Profil osobnosti

Foto: Jozef Chabroň Autor: Alexander Trizuljak

Jozef Chabroň

11. 2. 1983 Čadca

vážna hudba
dirigovanie, zborové dirigovanie

Pôsobenie v: Octet Singers

Bio

Bio

1997 – 2002
Konzervatórium Žilina (zborové dirigovanie – Štefan Sedlický)
2002 – 2007
VŠMU v Bratislave (zborové dirigovanie – Blanka Juhaňáková)
2004 – 2007
VŠMU v Bratislave (orchestrálne dirigovanie – Ondrej Lenárd)
2009 – 2013
doktorandské štúdium na VŠMU v Bratislave (zborové dirigovanie – Blanka Juhaňáková)
2016
účasť na festivale Bayreuther Festspiele ako štipendista

Jozef Chabroň začal spolupracovať so Slovenským filharmonickým zborom v januári 2006 ako asistent hlavnej zbormajsterky Blanky Juhaňákovej, od sezóny 2013/2014 je jeho zbormajstrom. Počas pôsobenia v SFZ spolupracoval s dirigentskými osobnosťami ako Serge Baudo, Peter Schreier, Theodor Guschlbauer, Semyon Bychkov, James Conlon, Ralf Weikert, Sascha Goetzel, Michael Güttler, Pinchas Steinberg Emmanuel Villaume, Kai Bumann, Friedrich Haider, Paweł Przytocki, Petr Vronský, Leoš Svárovský, Petr Altrichter, Juraj Valčuha, Peter Valentovič, Rastislav Štúr, a ďalší. S týmto telesom naštudoval rad vokálno-inštrumentálnych diel ako Thamos, kráľ egyptský W. A. Mozarta, Daphnis a Chloé M. Ravela, Nocturná C. Debussyho, Stvorenie J. Haydna, Kristovo detstvo H. Berlioza, Lobgesang F. M. Bartholdyho, Žalm zeme podkarpatskej E. Suchoňa, Messa di Gloria G. Pucciniho, Rekviem W. A. Mozarta, A. Dvořáka, G. Verdiho,Symfónia č. 13 Babij jar D. Šostakoviča, Stabat Mater K. Szymanowského, A. Dvořáka, G. Rossiniho, Persefona I. Stravinského, Glagolská omša L. Janáčka a mnohé ďalšie, premiérovo uviedol diela viacerých domácich autorov.

So SFZ naštudoval Schönbergovu operu Mojžiš a Áron najskôr pre Wiener Staatsoper – v spolupráci so zbormajstrom Norbertom Balatschom a dirigentom Daniele Gattim (2006) a v opakovanej produkcii s dirigentom Lotharom Zagrosekom (2010), neskôr i pre Opernhaus Zürich. Premiéra tohto naštudovania sa konala 15. mája 2011 v Zürichu pod taktovkou dirigentskej legendy Christopha von Dohnányiho.

V sezóne 2012/2013 dirigoval samostatný koncert SFZ, na ktorom zaznela Rossiniho Petite Messe solennelle. Nasledujúcu sezónu dirigoval samostatné zborové koncerty z tvorby súčasných slovenských skladateľov Mareka Piačeka, Lukáša Borzíka, Viliama Gräffingera a Jevgenija Iršaja. V sezóne 2014/2015 pripravil SFZ na koncert Edity Gruberovej v rámci festivalu Bratislavské hudobné slávnosti. V nasledujúcej sezóne pripravil SFZ na premiérové uvedenie melodrámy Pútnici slovenského skladateľa Egona Kráka a spolupracoval s Wiener Staatsoper v produkciách Musorgského Chovančiny a Borisa Godunova. Dirigoval samostatné koncerty SFZ v Hamburgu, Bratislave a v Piešťanoch. Na festivale BHS viedol tento zbor v Rossiniho Stabat mater a v Orffovej Carmine burane. V sezóne 2016/2017 viedol SFZ v Straussovej Elektre a spolupracoval s Royal Opera House Muscat v Ománe v opernej produkcii Wagnerovho Lohengrina a pripravil SFZ na koncerty na Kanárskych ostrovoch, v Českej republike, Nemecku a v Rakúsku. V rámci festivalu BHS dirigoval SFZ v melodráme Apolloopera od Mareka Piačeka, pripravil SFZ na uvedenie Brittenovho Vojnového requiem a Dvořákovho Stabat mater. V rámci festivalu BHS 2017 pripravil SFZ na uvedenie Lisztovej Dantovskej symfónie ako aj Prokofievovovej kantáty Alexander Nevský. Na tomto festivale zazneli i zborové skladby slovenských autorov 19. a 20. storočia v interpretácii zoskupenia Octet Singers, ktorého je dirigentom a umeleckým vedúcim a ktoré pozostáva z členov SFZ.

