Profil osobnosti

Foto: Ladislav Leng Zdroj: www.noslc.sk

Ladislav Leng

8. 10. 1930 Zelené, okres Lučenec – 25. 7. 1973 Bratislava

muzikológia, etnomuzikológia, organológia, editor, hudobná dramaturgia
pedagóg – hudobnoteoretické predmety

Bio

Bio

1945 – 1949
Učiteľská akadémia v Lučenci
1949 – 1953
Vysoká škola pedagogická v Bratislave (hudobná výchova)
od 1953
odborný asistent, neskôr ašpirant u profesora Eugena Suchoňa na Katedre hudobnej výchovy Vysokej školy pedagogickej v Bratislave, od 1959 vedúci katedry
od 1960
pracovník Ústavu hudobnej vedy SAV, 1962 obhajoba kandidátskej dizertačnej práce Tradičné slovenské ľudové hudobné nástroje. Bol jedným zo zakladateľov etnoorganologického odboru v Ústave hudobnej vedy SAV
1963 – 1973
vedúci Oddelenia etnomuzikológie Ústavu hudobnej vedy SAV
Spolupracoval s Oddelením ľudovej hudby Československého rozhlasu v Bratislave (relácia Klenotnica ľudovej hudby, súťaž Prix de musigue folklorique de Radio Bratislava) ako aj s Československou televíziou v Bratislave (cyklus Zem spieva, 1965 – 1966).

V oblasti výskumu sa zameriaval na etnoorganológiu najmä v regiónoch Liptova, Podpoľania, Hontu, Novohradu a Gemera. Bol členom poradných zborov, dramaturgických a programových komisií v Strážnici, na Folklórnom festivale vo Východnej a na Podpolianskych folklórnych slávnostiach v Detve. Svoje dlhoročné výskumy zhrnul v kandidátskej práci Tradičné ľudové hudobné nástroje (1962) a v knižnej publikácii Slovenské ľudové hudobné nástroje (1967).

Je redaktorom a editorom viacerých edícií gramoplatní s autentickými zvukovými záznamami ľudovej piesne a hudby vo vydavateľstve Supraphon a OPUS.

V hudobno-pedagogickej práci sa venoval problematike základnej hudobnej výchovy. Je spoluautor učebníc hudobnej výchovy pre základné školy.

Priatelia (výrobcovia, interpreti) a kolegovia dr. Ladislava Lenga (napr. Ing. Viliam Gruska), iniciovali vznik Súťaže výrobcov ľudových hudobných nástrojov o Cenu Dr. Ladislava Lenga (Instrumentum Excellens), ktorá sa konala 1975 – 1985 (obnovená 2001 – ) v rámci Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve s medailami ocenenia (vytvoril akad. soch. Ján Kulich) ako prehliadka najlepších ľudových hudobných nástrojov, výrobcov a interpretov z celého Slovenska. Ďalším podujatím bola realizácia podujatia Interpretačná súťaž o Cenu Dr. Ladislava Lenga, ktorá sa konala 1986 – 1992 s rôznymi témami v jednotlivých ročníkoch, ako napr. fujaristi, gajdoši, píšťalkári, heligonkári, predníci z Podpoľania.

