Profil osobnosti

Foto: Karol Samuelčík Autor: Lea Lovišková

Karol Samuelčík

4. 12. 1991 Banská Bystrica

karolsamuelcik.com

vážna hudba: gitara

Pôsobenie v: Bratislavské gitarové kvarteto (2014 – 2016)

Bio

Bio

1997 – 2007
ZUŠ Jána Cikkera v Banskej Bystrici (gitara – Zuzana Meleková)
2007 – 2011
Konzervatórium v Žiline (gitara – Ján Labant)
2011 – 2016
VŠMU v Bratislave (gitara – Jozef Zsapka)
2014
vystúpenie so Slovenskou filharmóniou v cykle koncertov Junior (ako sólista Concierto de Aranjuez španielskeho skladateľa Joaquína Rodriga)
2015 – 2016
štvormesačný študijný pobyt na Conservatorio superior de música de Vigo, ES (gitara – Margarita Escarpa)
od 2016
doktorandské štúdium na VŠMU v Bratislave (gitara – Jozef Zsapka)
účasť na majstrovských kurzoch (Leo Brouwer, Sérgio Assad, Raphaella Smits, Pavel Steidl, Carlo Domeniconi, Marco Socías, Marcin Dylla, Alvaro Pierri, Carlo Marchione, Roland Dyens a ď.)

Karol Samuelčík sa predstavil na mnohých festivaloch či koncertných cykloch na Slovensku (Medzinárodný gitarový festival J. K. Mertza, Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Gala mladých umelcov u Zichyho, Medzinárodný festival klasickej gitarovej hudby Cithara aediculae, Prešovská hudobná jar, Medzinárodné hudobné leto v Bardejovských Kúpeloch a ď.) i v zahraničí (Balatonfüred International Guitar Festival). Vystúpil tiež v Španielsku, Rakúsku, Čechách, Taliansku a v Grécku. Ako sólista spolupracoval so Slovenskou filharmóniou, Štátnou filharmóniou Košice, so Štátnym komorným orchestrom Žilina a s Cappellou Istropolitanou.

Od roku 2013 je členom organizačného výboru Medzinárodného gitarového festivalu J. K. Mertza v Bratislave.

Bibliografia

  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachu
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 6, s. 14
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachu
    2014 Hudobný život 2014, č. 5, s. 3
  • Dohnalová, Lýdia: Bratislava medzi centrami gitarového umenia
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 9, s. 2
  • Horkay, Tamás: Úspešný jún v Štátnej filharmónii Košice
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 7-8, s. 8
  • Historicky rekordná návšteva v páckom kostole
    2013 Cíferpress roč. 23, 2013, č. 10, s. 1 a 4
  • Zolli, Sergio: Euroregione in vista: Croazia, Slovenia, Cechia e Slovacchia
    2013 Il messaggero del lunedi 6.5. 2013, s. 14-15
  • Dohnalová, Lýdia: Medzinárodný gitarový festival J. K. Mertza
    2012 Hudobný život roč. 44, 2012, č. 9, s. 3
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2012 Hudobný život roč. 44, 2012, č. 7-8, s. 13

Ocenenia

  • Cena rektora VŠMU
    2016
  • Forum Gitarre Wien (AT)
    2015 - finalista
  • Yamaha Music Foundation of Europe Scholarship
    2013 - laureát
  • Medzinárodná hudobná súťaž, Udine (IT)
    2013 - Cena za najlepšiu interpretáciu skladby talianskeho skladateľa
  • Medzinárodná gitarová súťaž J. K. Mertza v Bratislave
    2012 - 1. miesto a laureát súťaže
  • Guitartalent, Brno (CZ)
    2010 - 2. miesto
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    2009 - laureát
  • Medzinárodná súťaž Spotkania Gitarowe, Sanok (PL)
    2009 - čestné uznanie
  • Súťaž v rámci Festivalu Ivana Ballu, Dolný Kubín (SK)
    2009 - 1. cena, laureát súťaže a Cena ministra školstva SR
  • Medzinárodná gitarová súťaž v Zruči nad Sázavou (ČR)
    2007 - 4. miesto


« späť na zoznam Aktualizované: 07. 11. 2016