Profil osobnosti

Foto: Peter Mazalán Autor: Martina Zuzana Šimkovičová

Peter Mazalán

11. 8. 1984 Bratislava

www.petermazalan.com/

vážna hudba
barytón

Bio

Bio

od 2003
Fakulta architektúry STU v Bratislave
od 2004
VŠMU v Bratislave (spev - Magdaléna Blahušiaková)
od 2007
Divadelná fakulta VŠMU v Bratislave (odbor scénografia a kostýmová tvorba)
2008
účasť na majstrovských kurzoch Christopha Prégardiena v rámci Schleswig-Holstein Musik Festival

Peter Mazalán debutoval v Opere Slovenského národného divadla v roku 2008 ako Enrico v Haydnovej opere L´isola disabitata v spolupráci s Orchestrom Opery SND pod taktovkou Andrew Parrotta (premiéra tohto naštudovania bola uvedená v rámci festivalu Dni starej hudby). V roku 2014 sa na doskách SND predstavil v postave Schaunarda v Pucciniho Bohéme v réžii Petra Konwitschneho a v spolupráci s dirigentmi Friedrichom Haiderom a Petrom Valentovičom.

 

V sezónach 2010/2011 a 2011/2012 bol členom Opernstudio v Bayerische Staatsoper v Mníchove, kde stvárnil napr. hlavnú postavu v Haydnovej opere La fedelta premiata ako aj v Janáčkovej opere Příhody lišky Bystroušky. V sezóne 2012/2013 pôsobil v divadle Stadttheater Klagenfurt. Sólisticky sa predstavil napr. v Dvořákových Biblických piesňach s Beyerische Staatsorchester.

Bibliografia

  • Červenka, Jozef: Kenotaf ako pocta tvorcom
    2017 In: www.operaslovakia.sk/kenotaf-ako-pocta-tvorcom/
    Opera Slovakia 2017
  • Mojžišová, Michaela: O tvorbe a zabúdaní
    2017 Hudobný život 2017, č. 12, s. 13
  • Ursínyová, Terézia: Babylonská veža v paláci
    2016 In: www.operaslovakia.sk/babylonska-veza-v-palaci/
    Opera Slovakia 2016
  • Červenka, Jozef: Unterreise, blízko k Schubertovi
    2016 In: www.operaslovakia.sk/unterreise-blizko-k-schubertovi/
    Opera Slovakia 2016
  • Mojžišová, Michaela: O samote a hľadaní v starej kotolni
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 9, s. 36
  • Kolář, Robert: ô - festival zvukovej poézie
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 6, s. 28-29
  • Bayer, Robert: Učni speváci mníchovskí aj so slovenskou účasťou
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 10, s. 29
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachu
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 3, s. 5
  • Bayer, Robert: V Mníchove poľuje na Lišku Bystroušku slovenský Polesný
    2012 Hudobný život roč. 44, 2012, č. 7-8, s. 40
  • Blaho, Vladimír: Operná Mladosť na zámku
    2010 Hudobný život roč. 42, 2010, č. 7 - 8, s. 39
  • Šišková, Ingeborg : Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2010 Hudobný život roč. 42, 2010, č. 7 - 8, s. 3
  • Kubandová, Janka: Miniprofil HŽ
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 9, s. 11
  • Umelecká kritika a publicistika
  • Červenka, Jozef: Symptóm: Dieťa
    2017 In: www.operaslovakia.sk/symptom-dieta/
    Opera Slovakia 2017
  • Matej, Daniel: Shaped Songs
    2017 Hudobný život roč. 49, 2017, č. 6, s. 23
  • Recenzie
  • Kolář, Robert: Hudba dneška v SNG 19: Babylonská veža
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 10, s. 23

Ocenenia

  • Medzinárodná spevácka súťaž Hilde Zadek, Viedeň (AT)
    2009 - 1. cena
  • Medzinárodná spevácka súťaž Imricha Godina Iuventus Canti, Vráble (SK)
    2008 - 1. miesto, Interpretačná cena agentúry Silesia, cena Hudobného fondu
  • Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského, Trnava (SK)
    2008 - 3. cena
  • Medzinárodná spevácka súťaž Antonína Dvořáka v Karlových Varoch (CZ)
    2007 - 2. miesto

Fotogaléria

  • Foto: Peter Mazalán, Róbert Pechanec 2012-04-17 Peter Mazalán, Róbert Pechanec
    Peter Mazalán, barytón (Slovenská republika), Róbert Pechanec, klavír (Slovenská republika)

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Braňo Konečný


« späť na zoznam Aktualizované: 12. 12. 2017