Profil osobnosti

Foto: Bernadetta Šuňavská Autor: Pavel Kastl

Bernadetta Šuňavská

19. 7. 1977 Detva

www.sunavska.com

vážna hudba
organ

Bio

Bio

1991 - 1997
Konzervatórium v Košiciach (organ - Emília Dzemjanová, klavír - Naďa Demeterová)
1997 - 2001
VŠMU (organ - Ferdinand Klinda, klavírna prax - Tatiana Fraňová)
2001 - 2004
Staatliche Hochschule für Musik vo Freiburgu v Nemecku (organ - Klemens Schnorr)
od 2004
Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart v Nemecku (organ - Bernard Haas) a súkromne u prof. Daniela Maurera vo francúzskom Štrassburgu

Popri sólistickej činnosti (organ, klavír) spolupracuje ako komorná partnerka s Albertom Hrubovčákom, tn, Rastislavom Suchánom, tr, Pavlom Bršlíkom, t a i.

Bibliografia

  • Tichý, Stanislav: Slovenské historické organy
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 9, s. 17
  • Tichý, Stanislav: Slovenská filharmónia
    2012 Hudobný život 2012, č. 7-8, s. 2
  • Platzner, Alexander: Slovenská filharmónia
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 6, s. 2
  • Frisch und individuell
    2008 Hildesheimer Allgemeine Zeitung 29. 1. 2008
  • Zum Greifen nahe
    2006 Oberösterreichische Nachrichten Linz 11. 9. 2006
  • Eine Klangorgie in Wilhering
    2006 Volksblatt 11. 9. 2006
  • Vaculová, Ela; Šuňavská, Bernadetta: Bernadetta Šuňavská: ´The organ is above all a concert instrument...´
    2005 Akcent 2005, s. 2
  • Junge Organistin lässt die Küken tanzen
    2005 Westdeutsche Zeitung 10. 1. 2005
  • Sonne und Stille
    2005 Saarbrücker Zeitung 4. 4. 2005
  • Une jeune Slovaque remporte tout
    2005 Vevey Hebdo 2. 9. 2005
  • Rendes-vous dans deux ans
    2005 Le Nouveliste 29. 8. 2005
  • Dubivská, Daniela: Levočanka B. Šuňavská prerazila do špičky európskej organovej hudby
    2004 Korzár, príloha Spiš 21. 9. 2004
  • Preis für Sunavska, Bestätigung für Jury
    2003 Taunus Zeitung 29. 9. 2003
  • Wenn Bewegung und Klang verschmelzen
    2003 Frankfurkter Rundschau 29. 9. 2003
  • Königinen der Instrumente
    2003 Frankfurter Allgemeine Zeitung 30. 9. 2003
  • Čížik, Vladimír: Bernadetta Šuňavská
    2002 Slovník slovenského koncertného umenia I, Hudobné centrum, Bratislava 2002, s. 140-142
    (ISBN 80-88884-39-X)
  • Dohnalová, Lýdia – Puškášová, Melánia: Mladí opäť v Žiline. 11. ročník Žilinského festivalu mladého koncertného umenia
    2001 Hudobný život 2001, č. 5, s. 19–20
  • Dohnalová, Lýdia: Miniprofil HŽ. Bernadetta Šuňavská
    2001 Hudobný život 2001, č. 4, s. 4
  • Čížik, Vladimír: Vďačím pedagogike a svojej psychike (rorozhovor)
    2001 Učiteľské noviny 2001, č. 38, s. 8
  • Čierna, Alena: Medzinárodná tribúna mladých interpretov
    2001 Hudobný život 2001, č. 10, s. 19
  • Domček, Ľudovít: Sólo pre talentovanú mlaď
    2001 Národná obroda/príloha Štýl 9. 11. 2001
  • Horkay, Tomáš: Kartinky na organe
    2000 Hudobný život 2000, č. 9, s. 30
  • Palovčík, Michal: Zo série komorných koncertov
    2000 Literárny týždenník 2000, č. 20, s. 11
  • (s): Dnes mladé talenty
    2000 Večerník 28.12. 2000
  • Čárska, Etela: Prehliadka mladých organistov
    1994 Hudobný život 1994, č. 6, s. 4
  • Personálna bibliografia
  • Klinda, Ferdinand; Michalko, Ján Vladimír; Szabó, Imrich; Šuňavská, Bernadetta; Melcová, Monika: Nový organ Slovenskej filharmónie očami prvých interpretov
    2012 Hudobný život 2012, č. 7-8, s. 4

Diskografia

  • Foto: Tadeáš Salva: Cello Music TADEÁŠ SALVA: CELLO MUSIC
    2012 CD – Naxos 8.572509
    1. Tadeáš Salva: Dvanásť prelúdií pre dve violončelá
      Eugen Prochác (vc), Ján Slávik (vc)
    2. Tadeáš Salva: Koncert op. 11
      Eugen Prochác (vc), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Marián Lejava (dir.)
    3. Tadeáš Salva: Tri árie
      Eugen Prochác (vc), Nora Skuta (pf)
    4. Tadeáš Salva: Malá suita
      Eugen Prochác (vc), Nora Skuta (pf)
    5. Tadeáš Salva: Slovenské concerto grosso č. 3
      Juraj Čižmarovič (vn), Eugen Prochác (vc), Bernadetta Šuňavská (org)
  • Foto: Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala – Slovenská filharmónia SLOVENSKÝ KOMORNÝ ORCHESTER BOHDANA WARCHALA – SLOVENSKÁ FILHARMÓNIA
    2008 CD – Slovenská filharmónia SLF 0020-2-131
    1. Eugen Suchoň: Serenáda op. 5 ESD 50b
      Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Ewald Danel (umv.)
    2. Eugen Suchoň: Symfonietta in D ESD 36 (ESD 96/2)
      Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Ewald Danel (umv.)
    3. Eugen Suchoň: Symfonická fantázia na B-A-C-H ESD 93
      Bernadetta Šuňavská (org), Slovenská filharmónia, Peter Feranec (dir.)

Ocenenia

  • Najvyššie nemecké vyznamenanie
    2006 za sólový diplom na Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart
  • Medzinárodná organová súťaž, Saint-Maurice (CH)
    2005 - 1. cena a Cena O. Messiaena
  • Internationaler Orgelwettbewerb Brucknerfest, Linz (AT)
    2004 - 1. cena
  • Medzinárodná organová súťaž Bad Homburg (DE)
    2003 - 1. miesto a Cena publika
  • Cena Grand Prix Ľudovej banky
    2001
  • Medaila sv. Gorazda
    2001
  • Cena rektora VŠMU
    2001
  • International Organ Competition Jan Pieterszoon Sweelinck, Gdaňsk (PL)
    2000 - 1. cena
  • Medzinárodná súťaž Premio Valentino Bucchi v Ríme (IT)
    2000 - 1. cena
  • Medzinárodná organová súťaž, Schlägel (AT)
    1998 - laureátka
  • Medzinárodná organová súťaž Petra Ebena - Súťaž mladých organistov, Opava (CZ)
    1998 - absolútna víťazka súťaže, 1. cena a cena Českého hudobného fondu
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1995 - 1. cena


« späť na zoznam Aktualizované: 30. 09. 2015