Profil osobnosti

Foto: Anna Kovářová Zdroj: Archív Hudobného centra

Anna Kovářová

23. 3. 1921 Bratislava – 24. 4. 2007 Modra

muzikológia, publicistika, hudobná dramaturgia, hudobný manažment
pedagóg – hudobnoteoretické predmety

Bio

Bio

1940
absolvovala Učiteľský ústav v Modre, 1949 štátna skúška z klavíra v Brne
1952 – 1955
pedagogička na Hudobnej škole v Brne-Vranovciach
1955 – 1959
referentka pre hudobné inštitúcie, hudobné školstvo a hudobníkov z povolania na Odborovom zväze zamestnancov kultúry pri Slovenskej odborovej rade
1959 – 1969
inšpektorka a neskôr vedúca Hudobného oddelenia na Povereníctve kultúry (zaslúžila sa o propagovanie mladých koncertných umelcov, vznik Prehliadky mladých koncertných umelcov v Trenčianskych Tepliciach, vznik Kruhov priateľov umenia na Slovensku a rozvoj symfonických orchestrov na Slovensku najmä v Košiciach)
1960 – 1964
Filozofická fakulta UK v Bratislave
1969 – 1971
odborná asistentka na Katedre hudobnej výchovy Pedagogickej fakulty v Nitre
1971 – 1981
riaditeľka Štátnej filharmónie Košice

Vo svojom bádaní sa zameriavala na problematiku koncertného života na Slovensku.

Je autorka monografie o reprezentatívnom slovenskom symfonickom orchestri v rokoch 1949 – 1965 s názvom Slovenská filharmónia (1966) a monografie Ladislav Slovák – národný umelec (2002).

Vo svojich príspevkoch sa venovala Prehliadke mladých koncertných umelcov v Trenčianskych Tepliciach ako aj zhodnoteniu 15. ročníkov Speváckej súťaže Mikuláša Schneidera-Trnavského. Je autorka štúdie Podmienky vzniku Štátnej filharmónie v Košiciach (1999) a štúdie 20 rokov slovenského koncertného života (1966).

Pripravovala rozhlasové relácie venované otázkam slovenského koncertného života ako aj jednotlivým skladateľským osobnostiam (Mikuláš Schneider-Trnavský, Dezider Kardoš, Iris Szeghy).

