Profil osobnosti

Foto: Eva Blahová Zdroj: Archív Hudobného centra

Eva Blahová

1. 12. 1944 Skalica

vážna hudba
mezzosoprán
pedagóg – spev

Bio

Bio

- VŠMU (spev - Anna Hrušovská)
- Akademie für Musik und darstellende Kunst vo Viedni (Robert Schollum)
- štúdium v Salzburgu (Erich Werba), v Siene (Daniel Ferro)
- pedagogička na VŠMU (32-ročné pôsobenie)
2010
profesorka
od sezóny 2011/12
umelecká riaditeľka Janáčkovej opery Národného divadla v Brne

Eva Blahová spolupracovala s poprednými symfonickými a komornými orchestrami doma i v zahraničí. Účinkovala v Českej republike, Maďarsku, Rakúsku, Nemecku, Holandsku, Francúzsku, Španielsku, Kórei, Kanade a v USA.

Bohatá je jej pedagogická činnosť: medzi jej žiakov patria napr. Magdaléna Kožená, Gustáv Beláček, Lada Biriukov, Renata Pokupič, Peter Berger, Yoko Oba a mnoho ďalších po celom svete. Okrem VŠMU v Bratislave pedagogicky pôsobila na Akadémie Europe Mozart Foundation, v Nórskej kráľovskej opere, na univerzite vo fínskom Turku a na Akadémii umení v Banskej Bystrici.

Je členkou umeleckej rady festivalu Pražská jar, Národného divadla v Prahe a členkou nominačného výboru TREBBIA v Prahe.

Je tiež prezidentkou Slovensko-kanadského hudobného fondu a prezidentkou Medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidra–Trnavského. Spolupracuje s nadáciou Olgy Havlovej, s nadáciou Antonína Dvořáka v Prahe a s Nadáciou Help v Bratislave.

Je členkou porôt medzinárodných speváckych súťaží.

Za svoju doterajšiu čiinosť získala viacero spoločenských ocenení (2005 - zvolená v USA za "Ženu 21. storočia" a v 2006 ju The American Biographical Institute zvolil za "Ženu roka“) a štátnych vyznamenaní.

