Profil osobnosti

Foto: Peter Haberland Autor: archív HC

Peter Haberland

1. 11. 1960 Košice

vážna hudba
hoboj, anglický roh

Bio

Bio

1976 – 1981
Konzervatórium v Košiciach (Jana Macáková, Štefan Sklenka)
1981 – 1985
AMU Praha (Ludmila Ježová)
1988 – 1989
Hochschule für Musik Detmold, Nemecko (Gernot Schmalfuss)
1988
účasť na Medzinárodnej letnej akadémii pre komornú hudbu Hitzacker, Nemecko
1985 – 1987
člen Štátnej filharmónie Košice

V 80. rokoch bol členom Košického dychového tria (+ Július Klein, cl, Vladislav Klein, fg), s ktorým účinkoval na mnohých domácich podujatiach. Ako sólista sa predstavil na PMKU v Trenčianskych Tepliciach (1987). Od roku 1988 pôsobí v Nemecku, kde je členom orchestra Hamburger Symphoniker a vystupuje tu pravidelne aj ako sólista.

Bibliografia

  • Glocková, Mária: Februárová symfonická navštívenka
    2005 Hudobný život 2005, č. 3, s. 23
  • Die Welt will er grimmige Musiker schlägt der erfahrene Dirigent mehr als den Takt
    2004 Hamburger Abendblatt 2004, č. 27. 1.
  • Swinging Telemann
    2001 Hamburger Abendblatt 2001, č. 27. 12.
  • Die kleine und die grosse Form
    2000 Hamburger Abendblatt 2000, č. 10. 11.
  • Pepe Romero: Raffinesse des Einfachen
    1999 Hamburger Abendblatt 1999, č. 13. 4.
  • Gediegene Symphoniker
    1998 Hamburger Abendblatt 1998, č. 18-19. 7.

Diskografia

  • Foto: Zlatá brána : Detské tanečné piesne ZLATÁ BRÁNA : DETSKÉ TANEČNÉ PIESNE
    1971 LP – Opus 9013 0049
    1. Miloš Smatek: Kominár
      Jozef Hrušovský (v), Dievčenské trio , Flamingo – Plameňáci
    2. Gejza Toperczer: Černoch Čučo
      Ingrid Bauerová (v), Dievčenské trio , Flamingo – Plameňáci
    3. Vojtech Wick: Mariánova Taška
      Perla Jančošková (v), Narcis Jančošková (v), Flamingo – Plameňáci
    4. Ľudovít Štassel: Klope dáždik
      Sylvia Bencziová (v), Zuzana Mervartová (v), Ingrid Bauerová (v), Flamingo – Plameňáci
    5. Marian Ivankovič: Bábika
      Ľubica Petergáčová (v), Flamingo – Plameňáci
    6. Vojtech Adamec: Hviezdička
      Ingrid Bauerová (v), Flamingo – Plameňáci
    7. Mojmír Zedník: Dedko
      Jozef Hrušovský (v), Flamingo – Plameňáci
    8. Vojtech Wick: Padla hviezda
      Ingrid Bauerová (v), Flamingo – Plameňáci
    9. Gejza Toperczer: Vetríkov rým
      Gréta Davidovová (v), Flamingo – Plameňáci
    10. Vojtech Adamec: Mesiačikove úbehy
      Ingrid Bauerová (v), Flamingo – Plameňáci
    11. Ivan Horváth: Počtár
      Ingrid Nastrová (v), Flamingo – Plameňáci
    12. Jozef Bednár: Pesnička M
      Peter Haberland (v), Dievčenské trio , Flamingo – Plameňáci
    13. Gejza Toperczer: Straka
      Oliver Brunovský (v), Detský zbor, Flamingo – Plameňáci
    14. Jozef Bednár: Noty
      Sylvia Bencziová (v), Ingrid Bauerová (v), Flamingo – Plameňáci
    15. Vojtech Wick: Hviezda v kočíku
      Ingrid Bauerová (v), Flamingo – Plameňáci
    16. Gejza Toperczer: Trpaslík
      Detský zbor, Flamingo – Plameňáci

Ocenenia

  • Interpretačná súťaž Slovkoncertu
    1984 - 2. cena (ako člen Košického dychového tria)
  • Duškova súťaž v Prahe
    1981 - 1. cena
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1980 - 1. cena


« späť na zoznam Aktualizované: 02. 04. 2015