Profil osobnosti

Foto: Ladislav Stanček Autor: Archív

Ladislav Stanček

7. 2. 1898 Prievidza – 15. 4. 1979 Prievidza

vážna hudba
skladba

Bio

Bio

1916
maturita na učiteľskej preparandii v Štubnianskych Tepliciach (neskoršie pôsobenie na tomto ústave ako hudobný pedagóg)
1925 – 1928
Konzervatórium v Brne (organ – Tregler, dirigovanie – F. Neumann, kompozícia a duchovná hudba – V. Petrželka, O. Chlubna), neskôr učilište kláštora na Slovanoch
1928 – 1935
regenschori v blumentálskom kostole v Bratislave a pedagóg teoretických predmetov na Hudobnej a dramatickej akadémii
1935 – 1946
pedagóg na učiteľskej akadémii v Spišskej Kapitule
1946 – 1956
učiteľská akadémia v Spišskej Novej Vsi
1947 – 1949
zbormajster Spišského učiteľského spevokolu

Ladislav Stanček študoval na Gymnáziu v Prievidzi.

Diela

  • melodráma
  • Smrť záhradníkova

  • Žltá ľalia op. 1b

    1923 1923, rev. 1940
  • Príchod sv. Cyrila a Metoda na Devín, op. 36

    pre klavír a zborovú recitáciu
    1936
  • Milan R. Štefánik, op. 42

    1940
  • orchester
  • Na Znievskom hrade, op. 14

    Pochod pre orchester
    1925–1932 OBSADENIE: orch
  • Kytka slovenských piesní

    pre orchester
    1936 OBSADENIE: orch
  • Zhuri od Braniska, op. 41

    pre orchester
    1940 OBSADENIE: orch
  • Andante maestoso

    pre orchester
    1944 OBSADENIE: orch
  • Pod oblôčkom Selanka, op. 69a

    pre orchester
    1950 OBSADENIE: orch
  • Veselý budíček, op. 67

    Pochodové piesne pre dychový orchester
    1950 OBSADENIE: fiati
  • Malá suita, op. 88

    pre dychový orchester
    1962 OBSADENIE: fiati
  • symfonický orchester
  • Lesk na vodách

    OBSADENIE: orch
  • Pod oblôčkom

    OBSADENIE: orch
  • Slovenské piesne, op. 18

    pre orchester
    1932 OBSADENIE: orch
  • komorný orchester
  • Slovenské ľudové piesne

    pre sláčikový orchester
    1940 OBSADENIE: archi
  • Hornonitrianska predohra, op. 85

    pre dychový orchester
    1959 OBSADENIE: fiati
  • Pamiatke hrdinov, op. 82a

    pre dychový súbor
    1959 OBSADENIE: fiati
  • Slávnostný pochod, op. 82c

    pre dychový orchester
    1959 OBSADENIE: fiati
  • Smútočný pochod, op. 82b

    pre dychový orchester
    1959 OBSADENIE: fiati
  • Zahučali hory

    pre dychový orchester
    1968 OBSADENIE: fiati
  • Slávnostná znelka, op. 94c

    pre dychový súbor
    1973 OBSADENIE: fiati
  • sólový hlas (hlasy) a orchester
  • Modlime sa dieťa zlaté, op. 15c

    1932 TEXT: Vladimír Roy
    OBSADENIE: v, orch
  • Jak búrkou rvané lístky kvetov, op. 15b

    1932–1939 TEXT: Vladimír Roy
    OBSADENIE: v, orch
  • Žeravo horí oblak na obzore, op. 15a

    1932–1939 TEXT: Vladimír Roy
    OBSADENIE: v, orch
  • Orie Janík, orie

    pre barytón a orchester
    1943 OBSADENIE: br, orch
  • sólový hlas (hlasy), zbor a orchester
  • Nad mojou zemou holubica lieta, op. 73

