Profil osobnosti

Foto: Ľubica Rybárska Autor: Jozef Barinka

Ľubica Rybárska

13. 7. 1958 Martin

www.lubicarybarska.sk

vážna hudba
soprán
pedagóg – spev

Bio

Bio

1979
ukončenie štúdia na Konzervatóriu Žilina
1979 – 1983
VŠMU (spev – Viktória Stracenská)
počas štúdií účinkovanie v postave Katreny v Suchoňovej Krútňave a Rusalky v rovnomennej Dvořákovej opere
1983 - 2013
sólistka Opery SND

Ľubica Rybárska má rozsiahly repertoár náročných sopránových operných postáv, výrazné úspechy dosiahla aj ako koncertná umelkyňa. V zahraničí účinkovania v Prahe, Zürichu, Paríži, Madride, Mníchove, Turíne, Ríme, na Salzburskom festivale a i. Aktívne sa venuje pedagogickej práci na VŠMU v Bratislave.

Bibliografia

  • Mojžišová, Michaela: K zážitku treba aj kus šťastia
    2012 SME / Kultúra 26. 3. 2012
  • Smolka, Jaroslav: Revue hudebních nosičů
    2009 Hudební rozhledy 2009, č. 11, s. 63
  • Ursínyová, Terézia: So synom na opernom pódiu
    2009 Literárny dvoj)týždenník 2009, č. 1 - 2, s. 12-13
  • Červenka, Jozef: ...a opäť Tosca
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 3-4, s. 34-35
  • Unger, Pavel: Gala výkonov bolo pomenej
    2007 Pravda 6.9. 2007, s. 24
  • Mojžišová, Michaela: Turandot je skvelá, ale Bednárik ju chcel urobiť úplne inak
    2006 SME 6.3. 2006, s. 13
  • (zk): Turandot kladie vysoké nároky
    2006 SME 4.3. 2006, s. 16
  • Unger, Pavel: Nad Turandot nie je ľahké zvíťaziť
    2006 Pravda 6.3. 2006, s. 20
  • Fellegi, Juraj: Turandot nedovolí spať
    2006 Pravda 2.3. [príloha Kamelot] 2006, s. I
  • Čechová, Milada: Turandot nebude káva pre každého
    2006 SME [príloha Bratislava] 2.3, 2006, s. III
  • Ursínyová, Terézia: Ľubica Rybárska: "...bol to môj Mount Everest"
    2004 Hudobný život 2004, č. 4, s. 28-29
  • Ursínyová, Terézia: Viera a umenie
    2000 Katolícke noviny roč. 115, 2000, č. 46, s. 19
  • Unger, Pavel: Talianske árie Ľubice Rybárskej
    1998 Hudobný život 1998, č. 8, s. 8
  • Ursínyová, Terézia: Ľubica Rybárska a jej hostia
    1998 Hudobný život 1998, č. 4, s. 8
  • Jurík, Marián: Ľubica Rybárska : verím, že moje sny sa splnia-
    1998 Hudobný život 1998, č. 1, s. 1 a 3
  • Javorský, Igor: Dve kapitoly zo Zlatého cyklu Slovenskej filharmónie
    1996 Hudobný život 1996, č. 3, s. 5
  • Ursínyová, Terézia: Hlas ako zvon : Slovenská sopranistka Ľubica Rybárska spievala dvakrát s Pavarottim
    1994 Slovenka roč. 47, 1994, č. 3, s. 4-5
  • Hanzelová, Martina: Ľubica Rybárska: Spev je odrazom spevákovej duše
    1993 Hudobný život 1993, č. 7, s. 3
  • Bábiková, Marta: Klenot v hrdle
    1992 Smena na nedeľu 1992, č. 19, s. 7
  • Unger, Pavel: Korunoval ich "Big P" : hostia Smeny na nedeľu - laureáti Pavarottiho súťaže
    1992 Smena na nedeľu 18. 12. 1992, s. 7
  • Reguliová, Darina: Zvíťazila u Pavarottiho
    1989 Film a divadlo roč. 33, 1989, č. 5, s. 14-15
  • Litschauerová, Nina: Ďalšie ocenenie : S víťazkou medzinárodnej speváckej súťaže Luciana Pavarottiho
    1989 Populár roč. 21, 1989, č. 1, s. 5
  • Blahynka, Miloslav: Sopranistka Ľubica Rybárska : Profily mladých
    1986 Hudobný život 1986, č. 3, s. 4

Diskografia

  • Foto: Ľubica Rybárska. Sopránové árie z talianskych opier ĽUBICA RYBÁRSKA. SOPRÁNOVÉ ÁRIE Z TALIANSKYCH OPIER
    1997 CD – Opus 912603-2
    1. Giacomo Puccini:
      Ľubica Rybárska (s), Oliver Dohnányi (dir.), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu

Ocenenia

  • Medzinárodná spevácka súťaž L. Pavarottiho, Philadelphia (USA)
    1988 - laureátka

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Vladimír Godár: Orbis sensualium pictus
    Oratórium pre soprán, bas, zbor a veľký orchester podľa J. A. Komenského
    31. 10.
    1985
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Ľubica Rybárska (s), Peter Mikuláš (b), Slovenská filharmónia, Pavol Procházka (zbm.), Slovenský filharmonický zbor, Bystrík Režucha (dir.)


« späť na zoznam Aktualizované: 12. 04. 2017