Profil osobnosti

Foto: Eva Cáhová

Eva Cáhová

13. 11. 1977 Brezno

vážna hudba
klavír
pedagóg – klavír

Pôsobenie v: Invention Quartet

Bio

Bio

1992 - 1998
Konzervatórium Žilina (klavír - Darina Švárna)
1998 - 2003
FMU Akadémie umení v Banskej Bystrici (klavír - Zuzana Niederdorfer-Paulechová)
medzinárodné kurzy:
Brno (Jiří Skovajsa), Jihlava (Radoslav Kvapil), Sanok (Jaroslav Drzewiecki, Oxana Rapita, Irena Rumancieva), Banská Bystrica (Otto Niederdorfer, Stephan Möller)
od 2003
pedagogicky pôsobí na FMU Akadémie umení v Banskej Bystrici (v súčasnosti ako vedúca Katedry klávesovýcj nástrojov)
2009
ukončenie doktorandského štúdia na VŠMU (Z. Niederdorfer-Paulechová)
 

Je držiteľkou niekoľkých ocenení z domácich i medzinárodných klavírnych súťaží. Koncertovala doma a v zahraničí (Anglicko, Rusko, Česká republika, Poľsko, Slovinsko, Litva, Fínsko, Taliansko, Španielsko, Bulharsko, Ukrajina, Island). Spolupracovala s domácimi a zahraničnými orchestrami a ako komorná hráčka aj s viacerými interpretmi (napr. s klaviristkou Zuzanou Niederdorfer - Paulechovou, spevákom Ivanom Zvaríkom, akordeonistom Michalom Červienkom a gitaristom Adamom Marecom). Realizovala početné verejné nahrávky pre Slovenský rozhlas. Premiérovo uviedla viaceré diela slovenských autorov (P. Špilák, J. Iršai, E. Krák a i.).

Bibliografia

  • Dohnalová, Lýdia: ŠKO Žilina
    Noblesný Martinů
    2018 Hudobný život 2018, č. 1 - 2, s. 19
  • Miškovičová, Eva: Bass Fest 2016
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 12, s. 40
  • Šišková, Ingeborg: Interpretačne mnohoraký december i január v Mirbachu
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 1-2, s. 3
  • Horkay, Tamás: Collegium Wartberg v Humennom
    2013 Hudobný život 2013, č. 11, s. 12
  • Dohnalová, Lýdia: Music for viola, cello and piano - J. Brahms, M. Bruch /recenzia CD/
    2017 Hudobný život 2017, č. 9, s. 38
    (Z. Bouřová, J. Podhoranský, E. Cáhová; Diskant 2016)
  • Miškovičová, Eva: Banskobystrická hudobná jar
    2017 Hudobný život 2017, č. 6, s. 16

Diskografia

  • Foto: Music for Viola, Cello and Piano : Johannes Brahms, Max Bruch MUSIC FOR VIOLA, CELLO AND PIANO : JOHANNES BRAHMS, MAX BRUCH
    2016 CD – Diskant DK0168-2131
    1. Johannes Brahms: Trio a mol pre violu, violončelo a klavír op. 114
      Zuzana Bouřová (vl), Jozef Podhoranský (cb), Eva Cáhová (pf)
    2. Max Bruch: Osem skladieb pre violu, violončelo a klavír
      Zuzana Bouřová (vl), Jozef Podhoranský (vc), Eva Cáhová (pf)
  • Foto: Hummel – Didi – Schubert : Collegium Wartberg HUMMEL – DIDI – SCHUBERT : COLLEGIUM WARTBERG
    2015 CD – Collegium Wartberg_SK
    1. Ján Nepomuk Hummel: Klavírne kvinteto Es dur op. 87
      Collegium Wartberg, Dalibor Karvay (vn), Zuzana Bouřová (vl), Jozef Podhoranský (vc), Ján Krigovský (cb), Eva Cáhová (pf)
    2. Vojtech Didi: Musica Concertino
      Collegium Wartberg, Dalibor Karvay (vn), Zuzana Bouřová (vl), Jozef Podhoranský (vc), Ján Krigovský (cb), Eva Cáhová (pf)
    3. Vojtech Didi: Musica rurale
      Collegium Wartberg, Dalibor Karvay (vn), Zuzana Bouřová (vl), Jozef Podhoranský (vc), Ján Krigovský (cb), Eva Cáhová (pf)
    4. Franz Schubert: Kvinteto A dur "Pstruh" D 667 op. posth. 114 pre klavír, husle, violu, violončelo a kontrabas
      Collegium Wartberg, Dalibor Karvay (vn), Zuzana Bouřová (vl), Jozef Podhoranský (vc), Ján Krigovský (cb), Eva Cáhová (pf)
  • Foto: Egon Krák – Mémoires II EGON KRÁK – MÉMOIRES II
    2013 CD – Hudobný fond SF 00712131
    1. Egon Krák: Symfónia ELF
      Slovenská filharmónia, Ernst Theis (dir.)
    2. Egon Krák: Au jardin d'amour
      Jana Pastorková (s), Egon Krák (pf)
    3. Egon Krák: Nová harmónia
      Alexander Stepanov (cl), Egon Krák (pf)
    4. Egon Krák: Milenci v mesačnom svite
      Daniela Blesáková (fl), Mária Blesáková (pf)
    5. Egon Krák: Candlelight – Horiaca svieca
      Adam Marec (gui), Eva Cáhová (pf)
    6. Egon Krák: Panoptikum
      Eva Cáhová (pf)

