Profil osobnosti

Foto: Rajmund Kákoni Zdroj: Archív HC

Rajmund Kákoni

12. 1. 1950 Bratislava

vážna hudba
akordeón
pedagóg – akordeón

Pôsobenie v: Duo Eugen Prochác - Rajmund Kákoni

Bio

Bio

1965 – 1971
Konzervatórium v Bratislave (akordeón – Marta Szőkeová)
1971 – 1975
VŠMU (prvý poslucháč v odbore hra na akordeóne – Marta Szőkeová)
1976 – 1987
hráč na bicích nástrojoch orchestra Novej scény v Bratislave a externý pedagóg VŠMU
od 1987
interný pedagóg VŠMU (1993 docent, 2013 profesor, významní žiaci: Jaromír Zámečník – víťaz Svetového pohára akordeonistov vo Venezuele, Róbert Jurčo, Valerián Tokár, Jarmila Luptovská a ď.)
1985 – 1989
člen dua s pozaunistom Tiborom Winklerom
od 1992
člen dua s akordeonistom Borisom Lenkom
od 2002
člen komorného dua s Eugenom Prochácom (vc)

„Kritiky vyzdvihujú Kákoniho iskrivý temperament a obdivuhodný technický fond. Tieto vlastnosti mu umožňujú vychutnávať farebné detaily, pohrávať si s formovaním tónu a v konečnom dôsledku získavať poslucháčov účinným budovaním celkovej výstavby diel. Najmä v začiatkoch svojej kariéry presviedčal interpretáciou barokových skladieb, že akordeón má veľké možnosti aj v oblasti klasickej literatúry. Od roku 1990 hráva na gombíkovom akordeóne, na čo sa adaptoval formou samoštúdia.“ (Vladimír Čížik: Slovník slovenského koncertného umenia I., Hudobné centrum, Bratislava 2002, s. 62-64.)

Bibliografia

  • Fulka, Vladimír: Galéria hudby v Nitre : Sólo pre akordeón a violončelo
    2017 Hudobný život roč. 49, 2017, č. 7-8, s. 36
  • Teml, Jiří: Revue hudebních nosičů
    2017 Hudební rozhledy 2017, č. 6, s. 62
    (Recenzia CD Accelerande)
  • Chalupka, Ľubomír: Úcta k tvorivosti
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 11, s. 5
  • maš: Predsudky ničia vážnu hudbu
    2015 In: www.kultura.pravda.sk/hudba/clanok/377422-predsudky-nicia-vaznou-hudbou/
    Pravda 2015
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2012 Hudobný život 2012, č. 7-8, s. 13
  • Dohnalová, Lýdia: Festival peknej hudby
    2011 Hudobný život 2011, č. 9, s. 10
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2011 Hudobný život 2011, č. 6, s. 7
  • Alexander, Juraj: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2010 Hudobný život 2010, č. 4, s. 3
  • Urbančíková, Lýdia: Hudobné rezonancie I
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 5, s. 6
  • Dohnalová, Lýdia: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 3-4, s. 5
  • Dohnalová, Lýdia: Recenzie : Klasika : Visions, Slovak Music for Cello and Accordion
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 6, s. 31-32
  • Hašková, Katarína: (new) music at home
