Erzsébet Komlóssy (ms), Sándor Sólyom Nagy (br), Éva Andor (s), József Gregor (b), Lajos Miller (br), György Bordás (br), Bratislavský detský zbor, Ondrej Francisci (zbm.), Slovenský filharmonický zbor, Jan Mária Dobrodinský (zbm.), Slovenská filharmónia, Ferdinand Klinda (org), János Ferencsik (dir.)

Ocenenia

  • titul zaslúžilý pracovník Ministerstva kultúry
    1973

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Tadeáš Salva: Requiem aeternam op. 9
    10. 5.
    1969
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislavské hudobné slávnosti, Katedrála svätého Martina, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Ladislav Chudík (spk), Ján Rybárik (spk), Imrich Fábry (spk), Jiří Zahradníček (t), Slovenský filharmonický zbor, Detský zbor Československého rozhlasu, Ondrej Francisci (zbm.), Slovenská filharmónia, Ladislav Holásek (dir.)
  • Eugen Suchoň: V marci ESD 90
    Dva detské zbory
    2. 6.
    1968
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislava, SK
    INTERPRETI: Detský zbor Československého rozhlasu, Ondrej Francisci (dir.)


« späť na zoznam Aktualizované: 12. 06. 2017