Ocenenia

  • Zlatý Parnas (ocenenie najlepším účastníkom Medzinárodného fóra klaviristov v poľskom Sanoku)
    2008
  • Medzinárodná smetanovská klavírna súťaž, Plzeň (CZ)
    2004 - 3. cena
  • Medzinárodná Schubertova súťaž pre klavírne duá, Jeseník (CZ)
    2004 - 1. cena (spolu s Anetou Majerovou)
  • Anglo-Czecho-Slovak Trust Competition, Londýn (UK)
    2002 - Cena interpretáciu diel Franza Liszta a Jána Cikkera
  • Medzinárodná súťaž Bohuslava Martinů, Praha (CZ)
    1999 - čestné uznanie

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Jozef Kolkovič: EP
    pre jazzové kvarteto
    25. 6.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    41. Gitarový festival J. K. Mertza, Koncertná sieň Klarisky, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Invention Quartet, Adam Marec (gui), Eva Cáhová (pf), Róbert Ragan (cb), Peter Solárik (dr)
  • Egon Krák: Bonjour, M. Charpentier!
    Strena per chitarra, pianoforte, contrabbasso e percussione
    5. 3.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Radnica, Cikkerova sieň, Banská Bystrica, SK
    INTERPRETI: Adam Marec (gui), Eva Cáhová (pf), Róbert Ragan (cb), Peter Solárik (bat)
  • Peter Špilák: Tango bez rozlúčky
    pre klavír
    19. 1.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Eva Cáhová (pf)
  • Vojtech Didi: Musica rurale
    Composizioni per pianoforte e archi
    3. 10.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Stredoslovenské múzeum, Thurzov dom, Banská Bystrica, SK
    INTERPRETI: Collegium Wartberg, Eva Cáhová (pf), Dalibor Karvay (vn), Andrej Baran (vn), Zuzana Bouřová (vl), Jozef Podhoranský (vc), Ján Krigovský (cb)
  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Vojtech Didi: Fare musica
    Composizioni per contrabasso e pianoforte
    5. 5.
    2013
    Prvé uvedenie v zahraničí
    The European Festival of the Music Academies, Varšava, PL
    INTERPRETI: Romana Uhlíková (cb), Eva Cáhová (pf)
  • Vojtech Didi: Musica rurale
    Composizioni per pianoforte e archi
    5. 5.
    2013
    Prvé uvedenie v zahraničí
    The European Festival of the Music Academies, Varšava, PL
    INTERPRETI: Eva Cáhová (pf), Andrej Baran (vn), Daniela Formanová (vn), Andrej Krajčovič (vl), Branislav Bielik (vc), Romana Uhlíková (cb)
  • Peter Špilák: Concertino
    pre klavír a sláčikový orchester
    29. 1.
    2012
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Sanok, PL
    INTERPRETI: Eva Cáhová (pf), Lwowska Orkiestra Kameralna Artura Mykitki, Igor Pylatyuk (dir.)
  • Egon Krák: Candlelight – Horiaca svieca
    pre gitaru a klavír
    26. 5.
    2011
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Sala Mompou de Sgae, Barcelona, ES
    INTERPRETI: Adam Marec (gui), Eva Cáhová (pf)
  • Jevgenij Iršai: Magnil totoka
    pre gitaru a klavír (z cyklu Listy Ofodurovi)
    26. 5.
    2011
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Sala Mompou de Sgae, Barcelona, ES
    INTERPRETI: Adam Marec (gui), Eva Cáhová (pf)


« späť na zoznam Aktualizované: 14. 02. 2018