Profil osobnosti

Foto: Richard Vandra

Richard Vandra

17. 8. 1944 Slovinky pri Krompachoch – 17. 7. 2015 Bilbao

vážna hudba
violončelo

Bio

Bio

1954 — 1958
Hudobná škola v Trnave (Miloslav Klán)
1958 — 1965
Konzervatórium v Bratislave (violončelo – Gustáv Večerný)
1965 — 1970
JAMU v Brne (Bohuš Heran, Karel Krafka)
1970 — 1971
JAMU v Brne, ašpirantúra (Karel Krafka)
1972 — 1973
postgraduálne štúdium Paríž (André Navarra)
1967, 1968
člen Slovenského komorného orchestra
1971 – 1976
sólista vo francúzskom telese Ensemble instrumental Andrée Colson, Langeais
1976 – 1985
člen súboru Trio Istropolitanum
1984 a 1985
koncertný majster v Štátnom komornom orchestri Žilina
od 1986
člen Symfonického orchestra Bilbao v Španielsku (sólista a koncertný majster skupiny violončiel)
1975 – 1977
pedagóg súčasne na VŠMU a na Konzervatóriu Kroměříž
1977 – 1981
pedagóg na Higher Institut of Music v Kuvajte
1990 – 1992
pedagóg na Conservatorio de Ataulfo Argenta v španielskom Santanderi
od 1987
riadny profesor sláčikového oddelenia (violončelo, komorná hra) na Conservatorio superior de J. C. Arriaga Bilbao v Španielsku

Richard Vandra začal svoju profesionálnu kariéru v Slovenskom komornom orchestri (1967, 1968), neskôr sa uplatnil ako sólista vo francúzskom telese Ensemble instrumental Andrée Colson, Langeais (1971 – 1976). V období rokov 1976 – 1985  bol členom súboru Trio Istropolitanum, v rokoch 1984 a 1985 pôsobil v Štátnom komornom orchestri Žilina ako pozvaný koncertný majster skupiny violončiel a od roku 1986 bol členom Symfonického orchestra Bilbao v Španielsku (sólista a koncertný majster skupiny violončiel). Ako sólista a komorný hráč účinkoval v Belgicku, Bulharsku, Francúzsku, Holandsku, Juhoslávii, Maďarsku, Nemecku, Rakúsku, Španielsku, Švajčiarsku, vo Veľkej Británii, v Kuvajte, Argentíne, Bolívii, Brazílii, na Haiti, v Holandských Antilách, v Hondurase, Kolumbii, Kostarike, na Kube, v Mexiku, Peru, Portoriku, USA a Venezuele.

 

O bohatej koncertnej aktivite svedčí úctyhodný počet dirigentov, inštrumentalistov a orchestrov, s ktorými Vandra spolupracoval. Z dirigentských osobností spomeňme mená ako Enrique Garcia Asensio, Zdeněk Bílek, Gustáv Brom, Eduard Fischer, Jiří Kout, Ondrej Lenárd, Yves Parmentier, Ján Pragant, Ľudovít Rajter, Bystrík Režucha, Ulrich Schwinn, Ladislav Slovák, Bohdan Warchal a ďalší. Jeho komornými partnermi boli o. i. Günther Beugel, Vladislav Brunner, Christiane Carpentier, Rafael Climent, Ján Figura, Ivan Gajan, Flora Gómez, Pavol Kováč, Rudolf Macudziński, Horacio Parravicini, Ernest Patkoló, Luis Alberto Requejo, Daniela Varínska, Stanislav Zamborský. Spolupracoval s telesami ako SF, orchester Opery SND, SKO, ŠF Košice, ŠKO Žilina, Camerata slovaca, Bratislavský komorný orchester, Československý orchester mladých filharmonikov Praha, Štátna filharmónia Brno, Filharmónia Bohuslava Martinů Zlín, Komorný orchester Bohuslava Martinů Brno, Orchester Gustava Broma, Ensemble instrumental Andrée Colson, Philharmonisches Staatsorchester Halle, Philharmonisches Kammerorchester Wernigerode, Symfonický orchester rozhlasu a televízie Pleven, Orquesta de camara J. C. Arriaga, Orquesta Sinfónica de Bilbao a i.

