Foto : Igor Fábera Autor: Juraj Bartoš

Igor Fábera

3. 7. 1964 Bojnice

vážna hudba: hoboj

Pôsobenie v: Istropolis Quintet, Akademické dychové trio, Slovenské dychové kvinteto

Bio

1979 – 1985 Konzervatórium Žilina (hoboj – Milada Hrianková)
1985 – 2000 VŠMU (Rudolf Novák)
od 2000 VŠMU (doktorandské štúdium – Miloš Jurkovič)
1986 člen Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu
od 2001 do súčasnosti prvý hobojista Slovenskej filharmónie
od 2000 pedagóg hry na hoboji na Akadémii umení v Banskej Bystrici
2003 – 2005 pedagóg na VŠMU

Počas štúdií v Žiline a Bratislave sa zúčastnil viacerých súťaží a prehliadok koncertného umenia, bol členom Medzinárodnej filharmónie Praha pod vedením Jiřího Bělohlávka a pravidelne účinkoval na koncertoch družobných škôl.

Sólisticky vystupoval doma i v zahraničí s poprednými umeleckými telesami, veľkú časť jeho umeleckých aktivít tvorí pôsobenie v komorných súboroch (Slovenské dychové kvinteto – neskôr Istropolis Quintet, Dychové okteto SF, Akademické dychové trio, spolupráca s Eschendorf Quintet Wien, Moyzesovým kvartetom a ďalšími telesami).

„Recenzenti vo svojich reflexiách Fáberových vystúpení vyzdvihujú jeho starostlivo tvorený tón, široký záber pri výbere farieb a prirodzenú muzikalitu. Obsiahly repertoár zahŕňa hobojové koncerty, a tiež sonáty, koncertantné symfónie a ďalšie skladby so sólovým hobojom od baroka po hudbu 20. storočia.“

(kol.: Slovník slovenského koncertného umenia III., Hudobné centrum, Bratislava 2005, s. 75-77.)

Bibliografia

  • Glocková, Mária: Banskobystrická Radnica ožíva hudbou
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 4, s. 6
  • Stýblová, Magdaléna: SKO : Zaujímavý program s japonským začiatkom i koncom
    2013 Hudobný život roč. XLV, 2013, č. 4, s. 5
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2013 Hudobný život roč. XLV, 2013, č. 1-2, s. 4
  • Bubnáš, Juraj: Podmaňujúci Beethoven, Mozart a Brahms v Slovenskej filharmónii
    2013 Pravda / Kultúra 17.12. 2013
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2011 Hudobný život 2011, č. 11, s. 7
  • Polák, Pavol: Spravodajstvo, koncerty
    2008 Hudobný život roč. XL, 2008, č. 1-2, s. 5
  • Čavojský, František: Trnava vzdala poctu hoboju.
    2006 Hudobný život 2006, č. 11-12, s. 8
  • Dúbravský, Ján: Na ďalšom matiné v Mirbachu...
    2004 Hudobný život 2004, č. 5, s. 18
  • Čížik, Vladimír: Traja s atraktívnym programom
    1998 Hudobný život 1998, č. 16, s. 10
  • Javorský, Igor: SF v marci
    1995 Hudobný život 1995, č. 8, s. 4
  • Kovářová, Anna: Prehliadka slovenského koncertného umenia – Žilina 1987
    1987 Hudobný život 1987, č. 10, s. 1
  • Berger, Igor: X. interpretačná súťaž SSR v Banskej Bystrici
    1986 Hudobný život 1986, č. 24, s. 1
  • Šuba, Andrej: Hory dokážu byť zradné, i v hudbe...
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 1 - 2, s. 2

Diskografia

  • Foto : Pavol Bagin: Chamber Music PAVOL BAGIN: CHAMBER MUSIC
    2011 CD – Hudobný fond SF00652131
    1. Pavol Bagin: Prelúdiá
      Košické kvarteto
    2. Pavol Bagin: Scherzo
      Alexander Cattarino (pf)
    3. Pavol Bagin: Pastorále
      Miloš Jurkovič (fl)
    4. Pavol Bagin: Akvarely
      Bratislavské dychové kvinteto
    5. Pavol Bagin: Trio pre husle, violu a violončelo
      Katarína Kleinová (vc), Ludmila Hošková (vl), Zuzana Gavorníková Paštéková (vn)
    6. Pavol Bagin: Romantické miniatúry
      Daniela Kardošová (pf)
    7. Pavol Bagin: Poetické nálady
      Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik (cl), Roman Mešina (fg)
  • Foto : Orchester Pavla Zajačka: Vianoce s Octet Singers ORCHESTER PAVLA ZAJAČKA: VIANOCE S OCTET SINGERS
    1997 CD – RB – vydavateľstvo Slovenského rozhlasu (RB 0140-2231)
    1. :
      Stanislav Šurin (org), Blanka Juhaňáková (zbm.), Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik (cl), Miloš Števove (cr), Branislav Hóz (cr), Vladimír Miklovič (cr), Pavel Zajáček (tn)
  • Foto : Elvis Goes Baroque ELVIS GOES BAROQUE
    1995 CD – Naxos 8.990054
    1. Peter Breiner: Elvis Concerto Grosso č. 2
      Vladislav Brunner (fl), Peter Breiner Orchestra, Peter Breiner (dir.)
    2. Peter Breiner: Elvis Concerto Grosso č. 3
      Igor Fábera (ob), Peter Breiner Orchestra, Peter Breiner (dir.)
    3. Peter Breiner: Elvis Concerto Grosso č. 1
      Juraj Bartoš (tr), Peter Breiner Orchestra, Peter Breiner (dir.)
    4. Peter Breiner: Elvis Concerto Grosso č. 4
      Milan Tedla (vn), Peter Šaray (vn), Juraj Alexander (vc), Peter Breiner Orchestra, Peter Breiner (dir.)
  • Foto : Classical Music vol. 4 CLASSICAL MUSIC VOL. 4
    1994 CD – Opus OP 0008 2 131
    1. Johann Nepomuk Hummel: Introdukcia, Téma a Variácie op. 102
      Igor Fábera (ob), Vasilena Verbovská (pf)
    2. Robert Schumann: Tri romance pre hoboj a klavír op. 94
      Igor Fábera (ob), Vasilena Verbovská (pf)
    3. Fryderyk Chopin: Klavírna sonáta č. 3 h mol op. 58
      Zuzana Niederdorfer (pf)
    4. Fryderyk Chopin: Nokturno Fis dur op. 15 č. 2
      Zuzana Niederdorfer (pf)
    5. Eugen Suchoň: Toccata ESD 94
      Zuzana Niederdorfer (pf)
  • Foto : Johann Nepomuk Hummel: Introdukcia, téma a variácie op. 102, Robert Schumann: Tr JOHANN NEPOMUK HUMMEL: INTRODUKCIA, TÉMA A VARIÁCIE OP. 102, ROBERT SCHUMANN: TR
    CD – Opus
    1. :
      Igor Fábera (ob), (pf)

