Profil osobnosti

Foto: Iveta Matyášová

Iveta Matyášová

vážna hudba
soprán

Bio

Bio

1988
ukončenie štúdia na Konzervatóriu v Košiciach (spev)
od 1988
angažmán v Opere Štátneho divadla Košice
od 1991
sólistka Opery SND

Z operných postáv: Aida (Aida), Lucrezia Contarini (Dvaja Foscariovci), Abigail (Nabucco), Floria Tosca (Toscaň, Liu (Turandot), Rusalka (Rusalka), Musetta (Bohéma), Donna Anna (Don Giovanni), Violetta (La traviata), Alžbeta (Don Carlos), Mimì (Bohéma), Mařenka (Predaná nevesta), Desdemona (Otello), Antonia (Hoffmannove poviedky), Margaréta (Mefistofeles), Katrena (Krútňava), Ariadna (Ariadna na Naxe).

Venuje sa aj koncertnej interpretácii, spievala vo Švajčiarsku, Argentíne, Francúzsku, na Ukrajine i v Japonsku.

Bibliografia

  • Unger, Pavel: Richard Strauss – vítaný prínos v repertoári
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 7-8, s. 34-35
  • Unger, Pavel: Nad Turandot nie je ľahké zvíťaziť
    2006 Pravda 6.3. 2006, s. 20
  • Tomáschová, Andrea: Iveta Matyášová si prestala stavať vzdušné zámky
    2006 SME.sk / Košický Korzár 27. 11. 2006
  • Mojžišová, Michaela: Turandot je skvelá, ale Bednárik ju chcel urobiť úplne inak
    2006 SME 6.3. 2006, s. 13
  • Mojžišová, Michaela: Sezóna v opere
    2005 Týždeň 25.7. 2005, č. 30, s. 62-63
  • Blaho, Vladimír: Univerzálne talenty
    2004 Literárny (dvoj)týždenník 2004, č. 6 - 7, s. 13
  • Mojžišová, Michaela: Rozpačité režisérske divadlo
    2004 Sme [príloha Kultúra] 21.12. 2004, s. 26
  • Blaho, Vladimír: Do opery SND sa vrátil maestro Verdi : V popredí Maškarného bálu stoja kvality hudobného naštudovania
    2004 Národná obroda 23.12. 2004, s. 8
  • kid: "Vzorom v opere Tosca mi bola Maria Callasová"
    2003 Košický večer 15. 5. 2003, s. 8
  • Muchová, Eva; Matyášová, Iveta: Nikdy sa nevzdávam
    2003 Večerník 11.7. 2003
  • Švolík, Jozef; Matyášová, Iveta: Zlé sa ľuďom vráti – a to ja nechcem
    2002 Pravda 14.12. 2002, s. 14
  • Paňáková, Ľudmila: Zdolať samu seba
    1998 Košický večer 7. 4. 1998, s. 4
  • Demeková, Adela: Hudba je práca i oddych
    1991 Smena 9. 10. 1991, s. 5

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Mirko Krajči: Krása večnosti (La beauté de l'éternité)
    pre soprán, miešaný zbor a orchester
    1. 10.
    2006
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislavské hudobné slávnosti, Koncertná sieň SF, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Filharmónia Bohuslava Martinů Zlín, Spevácky zbor mesta Bratislavy, Ladislav Holásek (zbm.), Iveta Matyášová (s), Jakub Hrůša (dir.)
  • Juraj Beneš: Requiem
    11. 11.
    1995
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, Slovenský rozhlas - Štúdio 1, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Štátna filharmónia Brno, Brnenský filharmonický zbor, Richard Bernas (dir.), Iveta Matyášová (s), Marta Beňačková (ms), Igor Pasek (t), František Ďuriač (b)


« späť na zoznam Aktualizované: 11. 06. 2015