 

Významnú kapitolu Vandrových profesionálnych aktivít tvorila od polovice 70. rokov pedagogická činnosť, ktorej výsledky boli zhodnotené v roku 1992 udelením titulu profesor (superior) na základe kráľovského dekrétu Ministerstva školstva Španielskeho kráľovstva v Madride. Súbežne pôsobil na VŠMU v Bratislave a na Konzervatóriu Kroměříž (1975 – 1977), ďalej na Higher Institut of Music v Kuvajte (1977 – 1981) ako aj na Conservatorio de Ataulfo Argenta v španielskom Santanderi (1990 – 1992). Od roku 1987 bol riadnym profesorom sláčikového oddelenia (violončelo, komorná hra) na Conservatorio superior de J. C. Arriaga Bilbao v Španielsku. Vyučoval tiež na letných medzinárodných interpretačných kurzoch v španielskych mestách: Sevilla (1987), Marbella (1988), Mijas (1989), Burgos, Elda, Algeciras (1990), Burgos, Santander (1991, 1994, 1995, 1998, 1999).

 

 

Bibliografia

  • Jurčo, Martin: Violončelo mu vraj prirástlo k telu a Trnava k srdcu
    2015 In: www.nzr.trnava.sk/?q=node/1817
    Novinky z radnice 2015
  • Dohnalová, Lýdia; Vandra, Richard: V zrkadle času : Richard Vandra
    2009 Hudobný život 2009, č. 10, s. 34
  • Ursínyová, Terézia: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 5, s. 4
  • Ursínyová, Terézia: Odležané drevo si majstri dávajú k sviatku
    2008 Pravda 29.7. 2008, č. 175, s. 23
  • Dohnalová, Lýdia; Vandra, Richard: Je čo exportovať...
    2005 Hudobný život 2005, č. 6, s. 29-30
  • Gutierrez J.M.: Stendhal e Isolde, cuartetos premiados en el certamen de música de cámara
    2002 El diario montaňes 21.05. 2002
  • P.G.B.: Menores pero maestras
    1998 Ritmo 1998, č. 10
  • Balbona G.: M.Jurena, R.Vandra y F.Gómez en el cielo homenaje a J. Mier
    1998 El diario montaňes 19.12. 1998
  • Errekatxo Karmelo: Infrecuente
    1998 El correro 04.12. 1998
  • Grünwald Karin: Von sakraler Musik bis zum spanischen Volkslied
    1998 Allgäuer Zeitung 15.07. 1998
  • J.A.Z. :: La cara buena del disco
    1998 Deia 13.02. 1998
  • Alexia G.P.: El cielo homenaje a J.Mier acoge esta tarde el tercer concierto de la programacion
    1998 Alberta 19.12. 1998
  • Reiss Hainz: Sieben Cello-Solisten brillierten
    1996 Erlanger Umland 21.10. 1996
  • Bedia Sandra: La gente vuelve a la música clasica de contaminacion acústica y pop
    1996 Alerta 30.11. 1996
  • Ruiz Almundena: Concierto de violonchelo y piano a cargo d R.Vandra y F.Gómez
    1996 El diario montaňes, Santander 30.11. 1996
  • Dávila Cirilo: Bises en la catedral
    1995 Deia 26.08. 1995
  • Bachleda Stanislav: Violončelista R. Vandra zvládol za jediný večer osem nástrojov
    1994 Národná obroda 30.07. 1994
  • J.A.Z.: R.Vandra y F.Gómez en Bidebarrieta
    1994 Deia 07.06. 1994
  • Brunner Christian: Viel Musikalität und ein gutes Zusammenspiel
    1994 Allgäuer Zeitung 20.05. 1994
  • Blersch Alvin: Spielfreude der Instrumentalisten sprühte über
    1993 Salgauer Nachrichten 30.10. 1993
  • HR: Starsolisten zu Gast
    1993 Erlanger Umland 16./17.10. 1993
  • Mora Silvia: Espaňa tiene los más grandes talentos de toda Europa – afirma R.Vandra
    1993 Alerta 31.05. 1993
  • Erkiaga A.: Richard Vandra Amoroso Diskak
    1993 Deia 28.11. 1993
  • J.A.Z.: Nuevo disco de R.Vandra, profesor de la Sinfonica
    1993 Deia 13.11. 1993
  • Otxandio: Hermoso y flexible sinfonismo
    1991 Egin 13.05. 1991
  • Schmid: Konzertabend in der Schlossbergklinik
    1991 Allgäuer Zeitung 21.12. 1991
  • J.A.Z.: El violoncellista R.Vandra hoy con la sinfónica de Bilbao
    1991 Deia 10.05. 1991
  • Vidal Alex: RichardVandra y Pavol Kováč – Concert d´intérprets txecs al Forment Mataroni
    1990 Cronica de Mataró 22.03. 1990
  • Hormias Alberto: El violoncellista R. Vandra y el pianista P. Kováč
    1990 El correo 19.03. 1990
  • Nebreda Elena: Catedraticos del conservatorio de Bilbao darán cursos internacionales
    1990 El correo 02.07. 1990