    Kantáta pre soprán sólo, miešaný zbor a orchester
    1952 TEXT: J. Slza
    OBSADENIE: s, CM, orch
  • Žalm 148, op. 90

    pre hlas, miešaný zbor a orchester
    1966 OBSADENIE: v, CM, orch
  • zbor a orchester
  • Riavy Slovenského raja

    pre mužský zbor a orchester
    1943 OBSADENIE: CMa, orch
  • Slávnosť na horách, op. 76

    Kantáta pre miešaný zbor a veľký orchester
    1954 1954, rev. 1973–1977
    TEXT: Milan Lajčiak
    OBSADENIE: CM, orch
  • inštrumentálne komorné diela
  • Ave Maria

    1941 OBSADENIE: v, vn, org
  • sólový nástroj
  • Idyla, op. 103b

    pre akordeón
    1973 OBSADENIE: ac
  • Variácie na pieseň "Banujem za tebou"..., op. 103a

    pre akordeón
    1973 OBSADENIE: ac
  • Pri vatre, op. 104b

    pre klarinet
    1975 OBSADENIE: cl
  • klavír a klavír 4-ručne
  • Detská suita

    OBSADENIE: pf
  • Klavírne variácie

    OBSADENIE: pf
  • Slovenské deti pri klavíri, op. 55

    OBSADENIE: pf
  • Zo života

    OBSADENIE: pf
  • Uspávanka, op. 86b

    pre klavír
    1967 OBSADENIE: pf
  • Intráda, op. 97b

    pre klavír
    1968–1972 OBSADENIE: pf
  • Meditácia, op. 97a

    pre klavír
    1968–1972 OBSADENIE: pf
  • Melódia, op. 97d

    pre klavír
    1972 OBSADENIE: pf
  • Valčík, op. 97c

    pre klavír
    1972 OBSADENIE: pf
  • organ
  • Andante

    OBSADENIE: org
  • Hojže, Bože

    (meditácia)
    OBSADENIE: org
  • Kto za pravdu horí

    OBSADENIE: org
  • Largo

    OBSADENIE: org
  • Praeludia jubilate Deo

    OBSADENIE: org
  • Slávnostná predohra

    OBSADENIE: org
  • dva nástroje
  • Balada

    OBSADENIE: vc, pf
  • Melanchólia

    OBSADENIE: vc, pf
  • Prelúdium a meditácia

    OBSADENIE: vl, pf
  • Sonatína

    OBSADENIE: fl, pf
  • Do pamätníka, op. 35

    1924–1954 OBSADENIE: vn, pf
  • Sonáta g mol, op. 4

    pre husle a klavír
    1929 OBSADENIE: vn, pf
  • Sonáta e mol, op. 10

    pre violončelo a klavír
    1930–1931 OBSADENIE: vc, pf
  • Parafráza na slovenské piesne, op. 22

    1933 OBSADENIE: vn, pf
  • Zo slovenských dolín, op. 38a, b

    pre husle a klavír
    1938 1938, rev. 1957
    OBSADENIE: vn, pf
  • Zmes slovenských piesní, op. 38c

    pre dvojo huslí
    1938–1952 OBSADENIE: 2vn
  • Spomienka, op. 59b

    pre husle a klavír
    1948 OBSADENIE: vn, pf
  • Zmes ruských ľudových piesní

    pre husle a violu
    1952 OBSADENIE: vn, vl
  • Uspávanka, op. 80b

    pre husle a klavír
    1956 OBSADENIE: vn, pf
  • Zo slovenských lúk, op. 104a

    pre dva klarinety
    1973 OBSADENIE: 2cl
  • Mládež sa baví, op. 69b

    pre flautu a klavír
    1978 OBSADENIE: fl, pf
  • tri nástroje
  • Mladým muzikantom

    OBSADENIE: 2vn, pf
  • Komorná suita, op. 29

    pre husle, violu a gitaru
    1934 OBSADENIE: vn, vl, gui
  • Slovenské muškáty, op. 54

    na motívy slovenských národných piesní
    1946 OBSADENIE: vn, vl, vc
  • Slovenské ľudové piesne, op. 74b