Bibliografia

  • Ursínyová, Terézia: Anna Kovářová: Ladislav Slovák – národný umelec
    2003 Hudobný život, Bratislava roč. 35, 2003, č. 11, s. 47
  • Kurajdová, Ema: Anna Kovářová: Ladislav Slovák – národný umelec
    2003 Slovenská hudba. Revue pre hudobnú kultúru, Bratislava roč. 29, 2003, č. 3 – 4, s. 541 – 542
  • Dohnalová, Lýdia: Pani Anička
    1996 Hudobný život, Bratislava roč. 28, 1996, č. 7, s. 2
  • Gabauer, Alfréd – Kovářová, Anna: O úlohách slovenskej muzikológie
    S vedúcou Tvorivej komisie muzikológov Annou Kovářovou
    1982 Hudobný život, Bratislava roč. 14, 1982, č. 4, s. 3
  • Chilová, Kamila: So svojou hudbou
    K životnému jubileu Anny Kovářovej
    1981 Východoslovenské noviny, Košice roč. 30, 1981, č. 73 (27. 3.), s. 4
  • Potemrová, Mária: V službách socialistickej hudobnej kultúry
    K životnému jubileu Anny Kovářovej
    1981 Hudobný život, Bratislava roč. 13, 1981, č. 6, s. 3
  • Čurilla, Štefan – Kovářová, Anna: Štátna filharmónia Košice desaťročná
    1979 Hudobný život, Bratislava roč. 11, 1979, č. 10, s. 8
  • Personálna bibliografia
  • Knižné monografie
  • Ladislav Slovák – národný umelec
    Pamiatke Václava Talicha
    2002 ARM 333, Bratislava 2002
    (146 s., 1. vyd.)
  • 15 ročníkov Speváckej súťaže Mikuláša Schneidera-Trnavského
    1998 Nadácia Mikuláša Schneidera-Trnavského, Trnava 1998
    (1. vyd.)
  • 5 rokov Štátnej filharmónie Košice
    1974 Štátna filharmónia Košice, Košice 1974
    (15 s., 1. vyd.)
  • Slovenské koncertné umenie od roku 1918
    1969 Hudobné informačné stredisko, Slovenský hudobný fond, Bratislava 1969
    (1. vyd.)
  • Slovenské hudobné inštitúcie od roku 1918
    1969 Hudobné informačné stredisko, Slovenský hudobný fond, Bratislava 1969
    (1. vyd.)
  • Slovenská filharmónia
    1966 Panton, Bratislava-Praha 1966
    (134 s., 1. vyd.)
  • Štúdie (kapitoly v knihách, slovníkové heslá, vedecké články)
  • Podmienky vzniku Štátnej filharmónie v Košiciach
    1999 Slovenská hudba. Revue pre hudobnú kultúru, Bratislava roč. 25, 1999, č. 4, s. 551 – 553
  • Ján Levoslav Bella a Slovenská hudobná moderna
    1993 Ján Levoslav Bella v kontexte európskej hudobnej kultúry. Zborník z medzinárodnej muzikologickej konferencie, Banská Bystrica, 24. – 26. júna 1993. Edícia Bibliotheca musicae neosoliensis 1, Lengová, Jana (ed.), Nadácia Jána Levoslava Bellu, Banská Bystrica 1993, s. 162 – 165
  • Dirigent – pedagóg
    K sedemdesiatke Ladislava Slováka
    1989 Literárny týždenník, Bratislava roč. 2, 1989, č. 37, s. 15
  • Vplyv českej inteligencie na koncertný život v medzivojnovom období na Slovensku
    1988 Hudobný život, Bratislava roč. 20, 1988, č. 24, s. 9
  • Prehliadka mladých koncertných umelcov v Trenčianskych Tepliciach
    1987 50 hudobných liet v Trenčianskych Tepliciach, Trenčianske Teplice 1987
    (Kúpele)
  • 20 rokov slovenského koncertného života
    1966 Slovenská hudba. Revue pre hudobnú kultúru, Bratislava roč. 10, 1966, č. 4, s. 148 – 153
  • Umelecká kritika a publicistika
  • Hudba Modre
    2006 Hudobný život, Bratislava roč. 38, 2006, č. 9, s. 6
  • Dvadsiata Cíferská hudobná jar
    2005 Hudobný život, Bratislava roč. 37, 2005, č. 6, s. 27
  • Suchoň Kláry Havlíkovej
    Záver sezóny SOSR
    2004 Hudobný život, Bratislava roč. 36, 2004, č. 9, s. 19
  • 18. ročník Medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera-Trnavského
    Zneli piesne- (na margo súťaže)
    2004 Hudobný život, Bratislava roč. 36, 2004, č. 7 – 8, s. 4 – 5
  • Muzikologická konferencia na BHS, 8. – 10. októbra
    2003 Hudobný život, Bratislava roč. 35, 2003, č. 11, s. 3
  • Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského
    17. ročník, 21. – 25. máj 2002
    2002 Hudobný život, Bratislava roč. 34, 2002, č. 7 – 8, s. 2 – 3
  • O Helene Bartošovej a Jankovi Blahovi
    2001 Literárny týždenník, Bratislava roč. 14, 2001, č. 41, s. 11
  • Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského
    2000 Hudobný život, Bratislava roč. 32, 2000, č. 6, s. 32 – 33
  • Rozhlas. Musica Slovaca-
    1998 Hudobný život, Bratislava roč. 30, 1998, č. 9, s. 2
  • Čo nového vo svete hudby-
    1998 Hudobný život, Bratislava roč. 30, 1998, č. 8, s. 2
  • Rozhlas nezabúda-
    1998 Hudobný život, Bratislava roč. 30, 1998, č. 7, s. 2
  • Príjemné sklamanie
    1998 Hudobný život, Bratislava roč. 30, 1998, č. 6, s. 2
  • V znamení regiónov
    1998 Hudobný život, Bratislava roč. 30, 1998, č. 5, s. 2
  • Z rozhlasu a televízie
    1998 Hudobný život, Bratislava roč. 30, 1998, č. 4, s. 2
  • Prázdniny v televízii
    1998 Hudobný život, Bratislava roč. 30, 1998, č. 16, s. 2
  • Rozhlas. Soboty plné hudby
    1998 Hudobný život, Bratislava roč. 30, 1998, č. 13, s. 2
  • Trnavské zápolenie
    1998 Hudobný život, Bratislava roč. 30, 1998, č. 13, s. 4
  • Rozhlas v máji
    1998 Hudobný život, Bratislava roč. 30, 1998, č. 12, s. 2
  • Dejiny hudby v STV
    1998 Hudobný život, Bratislava roč. 30, 1998, č. 11, s. 2
  • O hudbe – aj z iných redakcií
    1998 Hudobný život, Bratislava roč. 30, 1998, č. 10, s. 2
  • Rozhlas a televízia sviatočne
    1998 Hudobný život, Bratislava roč. 30, 1998, č. 1, s. 2
  • V znamení jubileí
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 9, s. 2
  • Veľká noc v rozhlase a televízii
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 8, s. 2
  • Nad partitúrou v rozhlase
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 7, s. 8
  • Ján Cikker v spomienkach a tvorbe
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 7, s. 10
  • Rozhlas. V znamení Ivana Hrušovského
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 6, s. 2
  • Rozhlas v januári
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 4, s. 2
  • STV v januári
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 3, s. 2
  • Novembrové chryzantémy...
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 22, s. 2
  • Nový cyklus v rozhlase
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 21, s. 2
  • BHS v médiách
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 20, s. 2
  • Rok slovenskej hudby v Slovenskom rozhlase
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 2, s. 2
  • Nástup slovenskej hudobnej moderny
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 19, s. 2
  • Každý sa stará o seba...
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 18, s. 2
  • Reprízy, reprízy...
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 17, s. 2
  • Hudba v STV
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 16, s. 2
  • A opäť Žilina...
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 13 – 14, s. 2
  • Hudba je reč
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 12, s. 2
  • Chvála Cíferu
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 12, s. 5
  • Dominantou vysielania bola žilinská prehliadka
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 11, s. 2
  • Komunikatívnosť nie je škaredé slovo...
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 10, s. 2
  • Predvianočný rozhlas
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 1, s. 2
  • Sme spevácka veľmoc?
    Na okraj 14. ročníka Medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera-Trnavského
    1996 Nové slovo bez rešpektu, Bratislava roč. 6, 1996, č. 25, s. 18
  • Slávnosť v Cíferi
    1996 Hudobný život, Bratislava roč. 28, 1996, č. 9 – 10, s. 12
  • Štyridsať rokov Slovenskej televízie
    1996 Hudobný život, Bratislava roč. 28, 1996, č. 23 – 24, s. 7
  • Rajter rodákom – rodáci Rajterovi
    1996 Hudobný život, Bratislava roč. 28, 1996, č. 22, s. 2
  • Oslavy v rozhlase vrcholia
    1996 Hudobný život, Bratislava roč. 28, 1996, č. 22, s. 2
  • BHS v rozhlase a televízii
    1996 Hudobný život, Bratislava roč. 28, 1996, č. 20, s. 9