  • J.A.Z.: Estreno de música para violoncello y orquesta de Castro
    1989 Deia 15.05. 1989
  • Okariz Amaia: R.Vandra – me ha gustado la aventura de este estreno
    1989 Egin 12.05. 1989
  • Marin Ignácio: El músico R.Vandra actuará como solista
    1989 El correo 10.05. 1989
  • Alberdi Amaya: Richard Vandra – Frente a una obra nueva el interprete es creativo
    1989 Gaur 09.05. 1989
  • Conde Ruiz J.M.: El divismo del cello
    1989 Gaur expres 28.06. 1989
  • Bretsch Günther: Ein hochkarätiges Solistenkonzert
    1988 Coburger Tagesblatt 27.02. 1988
  • S.M.: Geglücktes Kammerkonzert
    1988 Salzkammergut-Zeitung, Gmunden 22.09. 1988
  • Berger Jochen: Kammerduo Vandra-Kováč lebendig und sicher im Zusammenspiel
    1988 Coburger Tagesblatt 03.03. 1988
  • Errekatxo Karmelo: Richard Vandra
    1987 El correo 16.11. 1987
  • J.A.Z.: Richard Vandra, concierto Checo
    1987 Deia 15.11. 1987
  • Fuentenebro Isabel: He oído hablar de esta sinfónica
    1987 El correo 11.11. 1987
  • Gastaňaga Ramón Muro: Concierto de la sinfónica
    1987 Deia 09.11. 1987
  • Crespo José Ramón: Actua esta noche chelista Checo y maňana la sinfonica nacional
    1986 Escambray 19.09. 1986
  • Ursínyová Terézia: Profil ľudský a umelecký
    1984 Smena 22.09. 1984
  • Krák Egon: Slovenská filharmónia – Koncerty pre závody
    1984 Hudobný život 26.03. 1984
  • Krák Egon: Široké spektrum výkonov
    1984 Večerník 31.01. 1984
  • J.V.: Žilinští v Brně
    1984 Rovnost 26.10. 1984
  • Kyas Vojtěch: Letní koncerty s hosty
    1983 Lidová demokracie 18.08. 1983
  • Krák Egon: Z Kultúrneho leta v Bratislave – Komorné koncerty
    1982 Hudobný život 1982, č. 18
  • Brhlovič Peter: Dvaja z tria na výbornú
    1982 Smena 09.08. 1982
  • egk: Kováčová klavírna ekvilibristika
    1982 Večerník 23.08. 1982
  • Peyrefitt Magda :: Festival de Musique
    1978 La dépéche de Midi 21.07. 1978
  • Trio Istropolitanum
    1977 Hudobný život 1977, č. 14
  • KV: Hudba na muzejním nádvoří
    1977 Lidová demokracie 07.07. 1977
  • Ondrášek Ivan: Hudba z Kazachstanu
    1977 Hudobný život 23.05. 1977
  • ip: Chce to vydržať
    1977 Večerník 16.05. 1977
  • Brillant concert
    1976 L´echo régional 09.12. 1976
  • Diesol Dominique: Musique d´hier et d´aujourd´hui en Salle Corot
    1976 Les Cahiers de Critique 10.12. 1976
  • L´Ensemble Instrumental Andeé Colson au Cercle Musical – Une magistrale lecon d´interprétation
    1975 La Presse de la Manche 16.01. 1975
  • Malde Julio Andrade: La Coruňa – noches de la Ciudad Vieja
    1974 El ideal gallego 12.07. 1974
  • Patino Ramon: Brillante inauguracion de Las Noches de la Cuidad Vieja
    1974 La Voz de Galicia 12.07. 1974
  • Caballero Daniel: Critica de música
    1973 La Prensa 11.10. 1973
  • Mestre J.Ph.: L´ensmble A.Colson une bien belle famille
    1973 Le Dauphine liberé 24.07. 1973
  • Critica musical
    1973 Jueves de Excelsior 09.11., Mexico 1973
  • Apreciable calidad : El Conjunto Andreé Colson
    1973 El comercio 12.10. 1973
  • Maier E.: Ein unvergessliches Erlebnis waren die Konzerte mit den freunden aus der CSSR
    1971 Freie Erde 04.09. 1971
  • J.T.: Talentovaný violoncellista
    1970 Práce 10.07. 1970
  • yp: Kritika
    1970 Mladá fronta 24.06. 1970
  • Budiš Ratibor: Violoncellový objev
    1969 Mladá fronta 29.12. 1969
  • yp: Violoncellový recitál
    1969 Mladá fronta 19.11. 1969
  • H.P.: R. Vandra / St. Zamborský
    1969 Jeugd en Muziek 19.04., Haarlem 1969
  • g.l.sl: Frank van Koten winnaar concours´moderne muziek
    1969 Trouw 18.04. 1969
  • Vajda, Igor; Čížik, Vlado: Mladí po tretí raz v Trenčianskych Tepliciach
    1968 Slovenská hudba 1968, č. 9-10, s. 439-442
  • Kovářová, Anna: Přerušená přehlídka
    1968 Hudební rozhledy 1968, č. 20, s. 618-619
  • Čížik Vladimír: Viac nádejí ako sklamaní
    1968 Večerník 02.10. 1968
  • Čížek Ľubomír: Vianočný koncert
    1967 Večerník 15.12. 1967