    1952 OBSADENIE: 3vn/2vn, pf
  • štyri nástroje
  • Klavírne kvarteto

    OBSADENIE: vn, vl, vc, pf
  • sláčikové kvarteto
  • Dórické kvarteto

    OBSADENIE: 2vn, vl, vc
  • Sláčikové kvarteto č. 2 g mol

    OBSADENIE: 2vn, vl, vc
  • Sláčikové kvarteto č. 3 D dur

    OBSADENIE: 2vn, vl, vc
  • Intermezzo, Lento, op. 59a

    1947 OBSADENIE: 2vn, vl, vc
  • Sláčikové kvarteto Es dur, op. 78

    1956 OBSADENIE: 2vn, vl, vc
  • dychové kvinteto
  • Dychové kvinteto

    OBSADENIE: fl, ob, cl, fg, cr
  • Variácie na pieseň "Nocovali, nocovali dva maliari u nás", op. 108

    1976 OBSADENIE: fl, ob, cl, fg, cr
  • vokálno-inštrumentálne komorné diela
  • Starosloviensky Otčenáš, op. 26

    1934 OBSADENIE: t, harm
  • Dve piesne na česť sv. Jána de la Salle-a

    pre hlas a organ
    1942 OBSADENIE: v, org
  • Omša o Nepoškvrnenom počatí Panny Márie, op. 77a

    pre hlas a organ
    1954 OBSADENIE: v, org
  • Za úrodu, op. 77b

    pre hlas a organ
    1954 OBSADENIE: v, org
  • Litánie loretánske, op. 89a

    1965 OBSADENIE: v, org
  • Litánie o Najsvätejšom Srdci Ježišovom, op. 89b

    pre hlas a organ
    1965 OBSADENIE: v, org
  • Nešpory (Vesperae), op. 89c

    pre hlas a organ
    1966–1967 OBSADENIE: v, org
  • Hymny k nešporám, op. 93

    pre hlas a organ
    1967 OBSADENIE: v, org
  • Tri duchovné piesne, op. 107

    na slová J. C. Pastorella
    1975 OBSADENIE: v, org
  • Spevy omšového ordinária, op. 109

    1978 OBSADENIE: v, org
  • sólový hlas (hlasy) s klavírom
  • Ak žitia môjho, op. 11

    pre hlas a klavír
    OBSADENIE: v, pf
  • Dve piesne, op. 3a, b

    1927–1928 TEXT: Peter Bella Horal, Svetozár Hurban Vajanský
    OBSADENIE: a, pf
  • Štyri piesne, op. 7

    pre tenor (soprán) a klavír
    1929–1930 TEXT: Vladimír Roy, František Hečko
    OBSADENIE: t/s, pf
  • Smútočný odkaz do Paríža (pamiatke Štefánika), op. 16

    pre tenor a klavír
    1932 TEXT: Martin Rázus
    OBSADENIE: t, pf
  • 10 slovenských ľudových piesní, op. 21

    pre tenor a klavír
    1933 OBSADENIE: t, pf
  • 12 slovenských ľudových piesní, op. 24

    1934 OBSADENIE: v, pf
  • Tri piesne na slová Maše Haľamovej, op. 25

    pre soprán a klavír
    1934 TEXT: Máša Haľamová
    OBSADENIE: s, pf
  • 12 národných piesní slovenských, op. 39

    pre vyšší hlas a klavír
    1939 OBSADENIE: t, pf
  • Či to tota, op. 45

    spišské piesne pre tenor a klavír
    1941 OBSADENIE: t, pf
  • Mŕtvy, op. 46

    Cyklus piesní na slová Andreja Žarnova
    1942 OBSADENIE: v, pf
  • Z Trhanovej som ja cymbalista

    pre hlas a klavír
    1954 OBSADENIE: v, pf
  • Piesne umelé, op. 98a, b, c

    pre hlas a klavír
    1969–1974 OBSADENIE: v, pf
  • Tam pod "Skalou" nad Hornádom, op. 106

    pre hlas a klavír
    1974 OBSADENIE: v, pf
  • hlas (hlasy) sólo
  • Ima Missa brevis ad duas voces aequales, op. 12