  • Rozhlas medzinárodne
    1996 Hudobný život, Bratislava roč. 28, 1996, č. 19, s. 11
  • Hudba v televízii je problém
    1996 Hudobný život, Bratislava roč. 28, 1996, č. 18, s. 5
  • Rozhlas a hudba
    1996 Hudobný život, Bratislava roč. 28, 1996, č. 17, s. 2
  • Hummelova klavírna súťaž
    1996 Hudobný život, Bratislava roč. 28, 1996, č. 15, s. 5
  • Štrnásty ročník medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera-Trnavského v Trnave
    1996 Hudobný život, Bratislava roč. 28, 1996, č. 12, s. 1 – 2
  • Cíferský zázrak?
    1995 Hudobný život, Bratislava roč. 27, 1995, č. 18, s. 5
  • Slovákov Šostakovič
    1994 Literárny týždenník, Bratislava roč. 7, 1994, č. 37, s. 15
  • Skutočne medzinárodná...
    Na margo Medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera-Trnavského
    1994 Literárny týždenník, Bratislava roč. 7, 1994, č. 24, s. 15
  • V medzinárodnej konfrontácii
    1993 Literárny týždenník, Bratislava roč. 6, 1993, č. 21, s. 15
  • Úspech netradičných nástrojov
    Mladí interpreti na Bratislavských hudobných slávnostiach
    1993 Práca, Bratislava roč. 48, 1993, č. 245 (20. 10.), s. 5
  • Spoločnou cestou hudby?
    1989 Literárny týždenník, Bratislava roč. 2, 1989, č. 15, s. 15
  • Impresie z 32. Týždňa novej hudby v Prahe
    1988 Hudobný život, Bratislava roč. 20, 1988, č. 8, s. 1
  • kol.: Nová slovenská hudba. 13. ročník prehliadky
    1988 Hudobný život, Bratislava roč. 20, 1988, č. 6, s. 1, 9 – 12
  • Konferencia o hudobnom živote mesta Banská Bystrica
    1988 Hudobný život, Bratislava roč. 20, 1988, č. 2, s. 4
  • Národný umelec Milan Novák
    1988 Hudobný život, Bratislava roč. 20, 1988, č. 11, s. 10
  • Interpretačná súťaž SSR ’87
    1988 Hudobný život, Bratislava roč. 20, 1988, č. 1, s. 1
  • Vysoká úroveň našej interpretačnej tvorby
    Prehliadka mladých koncertných umelcov v Trenčianskych Tepliciach
    1987 Ľud roč. 40, 1987, č. 194 (20. 8.), s. 5
  • Verný národu i sebe
    K sedemdesiatinám zaslúžilého umelca Tibora Andrašovana
    1987 Hudobný život, Bratislava roč. 19, 1987, č. 7, s. 3
  • Komorný koncert z tvorby súčasných českých skladateľov
    12. Týždeň novej slovenskej hudobnej tvorby
    1987 Hudobný život, Bratislava roč. 19, 1987, č. 6, s. 5
  • Kovářová, Anna – Marenčinová, Dita: Zborové koncerty
    12. Týždeň novej slovenskej hudobnej tvorby
    1987 Hudobný život, Bratislava roč. 19, 1987, č. 6, s. 3 – 4
  • Televízny zápisník
    1987 Hudobný život, Bratislava roč. 19, 1987, č. 3, s. 2
  • Koncerty slovenskej komornej hudby
    Bratislavské hudobné slávnosti 1987
    1987 Hudobný život, Bratislava roč. 19, 1987, č. 20, s. 4
  • Koncertné orchestre
    Bratislavské hudobné slávnosti 1987
    1987 Hudobný život, Bratislava roč. 19, 1987, č. 20, s. 3 – 4
  • Kvalitné umenie potrebuje publikum
    Prehliadka slovenských koncertných umelcov v Žiline
    1986 Pravda, Bratislava roč. 67, 1986, č. 96 (24. 4.), s. 5
  • Odrazový mostík pre mladých
    Celoslovenská interpretačná súťaž v Banskej Bystrici
    1986 Práca, Bratislava roč. 41, 1986, č. 6 (8. 1.), s. 5
  • Vysoká úroveň slovenskej interpretácie
    Na margo prehliadky koncertného umenia v Žiline
    1986 Ľud roč. 39, 1986, č. 89 (16. 4.), s. 5
  • V znamení pozoruhodných interpretačných výkonov
    Hudobná prehliadka mladých v Trenčianskych Tepliciach
    1986 Ľud roč. 39, 1986, č. 189 (13. 8.), s. 4
  • Televízny zápisník
    1986 Hudobný život, Bratislava roč. 18, 1986, č. 3, s. 2
    (pokr. č. 12, 19, s. 2)
  • K životnému jubileu zaslúžilého umelca Zdenka Mikulu
    1986 Hudobný život, Bratislava roč. 18, 1986, č. 23, s. 3
  • Veľká osobnosť slovenskej hudobnej kultúry
    K nedožitým osemdesiatinám národného umelca Alexandra Moyzesa
    1986 Hudobný život, Bratislava roč. 18, 1986, č. 17, s. 3
  • Vzácny jubilant
    Zaslúžilý umelec dr. Ľudovít Rajter osemdesiatročný
