Profil osobnosti

Foto: Martin Ruman Autor: Petra Rusňáková

Martin Ruman

8. 5. 1989 Bojnice

vážna hudba
viola

Pôsobenie v: Sláčikové kvarteto Jána Strmenského

Bio

Bio

2007 - 2009
Konzervatórium v Bratislave (Kornel Klatt)
2009 - 2012
Konzervatórium v Prahe (viola - Karel Doležal, komorná hra - Vladan Kočí, Karel Doležal, Ladislav Horák)
2012 - 2015
VŠMU (viola - Jozef Hošek)
2014 - 2016
MUK Privatuniversität der Stadt Wien (Alexander Zemtsov)
od 2012
člen orchestra Slovenskej filharmónie (od roku 2013 ako 1. hráč a vedúci skupiny)
majstrovské kurzy:
Vladimír Bukač (Telč - 2008, 2009), Karel Doležal (Dobřichovice - 2009, 2010), Stephanie Baer, Václav Dvořák (Dobřichovice - 2011), Hariolf Schlichtig, Gilad Karni (ISA Masterclass Semmering - 2014),Alexander Zemtsov, Mikhail Zemtsov, Julia Dinerstein (Zemtsov viola Masterclass, Nemecko - 2015), Atar Arad, Gilad Karni, Shmuel Ashkenasi (Keshet Eilon Masterclass, Izrael - 2015); súkromné štúdium u Wolfganga Klosa, Milana Radiča, Karla Špelinu, Lubomíra Malého, Petra Holmana
 

Martin Ruman ako sólista účinkoval so Slovenskou filharmóniou, SKO Bohdana Warchala a s komornými orchestrami Cappella Istropolitana a Sinfonietta Bratislava.

Okrem pôsobenia v Slovenskej filharmónii sa aktívne venuje aj komornej hre, v rámci ktorej pravidelne spolupracuje s poprednými domácimi i zahraničnými umelcami a telesami (Jozef Ľupták, Milan Paľa, Juraj Tomka, Marián Svetlík, Boris Lenko, Shmuel Ashkenasi, Zhou Qian, Isabelle van Keulen, Daniel Rowland, Pablo Barragán, Moyzesovo kvarteto a ď.).

Počas štúdií v Prahe bol členom Komorného orchestra Pavla Haase (2009 - 2012) a Komorného orchestra BERG (2011 - 2012). V súčasnosti je členom Gustav Klimt Quartet Wien (koncerty v Musikverein a Konzerthaus Viedeň).

Bibliografia

  • Kolář, Robert: Nové impulzy pre Slovenský mládežnícky orchester
    2017 Hudobný život roč. 49, 2017, č. 7-8, s. 20-24
  • Puškášová, Melánia: Konvergencie 2016
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 11, s. 8-10
  • Šišková, Ingeborg: Schumannova komorná tvorba vo Dvorane VŠMU
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 11, s. 7
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2012 Hudobný život 2012, č. 3, s. 8
  • Kolář, Robert: Slovenský mládežnícky orchester: sympatický príslľub do budúcnosti
    2016 Hudobný život 2016, č. 9, s. 5

Diskografia

  • Foto: Musica Sacra MUSICA SACRA
    2015 CD – Diskant DK 0161-2231
    1. César Franck: Gloria z Omše A dur, op. 12, FWV 61
      Katarína Juhásová-Štúrová (s), Tomáš Juhás (t), Martin Malachovský (b), Spevácky zbor Lúčnica, Ján Slávik (vc), Robert Vizvári (cb), Katarína Turnerová (ar), Peter Mikula (org), Elena Matušová (dir.)
    2. Joseph Haydn: Tenebrae factae sunt, MH162
      Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (dir.)
    3. Joseph Haydn: Insanae et vanae curae
      Spevácky zbor Lúčnica, Peter Mikula (org), Elena Matušová (dir.)
    4. Johann Sebastian Bach / Charles Gounod: Ave Maria
      Zuzana Weiserová (s), Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (dir.)
    5. Franz Liszt: Inno a Maria Vergine, S.39
      Spevácky zbor Lúčnica, Katarína Turnerová (ar), Peter Mikula (org), Elena Matušová (dir.)
    6. Wolfgang Amadeus Mozart: Ave verum corpus, KV 618
      Spevácky zbor Lúčnica, Peter Mikula (org), Elena Matušová (dir.)
    7. César Franck: Panis angelicus z Omše A dur, op. 12, FWV 61
      Tomáš Juhás (t), Spevácky zbor Lúčnica, Ján Slávik (vc), Robert Vizvári (cb), Katarína Turnerová (ar), Peter Mikula (org), Elena Matušová (dir.)
    8. Wolfgang Amadeus Mozart: Alma Dei Creatoris, KV 277
      Zuzana Weiserová (s), Spevácky zbor Lúčnica, Juraj Tomka (vn), Andrej Baran (vn), Pavol Mucha (vc), Peter Mikula (org), Elena Matušová (dir.)
    9. Giacomo Puccini: Requiem, SC 76
      Spevácky zbor Lúčnica, Martin Ruman (vl), Peter Mikula (org), Elena Matušová (dir.)
    10. Andrew Lloyd Webber: Hosanna z Requem
      Miroslav Dvorský (t), Ľubica Vargicová (s), Peter Mikula (org), Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (zbm.), Slovenský národný symfonický orchester, Jaroslav Kyzlink (dir.)
    11. Andrew Lloyd Webber: Pie Jesu z Requiem
      Ľubica Vargicová (s), Tomáš Turner (s), Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (zbm.), Slovenský národný symfonický orchester, Jaroslav Kyzlink (dir.)
    12. Giuseppe Verdi: Libera me z Messa da Requiem
      Ľubica Vargicová (s), Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (zbm.), Spevácky zbor mesta Bratislavy, Ladislav Holásek (zbm.), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Walter Attanasi (dir.)

Ocenenia

  • Súťaž študentov českých konzervatórií
    2011 - 1. miesto v 2. kategórii
  • Medzinárodná súťaž Bohdana Warchala v hre na sláčikových nástrojoch "TALENTY PRE EURÓPU", Dolný Kubín
    2009 - 1. miesto
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    2008 - 1. miesto v 1. kategórii
  • Medzinárodná súťaž Bohdana Warchala v hre na sláčikových nástrojoch "TALENTY PRE EURÓPU", Dolný Kubín
    2008 - 2. miesto

Fotogaléria

  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2017-09-17 Matiné v Mirbachovom paláci

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dušan Godár
  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2017-09-17 Matiné v Mirbachovom paláci
    Lukáš Polák, violončelo (Česká republika)

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dušan Godár
  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2017-09-17 Matiné v Mirbachovom paláci
    Lukáš Polák, violončelo (Česká republika)

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dušan Godár


« späť na zoznam Aktualizované: 20. 09. 2017