Profil osobnosti

Foto: Tibor Gašparek

Tibor Gašparek

12. 1. 1913 Bratislava – 11. 11. 1991 Bratislava

vážna hudba
husle
pedagóg – husle

Bio

Bio

-
súkromná hudobná škola v Bratislave (husle – J. Strmček, neskôr M. Kouřimský)
1922 – 1925
súkromné štúdium u bývalého koncertného majstra Orchestra SND R. Strobla
1923 – 1931
Mestská hudobná a organová škola v Bratislave (J. Aktardžiev)
1931 – 1933
Hudobná akadémia vo Viedni (Franz Meirecker, Bronislaw Hubermann, F. von Reuter)
1935
štátna skúška z hry na husliach (Praha)
1934 – 1939
externé štúdium u Ede Záthureczkého v Budapešti
1940
primárius Bratislavského komorného združenia
1942 – 1949
koncertný majster orchestra Československého rozhlasu v Bratislave
1949
prvý koncertný majster novovzniknutej Slovenskej filharmónie, v 1953 – 1964 aj jej sólista
1934-42
Mestská hudobná škola v Bratislave
1938-48
Hudobná a dramatická akadémia (neskôr Štátne konzervatórium)
1949
prvý pedagóg hry na husliach na VŠMU, kde pôsobil do 30. septembra 1980 (v 1955 – 1963 aj ako dekan Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU, 1952 docent, 1958 – profesor)

Bol nestorom slovenského husľového umenia. Popredný koncertný majster a pedagóg, ktorý sa podieľal na vzniku a rozvoji slovenského interpretačného umenia a profesionálneho hudobného školstva. Koncertnej činnosti sa venoval aktívne vyše 30 rokov. Ako sólista vystupoval doma i v zahraničí v umeleckej spolupráci s významnými dirigentmi a hudobnými telesami. Nahrával pre bratislavský rozhlas a spolupracoval s televíziou. Premiéroval celý rad skladieb slovenských skladateľov a bol jedným z prvých umelcov, ktorí reprezentovali úroveň slovenského hudobného umenia v zahraničí.

V oblasti pedagogickej činnosti prevzal štafetu po priekopníckej generácii českých huslistov Norbertovi Kubátovi a Gustávovi Náhlovskom. Gašparek priniesol do slovenskej husľovej pedagogiky nové podnety, ktoré získal počas štúdií, ale aj z vlastnej umeleckej praxe. Bol spoluzakladateľom slovenskej husľovej školy, zmodernizoval techniku hry na husliach, zaviedol nový spôsob vedenia sláčika.

Vychoval rad popredných huslistov a pedagógov (Mikuláš Jelínek, Marta Országhová, Alojz Nemec, Aladár Móži, Ján Skladaný, Konštantín Sedlák, Mária Karlíková, Quido a Anna Hölblingovci, Jindřich Pazdera, Ewald Danel a i.).

Aktívne pôsobil aj ako spoluorganizátor hudobného života, zastával významné funkcie v kultúrno-spoločenských organizáciách.

Bibliografia

  • Kresák, Mikuláš: Za nestorom slovenského husľového umenia
    20. 11. 1991 Práca 20. 11. 1991
  • Albrecht, Ján: Za Tiborom Gašparkom
    1991 Hudobný život 1991, č. 23, s. 2
  • Palovčík, Michal: Priekopník našej husľovej školy
    14. 1. 1988 Pravda 14. 1. 1988
  • Ursínyová, T.: Pocta huslistovi
    17. 1. 1983 Večerník 17. 1. 1983
  • Čížik, Vladimír: Slovenskí koncertní umelci II.
    1976 1976, s. 35-42
  • Albrecht, Ján: Jubileum Tibora Gašparka
    1973 Hudobný život 1973, č. 2, s. 3
  • Kozák, Jan a kol.: Tibor Gašparek
    1964 Českoslovenští koncertní umělci a komorní soubory, Státní hudební vydavatelství, Praha 1964, s. 120-122
  • Štúdie (kapitoly v knihách, slovníkové heslá, vedecké články)
  • Čížik, Vladimír: Husle. Vývoj husľového umenia na Slovensku
    2004 Slovník slovenského koncertného umenia II., Hudobné centrum 2004, s. 7

Ocenenia

  • Zlatá medaila VŠMU
    1969
  • Zaslúžilý člen Slovenskej filharmónie
    1969
  • titul zaslúžilý umelec
    1967
  • Štátne vyznamenanie Za vynikajúcu prácu
    1963
  • Cena Fritza Kreislera
    1932

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Eugen Suchoň: Poème macabre op. 17 ESD 83
    29. 1.
    1963
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Žilina, SK
    INTERPRETI: Tibor Gašparek (vn), Michal Karin-Knechtsberger (pf)
  • Alexander Moyzes: Koncert pre husle a orchester op. 53
    4. 12.
    1958
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Tibor Gašparek (vn), Slovenská filharmónia, Ľudovít Rajter (dir.)
  • Ľudovít Rajter: Sláčikové kvarteto č. 2
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislava, SK
    INTERPRETI: Tibor Gašparek (vn), Ján Pragant (vn), Jozef Wagner (vl), Eduard Polák (vc)
  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Alexander Moyzes: Koncert pre husle a orchester op. 53
    10. 3.
    1959
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Gent, BE
    INTERPRETI: Tibor Gašparek (vn), Slovenská filharmónia, Ľudovít Rajter (dir.)
  • Eugen Suchoň: Fantázia pre husle a orchester op. 7 ESD 73
    18. 3.
    1948
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Brno, CZ
    INTERPRETI: Tibor Gašparek (vn), Brnenský rozhlasový orchester, Ľudovít Rajter (dir.)

Fotogaléria

  • Foto: Tibor Gašparek a Alexander Moyzes Tibor Gašparek a Alexander Moyzes
    ... nad partitúrou Husľového koncertu

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Ján Herec
  • Foto: Tibor Gašparek a Eugen Suchoň Tibor Gašparek a Eugen Suchoň
    Tibor Gašparek, prvý interpret Suchoňových husľových skladieb



« späť na zoznam Aktualizované: 03. 04. 2017