Foto : Ivan Gajan

Ivan Gajan

2. 9. 1958 Žilina

vážna hudba: klavír

Bio

1966 – 1972 ĽŠU v Žiline (klavír – Mária Lehotská)
1972 – 1977 Konzervatórium Žilina (klavír – Anton Kállay)
1977 – 1982 Moskovské štátne konzervatórium Petra Iljiča Čajkovského (klavír – Stanislav Nejgauz, Viera Gornostajevová, Jelena Richterová)
1982 – 1983 štipendista SHF (klavír – Miloslav Starosta)
1983 - 1997 sólista ŠKO Žilina
od 1989 pedagóg klavírnej hry na HTF VŠMU

„Umelecký prejav Ivana Gajana charakterizuje citlivé dávkovanie agogiky, zmysel pre poetický náboj uvádzaných skladieb, prirodzenosť, ľahkosť, vzdušnosť a elegancia prejavu. Kritika už od prvých rokov jeho umeleckej kariéry vyzdvihuje osobnostný prínos a sugestivitu interpretácie. Významnú časť svojich umeleckých aktivít venuje popri sólistickom účinkovaní komornému muzicírovaniu. Vďaka svojim hráčskym a osobnostným črtám sa stal obľúbeným komorným partnerom domácich a zahraničných hudobníkov.“ (Vladimír Čížik: Slovník slovenského koncertného umenia I., Hudobné centrum, Bratislava 2002, s. 50-53.)

 

