Profil osobnosti

Foto: Gerhard Auer

Gerhard Auer

9. 4. 1925 Náchod – 22. 11. 2002 Bratislava

vážna hudba
skladba, dirigovanie

Bio

Bio

1940 – 1945
Hudobná akadémia v Prahe (klavír –­­­­ E. Kalix, skladba – F. Finke, dirigovanie – J. Kleiberth, A. Nowakovský)
1945 – 1947
štúdium v Drážďanoch a na Konzervatóriu v Bratislave (kompozícia – E. Suchoň, A. Moyzes, dirigovanie – K. Schimpl)
1948
Opera SND, korepetítor, neskôr ako asistent začal dirigovať baletný repertoár
od 1950
riadny dirigent Opery a Baletu SND
od 1958
externe Operné štúdio VŠMU a neskôr aj Konzervatória v Bratislave

"Ako skladateľ vyrastal z česko-nemeckých postromantických tradícií a konvencií. Skladateľsky sa Auer najvýraznejšie prejavil ako autor vokálnej hudby (miniopera Spoveď Dona Juana, Tri piesne na texty J. Jesenského a pod.), ako aj v drobných inštrumentálnych formách. Jeho hudobná reč asimilovala rôznorodé štýlové a štylistické prvky, blízka mu bola predovšetkým programovosť hudobných námetov. V nej sa prejavil ako spontánny a emotívny skladateľ."

 

(JURÍK, Marián: Gerhard Auer. In: 100 slovenských skladateľov. Ed. Marián Jurík, Peter Zagar. Bratislava: Národné hudobné centrum, 1998, s. 21.)

Diela

  • opera
  • Spoveď dona Juana

    miniopera [B. Hončarivová podľa K. Čapka]
    1983
  • balet
  • Mária

    balet, [M. Kohout podľa A. Jiráska]
    1956 OBSADENIE: orch
  • Krásna Hedviga

    balet, [H Hoffstädter]
    1980 OBSADENIE: orch
  • orchester
  • Do spevu a do tanca

    1949 OBSADENIE: fiati/orch
  • symfonický orchester
  • Predohra

    1944 OBSADENIE: orch
  • Stupnicové rondo

    1945 OBSADENIE: orch
  • Svetlo a tieň

    1945 OBSADENIE: orch
  • Romanca

    1948 OBSADENIE: orch
  • Polnočná serenáda

    1949 OBSADENIE: orch
  • Poľovnícka predohra

    1949 OBSADENIE: orch
  • U nás doma

    suita
    1949 OBSADENIE: orch
  • Letné pastorále

    1957 OBSADENIE: orch
  • Predoherná fantázia

    1957 OBSADENIE: orch
  • Vianočné nálady

    1963 OBSADENIE: orch
  • komorný orchester
  • Andante

    1945 OBSADENIE: archi
  • Turecký vrch. Pochod

    1949 OBSADENIE: fiati
  • jeden sólový nástroj a orchester
  • Nocturno

    pre husle a orchester
    1957 OBSADENIE: vn, orch
  • Concertino

    pre flautu a orchester
    1960 OBSADENIE: fl, orch
  • Variácie na tému „Pred svätým Jánom v nedeľu"

    pre husle a ľudový orchester
    1972 OBSADENIE: vn, folkb
  • Concertino

    pre violu a orchester
    1978 10'
    OBSADENIE: vl, orch [2fl, 2ob, 2cl, 2fg, 2cr, archi/fl, ob, fg, archi]
  • Concertino

    pre hoboj a orchester
    1995 OBSADENIE: ob, orch
  • klavír a klavír 4-ručne
  • Nocturno Des

    pre klavír
    1943 OBSADENIE: pf
  • Koncertná etuda

    pre klavír
    1944 OBSADENIE: pf
  • Dve skladby

    pre klavír
    1945 OBSADENIE: pf
  • Balada g mol

    pre klavír
    1956 OBSADENIE: pf
  • Uspávanka

    pre klavír
    1977 OBSADENIE: pf
  • dva nástroje
  • Romanca

    pre husle a klavír
    1973 OBSADENIE: vn, pf
  • Concertino

    pre tubu a klavír
    1996 OBSADENIE: tu, pf
  • Tanec Hedvigy a Téma s variáciami

    pre husle a klavír
    1996 OBSADENIE: vn, pf
  • sláčikové kvarteto
  • Sláčikové kvarteto A dur

    1958 OBSADENIE: 2vn, vl, vc
  • Sláčikové kvarteto d mol

    1977 OBSADENIE: 2vn, vl, vc
  • vokálno-inštrumentálne komorné diela
  • Dve piesne

    1958 TEXT: Ľ. Podjavorinská
    OBSADENIE: s, pf/s, 2vn. vl, vc
  • Láska

    1958 TEXT: M. Haľamová
    OBSADENIE: s, pf/a, 2vn, vl, vc
  • Tri piesne

    1975 TEXT: J. Jesenský
    OBSADENIE: s, pf/s, 2vn, vl, vc
  • "Múzy"

    1977-1989 TEXT: A. Musset
    OBSADENIE: s, pf/orch
  • Tri piesne básnika

    1988 TEXT: A, Musset
    OBSADENIE: b, pf/orch
  • sólový hlas (hlasy) s klavírom
  • Dve piesne

    1946 TEXT: V. Hálek
    OBSADENIE: s, pf
  • Dve piesne

    1948 TEXT: Š. Krčméry
    OBSADENIE: a, pf
  • Uspávanka

    1948 TEXT: ľud.
    OBSADENIE: s, pf
  • Buď so mnou vždy

    1957 TEXT: A. Jirásek
    OBSADENIE: t, pf
  • Pekná je Tvoja ruža, Jar s láskou

    1958 TEXT: J. Jesenský
    OBSADENIE: b, pf
  • Z nebe se snáší andělé

    1962 TEXT: V. Hálek
    OBSADENIE: t, pf
  • V noci

    1965 TEXT: A. Jirásek
    OBSADENIE: s, pf
  • Červený mak

    1967 TEXT: M. Plško
    OBSADENIE: ms, pf
  • Ja túžim

    1967 TEXT: J. Jesenský
    OBSADENIE: t, pf
  • vokálno-inštrumentálne úpravy folklóru
  • Montáž slovenských ľudových piesní

    1949 OBSADENIE: s, t, br, orch
  • Štyri slovenské ľudové piesne

    1949 OBSADENIE: s, t, br, CM, orch
  • hudba k filmu
  • Bolo raz priateľstvo

    1958 RÉŽIA: Štefan Uher

Bibliografia

  • kol.: Encyklopédia dramatických umení Slovenska I
    1989 VEDA, vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied 1989, s. 36-40
  • Profily
    1985 Hudobný život 1985, č. 8, s. 2
  • Profily
    1975 Hudobný život 1975, č. 9, s. 5
  • Profily
    1974 Hudobný život 1974, č. 2, s. 5
  • Štúdie (kapitoly v knihách, slovníkové heslá, vedecké články)
  • ČÍŽIK, V.: Slovenskí dirigenti a zbormajstri
    1986 Opus, Bratislava 1986, s. 58-60


« späť na zoznam Aktualizované: 10. 11. 2014