Bibliografia

  • Kovačovič, Igor: Pocta Ladislavovi Lengovi
    2010 Slovenské národné noviny, Matica slovenská, Martin roč. 21 (25), 2010, č. 45, s. 10
  • kol.: PhDr. Ladislav Leng, CSc.
    Spomienková slávnosť z príležitosti nedožitého 80. výročia narodenia, Poltár, 8. októbra 2010
    2010 Lučenec 2010
    (bulletin, Pamätný list, kolektív autorov, Novohradské osvetové stredisko, Lučenec)
  • Móži, Alexander: Ladislav Leng, priekopník slovenskej etnoorganológie
    1998 Hudobný život, Bratislava roč. 30, 1998, č. 14 – 15, s. 13
  • Švehlák, Svetozár: Cudzinci už objavujú kultúru našich predkov
    1995 Národná obroda, Bratislava roč. 6, 1995, č. 268 (20. 11.), s. 8
  • Dúžek, Stanislav: Ladislav Leng
    Osobnosť slovenskej etnomuzikológie
    1993 Hudobný život, Bratislava roč. 25, 1993, č. 16, s. 2
  • Demo, Ondrej: K nedožitým šesťdesiatinám
    1990 Rytmus roč. 41, 1990, č. 11, s. 5
  • Elschek, Oskár: K nedožitej šesťdesiatke Ladislava Lenga
    1990 Hudobný život, Bratislava roč. 22, 1990, č. 24, s. 7
  • Fedor, Viliam: Za Ladislavom Lengom
    1973 Hudební nástroje roč. 10, 1973, č. 4, s. 131
  • Švehlák, Svetozár: Za Ladislavom Lengom
    1973 Smena, Bratislava 1973, č. (22. 8.), s. 6
  • Personálna bibliografia
  • Knižné monografie
  • Slovenské hudobné nárečia
    Základná orientácia v hudobno-nárečových oblastiach Slovenska
    1993 Národné osvetové centrum, Bratislava 1993
    (68 s., 1. vyd.)
  • Slovenské ľudové hudobné nástroje
    1967 Ústav hudobnej vedy SAV, VEDA, vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava 1967
    (301 s., 1. vyd., príloha 1 gramoplatňa)
  • Slovenské hudobné nárečia
    1964 Osvetový ústav, Bratislava 1964
    (40 s., 1. vyd.)
  • Tradičné slovenské ľudové hudobné nástroje
    1962 Ústav hudobnej vedy SAV, Bratislava 1962
    (kandidátska dizertačná práca)
  • Pôvodné slovenské ľudové hudobné nástroje, 1. časť
    1958 Slovenský dom ľudovej umeleckej tvorivosti, Bratislava 1958
    (41 s., 1. vyd.)
  • Štúdie (kapitoly v knihách, slovníkové heslá, vedecké články)
  • Niekoľko slov na záver
    1973 Ľudová hudba v rozhlase 3, Československý rozhlas, Bratislava 1973
    (47 s., 1. vyd., Fonozošit, č. 24. Len pre služobné účely. Úvodné slovo: František Braniš)
  • Leng, Ladislav – Fedor, Viliam: Záver
    1972 Elaborát o súčasných problémoch hudobnej výchovy, Slovenská spoločnosť pre hudobnú výchovu, Zväz slovenských skladateľov, Bratislava 1972
    (89 s., 1. vyd.)
  • Ľudová hudba Zubajovcov
    1971 Musicologica Slovaca, Ústav hudobnej vedy SAV, VEDA, vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava roč. 3, 1971, s. 25 – 140
  • Na úvod. Predslov
    1971 Problémy a perspektívy hudobnej výchovy na základnej deväťročnej škole. Zborník štúdií, Slovenská spoločnosť pre hudobnú výchovu, Bratislava 1971
    (148 s., 1. vyd., Edícia: Hudobno-pedagogické variácie, zv. 2)
  • Ročenka Československej spoločnosti pre hudobnú výchovu
    1970 Slovenská spoločnosť pre hudobnú výchovu, Bratislava, Praha 1970
    (360 s., 1. vyd., Česká společnost pro hudební výchovu)
  • Začiatky zvukovej fixácie slovenskej ľudovej hudby
    1964 – 1965, 1968 Zborník, Strážnice 1964 – 1965, 1968
  • Učebnice, kapitoly v učebniciach
  • Leng, Ladislav – Móži, Alexander: Náuka o slovenskom hudobnom folklóre
    1973 Univerzita Komenského v Bratislave, Bratislava 1973
    (1973 - 1. vyd., 313 s., 1977 - 2. vyd., 315 s., Edícia: Vysokoškolské skriptá)
  • Malí muzikanti
    1971 Osvetový ústav, Bratislava 1971
    (39 s., 1. vyd.)
  • Hráme na fujare
    1969, 1970 Martin, Banská Bystrica 1969, 1970
    (105 s., 1969 - 1. vyd., Nadas, Martin, 1970 - 2. vyd., Krajské osvetové stredisko, Banská Bystrica)
  • Leng, Ladislav – Sedlický, Tibor: Hudobná výchova pre 7. ročník základnej deväťročnej školy