Bibliografia

  • Vongrey, Ľudovít: Profesorka Eva Blahová na majstrovských kurzoch v Akadémii muziky J. Obrazcovovej
    2016 In: www.operaslovakia.sk/profesorka-eva-blahova-na-majstrovskych-kurzoch-v-akademii-muziky-j-obrazcovovej/
    Opera Slovakia 2016
  • Turan, Andrijan: Ďalšie ocenenie : aktuálny rozhovor so svetoznámou hlasovou pedagogičkou Evou Blahovou
    2011 Slovenka roč. 64, 2011, č. 11, s. 62-63
  • Hofmannová, Karla: Filharmonie Brno a Janáčkova opera s novými šéfy
    2011 Hudební rozhledy 2011, č. 9, s. 11 - 13
  • (čtk): Brniansku operu povedie Slovenka Eva Blahová
    2011 Hospodárske noviny 9.7. 2011, s. 10
  • Slovak Syndicate of Journalists: Professor Eva Blahová granted a high Finnish decoration
    2011 Akcent 2011, s. 1
  • Bacharová, Nina: Dom nasiaknutý spevom : Speváčka a profesorka spevu Eva Blahová žije obklopená hudbou
    2008 Pravda 16.1. roč. 19, 2008, č. 12, s. 18-19
  • ReD: Počuť talentovaného speváka je pre mňa sviatok- : niekoľko otázok, dotýkajúcich sa súčasnosti a budúcnosti Medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera-Trnavského jej prezidentke, prof. Eve Blahovej
    2006 Hudobný život roč. 38, 2006, č. 7 - 8, s. 8
  • Laucká, Barbora: Z archívu profesorky spevu Evy Blahovej
    2005 SME [príloha tv oko] 3.2. 2005, s. 2
  • Dohnalová, Lýdia: Hovoríme- : s prezidentkou Medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera Trnavského Evou Blahovou
    2004 Hudobný život roč. 36, 2004, č. 7 - 8, s. 7-8
  • Unger, Pavel: Umelecká kariéra Evy Blahovej sa ...
    2004 Hudobný život roč. 36, 2004, č. 5, s. 19
  • Ursínyová, Terézia: V komornom tóne
    2004 Literárny (dvoj)týždenník roč. 17, 2004, č. 24 - 25, s. 14
  • Ursínyová, Terézia: Opera : V komornom tóne
    2004 Literárny dvojtýždenník 30. 6. 2004, č. 24-25, s. 14
  • Ťapajová, Elena: Profesorka celebrít
    2003 Slovenka roč. 56, 2003, č. 26, s. 18-21
  • Mokrá, Barbara: Môj otec bol všestranne inšpirujúcou osobnosťou : dvadsiate výročie úmrtia Dr. Janka Blaha ...
    2001 Národná obroda 24. 4. roč. 12, 2001, č. 94, s. 16
  • Dohnalová, Lýdia: Miesto pre-
    2000 Hudobný život roč. 32, 2000, č. 7 - 8, s. 5-6
  • Puškášová, Meška: Eva Blahová: "...byť prísny a kritický najmä k sebe."
    1998 Hudobný život roč. 30, 1998, č. 21, s. 10
  • Laucká, Barbora : Prvá dáma vážnych tónov : Profesorka Eva Blahová je verná tradícii svojich predkov
    1997 Život roč. 47, 1997, č. 36, s. 16-17
  • Ursínyová, Terézia: Romantická pieseň
    1997 Hudobný život roč. 29, 1997, č. 18, s. 10
  • Šulcová, Brigita: Bratislavská olympiáda krásneho spevu
    1996 Mosty roč. 5, 1996, č. 14, s. 1 - 2
  • Litschauerová, Nina: Jablko nepadne ďaleko od stromu... : Zhovárame sa s koncertnou umelkyňou a pedagogičkou Evou Blahovou
    1995 Nové slovo bez rešpektu roč. 5, 1995, č. 12, s. 16-17
  • Unger, Pavel: Kultivované matiné
    1994 Hudobný život roč. 26, 1994, č. 3, s. 4
  • Unger, Pavel: Na pedagogickú tému s doc. Evou Blahovou : Neprerábam žiakov na svoj obraz
    1994 Hudobný život roč. 26, 1994, č. 23 - 24, s. 5
  • Vitula, Jiří: Uprostred Európy so slovenským pedagógom
    1994 Hudobný život roč. 26, 1994, č. 20, s. 5
  • -uy-: Spektrum z Mirbachu
    1994 Hudobný život roč. 26, 1994, č. 16, s. 5
  • Nová, Eva: Dnes: Eva Blahová : Čo robím - keď nespievam?
    1993 Práca 21. 1. roč. 48, 1993, č. 19, s. 4
  • Blahynka, Miloslav: Program náročný aj príťažlivý
    1993 Hudobný život roč. 25, 1993, č. 13 - 14, s. 7
  • -mjk-: Na slovíčko s Evou Blahovou
    1992 Hudobný život roč. 24, 1992, č. 14, s. 7
  • Hanzelová, Martina: Pieseň a poézia
    1989 Hudobný život roč. 21, 1989, č. 12, s. 4
  • Hanzelová, Martina: Mozartova Praha - súčasnosť a perspektívy novej vokálnej súťaže
    1988 Hudobný život roč. 20, 1988, č. 17, s. 4
  • Ursínyová, Terézia: G. F. Händel: Deväť nemeckých árií pre soprán, violončelo a klavír na slová Bartholda Heinricha Brochesa
    1980 Hudobný život roč. 12, 1980, č. 3, s. 5
  • Ursínyová, Terézia: Eva Blahová
    1980 Hudobný život roč. 12, 1980, č. 18, s. 4
  • Tvrdoň, Jozef: Rodinné spevácke tradície
    1974 Smena 3. 1. 1974, s. 6
  • Personálna bibliografia
  • European Mozart Foundation
    1997 Hudobný život roč. 29, 1997, č. 11, s. 9
  • Elly Ameling vo Viedni
    1996 Hudobný život roč. 28, 1996, č. 5, s. 7
  • Slovenská hudba v Kanade
    1994 Hudobný život roč. 26, 1994, č. 2, s. 9
  • Letné festivaly Salzburg - Verona : Salzburg '94
    1994 Hudobný život roč. 26, 1994, č. 18, s. 1 a 7
  • Rusalka po prvýkrát v MET
    1994 Hudobný život roč. 26, 1994, č. 1, s. 7
  • Noc veľkých primadon
    1993 Hudobný život roč. 25, 1993, č. 22, s. 7
  • Perspektívy koncertného života ; Marián Jurík, Eva Blahová, Ján Holička, Alžbeta Rajterová, Jaroslav Daniš, Elena Michalicová
    1990 Hudobný život roč. 22, 1990, č. 6, s. 1, 10-12
  • Salzburg 90
    1990 Hudobný život roč. 22, 1990, č. 21, s. 5
  • Salzburg 89
    1989 Hudobný život roč. 21, 1989, č. 22, s. 6
  • Ešte jeden pohľad na Salzburg 88
    1988 Hudobný život roč. 20, 1988, č. 25, s. 5
  • Letné hudobné festivaly
    1987 Populár roč. 19, 1987, č. 9, s. 4-5 a 30
  • Salzburg 81
    1981 Hudobný život roč. 13, 1981, č. 19, s. 6