Ocenenia

  • Interpretačná súťaž Slovkoncertu
    1986 - 1. cena (ako člen Dychového tria VŠMU)
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1984 - 2. cena
  • Duškova súťaž v Prahe
    1983 - 1. cena
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1981 - 2. cena

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Ladislav Kupkovič: Koncert d mol
    pre hoboj a sláčikový orchester
    25. 1.
    2015
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Hommage à Bohdan Warchal, Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Igor Fábera (ob), Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Ewald Danel (umv.)
  • Marek Piaček: ENEM
    pre hoboj, klavír a recitátora
    16. 6.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Divergencie, Koncertná sieň františkánskeho kláštora, Skalica, SK
    INTERPRETI: Igor Fábera (ob), Daniel Buranovský (pf), Štefan Bučko (spk)
  • Egon Krák: Hlas Parthenopé
    Trio pre hoboj, violončelo a klavír
    12. 10.
    2010
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Igor Fábera (ob), Ján Slávik (vc), Daniela Varínska (pf)
  • Ľudovít Rajter: Improvisazione, Romanza e Finale
    pre hoboj a klavír
    12. 10.
    2010
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Igor Fábera (ob), Daniela Varínska (pf)
  • Ladislav Kupkovič: Epigrafy
    2006 Prvé uvedenie na Slovensku
    Trnava, SK
    INTERPRETI: Igor Fábera (ob), Ján Slávik (vc)
  • Peter Machajdík: Dýchanie dychu
    pre hoboj, dvoje huslí a violončelo
    15. 11.
    2004
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Igor Fábera (ob), Zuzana Gavorníková Paštéková (vn), Anežka Kara - Drmolová (vn), Katarína Kleinová (vc)
  • Marek Piaček: Tri čarovné okamihy pre dychové trio
    10. 10.
    2004
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Roman Mešina (fg)
  • Igor Bázlik: Štyri kusy pre dychové okteto
    12. 11.
    2002
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Slovenský rozhlas, Štúdio 2, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Igor Fábera (ob), Ladislav Roth (ob), Jozef Luptáčik (cl), Alexander Jaško (cl), Roman Mešina (fg), Peter Šagát (fg), Roman Bielik (cr), Miloš Števove (cr)
  • Miroslav Pejhovský: Dychetto, op. 9
    pre hoboj, klarinet, lesný roh a fagot
    16. 11.
    1998
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik (cl), Branislav Hóz (cr), Roman Mešina (fg)
  • Milan Novák: Suita pre tri hoboje a anglický roh
    24. 11.
    1994
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Slovenský rozhlas, Štúdio 2, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Igor Fábera (ob), Juraj Klatt (ob), Veronika Poláková (ob), Ladislav Roth (ci)
  • Ladislav Kupkovič: Kvinteto C dur "Reincarnation"
    1991 Prvé uvedenie na Slovensku
    Klarisky, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Igor Fábera (ob), Gabriel Končer (cl), Peter Sivanič (cr), Roman Mešina (fg), Daniela Varínska (pf)
  • Juraj Pospíšil: Dychové sexteto op. 69
    23. 11.
    1990
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Slovenský rozhlas, Koncertné štúdio 2, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Jaroslav Harvan (fl), Igor Fábera (ob), Gabriel Končer (cl), Jozef Illéš (cr), František Machats (fg), Pavel Bubeníček (tr)

Fotogaléria

  • Foto : Koncert venovaný pamiatke Bohdana Warchala 2014-01-25 Koncert venovaný pamiatke Bohdana Warchala
    Igor Fábera

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Peter Brenkus
  • Foto : Dychové trio VŠMU Dychové trio VŠMU
    zľava: Igor Fábera (ob), Stanislav Bicák (fg), Peter Csiba (cl)

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Zuzana Mináčová
  • Foto : Slovenské dychové kvinteto Slovenské dychové kvinteto
    Zľava: Marián Turner (fl), Roman Mešina (fg), Jozef Luptáčik (cl), Branislav Hóz (cr), Igor Fábera (ob)

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Pavel Havran
  • Foto : Slovenské dychové kvinteto Slovenské dychové kvinteto

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Pavel Havran


« späť na zoznam