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 12, s. 12-13
  • Zvara, Vladimír: Sokolské tance
    2007 Hudobný život 2007, č. 4, s. 23
  • Čížik, Vladimír: Mirbachovské matiné
    2006 Hudobný život 2006, č. 5, s. 11-12
  • Ursínyová, Terézia: Pri čiernej káve s akordeonistkou Monikou Alaxinovou : Lieči hlavou i harmonikou
    2003 Večerník 18.7. 2003
  • Vajnerová, Barbora: Z mirbachovských matiné
    2002 Hudobný život 2002, č. 6, s. 27
  • In memoriam (Marta Szökeová)
    2002 Bulletin HTF VŠMU 2002, s. 1
  • Čížik, Vladimír: Rajmund Kákoni
    2002 Slovník slovenského koncertného umenia I, Hudobné centrum, Bratislava 2002, s. 62-64
    (ISBN 80-88884-39-X)
  • Berger, Igor: Májový Mirbach
    2000 Hudobný život 2000, č. 6, s. 21–22
  • Smetanová, Oľga: Akordeónové "De profundis"
    1997 Hudobný život 1997, č. 3, s. 7
  • Berger, Igor: Štyri premiéry (Juraj Hatrík: Partita giocosa)
    1993 Hudobný život 1993, č. 22, s. 5
  • Berger, Igor: VIII. Týždeň novej slovenskej hudobnej tvorby. Komorné koncerty
    1983 Hudobný život 1983, č. 5, s. 2
  • Rajmund Kákoni
    1982 Portréty slovenských koncertných umelcov. Portraits of Czechoslovak Concert Artists , Slovkoncert, Bratislava 1982, s. 77-79
  • –eč– /Čárska, Etela/: Rajmund Kákoni [recenzia diplomového recitálu]
    1975 Hudobný život 1975, č. 13, s. 2
  • Čížik, Vladimír: Rajmund Kákoni
    1974 Slovenskí koncertní umelci I, Slovenský hudobný fond, Bratislava 1974, s. 139-141
  • Čížik, Vladimír: VII. Prehliadka mladých interpretov. Na vysokej úrovni
    1973 Hudobný život 1973, č. 16, s. 4
  • Čížik, Vladimír: Recitál Rajmunda Kákoniho
    1971 Hudobný život 1971, č. 11, s. 7
  • Dohnalová, Lýdia: Accelerande R. Kákoni, E. Prochác /recenzia CD/
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 12, s. 38
  • Personálna bibliografia
  • Jozef Podprocký : Works for Accordion : Peter Katina [recenzia CD]
    2011 Hudobný život 2011, č. 7-8, s. 56
  • Malé (významné) výročie
    2002 Bulletin HTF VŠMU 2002, s. 6–8
  • "Druhé husle" (O medzinárodnom hudobnom festivale v réžii študentov HF AMU v Prahe 27.–29. 11. 1998)
    1999 Hudobný život 1999, č. 1–2, s. 44
  • Medzinárodný akordeónový seminár v Košiciach
    1994 Hudobný život 1994, č. 19, s. 4
  • Postavenie akordeónu v súčasnosti a prognóza jeho ďalšieho rozvoja
    1994 Zborník habilitačných a inauguračných prednášok pedagógov HTF, Vysoká škola múzických umení, Bratislava 1994, s. 20–23
  • V službách akordeónu (Marta Szökeová)
    1990 Hudobný život 1990, č. 24, s. 7
  • Do tridsiatky veľa nechýba. (Profil pedagóga Marty Szökeovej)
    1979 Hudobný život 1979, č. 24, s. 7

