Profil osobnosti

Foto: Ján Mazán Autor: Milan Kosec

Ján Mazán

28. 2. 1977 Bojnice

vážna hudba
fagot

Pôsobenie v: Suchoňovo kvinteto, ARMONIA SLOVACCA

Bio

Bio

1991 – 1997
Konzervatórium Žilina (fagot – Milan Oravec)
1997 – 2002
VŠMU (Ján Martanovič)
1993
Medzinárodný interpretačný seminár v Oberschützene (Rakúsko)
1995
Medzinárodný hudobný seminár v Luzerne (Švajčiarsko)
od 2002
prvý fagotista v ŠKO, súčasne člen dvoch komorných telies pôsobiacich pri ŠKO: dychového noneta Armonia slovacca a Suchoňovho kvinteta
od 2004
pedagóg hry na fagote na Konzervatóriu Žilina

Ako študent Konzervatória bol členom Symfonického orchestra školy i tamojšieho Big bandu. Bohatú činnosť komorného hráča dopĺňajú sólistické aktivity, predstavil sa najmä na domácich pódiách.

"Ján Mazán je fagotista s veľkými technickými dispozíciami a talentom. Nevšednú zručnosť dopĺňa dôslednou prípravou. Vyniká zamatovým tónom, krásnou kantilénou, nástroj virtuózne ovláda a sýty tón tvorí uvoľnene vo všetkých polohách. Je pohotovým a prispôsobivým orchestrálnym a komorným hráčom, ale má i výrazný sólistický prejav." (In: Slovník slovenského koncertného umenia III., Hudobné centrum, Bratislava 2005, s. 126.)

Bibliografia

  • Dohnalová, Lýdia: Spravodajstvo, koncerty. ŠKO Žilina
    2010 2010, č. 3, s. 10.
  • Dohnalová, Lýdia: ŠKO Žilina
    2008 Hudobný život roč. XL, 2008, č. 1-2, s. 8
  • Dohnalová, Lýdia: Štátny komorný orchester Žilina
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 12, s. 3
  • R: Zlatá nota
    2005 Hudobný život 2005, č. 5, s. 3
  • Boceková, Jana: 49. Košická hudobná jar
    2004 Hudobný život 2004, č. 7-8, s. 23
  • Glosová, Daniela: ŠKO v decembri
    2004 Hudobný život 2004, č. 2, s. 20
  • Berger, Igor: Z mirbachovských matiné
    2004 Hudobný život 2004, č. 1, s. 27
  • Čížik, Vladimír: Presvedčiví Žilinčania
    1998 Hudobný život 1998, č. 2, s. 8

Diskografia

  • Foto: Suchoň Quintet SUCHOŇ QUINTET
    2005 CD – Music Master MM 0075-2
    1. Wolfgang Amadeus Mozart:
      Ján Figura (fl), Jozef Kováčik (ob), Bibiána Bieniková (cl), Štefan Ladovský (cr), Ján Mazán (fg), Suchoňovo kvinteto, Matej Arendárik (pf)

Ocenenia

  • Zlatá nota, ocenenie Slovenskej sporiteľne
    2005 za rok 2004
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1997 - 1. miesto
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1996 - 2. miesto
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1994 - 3. miesto

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Eugen Suchoň: Kvartet
    28. 9.
    2008
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Ján Figura (fl), Bibiána Bieniková (cl), Ján Mazán (fg), Ladislav Fančovič (pf)
  • Ilja Zeljenka: Concertino
    pre fagot a komorný orchester
    15. 9.
    2005
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dom umenia Fatra, Žilina, SK
    INTERPRETI: Ján Mazán (fg), Štátny komorný orchester Žilina, Leoš Svárovský (dir.)
  • Róbert Gašparík: Krajina B… op. 35
    Dychové noneto
    1996 Prvé uvedenie na Slovensku
    Dolný Kubín, SK
    INTERPRETI: ARMONIA SLOVACCA, Ján Figura (fl), Jozef Kováčik (ob), Miroslav Ivaniš (ob), Bibiána Bieniková (cl), Marián Chládecký (cl), Ján Mazán (fg), Vladimír Hvizdák (fg), Štefan Ladovský (cr), Marián Lehotský (cr)


« späť na zoznam Aktualizované: 10. 11. 2014