    1986 Hudobný život, Bratislava roč. 18, 1986, č. 15, s. 4
  • Desiaty týždeň novej slovenskej hudobnej tvorby
    1985 Pravda, Bratislava roč. 66, 1985, č. 45 (22. 2.), s. 5
  • Druhý polčas nesklamal
    1985 Ľud roč. 38, 1985, č. 43 (20. 2.), s. 5
  • Komorný koncert z tvorby českých skladateľov
    1985 Hudobný život, Bratislava roč. 17, 1985, č. 5, s. 4
  • kol.: Komorné koncerty
    1985 Hudobný život, Bratislava roč. 17, 1985, č. 5, s. 3 – 4
  • Medzinárodná tribúna mladých interpretov UNESCO
    1985 Hudobný život, Bratislava roč. 17, 1985, č. 21, s. 6
  • kol.: Komorné koncerty
    Bratislavské hudobné slávnosti 1985
    1985 Hudobný život, Bratislava roč. 17, 1985, č. 21, s. 3 – 5, 8
  • kol.: Bratislavské hudobné slávnosti 1985
    Symfonické koncerty
    1985 Hudobný život, Bratislava roč. 17, 1985, č. 21, s. 1 – 2, 3
  • Televízny zápisník
    1985 Hudobný život, Bratislava roč. 17, 1985, č. 2, s. 2
    (pokr. č. 4, 6, 14, 20, s. 7, č. 10, s. 2)
  • V znamení SNP a Roku českej hudby
    Po 18. prehliadke mladých koncertných umelcov
    1984 Pravda, Bratislava roč. 65, 1984, č. 187 (9. 8.), s. 5
  • kol.: Komorné súbory a recitály
    1984 Hudobný život, Bratislava roč. 16, 1984, č. 21, s. 4 – 6
  • kol.: Symfonické koncerty
    1984 Hudobný život, Bratislava roč. 16, 1984, č. 21, s. 1 – 2
  • Televízny zápisník
    1984 Hudobný život, Bratislava roč. 16, 1984, č. 20, s. 2
  • Ladislav Slovák a česká hudobná kultúra
    K 65. narodeninám národného umelca Ladislava Slováka
    1984 Hudobný život, Bratislava roč. 16, 1984, č. 17, s. 3
  • Úroveň mladých
    1983 Pravda, Bratislava roč. 64, 1983, č. 249 (21. 10.), s. 5
  • Slovenské umenie v Prahe
    1983 Hudobný život, Bratislava roč. 15, 1983, č. 5, s. 5
  • kol.: Symfonické koncerty
    Bratislavské hudobné slávnosti
    1983 Hudobný život, Bratislava roč. 15, 1983, č. 21, s. 1 – 2
  • kol.: Komorné koncerty
    Komorné orchestre. Bratislavské hudobné slávnosti
    1983 Hudobný život, Bratislava roč. 15, 1983, č. 21, s. 5
  • Podujatie vďaky
    1982 Pravda, Bratislava roč. 63, 1982, č. 307 (28. 12.), s. 3
  • Veľké emocionálne zážitky
    Bratislavské hudobné slávnosti 1982, vyvrcholením kultúrnej aktivity
    1982 Pravda, Bratislava roč. 63, 1982, č. 246 (16. 10.), s. 5
  • Bohatá žatva neveľkej organizácie
    S čím prišli na svoj zjazd východoslovenskí skladatelia
    1982 Východoslovenské noviny, Košice roč. 31, 1982, č. 66 (19. 3.), s. 4
  • Jubileum slovenského hudobného kritika
    1982 Hudobný život, Bratislava roč. 14, 1982, č. 7, s. 5
  • Jubileum Márie Potemrovej
    1982 Hudobný život, Bratislava roč. 14, 1982, č. 4, s. 7
  • VIII. Lenigradská hudobná jar
    1982 Hudobný život, Bratislava roč. 14, 1982, č. 10, s. 6
  • VI. Týždeň novej slovenskej hudobnej tvorby
    1981 Pravda, Bratislava roč. 62, 1981, č. 53 (4. 3.), s. 5
  • Dobrý premiérový štart
    Verdiho Trubadúr na košickej scéne
    1981 Pravda, Bratislava roč. 62, 1981, č. 233 (2. 10.), s. 5
  • Jubilejný ročník
    Mladí koncertní umelci v Trenčianskych Tepliciach
    1981 Pravda, Bratislava roč. 62, 1981, č. 197 (21. 8.), s. 5
  • Impulz k ďalším činom
    Po ustanovujúcom zjazde Zväzu československých skladateľov
    1978 Východoslovenské noviny, Košice roč. 27, 1978, č. 51 (1. 3.), s. 5
  • Životná bilancia s ďalšími plánmi
    1976 Hudobný život, Bratislava roč. 8, 1976, č. 5, s. 3
  • Na margo dvoch zahraničných festivalov
    1976 Hudobný život, Bratislava roč. 8, 1976, č. 22, s. 3, 8
  • Čo najviac mladých návštevníkov
    1976 Košický večer, Košice roč. 8, 1976, č. (2. 9.), s. 2

Ocenenia

  • Cena Jozefa Kresánka
    2003 za monografiu Ladislav Slovák národný umelec, s prihliadnutím na celoživotnú kritickú, publicistickú a organizačnú činnosť v oblasti slovenskej hudobnej kultúry
    udeľuje Hudobný fond (Bratislava)


« späť na zoznam Aktualizované: 27. 03. 2017