Diskografia

  • Foto: Rajmund Kákoni, Eugen Prochác : Accelerande RAJMUND KÁKONI, EUGEN PROCHÁC : ACCELERANDE
    2015 CD – Hevhetia HV 0094-2-331
    1. Ladislav Kupkovič: Hexagonum
      Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
    2. Camille Saint-Saëns: Modlitba op. 158
      Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
    3. Tiago de Sousa Derriça: Duas canções sem palavras
      Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
    4. Ilja Zeljenka: Largo
      Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
    5. Constantin Dimitrescu: Sedliacky tanec
      Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
    6. Juraj Hatrík: Dva smutné tance
      Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
    7. Mstislav Rostropovič: Humoreska op. 5
      Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
    8. Paul Hindemith: Smútočná hudba
      Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
    9. Jevgenij Iršai: Ecinitna
      Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
    10. Sulchan Cincadze: Sačidao
      Eugen Prochác (vc), Rajmund Remo Kákoni (ac)
    11. Astor Piazzolla: Butcher's Death
      Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
    12. Astor Piazzolla: Michelangelo '70
      Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
  • Foto: Accordion Monologue – Rajmund Kákoni ACCORDION MONOLOGUE – RAJMUND KÁKONI
    2008 CD – Diskant DK 0114-2131
    1. Svetozár Stračina: Svet a deti
      Rajmund Kákoni (ac)
    2. Juraj Hatrík: Nonetto di studi facili
      Rajmund Kákoni (ac)
    3. Milan Novák: Dekamerón
      Rajmund Kákoni (ac)
    4. Ilja Zeljenka: Giocomobil
      Rajmund Kákoni (ac)
    5. Jozef Podprocký: Capriccio rustico, op. 49
      Rajmund Kákoni (ac)
    6. Juraj Hatrík: Štyri monológy – Melancholický monológ
      Rajmund Kákoni (ac)
  • Foto: Visions – Slovak Music for Cello and Accordion VISIONS – SLOVAK MUSIC FOR CELLO AND ACCORDION
    2006 CD – Diskant DK 0094-2 131
    1. Marek Piaček: El efecto föhn
      Duo Eugen Prochác - Rajmund Kákoni, Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
    2. Milan Novák: Tri tatranské bukoliky
      Duo Eugen Prochác - Rajmund Kákoni, Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
    3. Ilja Zeljenka: Štefánka
      Duo Eugen Prochác - Rajmund Kákoni, Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
    4. Jozef Gahér: Legenda podľa epištoly sv. Júdu
      Duo Eugen Prochác - Rajmund Kákoni, Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
    5. Juraj Hatrík: Vízia
      Duo Eugen Prochác - Rajmund Kákoni, Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
    6. Ľubica Čekovská: In Conversation
      Duo Eugen Prochác - Rajmund Kákoni, Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
    7. Daniel Matej: Nice
      Duo Eugen Prochác - Rajmund Kákoni, Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
    8. Marián Lejava: scarce resemblance (notturno no. 6)
      Duo Eugen Prochác - Rajmund Kákoni, Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
  • Foto: Nálady Igora Bázlika NÁLADY IGORA BÁZLIKA
    1997 CD – Igor Bázlik Sound IB 0001 2 331
    1. Igor Bázlik: V zabudnutom hoteli
      Jozef Zsapka (gui), Štúdiový orchester, Igor Bázlik (dir.)
    2. Igor Bázlik: Perinbaba
      Rajmund Kákoni (ac), Štúdiový orchester, Igor Bázlik (dir.)
    3. Igor Bázlik: Princezná čaká princa
      Michal Šintál (ob), Štúdiový orchester, Igor Bázlik (dir.)
    4. Igor Bázlik: Nocturno
      Štúdiový orchester, Vlastimil Horák (dir.)
    5. Igor Bázlik: Večerná pieseň
      Miloš Jurkovič (fl), Štúdiový orchester, Miro Bázlik (dir.)
    6. Igor Bázlik: Keď spíš
      Miloslav Vildner (ar), Štúdiový orchester, Igor Bázlik (dir.)
    7. Igor Bázlik: Obraz z výstavy
      Miroslav Hanák (pf), Orchestr Studio Brno, Miloš Machek (dir.)
    8. Igor Bázlik: Pieseň pre teba
      Josef Čejka (ob), Štúdiový orchester, Igor Bázlik (dir.)
    9. Igor Bázlik: Tajná láska
      Jozef Zsapka (gui), Štúdiový orchester, Igor Bázlik (dir.)
    10. Igor Bázlik: Balada
      Miloslav Vildner (ar), Štúdiový orchester, Igor Bázlik (dir.)
    11. Igor Bázlik: Spomienka na máj
      Orchestr Studio Brno, Erik Knirsch (dir.)
    12. Igor Bázlik: V nedeľu na korze
      Michal Šintál (ob), Štúdiový orchester, Igor Bázlik (dir.)
    13. Igor Bázlik: Snáď len čírou náhodou
      Ján Hajnal (pf), Tanečný orchester Československého rozhlasu v Bratislave, Vieroslav Matušík (dir.)
    14. Igor Bázlik: Ty
      Miloslav Vildner (ar), Štúdiový orchester, Igor Bázlik (dir.)
    15. Igor Bázlik: Bossa nova naboso
      Miloš Jurkovič (fl), Štúdiový orchester, Igor Bázlik (dir.)
    16. Igor Bázlik: Túžba
      Orchester Vieroslava Matušíka, Vieroslav Matušík (dir.)
  • Foto: Choral Fantasia : Contemporary Slovak Accordion CHORAL FANTASIA : CONTEMPORARY SLOVAK ACCORDION
    1994 CD – Hudobný fond SF 00162131
    1. Juraj Hatrík: Chorálová fantázia
      Vladimír Miklovič (cr), Boris Lenko (ac), Vojtech Samec (fl), Pavel Bubeníček (tr), Miloslav Pongrác (tn), Vladimír Kubovčák (vc), Peter Krchlík (tp), František Rek (tam), Marián Vach (dir.)
    2. Juraj Hatrík: Partita giocosa
      Rajmund Kákoni (ac)
    3. Juraj Hatrík: Pulzácie I.
      Vladimír Čuchran (ac)
    4. Juraj Hatrík: Sentencie
      Ľubomír Žovic (ac)
    5. Juraj Hatrík: Štyri monológy
      Jarmila Luptovská (ac), Valerián Tokár (ac)

