Profil osobnosti

Foto: Marek Štrbák

Marek Štrbák

1978 Spišská Nová Ves

vážna hudba
organ
pedagóg – organ

Bio

Bio

1992 - 1998
Konzervatórium Košice (cirkevná hudba, klavír - Emília Dzemjanová)
1998 - 2004
Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni (organ - Michael Radulescu), vyznamenaný Cenou univerzity pre najlepšieho absolventa svojho odboru
2004 - 2008
štúdium na Conservatoire National de Région Strasbourg (Christophe Mantoux), zároveň v sólistickej triede na Hochschule für Musik und darstellende Kunst v Štutgarte (Ludger Lohmann)
do 2009
pôsobil aj ako organista a zbormajster v Martinskirche vo Filderstadte (Nemecko)
od 2009
pedagóg na Univerzite Konštantína Filozofa a Súkromnom konzervatóriu v Nitre

Marek Štrbák už ako študent košického konzervatória vystupoval na mnohých organových podujatiach a festivaloch na Slovensku. Počas svojho viedenského štúdia pôsobil aj ako organista v Sacré Coeur a Schönbrunnskej zámockej kaplnke. V rokoch 2001, 2002 a 2005 účnkoval v rámci festivalu Kremnický hradný organ.

Zúčastnil sa majstrovských interpretačných kurzov pod vedením renomovaných európskych pedagógov a interpretov, ako napr. Jon Laukvik, Lorenzo Ghielmi, Edgar Krapp, Thierry Escaich, Bernard Focroulle, Jean Wolfs, Hans-Ola Ericsson a ďalší. Bol ocenený na viacerých medzinárodných a národných súťažiach.

Je vyhľadávaným sólovým i komorným hráčom, často koncertuje doma i v zahraničí. Venuje sa aj pravidelnému uvádzaniu a premiérovaniu skladieb slovenských autorov (v decembri 2011 premiéroval skladbu Christmas Carol od Iris Szeghyovej, v septembri 2012 Laudatórium od Jozefa Podprockého).

V súčasnosti je doktorandom a zbormajstrom Akademického zboru PF UKF a pedagógom Tralaškoly v Nitre.

Bibliografia

  • Torkošová, Petra: Slovenský filharmonický zbor oslavoval
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 3, s. 7
  • Tichý, Stanislav: Cross-over organ
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 1-2, s. 11
  • Dohnalová, Lýdia: Štyridsať rokov ŠKO Žilina
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 12, s. 15
  • Jurkovičová, Margaréta: BHS 2013 : Vystúpenie SFZ v znamení dvojakej spirituality
    2013 Hudobný život 2013, č. 11, s. 2-3
  • Ivančo, Michal: Ars Organi Nitra
    2010 Hudobný život 2010, č. 7 - 8, s. 12 - 13
  • Turák, František: Výnimočný filharmonický večer
    2017 Hudobný život 2017, č. 3, s. 2
  • Recenzie
  • Tichý, Stanislav: Slovenské historické organy 2016
    2016 Hudobný život 2016, č. 10, s. 9
  • Personálna bibliografia
  • Medzinárodný organový festival Ars Organi v Nitre
    2011 Hudobný život 2011, č. 7-8, s. 19
  • Vandrovali hudci... zo stepí do Karpát
    2. ročník európskeho festivalu dávnej hudby
    2010 Hudobný život 2010, č. 7 - 8, s. 14

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Lukáš Borzík: Perpetuum mobile
    pre elektrickú gitaru, bicie nástroje a organ
    4. 12.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislavský organový festival, Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Michal Bugala (elgui), Lenka Novosedlíková (bat), Marek Štrbák (org)
  • Iris Szeghy: Christmas Carol
    pre organ
    19. 12.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dóm sv. Martina, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Marek Štrbák (org)


« späť na zoznam Aktualizované: 04. 04. 2017