    1964, 1972, 1974, 1977 Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Bratislava 1964, 1972, 1974, 1977
    (1964 - 1. vyd., 187 s., 1972 - 2. vyd., 187 s., 1974 - 3. vyd., 185 s., 1977 - 4. vyd., 181 s.)
  • Kantor, Štefan – Leng, Ladislav: Hudobná výchova s metodikou pre 1. ročník pedagogických škôl
    1963 Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Bratislava 1963
    (303 s., 1. vyd., Štefan Kantor - spracoval hudobnú teóriu s piesňovým materiálom, Ladislav Leng - spracoval ľudovú pieseň a dejiny hudby)
  • Slovenský hudobný folklór
    1961 Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Bratislava 1961
    (176 s., 1. vyd., Dočasné vysokoškolské učebnice)
  • Fedor, Viliam – Leng, Ladislav: Hudobná výchova pre 6. ročník základnej deväťročnej školy
    1961, 1964, 1969, 1971, 1973, 1976 Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Bratislava 1961, 1964, 1969, 1971, 1973, 1976
    (1961 - 1. vyd., 141 s., 1964 - 2. vyd., 141 s., 1969 - 3. vyd., 97 s., 1971 - 4. vyd., 103 s., 1973 - 5. vyd., 103 s., 1976 - 6. vyd., 102 s.)
  • Škola hry na fujaru
    1960 Osvetový ústav, Bratislava 1960
    (1. vyd.)
  • Spevy a tance z Myjavy
    (podľa ľudovej hudby Samka Dudíka)
    1960 Osvetový ústav, Bratislava 1960
    (1. vyd.)
  • Tvrdoň, Jozef – Leng, Ladislav: Vybrané kapitoly z dejín slovenskej a českej hudby
    1958 Vysoká škola pedagogická, Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Bratislava 1958
    (200 s., 1. vyd., Edícia: Vysokoškolské učebné texty)
  • Fedor, Viliam – Leng, Ladislav: Intonácia a sluchová analýza
    1958, 1963, 1965, 1967 Vysoká škola pedagogická, Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Bratislava 1958, 1963, 1965, 1967
    (1958 - 1. vyd., 201 s., Edícia: Vysokoškolské učebné texty, 1963 - 2. vyd., 181 s., 1965 - 3. vyd., Bratislava, Osvetový ústav, 1967 - 4. vyd., 179 s., Bratislava, Panton)
  • Slovenský ľudový spev a ľudová hudba
    1957 Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Bratislava 1957
    (330 s., 1. vyd., Edícia: Vysokoškolské učebné texty)
  • Editorská činnosť
  • Leng, Ladislav (zost.) a kol.: Variačná technika predníkov oblastí západného, stredného a východného Slovenska
    1984 Osvetový ústav, Bratislava 1984
    (304 s., 1. vyd., Edícia: Záujmová umelecká činnosť)
  • Leng, Ladislav (zost.): Variačná technika predníkov oblastí západného Slovenska
    1973 Osvetový ústav, Bratislava 1973
    (75 s., 1. vyd.)
  • Leng, Ladislav (zost.): Variačná technika predníkov oblastí východného Slovenska
    1969 Osvetový ústav, Bratislava 1969
    (92 s., 1. vyd.)
  • Leng, Ladislav (zost.): Variačná technika predníkov oblastí stredného Slovenska
    1966 Osvetový ústav, Bratislava 1966
    (92 s., 1. vyd.)
  • Umelecká kritika a publicistika
  • Prix de musique folklorique de Radio Bratislava
    1973 Ľudová hudba v rozhlase 3, Československý rozhlas, Bratislava roč. 3, 1973
    (47 s., 1. vyd., Fonozošit, č. 24. Len pre služobné účely)
  • Výstava Hudba deťom v Bratislave
    1973 Hudební nástroje roč. 10, 1973, č. 1
  • Východná 1972
    19. ročník folklórneho festivalu
    1972 Hudobný život, Bratislava roč. 4, 1972, č. 4
  • Prix de musique folklorique ’72
    Rozhlasová súťaž magnetofónových nahrávok hudobného folklóru
    1972 Hudobný život, Bratislava roč. 4, 1972
  • Piesňový zemepis – Kysuce
    1968 – 1969 Hudební výchova. Měsíčník pro otázky hudební a estetické výchovy, Státní pedagogické nakladatelství, Praha roč. 1, 1968 – 1969, č. 2
  • Piesňový zemepis
    1968 – 1969 Hudební výchova. Měsíčník pro otázky hudební a estetické výchovy, Státní pedagogické nakladatelství, Praha roč. 1, 1968 – 1969, č. 1
  • Rejdovská svadba
    Folklórne pásmo z východogemerskej obce Rejdová
    1968 Hudba, spev, tanec. Časopis pre hudobné, spevácke a tanečné súbory ľudovej umeleckej tvorivosti, Obzor, Bratislava 1968, č. 2

