Profil osobnosti

Foto: Nao Higano

Nao Higano

18. 11. 1965 Chiba, Japonsko

www.naohigano.com

vážna hudba
soprán

Pôsobenie v: Trio Sentegmento

Bio

Bio

1989
absolvovanie Univerzity Seitoku v japonskom Chibe (operný a koncertný spev)
1990 – 1995
VŠMU v Bratislave (Hana Štolfová-Bandová)
-
absolvovanie doktorandského štúdia na VŠMU v Bratislave (Peter Mikuláš)
-
účasť na majstrovských kurzoch u Gabriely Beňačkovej, Petra Dvorského, Sergeja Kopčáka, Zlatici Livorovej a ď.
-
v súčasnosti žije v Českej republike

Nao Higano sa popri opernom repertoári venuje interpretácii piesňovej a komornej tvorby a tiež oratórnej, omšovej a kantátovej literatúry. Bola stálym hosťom Opery SND, hosťovala tiež v Štátnej opere Banská Bystrica, v Opere Štátneho divadla v Košiciach a v Čechách v Opere ND Brno a ND Praha. Ako interpretka piesňovej (najmä súčasnej slovanskej a nemeckej) a komornej tvorby sa predstavila v mnohých krajinách Európy a v Japonsku. Spolupracuje s viacerými orchestrálnymi a komornými telesami ako Slovenská filharmónia, Slovenský komorný orchester B. Warchala, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Tokijská filharmónia, Štátna filharmónia Košice, Štátny komorný orchester Žilina, Moyzesovo kvarteto a ď.

Vystúpila na viacerých medzinárodných hudobných festivaloch. Spolupracuje s rozhlasovými a televíznymi spoločnosťami ako ORF, Maďarský rozhlas, Český rozhlas, Rozhlas a televízia Slovenska, Česká televize a ď.

Bibliografia

  • Dohnalová, Lýdia: Znova v Cíferi
    2017 Hudobný život roč. 49, 2017, č. 7-8, s. 37
  • Šuba, Andrej: Divergencie v Skalici
    2011 Hudobný život 2011, č. 9, s. 10
  • Unger, Pavel: Konomichi, slovenské a japonské piesne [recenzia CD]
    2009 Hudobný život 2009, č. 11-12, s. 55
  • Čížik, Vladimír: Mirbach
    2005 Hudobný život 2005, č. 3, s. 22
  • Martiš, Jozef: Japonka miluje slovenskú kapustnicu
    2004 Večerník 23. 9. 2004, s. 14
  • Martiš, Jozef: Zázrak! Otvorili umeleckú školu
    2004 Večerník 22. 9. 2004, s. 15
  • Unger, Pavel: Nedopovedaná túžba... v slovenských piesňach
    2003 Hudobný život 2003, č. 2, s. 12-14
  • Malovec, Ján: Nao Higano: Slovenská hudba ma veľmi obohacuje : synonymom japonskej kultúry je meditácia
    2000 Slovenská republika 25. 10. roč. 8, 2000, č. 246, s. 10
  • Chajdáková, Katarína; Higano, Nao: Očarila ma nenútenosť a priamosť ľudí : Slovensko mi dalo najviac - životného ...
    2000 Slovenská republika 26. 1. roč. 8, 2000, č. 20, s. 10
  • Závodský, František; Higano, Nao: Slovensko, nová vlasť : hovoríme s japonskou sopranistkou Nao Higano
    2000 Slovensko roč. 24, 2000, č. 1-2, s. 48-50
  • Ursínyová, Terézia; Higano, Nao: Nao Higano : japonský kvet na slovenskom poli
    1999 Slovenka roč. 52, 1999, č. 37, s. 18-19
  • Čížik, Vladimír: Z nedeľných matiné v Mirbachovom paláci
    1999 Hudobný život 1999, č. 3, s. 26
  • Bárdiová, Marianna: Bellovský koncert v Liptovskom Mikuláši
    1999 1999, č. 11, s. 33-34
  • Palovčík, Michal: Koncertné matiné v Mirbachovom paláci
    1997 Hudobný život 1997, č. 22, s. 8
  • Unger, Pavel: Závan exotiky v Mirbachu
    1996 Hudobný život 1996, č. 23-24, s. s. 8
  • Šmidová, Maja: Nao Higano v úlohe Rusalky
    1994 Život roč. 44, 1994, č. 28, s. 10
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 11, s. 2
  • Ursínyová, Terézia: Nedeľné matiné v Mirbachu
    2016 Hudobný život 2016, č. 7 - 8, s. 10
  • Personálna bibliografia
  • Sto ľudí v hlave : výber zo starojaponskej poézie (preložila Nao Higano)
    1999 Literárny týždenník roč. 12, 1999, č. 3, s. 9