V auguste 2017 sa predstavil so SFZ na prestížnom londýnskom festivale BBC Proms. V koncertnom prevedení pod dirigentskou taktovkou Semyona Bychkova tu zaznela Musorgského Chovančina. Na túto produkciu pripravil aj zbor BBC Singers z Londýna.

Na otváracom koncerte pri príležitosti predsedníctva Slovenska v Európskej únii dirigoval veľký miešaný zbor Voices of Europe zložený z umelcov z 28 členských krajín EÚ a Symfonický orchester Viva Musica! (2016). Spolupracoval tiež so Štátnym komorným orchestrom Žilina, s Trnavským komorným orchestrom, so Žilinským miešaným zborom, s miešaným speváckym zborom Cantus.

Od roku 2014 je zbormajstrom speváckeho zboru Cantilena v Senici a od roku 2004 je zbormajstrom detského speváckeho zboru Margarétka pri ZUŠ Jozefa Kresánka v Bratislave, s ktorým uviedol napríklad muzikál Vlk a červená čiapočka pre Divadlo P. O. Hviezdoslava v Bratislave.

Bibliografia

  • Blaho, Vladimír: Vydarený Rossini na koncertnom pódiu Slovenskej filharmónie
    2018 In: www.operaslovakia.sk/vydareny-rossini-na-koncertnom-podiu-slovenskej-filharmonie/
    Opera Slovakia 2018
  • Berger, Igor: Mimoriadny Rossini
    2018 Hudobný život 2018, č. 3, s. 2
  • Alexander, Juraj: Večery hudby v Skalici
    2017 Hudobný život roč. 49, 2017, č. 7-8, s. 35
  • Berger, Igor: Záver sezóny opäť s Mahlerom
    2017 Hudobný život roč. 49, 2017, č. 7-8, s. 2
  • Tichý, Stanislav: BHS 2017
    Octet Singers a ŠKO
    2017 Hudobný život roč. 49, 2017, č. 11, s. 12-13
  • Kolář, Robert: BHS 2017
    Dvojpólové finále
    2017 Hudobný život roč. 49, 2017, č. 11, s. 17
  • Ursínyová, Terézia: Jozef Chabroň o dekáde práce so 70-ročným Slovenským filharmonickým zborom. /rozhovor/
    2016 In: www.operaslovakia.sk/jozef-chabron-o-dekade-prace-so-70-rocnym-slovenskym-filharmonickym-zborom/
    Opera Slovakia 2016
  • Planková, Eva: Jozef Chabroň: „Ak je zbor spokojný, vtedy som spokojný aj ja.“ /rozhovor/
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 3, s. 4-6
  • Horkay, Tamás: Košická hudobná jar
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 6, s. 6-8
  • Mojžišová, Michaela: Bratislavské hudobné slávnosti 2015 : Borodina a Yaroshinsky
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 11, s. 6-7
  • Puškášová, Melánia: Zbory slovenských skladateľov zaujali
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 3, s. 3
  • Červenka, Jozef: Bratislavské hudobné slávnosti 2014 : Zázračný hlas Edity Gruberovej
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 11, s. 8-9
  • Uličianska, Zuzana: Košice? Tak ďaleko od mora? : Projekt prezentovaný v rámci záveru EHMK bol geniálne lokálnym i globálnym zároveň
    2013 SME 17.12. roč. 21, 2013, č. 293, s. 15
  • Berger, Igor: Slovenská filharmónia
    2012 Hudobný život roč. 44, 2012, č. 7-8, s. 3
  • Červenka, Jozef: Tri skvelé produkcie v opere Zürich : Mojžiš a Áron v znamení úspechu Slovenského filharmonického zboru
    2011 Hudobný život roč. 43, 2011, č. 7-8, s. 29-30
  • Planková, Eva: Spravodajstvo, koncerty : Slovenská filharmónia
    2011 Hudobný život roč. 43, 2011, č. 3, s. 3
  • Zagar, Peter: Spravodajstvo, koncerty : Slovenská filharmónia
    2011 Hudobný život roč. 43, 2011, č. 1-2, s. 5
  • Kolář, Róbert: Koncerty : SF
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 1-2, s. 4
  • Planková, Eva: Slovenská filharmónia
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 1-2, s. 2
  • Planková, Eva: Miniprofil HŽ. Jozef Chabroň
    2006 Hudobný život roč. 38, 2006, č. 7 –8, s. 53 – 54

Diskografia

  • Foto: Vladimír Godár: Orbis sensualium pictus VLADIMÍR GODÁR: ORBIS SENSUALIUM PICTUS
    2017 CD – Slovenská filharmónia SLF 0033-2-031
    1. Vladimír Godár: Orbis sensualium pictus
      Helena Becse Szabó (s), Peter Mikuláš (b), Slovenský filharmonický zbor, Jozef Chabroň (zbm.), Bratislavský chlapčenský zbor, Magdaléna Rovňáková (zbm.), Slovenská filharmónia, Alexander Rahbari (dir.)