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Peter Zagar: Dominantný akord
    pre violončelo a akordeón
    29. 7.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Festival peknej hudby, Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej, Banská Štiavnica, SK
    INTERPRETI: Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
  • Iris Szeghy: Folclorico
    27. 10.
    2015
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Kasárne/Kulturpark, Košice, SK
    INTERPRETI: Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
    Premiéra verzie pre violončelo a akordeón.
  • Jevgenij Iršai: Ecinitna
    pre violončelo a akordeón
    27. 7.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Festival peknej hudby, Rytierska sála Starého zámku, Banská Štiavnica, SK
    INTERPRETI: Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
  • Juraj Hatrík: Dva smutné tance
    pre violončelo a akordeón
    10. 6.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
  • Ladislav Kupkovič: Hexagonum
    pre violončelo a akordeón
    5. 5.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Cíferská hudobná jar, Cífer, SK
    INTERPRETI: Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
  • Juraj Hatrík: Vízia
    Mizanscéna III. pre violončelo, akordeón a dva gitarové vstupy
    10. 2.
    2008
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac), Martin Krajčo (gui)
  • Rudolf Pepucha: Luigi Luigi
    Elektroakustická kompozícia pre akordeón a PC v 5.1 systéme zvuku
    18. 11.
    2006
    Prvé uvedenie na Slovensku
    epoché, Slovenský rozhlas, Štúdio 5, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Rajmund Kákoni (ac)
  • Jozef Podprocký: Capriccio rustico, op. 49
    13. 11.
    2006
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Festival súčasného umenia Košice, Malá sála Domu umenia, Košice, SK
    INTERPRETI: Rajmund Kákoni (ac)
  • Ľubica Čekovská: In Conversation
    pre violončelo a bajan
    12. 11.
    2006
    Prvé uvedenie na Slovensku
    epoché, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
  • Marián Lejava: scarce resemblance (notturno no. 6)
    pre akordeón, violončelo a CD Wop. 13
    14. 10.
    2006
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Večery novej hudby, Štúdio 12, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
  • Ilja Zeljenka: Hudba pre violončelo a akordeón
    19. 3.
    2006
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
  • Jozef Gahér: Legenda podľa epištoly sv. Júdu
    pre violončelo a klavír
    19. 3.
    2006
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
  • Ilja Zeljenka: Štefánka
    Slovenské tango pre violončelo a akordeón
    19. 3.
    2006
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)
  • Víťazoslav Kubička: Martin Luther op. 173
    22. 5.
    2005
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Veľký evanjelický kostol, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Ladislav Neshyba (bbr), Eva Hornyáková (s), Mária Koledová (ms), Martin Mikuš (br), Július Žatko (br), Miriam Garajová (s), Anima Cantanda, Milan Vonderka (vn), Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac), Anna Predmerská-Zúriková (org), Adrian Kokoš (dir.)
  • Milan Novák: Tri dialógy
    pre akordeón a klavír
    12. 10.
    2003
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Rajmund Kákoni (ac), Ivan Gajan (pf)
  • Jozef Gahér: Monodráma bez slov
    pre soprán, akordeón a bicie
    12. 11.
    2002
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Slovenský rozhlas, Štúdio 2, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Jana Tarajová Valášková (s), Rajmund Kákoni (ac), Richard Mrázik (bat)
  • Milan Novák: Dekamerón
    Desať variácií na dórskú tému pre akordeón
    21. 4.
    2002
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Rajmund Kákoni (ac)
  • Milan Novák: P. F. 2002
    pre dva akordeóny
    21. 4.
    2002
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Rajmund Kákoni (ac), Vladimír Čuchran (ac)
  • Marek Piaček: Cesta lemovaná dcérami noci
    28. 5.
    2000
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Boris Lenko (ac), Rajmund Kákoni (ac)
  • Jozef Gahér: Dva fragmenty
    pre flautu, husle, violončelo a akordeón
    28. 5.
    2000
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Marek Piaček (fl), Jozef Podhoranský (vc), Rajmund Kákoni (ac)
  • Jozef Gahér: Fantasia ricercata
    28. 5.
    2000
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Marek Piaček (fl), Jozef Podhoranský (vc), Rajmund Kákoni (ac)
  • Jozef Gahér: Immaginazione rapsodico
    28. 5.
    2000
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Rajmund Kákoni (ac)
  • Juraj Hatrík: Partita giocosa
    (in ordinario alfabetico) per fisarmonica
    12. 9.
    1993
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Rajmund Kákoni (ac)
  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Juraj Hatrík: Tri intermezzá pre akordeónové duo
    19. 6.
    1995
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Bruckner-Konservatorium, Linz, AT
    INTERPRETI: Rajmund Kákoni (ac), Boris Lenko (ac)

Audio

  • Novák, Milan: Tri tatranské bukoliky



    Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac)

    Zdroj: Archív HC


« späť na zoznam Aktualizované: 02. 11. 2017