    1931
  • Pašie podľa Lukáša, op. 101

    1971 OBSADENIE: vv, CM
  • Dve piesne na slová Jozefa Cehula-Pastorella

    pre sólový hlas
    1978 OBSADENIE: v
  • úpravy
  • F. Mendelssohn-Bartholdy: Svadobný pochod

    pre dychový orchester
    1975 OBSADENIE: fiati
  • R. Wagner: Svadobný pochod z opery Lohengrin

    pre dychový orchester
    1975 OBSADENIE: fiati
  • zborové
  • Pomiluj Bože!, op. 5

    1928
  • Venček ľudových piesní č. 2

    1940
  • Päť slovenských piesní, op. 44

    pre mužský (ženský) zbor
    1941 OBSADENIE: CMa/CF
  • Responsoria Missae

    1943
  • Dnes radosť dušu našu plní, op. 53a

    Slávnostný zbor
    1946
  • Šesť slovenských ľudových piesní

    1950
  • 30 slovenských ľudových piesní, op. 79a

    pre ženský (detský) zbor
    1956 OBSADENIE: CF/CB
  • Spievame deťom, op. 86a

    Šesť zborov
    1961 OBSADENIE: CM
  • miešaný zbor
  • Hlaholská omša

    OBSADENIE: CM
  • Spišské piesne

    OBSADENIE: CM
  • Tri piesne z Harichoviec na Spiši, op. 63d

    pre miešaný zbor
    OBSADENIE: CM
  • Zaleť sokol, op. 63a

    pre miešaný zbor
    OBSADENIE: CM
  • Zhuri od Braniska, op. 63b

    pre miešaný zbor
    OBSADENIE: CM
  • Hor sa, Slovák!, op. 43a

    pre miešaný zbor
    1940–1956 OBSADENIE: CM
  • Roztvorili stromy náruč, op. 43b

    pre miešaný zbor
    1940–1956 OBSADENIE: CM
  • Pieseň, op. 58

    Slávnostný zbor
    1947 OBSADENIE: CM
  • Ej, kto mi budze, op. 63c

    pre miešaný zbor
    1948 OBSADENIE: CM
  • Heslo SUS, op. 66b

    pre miešaný zbor
    1948 OBSADENIE: CM
  • Štefánikovi, op. 66a

    pre miešaný zbor
    1949 OBSADENIE: CM
  • 28 východoslovenských piesní, op. 75b

    pre miešaný zbor
    1954 OBSADENIE: CM
  • Piesne z Prievidze, op. 81a

    pre miešaný zbor
    1957 OBSADENIE: CM
  • Piesne z Prievidze, op. 81c

    pre miešaný zbor
    1958 OBSADENIE: CM
  • Ach, ty zem, op. 84a

    pre miešaný zbor
    1959 OBSADENIE: CM
  • Prosba za novokňaza, op. 96a

    pre miešaný zbor
    1968 OBSADENIE: CM
  • Zatíchol dom, op. 84b

    pre miešaný zbor
    1973 1973, rev. 1978
    OBSADENIE: CM
  • Piesne z Prievidze, op. 81d

    pre miešaný zbor
    1977 OBSADENIE: CM
  • mužský zbor
  • Dunaju náš, op. 20

    Kantáta pre veľký mužský zbor
    1933 OBSADENIE: CMa
  • Pomiluj nás, Hospodine, op. 34

    pre mužský zbor
    1936 OBSADENIE: CMa
  • 25 národných piesní slovenských, op. 40

    pre mužský zbor
    1939 OBSADENIE: CMa
  • Keď cesty naše, op. 48b

    pre mužský zbor
    1943 OBSADENIE: CMa
  • Prepusť, ó Pane, op. 48a

    pre mužský zbor
    1943 OBSADENIE: CMa
  • Pieseň sŕdc, op. 53b

    pre mužský zbor
    1946 OBSADENIE: CMa
  • Ešte je toľko krajov, op. 65a

    pre mužský zbor
    1949 OBSADENIE: CMa
  • Jak odporúčaš, op. 65b

    pre mužský zbor
    1949 OBSADENIE: CMa
  • Slovo, op. 79c

    pre mužský zbor
    1956 OBSADENIE: CMa
  • Driemaj sladko, op. 6

    Smútočný mužský zbor
    1974 OBSADENIE: CMa
  • ženský zbor
  • Slovenské ľudové piesne, op. 66c