Diskografia

  • Foto: Bilbao Trio BILBAO TRIO
    2006 CD – Slovart Records SR-0062
    1. Nino Rota:
      Richard Vandra (vc)
  • Foto: Classical Top 40 : The 40 Most Beautiful Classical Melodies CLASSICAL TOP 40 : THE 40 MOST BEAUTIFUL CLASSICAL MELODIES
    2004 CD – Brilliant Classics 99301
    1. :
      Klára Havlíková (pf), Ida Černecká (pf), Stanislav Zamborský (pf), Sylvia Čápová-Vizváry (pf), Quido Hölbling (vn), Aladár Móži (vn), Richard Vandra (vc), Jozef Zsapka (gui), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Slovenská filharmónia, Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Ondrej Lenárd (dir.), Bohdan Warchal (dir.)
  • Foto: Drobnosti majstrov DROBNOSTI MAJSTROV
    1998 CD – Opus
    1. Wolfgang Amadeus Mozart:
      Stanislav Zamborský (pf), Ondrej Lenárd (dir.), Oliver Dohnányi (dir.), Valéria Kelly (pf), Pavol Kováč (pf), Quido Hölbling (vn), Anna Hölblingová (vn), Jela Špitková (vn), Richard Vandra (vc)
  • Foto: Slávne skladby majstrov SLÁVNE SKLADBY MAJSTROV
    1977 LP – Opus 9111 0464
    1. Franz Schubert:
      Richard Vandra (vc), Stanislav Zamborský (pf), Valéria Kelly (pf), Anna Hölblingová (vn), Jela Špitková (vn), Quido Hölbling (vn), Ján Salay (pf), Pavol Kováč (pf)
  • Foto: Amoroso AMOROSO
    CD – Slovart Records SR-0065
    1. Georg Friedrich Händel:
      Richard Vandra (vc), Pavol Kováč (pf)

Ocenenia

  • Festival laureátov súťaží v Plevene (BG)
    1971 - zlatá medaila za interpretáciu koncertu Antonína Dvořáka
  • Medzinárodná súťaž súčasnej hudby v Utrechte (NL)
    1969 - 4. cena (duo violončelo a klavír so Stanislavom Zamborským)
  • Manifestačná súťaž k 50. výročiu vzniku ČSSR v Prahe
    1968 - 1. cena
  • Celoštátna súťaž konzervatórií a vysokých škôl v Bratislave
    1961 - 1. cena
  • Celoštátna súťaž konzervatórií a vysokých škôl v Brne
    1960 - 2. cena
  • Celoslovenská súťaž umeleckých škôl
    1957 - 3. cena

Premiéry

  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Vladimír Bokes: Sonatína pre violončelo a klavír, op. 39d
    1985 Prvé uvedenie v zahraničí
    Riga, LV
    INTERPRETI: Richard Vandra (vc), Daniela Rusó (pf)


« späť na zoznam Aktualizované: 19. 10. 2017