Ocenenia

  • Cena Slovenského hudobného fondu
    1968 za knižnú publikáciu Slovenské ľudové hudobné nástroje (1967)

Fotogaléria

  • Foto: Ladislav Leng, Poniky 1970 1970 Ladislav Leng, Poniky 1970
    Ladislav Leng - filmovanie tancov v Ponikách

    Zdroj: www.noslc.sk
  • Foto: Ladislav Leng 1970 Ladislav Leng
    Ladislav Leng – filmovanie tancov v Ponikách

    Autor: www.noslc.sk
  • Foto: Ladislav Leng, Veľké Zálužie1966 1966 Ladislav Leng, Veľké Zálužie1966
    Ladislav Leng s gajdošom Antalíkom

    Zdroj: www.noslc.sk
  • Foto: Ladislav Leng, Zázrivá 1964 1964 Ladislav Leng, Zázrivá 1964
    Ladislav Leng s výrobcom drumblí Kokoškom

    Zdroj: www.noslc.sk
  • Foto: Ladislav Leng, Kostolná 1964 1964 Ladislav Leng, Kostolná 1964
    Ladislav Leng s fujaristom Sekeresom Mazuchom

    Zdroj: www.noslc.sk
  • Foto: Ladislav Leng - rodinná fotografia Ladislav Leng - rodinná fotografia
    Ladislav Leng s dcérou Zuzanou

    Zdroj: www.noslc.sk
  • Foto: Ladislav Leng s gajdošom Michelíkom Ladislav Leng s gajdošom Michelíkom
    Ladislav Leng s gajdošom Michelíkom

    Zdroj: www.noslc.sk
  • Foto: Medaila Ladislava Lenga Medaila Ladislava Lenga
    Medaila udeľovaná v Súťaži výrobcov ľudových hudobných nástrojov o Cenu Dr. Ladislava Lenga (Instrumentum Excellens)

    Zdroj: www.noslc.sk
  • Foto: Medaila Ladislava Lenga Medaila Ladislava Lenga
    Medaila udeľovaná v Súťaži výrobcov ľudových hudobných nástrojov o Cenu Dr. Ladislava Lenga (Instrumentum Excellens)

    Zdroj: www.noslc.sk
  • Foto: Ladislav Leng trojica udeľovaných medailí Ladislav Leng trojica udeľovaných medailí
    Medaila udeľovaná v Súťaži výrobcov ľudových hudobných nástrojov o Cenu Dr. Ladislava Lenga (Instrumentum Excellens)

    Zdroj: www.noslc.sk
  • Foto: Ladislav Leng (foto) - fujarista Juraj Kubinec z Utekáča Ladislav Leng (foto) - fujarista Juraj Kubinec z Utekáča
    Fujarista Juraj Kubinec z Utekáča

    Zdroj: www.noslc.sk
    Autor: Ladislav Leng


« späť na zoznam Aktualizované: 27. 03. 2017