Profil osobnosti

Foto: Marcel Štefko

Marcel Štefko

22. 2. 1968 Martin

vážna hudba
klavír
pedagóg – klavír

Pôsobenie v: Pressburger Hummel Ensemble

Bio

Bio

1982 - 1986
Konzervatórium v Žilinea (klavír - Dagmar Dubenová)
1987 - 1993
VŠMU v Bratislave (klavír - Marián Lapšanský), štipendijný pobyt v Banff Centre of the Arts v Kanade
1998 - 2000
Musikhochschule v nemeckom Lübecku, postgraduálne štúdium koncertného smeru zavŕšené tzv. Konzertexamen (obdoba ašpirantúry), klavír (James Tocco)
majstrovské interpretačné kurzy:
Lazar Berman, Eugen Indjić, Pierre Jasmin

Marcel Štefko sa popri sólistickej činnosti uplatňuje ako komorný partner inštrumentalistov (husle, violončelo, klarinet, pozauna), spevákov, ako aj v komorných združeniach (klavírne triá). Ako sólista a komorný partner sa predstavil na koncertoch a medzinárodných hudobných festivaloch na Slovensku, v Čechách, v Rakúsku, Kanade a niekoľkokrát v Nemecku. Realizoval nahrávky pre Rozhlas a televíziu Slovenska, Český rozhlas a ORF. Pedagogicky pôsobí na HTF VŠMU.

Bibliografia

  • Puškášová, Melánia: Dva pohľady na Komorné dni Johanna Nepomuka Hummela
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 7-8, s. 14
  • Čížik, Vladimír: Marcel Štefko
    2002 Slovník slovenského koncertného umenia I, Hudobné centrum, Bratislava 2002, s. 139-140
    (ISBN 80-88884-39-X)
  • Čížik, Vladimír: Hrubovčák – Štefko
    1996 Hudobný život 1996, č. 8, s. 4
  • Cichá, Klaudia: Dve koncertné nedele
    1995 Hudobný život 1995, č. 9, s. 5
  • nl: Malá príjemná premiéra
    1994 Pravda 25. 1. roč. 75, 1994, č. 19, s. 11
  • Berger, Igor: Slovo mali mladí
    1994 Hudobný život 1994, č. 9, s. 3
  • Ursínyová, Terézia: Kultúrne leto. Pondelky v Klariskách
    1994 Hudobný život 1994, č. 16, s. 4
  • Dohnalová, Lýdia – Földešová, Marta: Festivalová Žilina
    1994 Hudobný život 1994, č. 10, s. 3
  • Berger, Igor: Hummelova klavírna súťaž
    1993 Hudobný život 1993, č. 18, s. 2
  • Čížik, Vladimír: Smetanova klavírna súťaž
    1985 Hudobný život 1985, č. 3, s. 2
  • Ursínyová, Terézia: XIX. PMKU v Trenčianskych Tepliciach
    1985 Hudobný život 1985, č. 19, s. 3

Diskografia

  • Foto: Debussy / Rachmaninov / Gershwin DEBUSSY / RACHMANINOV / GERSHWIN
    2013 CD – Diskant DK0148-2131
    1. Claude Debussy: Preludes Book II
      Marcel Štefko (pf)
    2. Sergey Rachmaninov: Variations on a Theme of Corelli Op. 42
      Marcel Štefko (pf)
    3. George Gershwin: Rhapsody in Blue (Rapsódia v modrom)
      Marcel Štefko (pf)

Ocenenia

  • Medzinárodná hudobná súťaž Pražská jar, Praha (CZ)
    1998 - semifinalista
  • Medzinárodná klavírna súťaž Johannesa Brahmsa v Pörtschachu (AT)
    1994 - 1. cena
  • Medzinárodná klavírna súťaž J. N. Hummela, Bratislava
    1993 - 2. cena, Cena SHF udeľovaná najlepšiemu slovenskému účastníkovi
  • Smetanova súťaž s medzinárodnou účasťou v Hradci Králové (CZ)
    1988 - 3. cena, Cena za najlepšiu interpretáciu tvorby 20. storočia
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1986 - 1. cena, Cena SHF
  • Smetanova súťaž s medzinárodnou účasťou v Hradci Králové (CZ)
    1985 - 3. cena

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Zdenko Mikula: Kde bolo, tam bolo
    Hudba k ľudovým rozprávkam zo zbierky P. Dobšinského a obrázkom Ľ. Fullu pre klavír
    20. 11.
    1990
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Slovenský rozhlas, Koncertné štúdio 2, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Marcel Štefko (pf)


« späť na zoznam Aktualizované: 04. 04. 2017