Bibliografia

  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachu
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 7-8, s. 6
  • Fulka, Vladimír: Galéria hudby v Nitre
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 12, s. 4
  • Dohnalová, Lýdia: ŠKO Žilina vstupuje do jubilejnej 40. sezóny
    2013 Hudobný život 2013, č. 10, s. 11
  • Kolář, Robert: Piate narodeniny Komorného orchestra ZOE
    2013 Hudobný život 2013, č. 10, s. 4
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2012 Hudobný život 2012, č. 6, s. 9
  • Puťorová, Lillien: Chopin & Schumann Ivana Gajana
    2010 Hudobný život 2010, č. 12, s. 4
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2009 Hudobný život 2009, č. 6, s. 3.
  • Čížik, Vladimír: Z mirbachovských matiné (partner Carmely Cattarino)
    2002 Hudobný život 2002, č. 3, s. 18
  • Čížik, Vladimír: Ivan Gajan
    2002 Slovník slovenského koncertného umenia I, Hudobné centrum, Bratislava 2002, s. 50-53
    (ISBN 80-88884-39-X)
  • Čížik, Vladimír: Na programe dňa klavír – v Mirbachu (mozart, Chopin)
    2001 Hudobný život 2001, č. 5, s. 24–25
  • Dohnalová, Lýdia: 37. Bratislavské hudobné slávnosti (22.9.-5.10) : recitály
    2001 Hudobný život 2001, č. 11, s. 17-18
  • Čížik, Vladimír: 37. BHS (22. 9.–5. 10.) Recitály. Klavír (Mozart a 4 Scherzá F. Chopina)
    2001 Hudobný život 2001, č. 11, s. 17
  • Šišková, Ingeborg – Horkay, Tomáš: Dvakrát SOSR (Mozart KV 414)
    2000 Hudobný život 2000, č. 5, s. 22
  • Puškášová, Meška: Panochovo kvarteto (Schumannovo Klavírne kvinteto)
    1998 Hudobný život 1998, č. 20
  • Čížik, Vladimír: Poézia klavíra (recitál v Mirbachu)
    1998 Hudobný život 1998, č. 10, s. 9
  • Kříž, Jaromír: Mozartovský večer zakončily tři klavíry (Mozart KV 365) s Mariánom Lapšanským
    1998 Lidové noviny 18. 2. 1998
  • Gabriel, Sophie: Zwiespältiges und Űberzeugendes (vystúpeniecs violončelistkou Françoise Grobenovou)
    1997 Leipziger Volkszeitung 11. 8. 1997
  • Filippi, Elena: Stretnutie s Ivanom Gajanom
    1996 Hudobný život 1996, č. 7, s. 3
  • Filippi, Elena: 20 rokov Štátneho komorného orchestra v Žiline (Interpretácia W. A. Mozarta KV 414)
    1996 Hudobný život 1996, č. 7, s. 3
  • Bůžek, J.: II. abonentní koncert Severočeské filharmonie
    1994 Směr 26. 10. 1994
  • Tarinová, Jana; Gajan, Ivan: Stretnutie s interpretáciou : Hovoríme s klaviristom Ivanom Gajanom
    1992 Literárny týždenník 1992, č. 4, s. 15
  • Javorský, Igor: Ojedinelý zážitok
    1991 Hudobný život 1991, č. 7, s. 4
  • Földešová, Marta: Za Mozartom v Žiline (Dvojkoncert Es dur KV 365 s Mariánom Lapšanským)
    1991 Hudobný život 1991, č. 4, s. 5
  • Jurík, Marián: Gramofónová pocta Hummelovi (klavírne triá, kvartet op. posth. kvintet op. 87)
    1991 Hudobný život 1991, č. 19, s. 4
  • (-kh): Komorný koncert v "moyzeske"
    1991 Večerník 5.2. 1991
  • Berger, Igor: Podhoranský a Gajan v Moyzesovej sieni
    1991 Čas, Bratislava 21. 2. 1991
  • Ursínyová, Terézia: Hľadanie novej tváre. Hummelova edícia v Opuse pokračuje
    1991 Národná obroda 29. 10. 1991
  • Eichenberg, Elisabeth: Schumannsaal–Konzert: Beethoven und Mozart in schöner Detailarbeit
    1990 Westfeutsche Zeitung, Düseldorf 5. 12. 1990
  • Bukovinská, Jlia: Príťažlivé podujatie vo VS galérii. Hudba medzi obrazmi
    1986 Večer, Košice 4. 12. 1986
  • Podracký, Igor: Dar dotyku (recitál)
    1986 Večerník 7. 11. , Bratislava 1986
  • Ursínyová, Terézia: Profily mladých. Ivan Gajan
    1981 Hudobný život 1981, č. 19, s. 7
  • Usínyová, Terézia: Slovenský klavirista z Moskvy
    1981 Večerník 10. 12. , Bratislava 1981
  • –žk–/Čížik, Vladimír/: Prehliadka mladých koncertných umelcov Trenčianske Teplice ´80
    1980 Hudobný život 1980, č. 17, s. 1
  • Vajda, Igor: Na slovíčko s klaviristom I. Gajanom. Talent na ceste
    1978 Smena 24. 8. 1978, č. 199, s. 6
  • Strausz, Mikuláš: Splnili požiadavky (Klaviristická mlaď súťažila. Niekoľko vynikajúcich talentov)
    1977 Večerník 12. 5. , Bratislava 1977
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachu
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 7 - 8, s. 5
  • Dohnalová, Lýdia: ŠKO Žilina
    2016 Hudobný život 2016, č. 6, s. 9
  • Personálna bibliografia
  • Poznámky k interpretácii Mozartových klavírnych diel
    2004 Tempo 2004, č. 1, s. 14-16