Diskografia

  • Foto: Juraj Beneš – Going to JURAJ BENEŠ – GOING TO
    2011 CD – Hudobný fond SF00662131
    1. Juraj Beneš: Going to
      Jozef Podhoranský (vc), Juraj Alexander (vc), Ján Slávik (vc), Eugen Prochác (vc), Boris Bohó (vc), Csaba Rácz (vc)
    2. Juraj Beneš: Intermezzo No. 3
      Nora Skuta (pf), Miki Skuta (pf)
    3. Juraj Beneš: Tri monódie
      Quido Hölbling (vn), Anna Hölblingová (vn), Jozef Sikora (vc), Alexander Cattarino (cmb), Marta Nitranová (s), Juraj Beneš (dir.)
    4. Juraj Beneš: Durée Δ
      Ján Vladimír Michalko (org)
    5. Juraj Beneš: Haiku
      Nao Higano (s), Enikő Ginzery (zmb)
    6. Juraj Beneš: Waltz for Colonel Brumble
      Daniel Gazon (dir.), Bratislavské komorné združenie
  • Foto: Konomichi KONOMICHI
    2009 CD – abalArt 8592612001275
    1. Mikuláš Schneider-Trnavský: Zbierka slovenských národných piesní (2. zošit) op. 28 – Ten vaďovský kostolíček
      Nao Higano (s), Kuni Soma (pf)
    2. Mikuláš Schneider-Trnavský: Zbierka slovenských národných piesní (4. zošit) op. 30 – Ej, mám ja koňa faku
      Nao Higano (s), Kuni Soma (pf)
    3. Mikuláš Schneider-Trnavský: Zbierka slovenských národných piesní (3. zošit) op. 29 – Keby ja vedela
      Nao Higano (s), Kuni Soma (pf)
    4. Mikuláš Schneider-Trnavský: Drobné kvety – Ďaleko široko
      Nao Higano (s), Kuni Soma (pf)
    5. Mikuláš Schneider-Trnavský: Drobné kvety – Keď sa drobné pieseňky
      Nao Higano (s), Kuni Soma (pf)
    6. Mikuláš Schneider-Trnavský: Drobné kvety – Nesedaj, sláviček
      Nao Higano (s), Kuni Soma (pf)
    7. Mikuláš Schneider-Trnavský: Zo srdca op. 35 – Sedí kukuk
      Nao Higano (s), Kuni Soma (pf)
    8. Mikuláš Schneider-Trnavský: Slzy a úsmevy op. 25 – Uspávanka
      Nao Higano (s), Kuni Soma (pf)
    9. Mikuláš Schneider-Trnavský: Nad kolískou
      Nao Higano (s), Kuni Soma (pf)
    10. Mikuláš Schneider-Trnavský: Zo srdca op. 35 – Ružičky
      Nao Higano (s), Kuni Soma (pf)
    11. Kosaku Yamada: Konomichi
      Nao Higano (s), Kuni Soma (pf)
  • Foto: Ladislav Kupkovič – Chamber Music – Cello Works LADISLAV KUPKOVIČ – CHAMBER MUSIC – CELLO WORKS
    2002 CD – Diskant DK 0068-2131
    1. Ladislav Kupkovič: Sonáta č. 3 B dur
      Ján Slávik (vc), Daniela Varínska (pf)
    2. Ladislav Kupkovič: Tri piesne na texty Jána Hollého
      Nao Higano (s), Branislav Dugovič (cl), Ján Slávik (vc)
    3. Ladislav Kupkovič: Tance z Panónie
      Ján Slávik (vc), Daniela Varínska (pf)
  • Foto: Contemporary Music for Cimbalom CONTEMPORARY MUSIC FOR CIMBALOM
    2001 CD – Slovart Records SR-0045
    1. Juraj Beneš: Haiku
      Enikő Ginzery (zmb), Nao Higano (s)
    2. Juraj Beneš: The white rabbit with pink eyes looking at a watch and Alice started...
      Enikő Ginzery (zmb)
  • Foto: Ladislav Kupkovič – Chamber Music LADISLAV KUPKOVIČ – CHAMBER MUSIC
    2000 CD – Diskant DK-0057-2131
    1. Ladislav Kupkovič: 24 prelúdií
      Dana Šašinová (pf)
    2. Ladislav Kupkovič: Téma a päť variácií
      Duo Šašina, Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová (pf)
    3. Ladislav Kupkovič: Šesť piesní
      Nao Higano (s), Duo Šašina, Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová (pf)