    pre ženský zbor
  • Koledy, op. 30

    pre ženský zbor
    1934–1943 OBSADENIE: CF
  • Sloboda, op. 62a

    pre trojhlasný ženský zbor
    1948 OBSADENIE: CF
  • detský zbor
  • Chceme žiť v pokoji, op. 62b

    pre detský zbor
    OBSADENIE: CB
  • Piesne a skladby pre detské zbory, op. 102

    OBSADENIE: CB
  • Tri detské zbory, op. 51

    1943 OBSADENIE: CB
  • zbor a nástroje
  • Missa "Deus sempiterne", op. 23

    OBSADENIE: CM, orch, org
  • Ave Maria, op. 17a

    pre ženský zbor a organ
    1932 OBSADENIE: CF, org
  • O salutaris hostia, op. 17c

    pre ženský zbor a organ
    1932 OBSADENIE: CF, org
  • Sub tuum praesidium, op. 17b

    pre ženský zbor a organ
    1932 OBSADENIE: CF, org

Bibliografia

  • Umelecká kritika a publicistika
  • TURÁK, František: Východoslovenské piesne na Albrechtine
    2017 Hudobný život roč. 49, 2017, č. 1-2, s. 20
  • KOLÁŘ, Robert: Albrechtina: pohľady do minulosti
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 10, s. 3
  • KOLÁŘ, Robert: Albrechtina: večer husľových sonát
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 11, s. 2
  • -as-: Ladislav Stanček sa dožíva šesťdesiatky
    1958 Slovenská hudba roč. 2, 1958, č. 2, s. 84–85
  • HLAVATÝ, J.: Skladby Ladislava Stančeka v českej kritike
    1935 Kultúra 1935, č. 7, s. 69–70
  • Personálna bibliografia
  • Kapitoly o hudobnom umení
    1944 Ružomberok 1944
  • Organ, jeho dejiny, stavba, zostrojenie a zaobchádzanie s ním
    1941 Spišské Podhradie 1941

Diskografia

  • Foto: AVE MARIA et alia opera musica sacra AVE MARIA ET ALIA OPERA MUSICA SACRA
    2013 CD – Music Forum 2306-001-2
    1. Mikuláš Schneider-Trnavský: Diffusa est gratia
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    2. Mikuláš Schneider-Trnavský: Duchovné piesne z Cantus Catholici
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    3. Mikuláš Schneider-Trnavský: Modlitby a piesne op. 39 – Otče náš
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    4. Mikuláš Schneider-Trnavský: Ave Maria
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    5. Ján Levoslav Bella: Ad te Domine levavi
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    6. Ján Levoslav Bella: Saul und David op. 7
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    7. Ján Levoslav Bella: Ave Maria
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    8. Alexander Albrecht: Ave Maria
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    9. Viliam Figuš-Bystrý: 6 ofertórií op. 88 – Ad te levavi animam meam
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    10. Viliam Figuš-Bystrý: Dve Ave Maria op. 94 – Ave Maria
      Tomáš Šelc (bbr), Juraj Tomka (vn), Marek Vrábel (org)
    11. Ladislav Stanček: Starosloviensky Otčenáš, op. 26
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    12. Ladislav Stanček: Ave Maria
      Tomáš Šelc (bbr), Juraj Tomka (vn), Marek Vrábel (org)
    13. Frico Kafenda: Ave Maria
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    14. Štefan Németh-Šamorínsky: Missa brevis č. 1 F dur
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    15. Štefan Németh-Šamorínsky: Missa brevis č. 3 g mol, op. 22
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    16. Štefan Németh-Šamorínsky: Ave Maria č. 1
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    17. Ján Móry: Ave Maria, op. 13
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)


« späť na zoznam Aktualizované: 31. 07. 2017