Diskografia

  • Foto : Juraj Hatrík – Piano Music for Children JURAJ HATRÍK – PIANO MUSIC FOR CHILDREN
    2005 CD – Diskant DK 0084-2 131
    1. Juraj Hatrík: Krajinou šťastného princa II
      Ida Černecká (pf4m), František Pergler (pf4m)
    2. Juraj Hatrík: Suita H. CH. A.
      Magdaléna Bajuszová (pf)
    3. Juraj Hatrík: Rozprávky pre Barborku I–III
      Ivan Gajan (pf)
    4. Juraj Hatrík: Sedem brán k tajomstvu
      František Pergler (pf)
    5. Juraj Hatrík: Štyri intermezzá
      Magdaléna Bajuszová (pf)
  • Foto : Pelle Otvorušká uvádza klavírne rozprávky Juraja Hatríka PELLE OTVORUŠKÁ UVÁDZA KLAVÍRNE ROZPRÁVKY JURAJA HATRÍKA
    2005 CD – Diskant DK 0086-2 131
    1. Juraj Hatrík: Krajinou šťastného princa II
      Ida Černecká (pf4m), František Pergler (pf4m)
    2. Juraj Hatrík: Rozprávky pre Barborku I–III
      Ivan Gajan (pf)
    3. Juraj Hatrík: Suita H. CH. A.
      Magdaléna Bajuszová (pf)
    4. Juraj Hatrík: Sedem brán k tajomstvu
      František Pergler (pf)
    5. Juraj Hatrík: Štyri intermezzá
      Magdaléna Bajuszová (pf)
  • Foto : W. A. Mozart: Piano Trios Nos. 6 - 7 W. A. MOZART: PIANO TRIOS NOS. 6 - 7
    1995 CD – Opus 912344-2131
    1. Wolfgang Amadeus Mozart: Piano Trio in B flat major, No. 6, K. 254
      Ivan Gajan (pf), Viktor Šimčisko (vn), Juraj Alexander (vc)
    2. Wolfgang Amadeus Mozart: Piano Trio in E flat major, No. 7, K. 498
      Ivan Gajan (pf), Viktor Šimčisko (vn), Milan Telecký (vl)
  • Foto : W. A. Mozart: Piano Trios Nos. 1 - 2 W. A. MOZART: PIANO TRIOS NOS. 1 - 2
    1992 CD – Opus 91 2374-2
    1. Wolfgang Amadeus Mozart:
      Viktor Šimčisko (vn), Ivan Gajan (pf), Juraj Alexander (vc)
  • Foto : Johann Nepomuk Hummel: Piano Trio No. 7, Op. 96; Piano Quartet, Op. posth.; Piano Quintet, Op. 87 JOHANN NEPOMUK HUMMEL: PIANO TRIO NO. 7, OP. 96; PIANO QUARTET, OP. POSTH.; PIANO QUINTET, OP. 87
    1990 CD – Opus 9351 2256
    1. Johann Nepomuk Hummel: Piano Trio No. 7 in E flat major, Op. 96
      Ivan Gajan (pf), Viktor Šimčisko (vn), Juraj Alexander (vc)
    2. Johann Nepomuk Hummel: Piano Quartet in G major, Op. posth.
      Ivan Gajan (pf), Viktor Šimčisko (vn), Milan Telecký (vl), Juraj Alexander (vc)
    3. Johann Nepomuk Hummel: Piano Quintet in E flat minor, Op. 87
      Ivan Gajan (pf), Viktor Šimčisko (vn), Milan Telecký (vl), Juraj Alexander (vc), Radoslav Šašina (cb)
  • Foto : Johann Nepomuk Hummel: Piano Trios Nos. 1 - 4 JOHANN NEPOMUK HUMMEL: PIANO TRIOS NOS. 1 - 4
    1990 CD – Opus 9351 2254
    1. Johann Nepomuk Hummel: Piano Trio No. 1 in E flat major, Op. 12
      Ivan Gajan (pf), Viktor Šimčisko (vn), Juraj Alexander (vc)
    2. Johann Nepomuk Hummel: Piano Trio No. 2 in F major, Op. 22
      Ivan Gajan (pf), Viktor Šimčisko (vn), Juraj Alexander (vc)
    3. Johann Nepomuk Hummel: Piano Trio No. 3 in G major, Op. 35
      Ivan Gajan (pf), Viktor Šimčisko (vn), Juraj Alexander (vc)
    4. Johann Nepomuk Hummel: Piano Trio No. 4 in G major, Op. 65
      Ivan Gajan (pf), Viktor Šimčisko (vn), Juraj Alexander (vc)
  • Foto : Johann Nepomuk Hummel: Piano Trios Nos. 5 - 6 JOHANN NEPOMUK HUMMEL: PIANO TRIOS NOS. 5 - 6
    1990 CD – Opus 9351 2255
    1. Johann Nepomuk Hummel: Piano Trio No. 5 in E major, Op. 83
      Ivan Gajan (pf), Viktor Šimčisko (vn), Juraj Alexander (vc)
    2. Johann Nepomuk Hummel: Piano Trio No. 6 in E flat major, Op. 93
      Ivan Gajan (pf), Viktor Šimčisko (vn), Juraj Alexander (vc)
  • Foto : Frico Kafenda FRICO KAFENDA
    1983 LP – Opus 9111 1491 – 92
    1. Frico Kafenda: Sonáta
      Jozef Podhoranský (vc), Ivan Gajan (pf)
    2. Frico Kafenda: Štyri piesne
      Alžbeta Bukoveczka (s), Zlatica Poulová (pf)
    3. Frico Kafenda: Tri piesne
      Peter Mikuláš (b), Ján Salay (pf)
    4. Frico Kafenda: Sláčikové kvarteto G dur
      Trávníčkovo kvarteto, Vladimír Kovář (vn), Vítězslav Zavadilík (vn), Jan Juřík (vl), Antonín Gál (vc)
    5. Frico Kafenda: Variácie a fúga
      Ivan Gajan (pf)
  • Foto : W. A. Mozart: Klavírne triá E dur KV 542, C dur KV 548, G dur KV 564 W. A. MOZART: KLAVÍRNE TRIÁ E DUR KV 542, C DUR KV 548, G DUR KV 564
    CD – Opus 91 2375-2
    1. Wolfgang Amadeus Mozart:
      Juraj Alexander (vc), Viktor Šimčisko (vn), Ivan Gajan (pf)