Ocenenia

  • Yamaha Music Foundation Scholarship Competition
    1995 - 1. cena
  • Medzinárodná spevácka súťaž Antonína Dvořáka v Karlových Varoch (CZ)
    1993 - čestné uznanie

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Peter Machajdík: Haiku
    pre soprán, klarinet a klavír
    4. 11.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Galéria Ľudovíta Fullu, Ružomberok, SK
    INTERPRETI: Trio Sentegmento, Nao Higano (s), Martin Adámek (cl), Zuzana Biščáková (pf)
  • Iris Szeghy: Anrufung des Grossen Bären (Vzývanie Veľkého medveďa)
    29. 5.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Nao Higano (s), Martin Adámek (cl), Zuzana Biščáková (pf)
    Verzia pre soprán, klarinet a klavír.
  • Iris Szeghy: Meadow Song
    pre soprán a jeden melodický nástroj
    29. 5.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Nao Higano (s), Martin Adámek (cl)
    Verzia pre soprán a klarinet.
  • Egon Krák: Kotowaza Symphony
    pre soprán, bas a symfonický orchester
    3. 11.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dom umenia Fatra, Žilina, SK
    INTERPRETI: Nao Higano (s), Jozef Benci (b), Štátny komorný orchester Žilina, Leoš Svárovský (dir.)
  • Víťazoslav Kubička: Kristov dotyk op. 180
    27. 5.
    2007
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nový evanjelický kostol, Legionárska ul., Bratislava, SK
    INTERPRETI: Peter Cingeľ (br), Eva Hornyáková (s), Nao Higano (s), Eva Šušková (ms), Matúš Trávniček (b), Petra Záhumenská (s), Anima Cantanda, Bratislavskí komorní sólisti, Martin Mikuš (br), Adrian Kokoš (dir.)
  • Ladislav Kupkovič: Ave Maria
    29. 4.
    2007
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Cíferská hudobná jar, Cífer, SK
    INTERPRETI: Nao Higano (s), Marianna Gazdíková (org)
  • Ivan Parík: Triptych
    Kontemplácia nad básňami Jacopone da Todiho pre soprán a orchester
    16. 11.
    2003
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Nao Higano (s), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Piotr Gribanov (dir.)
  • Ladislav Kupkovič: Tri piesne na texty Jána Hollého
    pre soprán, klarinet a violončelo
    18. 11.
    2001
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislava, SK
    INTERPRETI: Nao Higano (s), Branislav Dugovič (cl), Ján Slávik (vc)
  • Ilja Zeljenka: Waka
    Piesne pre soprán a sláčikový orchester na starú japonskú poéziu
    11. 11.
    2000
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Koncertná sieň Bratislavského hradu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Nao Higano (s), Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Dušan Štefánek (dir.)
  • Juraj Beneš: Haiku
    12 piesní pre soprán a cimbal
    9. 11.
    1999
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, Moyzesova sieň, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Nao Higano (s), Enikő Ginzery (zmb)
  • Ladislav Kupkovič: Šesť piesní
    pre soprán, kontrabas (violončelo) a klavír
    14. 2.
    1999
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Nao Higano (s), Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová (pf)
  • Jozef Malovec: Malá vodná hudba pre Andreja Rudavského
    1995 Prvé uvedenie na Slovensku
    Slovenská národná galéria, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Nao Higano (s)
  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Víťazoslav Kubička: Kristov dotyk op. 180
    21. 6.
    2007
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Smetanova Litomyšl, Arciděkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie, Chrudim, CZ
    INTERPRETI: Peter Cingeľ (br), Eva Hornyáková (s), Nao Higano (s), Lucia Duchoňová (ms), Matúš Trávniček (b), Petra Záhumenská (s), Martin Mikuš (br), Anima Cantanda, Bratislavskí komorní sólisti, Adrian Kokoš (dir.)

Audio

  • Beneš, Juraj: Il sogno di Poppea (1. časť)

    1998

    Nao Higano (s), Silva Čápová-Vizváryová (pf)

    Zdroj: Archív HC
  • Hatrík, Juraj: Vysoký je banánovník



    Nao Higano (s), Igor Sagan (vn)

    Zdroj: Archív HC


« späť na zoznam Aktualizované: 15. 02. 2018