Diskografia

  • Foto: Romantic Song/Romantická pieseň [Brahms, Dvořák, Chopin, Tchaikovsky, Schneider-Trnavský] ROMANTIC SONG/ROMANTICKÁ PIESEŇ [BRAHMS, DVOŘÁK, CHOPIN, TCHAIKOVSKY, SCHNEIDER-TRNAVSKÝ]
    1997 CD – Opus 912591-2
    1. Johannes Brahms:
      Eva Blahová (s), Elena Händler (pf)
  • Foto: Bartolomej Urbanec a ľudová pieseň BARTOLOMEJ URBANEC A ĽUDOVÁ PIESEŇ
    1979 LP – Opus 9117 0780
    1. Bartolomej Urbanec: Zahrajte mi tichúčko
      Darina Laščiaková (vf), Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave
    2. Bartolomej Urbanec: Dve mládenecké od Nitry – Vlha, vlha, pekný vták
      František Livora (vm), Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave
    3. Bartolomej Urbanec: Dve mládenecké od Nitry – Za horami, za dolami
      František Livora (vm), Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave
    4. Bartolomej Urbanec: Chodníček bjelavý
      Štúdiový orchester, Eva Blahová (vf)
    5. Bartolomej Urbanec: Svadobné melódie
      Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave, Viliam Farkaš (vn), Jozef Katona (vn)
    6. Bartolomej Urbanec: Medzi dvoma brehy
      Helena Petráková (vf), Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave
    7. Bartolomej Urbanec: Pieseň o slávičkovi
      Milka Bunčeková (vf), Lúčnica, Miroslav Šmíd (dir.)
    8. Bartolomej Urbanec: Znam ja jednu zahradečku
      Margita Dalmayová-Skyvová (vf), Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave
    9. Bartolomej Urbanec: Parobská a karička zo Zemplína
      Zbor SĽUK-u
    10. Bartolomej Urbanec: Na Ďura (Jarné spevy a hry dievčat zo Selca)
      Zbor SĽUK-u, Jozef Štelzer (dir.)
  • Foto: A Memorial to the Victims of Wars A MEMORIAL TO THE VICTIMS OF WARS
    1970 LP – Everest 3315
    1. Peter Kolman: Monumento per 6.000.000
      Aladár Móži (vn), Symfonický orchester Československého rozhlasu, Bystrík Režucha (dir.)
    2. Ilja Zeljenka: Oświęcim
      Július Pántik (spk), Peter Jezný (spk), Slovenský filharmonický zbor, Slovenská filharmónia, Ľudovít Rajter (dir.)
    3. Ivan Hrušovský: Hirošima
      Eva Kristínová (spk), Karol Machata (spk), Eva Blahová (s), Slovenský filharmonický zbor, Slovenská filharmónia, Ľudovít Rajter (dir.)
    4. Pavol Šimai: Vittoria
      Slovenská filharmónia, Ľudovít Rajter (dir.)
  • Foto: Musica nova Bohemica et Slovaca MUSICA NOVA BOHEMICA ET SLOVACA
    1966 LP – Supraphon SUA 18753
    1. Ilja Zeljenka: Oświęcim
      Július Pántik (spk), Karol Prochotský (spk), Slovenský filharmonický zbor, Jan Mária Dobrodinský (zbm.), Kühnovi komorní sólisté, Pavel Kühn (zbm.), Slovenská filharmónia, Ľudovít Rajter (dir.)
    2. Pavol Šimai: Vittoria
      Slovenská filharmónia, Ľudovít Rajter (dir.)
    3. Ivan Hrušovský: Hirošima
      Eva Kristínová (spk), Karol Machata (spk), Eva Blahová (s), Slovenský filharmonický zbor, Jan Mária Dobrodinský (zbm.), Slovenská filharmónia, Ľudovít Rajter (dir.)

Ocenenia

  • Cena predsedu Národnej rady SR
    2013 za výnimočný prínos v oblasti hudobnej pedagogiky
  • Rytier prvej triedy Rádu fínskeho leva
    2011 - ocenenie jej udelila fínska prezidentka Tarja Halonenová
  • Rad Ľudovíta Štúra II. triedy
    2010 - štátne vyznamenanie prezidenta SR
  • Zlatý čestný odznak za zásluhy o Rakúsku republiku
    2010 - štátne vyznamenanie rakúskeho prezidenta Heinza Fischera
  • Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského, Trnava (SK)
    1973 - Zvláštna cena

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Zdenko Mikula: Jarní zpěvy staré Číny
    pre soprán, barytón, miešaný zbor, violončelo a klavír
    16. 2.
    1989
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Moyzesova sieň, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Eva Blahová (s), Peter Šubert (br), Slovenskí madrigalisti, Eva Čermanová (vc), Peter Čerman (pf), Ladislav Holásek (dir.)
  • Rudolf Macudziński: Štyri piesne vďaky op. 52
    17. 2.
    1983
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Československého rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Eva Blahová (ms), Róbert Szücs (br), Rudolf Macudziński (pf), Silvia Macudzińska (pf)


« späť na zoznam Aktualizované: 22. 05. 2017