Profil osobnosti

Foto: Igor Karško

Igor Karško

vážna hudba
husle

Bio

Bio

-
Konzervatórium v Košiciach (husle – Karol Petróczi)
-
AMU Praha (husle - Jiří Tomášek), okrem huslí študoval aj komornú hudbu a dirigovanie
1991
Menuhinova akadémia v Gstaade vo Švajčiarsku (Alberto Lysy, Yehudi Menuhin)
od 1993
koncertný majster Luzernského symfonického orchestra, Cameraty Zürich, Kammerorchestra Basel a člen Serenade String Tria (s týmto komorným telesom víťaz troch najprestížnejších súťaží v Európe)
2005
turné v USA s Ceciliou Bartoli ako koncertný majster barokového orchestra La Scintilla
-
pedagóg na Musikhochschule v Luzerne, Švajčiarsko

Igor Karško bol členom Camerata Lysy a Mládežníckeho orchestra Gustáva Mahlera pod vedením Claudia Abbada, je zakladateľom zoskupení La Banda Antix a La Gioconda a tiež členom Les Musicians du Louvre M. Minkowského. Žije a pôsobí vo Švajčiarsku. Ako sólista i ako člen komorných zoskupení koncertoval po celej Európe. Pravidelne účinkuje na festivale Konvergencie.

 

Bibliografia

  • Urbančíková, Lýdia: Otvárací koncert 62. Košickej hudobnej jari
    2017 In: www.operaslovakia.sk/otvaraci-koncert-62-kosickej-hudobnej-jari/
    Opera Slovakia 2017
  • Puškášová, Melánia: Konvergencie 2016
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 11, s. 8-10
  • Puškášová, Melánia: Konvergencie : Pokračovanie Chasidských piesní
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 10, s. 4-5
  • Platzner, Alexander: Konvergencie : Stretnutie abiturientov
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 10, s. 5-6
  • Vajó, Juraj: Košické Konvergencie v znamení oktet
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 7-8, s. 10
  • Platzner, Alexander: Konvergencie : Oktetá
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 11, s. 5
  • sita: Konvergencie aj s piesňami Leonarda Cohena či Deža Ursinyho
    2013 Pravda 13.8. roč. 23, 2013, č. 187, s. 32
  • Fulka, Vladimír: Igor Karško ako hosť nitrianskej Galérie hudby
    2013 Hudobný život 2013, č. 6, s. 7
  • Rehák, Oliver: Klasici, ale neklasicky : Konvergencie opäť ponúkajú zaujímavé mená aj projekty
    2012 SME 14.9. roč. 20, 2012, č. 213, s. 14
  • Rehák, Oliver: Nekonečný Príbeh
    2012 SME 12.6. roč. 20, 2012, č. 135, s. 15
  • Horkay, Tamás: Konvergencie v Košiciach
    2012 Hudobný život 2012, č. 7-8, s. 20
  • Horkay, Tamás: Štátna filharmónia Košice
    2012 Hudobný život 2012, č. 7-8, s. 6
  • Uher, Pavol: Levočské babie leto
    2012 Hudobný život 2012, č. 11, s. 12
  • Puškášová, Meška: Konvergencie / Konvergenčné „con arco”
    2012 Hudobný život 2012, č. 11, s. 8-9
  • Horkay, Tamás: Komorná hudba na košických Konvergenciách
    2011 Hudobný život 2011, č. 7-8, s. 20-21
  • Marton, Ivan: Konvergencie / Príbeh vojaka
    2011 Hudobný život 2011, č. 11, s. 11
  • Puškášová, Melánia: Baroque minimal
    2011 Hudobný život 2011, č. 10, s. 2
  • Šuba, Andrej: Maďarské Konvergencie v opátstve
    2010 Sme [príloha Kultúra] 19.8. 2010, č. 191, s. 17
  • Šargová, Jana: Konvergencie v košických Kasárňach
    2010 Hudobný život 2010, č. 1 - 2, s. 7.
  • Motyčka, Peter; Žabka, Marek: Konvergencie
    2008 Hudobný život roč. XL, 2008, č. 10, s. 4 - 5
  • Život: Zabudnutí umelci
    2008 Život 2008, č. 36
  • Papanetzová, Lucia: Hommage à Bach 2007 – Dialóg
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 9, s. 5
  • Horkay, Tomáš: Štátna filharmónia Košice
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 10, s. 9
  • Hriadelová, Miroslava: Igor Karško o Schönbergovi: Aspoň raz treba prežiť riziko spoznávania
    2004 SME / Korzár 21. 4. 2004
  • Umelecká kritika a publicistika
  • Burgrová, Katarína: Košická hudobná jar
    2017 Hudobný život 2017, č. 6, s. 12
  • Recenzie
  • Burgrová, Katarína: Konvergencie v Košiciach: Šostakovič 110
    2016 Hudobný život 2016, č. 7 - 8, s. 12

Diskografia

  • Foto: Úchytkom/Cursorily ÚCHYTKOM/CURSORILY
    2007 CD – Hevhetia EH 0019-2-331
    1. Július Fujak: Hy-ph-ol-op-ho-ny
      DJ Fero (turn), David Šubík (hyphposonic sampler), Július Fujak (semi-ppf, sonic objects)
    2. Július Fujak: Nosferatu
      Jan Kavan (vc), DJ Fero (turn), Martin Kalinka (elcb), Lucia Vadelová (v, vn), Július Fujak (semi-ppf, sonic objects)
    3. Július Fujak: Ranená H2O
      Jan Kavan (vc), DJ Fero (turn), Július Fujak (semi-ppf, sonic objects)
    4. Július Fujak: 4-ručné impro hry
      Vicki Ray (semi-ppf), Petr Graham (ppf), Eufrasio Prates (semi-ppf), Marián Varga (sth)
    5. Július Fujak: O čom mlčí tá žena pri semafóroch pre slepých
      Petra Klementová (fl), Ján Rigan (cl), Július Fujak (semi-ppf, sonic objects)
    6. Július Fujak: Hudobné ilustrácie k výstave Veroniky Madajovej
      Július Fujak (semi-ppf, bowed and prepared zmb, sonic objects)
    7. Július Fujak: Co(n)ver – Diver – Over – Ver
      Igor Karško (vn), Jozef Lupták (vc), Ivan Šiller (pf), Július Fujak (semi-ppf, sonic objects)

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Vladimír Godár: Sweet and Low
    Uspávanka
    15. 9.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Katedrála svätého Martina, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Ensemble Corund, Michal Matejčík (ar), Milan Paľa (vn), Igor Karško (vl), Jozef Lupták (vc), Peter Jurčenko (cb)


« späť na zoznam Aktualizované: 20. 06. 2017