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Iris Szeghy: Stabat mater
    pre miešaný zbor rozdelený na 3 skupiny, sólový soprán a sólové husle
    17. 2.
    2017
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Eva Šušková (s), Juraj Čižmarovič (vn), Slovenský filharmonický zbor, Jozef Chabroň (dir.)
  • Ján Zimmer: Magnificat, op. 9
    Kantáta pre miešaný zbor a orchester
    15. 12.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Slovenský filharmonický zbor, Jozef Chabroň (zbm.), Slovenská filharmónia, Leoš Svárovský (dir.)
  • Ľubica Čekovská: Etuda – vybrané tóny po C
    15. 11.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Žiaci a pedagógovia základných umeleckých škôl z Bratislave, Jozef Chabroň (dir.)
  • Viliam Gräffinger: Slovenské balady
    Cyklus ženských zborov
    19. 2.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Slávnostný koncert k 70. výročiu vzniku Slovenského filharmonického zboru, Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Katarína Ďurdinová (s), Katarína Krčmárová (s), Slovenský filharmonický zbor, Kiril Stoyanov (bat), Peter Kosorín, jr. (bat), Katarína Turnerová (ar), Jozef Chabroň (dir.)
  • Vladimír Bokes: Missa posoniensis, op. 55
    pre sóla, zbor, organ a orchester
    14. 1.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Eva Šušková (s), Eva Garajová (a), Maxim Kutsenko (t), Martin Gurbaľ (b), Slovenský filharmonický zbor, Jozef Chabroň (zbm.), Slovenská filharmónia, Leoš Svárovský (dir.)
  • Egon Krák: Pútnici
    Melodráma pre 2 recitátorov, miešaný zbor a symfonický orchester na poéziu štúrovských básnikov
    3. 9.
    2015
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Farský kostol Nanebovzatia Panny Márie, Banská Štiavnica, SK
    INTERPRETI: Dušan Jamrich (spk), Štefan Bučko (spk), Slovenský filharmonický zbor, Jozef Chabroň (zbm.), Štátny komorný orchester Žilina, Rastislav Štúr (dir.)
  • Iris Szeghy: Menschheit (Ľudstvo)
    Kantáta pre soprán, dvojzbor a orchester
    20. 3.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Eva Šušková (s), Oliver Dohnányi (dir.), Slovenský filharmonický zbor, Jozef Chabroň (zbm.), Štátny komorný orchester Žilina
  • Lukáš Borzík: Credo
    pre miešaný zbor
    19. 2.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Slovenský filharmonický zbor, Jozef Chabroň (dir.)
  • Jevgenij Iršai: Epigrafy
    Kantáta pre miešaný zbor a cappella na poéziu Arsenija Tarkovského
    19. 2.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Slovenský filharmonický zbor, Jozef Chabroň (dir.)
  • Viliam Gräffinger: In Memoriam
    Tri motetá na pamiatku môjho starého otca pre miešaný zbor
    19. 2.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Slovenský filharmonický zbor, Jozef Chabroň (dir.)
  • Jevgenij Iršai: O, Lord!
    pre miešaný zbor a cappella na text Žalmu 23
    19. 2.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Slovenský filharmonický zbor, Jozef Chabroň (dir.)
  • Lukáš Borzík: Sapientia Aeterna
    Tri krátke sentencie pre miešaný zbor
    19. 2.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Slovenský filharmonický zbor, Jozef Chabroň (dir.)
    Premiéra revidovanej verzie.
  • Marek Piaček: Apolloopera
    19. 11.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Malá sála Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Štefan Bučko (spk), Slovenský filharmonický zbor, Albert Hrubovčák (tn), Jozef Chabroň (dir.), Marold Langer-Philippsen (réžia)
  • Víťazoslav Kubička: Lesné víly a iná háveď op. 257
    Malá fantázia pre priečnu flautu a klavír
    10. 11.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mária Reháková (fl), Jozef Chabroň (pf)
  • František Kadera: Rozprávka o Katarínke
    pre flautu a klavír
    3. 6.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mária Reháková (fl), Jozef Chabroň (pf)
  • Ilja Zeljenka: Sonatína
    pre flautu a klavír
    21. 4.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Pálffyho palác na Panskej ul., Bratislava, SK
    INTERPRETI: Debora Betinová (fl), Jozef Chabroň (pf)
  • Pavol Bizoň: F-lau-vir
    31. 5.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Rajecká hudobná jar, Rajec, SK
