Profil osobnosti

Foto: Viera Bartošová

Viera Bartošová

www.bartosova.sk

vážna hudba
klavír, klavírna spolupráca
pedagóg – komorná hra

Bio

Bio

1977 – 1981
Konzervatórium v Bratislave (klavír – Juraj Mašinda)
1981 – 1985
VŠMU (Miloslav Starosta)
1985 - 1986
študijný pobyt vo Francúzsku (Dominique Merlet)
1984
medzinárodná klavírna súťaž J. S. Bacha v Lipsku
1990
medzinárodná klavírna súťaž Paola Denzu na Capri, CIEM v Ženeve
1988 - 1992
doktorandské štúdium na VŠMU
od 1992
odborná asistentka na HTF VŠMU (Oddelenie klavírnej spolupráce)

Okrem sólistických aktivít sa venuje intenzívne komornej hudbe, vystupuje na koncertných pódiách na Slovensku i v zahraničí (spolupracuje napríklad s huslistom Petrom Michalicom a švajčiarskou flautistkou Brigitte Buxtorf).

 

Bibliografia

  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 11, s. 11
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachu
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 6, s. 14
  • Dohnalová, Lýdia: Cíferský zázrak
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 6, s. 9
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachu
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 5, s. 3
  • Biščáková, Zuzana: Francúzske komorné "menu" vo Dvorane
    2013 Hudobný život roč. XLV, 2013, č. 4, s. 4
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2013 Hudobný život roč. XLV, 2013, č. 3, s. 6
  • Lenhardtová, Júlia: Komorné večery vo Dvorane
    2013 Tempo (časopis Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU v Bratislave) roč. 10, 2013, č. 1-2, s. 26
  • Bubnáš, Juraj: Spravodajstvo, festivaly / BHS / Pocta jubilujúcim skladateľom
    2012 Hudobný život 2012, č. 12, s. 15
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2012 Hudobný život 2012, č. 11, s. 3
  • -mp-: Skvosty hudby v kaštieli : koncert Petra Michalicu v Humennom
    2005 Pod Vihorlatom 2005, č. 43, s. 8
  • Puškášová, Meška: Brigitte Buxtorf prvýkrát v Bratislave
    1997 Hudobný život 1997, č. 9, s. 6

Diskografia

  • Foto: The Best Of The Bratislava Boys Choir THE BEST OF THE BRATISLAVA BOYS CHOIR
    2001 CD – A.L.I. Records
    1. F. Couperin: Jubilemus, exultemus
      Bratislavský chlapčenský zbor, Dana Hajóssy (pf), Magdaléna Rovňáková (dir.)
    2. F. X. Tost: Memento Domine
      Bratislavský chlapčenský zbor, Viera Bartošová (pf), Magdaléna Rovňáková (dir.)
    3. W. A. Mozart: Ave verum corpus, KV 618
      Bratislavský chlapčenský zbor, Viera Bartošová (pf), Magdaléna Rovňáková (dir.)
    4. W. A. Mozart: Missa brevis in C dur "Orgelsolomesse", KV 259 (Kyrie, Gloria)
      Bratislavský chlapčenský zbor, Viera Bartošová (pf), Magdaléna Rovňáková (dir.)
    5. C. Franck: Panis angelicus
      Bratislavský chlapčenský zbor, Dana Hajóssy (pf), Magdaléna Rovňáková (dir.)
    6. H. Schütz: Sumite psalmum
      Bratislavský chlapčenský zbor, Magdaléna Rovňáková (dir.)
    7. A. E. Grell: Herr, deine Güte reicht so weit
      Bratislavský chlapčenský zbor, Magdaléna Rovňáková (dir.)
    8. M. Vulpius: The strife is o'er
      Bratislavský chlapčenský zbor, Dana Hajóssy (pf), Magdaléna Rovňáková (dir.)
    9. M. Smith: Creation's praise
      Bratislavský chlapčenský zbor, Viera Bartošová (pf), Magdaléna Rovňáková (dir.)
    10. A. Dvořák: Dyby byla kosa nabróšená
      Bratislavský chlapčenský zbor, Dana Hajóssy (pf), Magdaléna Rovňáková (dir.)
    11. arr. M. Novák: Tancuj, tancuj
      Bratislavský chlapčenský zbor, Dana Hajóssy (pf), Magdaléna Rovňáková (dir.)
    12. J. Rutter: For the beauty of the earth
      Bratislavský chlapčenský zbor, Dana Hajóssy (pf), Magdaléna Rovňáková (dir.)
    13. J. P. Bourtayre: Chanter
      Bratislavský chlapčenský zbor, Viera Bartošová (pf), Magdaléna Rovňáková (dir.)
    14. arr. J. Lissewski: I want to be ready
      Bratislavský chlapčenský zbor, Magdaléna Rovňáková (dir.)
    15. arr. J. Lissewski: Git on board
      Bratislavský chlapčenský zbor, Magdaléna Rovňáková (dir.)
    16. arr. M. Jacobson: Gwine to ride up
      Bratislavský chlapčenský zbor, Magdaléna Rovňáková (dir.)
    17. arr. A. Őhrwall: Swing low, sweet chariot
      Bratislavský chlapčenský zbor, Magdaléna Rovňáková (dir.)
    18. arr. J. Lissewski: Little David
      Bratislavský chlapčenský zbor, Magdaléna Rovňáková (dir.)
    19. arr. W. H. Smith: Ride the chariot
      Bratislavský chlapčenský zbor, Magdaléna Rovňáková (dir.)

Ocenenia

  • Cena ministra školstva SR
    1985

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Ilja Zeljenka: Musica slovaca
    Úprava pre husle a klavír
    22. 10.
    2000
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Peter Michalica (vn), Viera Bartošová (pf)
  • Oľga Kroupová: Sonáta pre klavír
    21. 11.
    1990
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Slovenský rozhlas, Koncertné štúdio 2, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Viera Bartošová (pf)


« späť na zoznam Aktualizované: 04. 04. 2017