Ocenenia

  • Medzinárodná súťaž Roberta Schumanna v Zwickau (DE)
    1981 - 6. cena, titul laureáta
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1977 - 1. cena, titul absolútneho víťaza
  • Interpretačná súťaž Slovenskej socialistickej republiky
    1977 - 2. cena, Cena SHF za najlepšiu interpretáciu slovenskej skladby
  • Medzinárodná interpretačná súťaž a festival Beethovenov Hradec (CZ)
    1976 - 1. cena
  • Medzinárodná klavírna súťaž F. Chopina, Mariánské Lázně (CZ)
    1975 - 2. cena
  • Medzinárodná klavírna súťaž F. Chopina, Mariánské Lázně (CZ)
    1974 - 3. cena
  • Talent ’70
    1970 - 2. cena
  • Virtuosi per musica di pianoforte v Ústí nad Labem (CZ)
    1970 - 3. cena

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Ilja Zeljenka: Koncert pre klavír a orchester č. 3
    24. 2.
    2005
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dom umenia Fatra, Žilina, SK
    INTERPRETI: Ivan Gajan (pf), Štátny komorný orchester Žilina, Oliver Dohnányi (dir.)
  • Milan Novák: Tri dialógy
    pre akordeón a klavír
    12. 10.
    2003
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Rajmund Kákoni (ac), Ivan Gajan (pf)
  • Ladislav Kupkovič: Sonáta č. 10 A dur
    2003 Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislava, SK
    INTERPRETI: Martina Karnoková (vn), Ivan Gajan (pf)
  • Pavol Krška: Sedem prelúdií
    pre klavír
    11. 2.
    1987
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Týždeň novej slovenskej hudobnej tvorby, Moyzesova sieň, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Ivan Gajan (pf)


« späť na zoznam