    INTERPRETI: Dana Homolová (fl), Jozef Chabroň (pf)
  • Víťazoslav Kubička: Spomienka na priateľa op. 197
    pre dve flauty a klavír
    31. 5.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Rajecká hudobná jar, Rajec, SK
    INTERPRETI: Debora Betinová (fl), Dana Homolová (fl), Jozef Chabroň (pf)
  • Roman Berger: Missa pro nobis
    17. 9.
    2010
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Historická budova SND, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Denisa Šlepkovská (ms), František Kovár (spk), Stanislav Beňačka, jr. (spk), Slovenský filharmonický zbor, Jozef Chabroň (zbm.), Slovenská filharmónia, Zsolt Nagy (dir.)
  • Viliam Gräffinger: Dialógy so starou hudbou
    pre dve flauty a klavír ad libitum
    3. 6.
    2010
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sála Konzervatória Žilina, Žilina, SK
    INTERPRETI: Debora Betinová (fl), Dana Homolová (fl), Jozef Chabroň (pf)
  • Jana Kmiťová: Dva príbehy z prázdneho domu
    pre flautu a klavír
    3. 6.
    2010
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sála Konzervatória Žilina, Žilina, SK
    INTERPRETI: Debora Betinová (fl), Jozef Chabroň (pf)
  • Lukáš Borzík: V tichu kameňa vánok
    pre flautu a klavír
    3. 6.
    2010
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sála Konzervatória Žilina, Žilina, SK
    INTERPRETI: Dana Homolová (fl), Jozef Chabroň (pf)
  • Marek Piaček: Kráľ duchov
    11. 11.
    2009
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, a4 nultý priestor, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Stanislav Beňačka, jr. (b), Jozef Chabroň (t), Musica falsa et ficta, Marold Langer Philipssen (réžia)
  • Egon Krák: Missa pro defunctis – requiem
    pre sóla, miešaný zbor, detský zbor, organ a orchester
    11. 9.
    2008
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Slovenská filharmónia, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor, Pressburg Singers, Marta Beňačková (ms), Marián Pavlovič (t), Jozef Benci (b), Jozef Chabroň (zbm.), Janka Rychlá (zbm.), Leoš Svárovský (dir.)
  • Lukáš Borzík: seven 4 eight
    pre osem hlasov a preparovaný klavír
    30. 5.
    2006
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Katarína Kováčová (s), Margaréta Ondrejková (s), Hana Friedová (s), Slovenka Benková (a), Jozef Chabroň (t), Milan Masiarik (br), Róbert Tišťan (b), Andrea Bálešová (ppf), Zuzana Chlpíková (dir.)
  • Lukáš Borzík: Žalmy I
    pre 6 hlasov a klavír
    30. 5.
    2006
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Katarína Kováčová (s), Margaréta Ondrejková (s), Slovenka Benková (a), Jozef Chabroň (t), Milan Masiarik (br), Róbert Tišťan (b), Andrea Bálešová (pf), Zuzana Chlpíková (dir.)
  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Egon Krák: Pútnici
    Melodráma pre 2 recitátorov, miešaný zbor a symfonický orchester na poéziu štúrovských básnikov
    6. 10.
    2015
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Sála UNESCO, Paríž, FR
    INTERPRETI: Dušan Jamrich (spk), Štefan Bučko (spk), Slovenský filharmonický zbor, Jozef Chabroň (zbm.), Štátny komorný orchester Žilina, Rastislav Štúr (dir.)
  • František Kadera: Rozprávka o Katarínke
    pre flautu a klavír
    4. 6.
    2012
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Gymnasium Wasagasse, Viedeň, AT
    INTERPRETI: Mária Reháková (fl), Jozef Chabroň (pf)
  • Pavol Bizoň: F-lau-vir
    1. 6.
    2011
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Slovenský inštitút, Viedeň, AT
    INTERPRETI: Dana Homolová (fl), Jozef Chabroň (pf)
  • Víťazoslav Kubička: Spomienka na priateľa op. 197
    pre dve flauty a klavír
    1. 6.
    2011
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Slovenský inštitút, Viedeň, AT
    INTERPRETI: Debora Betinová (fl), Dana Homolová (fl), Jozef Chabroň (pf)

Fotogaléria

  • Foto: Jozef Chabroň Jozef Chabroň

    Autor: Alexander Trizuljak
  • Foto: Jozef Chabroň Jozef Chabroň

    Autor: Alexander Trizuljak
  • Foto: Jozef Chabroň Jozef Chabroň

    Autor: Ján Lukáš
  • Foto: Jozef Chabroň Jozef Chabroň

    Autor: Ján Lukáš
  • Foto: Jozef Chabroň Jozef Chabroň

    Autor: Ján Lukáš


« späť na zoznam Aktualizované: 12. 03. 2018