Profil osobnosti

Foto: Štefan Ladovský Autor: Milan Kosec

Štefan Ladovský

2. 7. 1948 Handlová

vážna hudba
lesný roh

Pôsobenie v: Suchoňovo kvinteto, ARMONIA SLOVACCA

Bio

Bio

1964 – 1970
Konzervatórium Žilina (lesný roh – Ivan Gonščák), neskôr súkromné štúdium u Františka Šolca v Brne
od 1974
hráč na prvom lesnom rohu ŠKO Žilina
1993 – 2000
pedagóg hry na lesnom rohu na Konzervatóriu v Žiline

Štefan Ladovský je člen Symfonického orchestra mesta Žiliny, zakladajúci a aktívny člen dvoch komorných dychových súborov pôsobiacich pri ŠKO: dychového noneta Armonia slovacca a Suchoňovho kvinteta. Ako sólista, ale najmä ako člen žilinských troch telies, účinkoval najčastejšie v rámci ich abonentných koncertov v Dome umenia Fatra v Žiline, zúčastnil sa na domácich i zahraničných hudobných festivaloch.

„Je typom muzikálneho, technicky spoľahlivého sólistu, ale aj citlivého komorného hráča s mäkkým tónom a širokou škálou výrazových a dynamických odtieňov.“ (In: Slovník slovenského koncertného umenia III., Hudobné centrum, Bratislava 2005, s. 117-118.)

Bibliografia

  • Dohnalová, Lýdia: Štátny komorný orchester Žilina
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 12, s. 3
  • Boceková, Jana: 49. Košická hudobná jar
    2004 Hudobný život 2004, č. 7-8, s. 23
  • Glosová, Daniela: ŠKO v decembri
    2004 Hudobný život 2004, č. 2, s. 20
  • Fecsková, Silivia: Festival jubilejne
    2004 Hudobný život 2004, č. 10, s. 21-22
  • Berger, Igor: Z mirbachovských matiné
    2004 Hudobný život 2004, č. 1, s. 27
  • Čížik, Vladimír: Presvedčiví Žilinčania
    1998 Hudobný život 1998, č. 2, s. 8

Diskografia

  • Foto: Suchoň Quintet SUCHOŇ QUINTET
    2005 CD – Music Master MM 0075-2
    1. Wolfgang Amadeus Mozart:
      Ján Figura (fl), Jozef Kováčik (ob), Bibiána Bieniková (cl), Štefan Ladovský (cr), Ján Mazán (fg), Suchoňovo kvinteto, Matej Arendárik (pf)

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Róbert Gašparík: Krajina B… op. 35
    Dychové noneto
    1996 Prvé uvedenie na Slovensku
    Dolný Kubín, SK
    INTERPRETI: ARMONIA SLOVACCA, Ján Figura (fl), Jozef Kováčik (ob), Miroslav Ivaniš (ob), Bibiána Bieniková (cl), Marián Chládecký (cl), Ján Mazán (fg), Vladimír Hvizdák (fg), Štefan Ladovský (cr), Marián Lehotský (cr)


« späť na zoznam Aktualizované: 10. 11. 2014