Foto : Radoslav Šašina

Radoslav Šašina

26. 5. 1960 Zlín

vážna hudba: kontrabas

Pôsobenie v: Duo Šašina

Bio

1976 – 1982 Konzervatórium Kroměříž (kontrabas – Miloslav Gajdoš)
1982 – 1986 VŠMU Bratislava (Karol Illek, Jozef Podhoranský)
1988 – 1992 VŠMU, umelecká ašpirantúra (Jozef Podhoranský)
1980 medzinárodné interpretačné kurzy na Vysokej hudobnej škole Weimar (Ludwig Streicher)
1989 medzinárodné interpretačné kurzy na Konzervatóriu Parma (David Walter)
od 1987 pedagóg na VŠMU (1999 docent, 2010 profesor)

Od roku 1986 pôsobil v súbore Musica aeterna, v roku 1988 bol členom Slovenského komorného orchestra, s ktorým precestoval takmer celú Európu, USA a Japonsko. Počas ôsmich rokov účinkovania s SKO sa prezentoval vyše šesťdesiatkrát ako sólista (popri početných domácich a českých festivaloch i na festivaloch v Šlezvicku-Holštejnsku, Katoviciach, Varšave, Istambule a i.). Po ukončení spolupráce s SKO prijíma interný úväzok ako pedagóg VŠMU a jeho koncertné aktivity sa sústreďujú na spoločné koncerty so svojou manželkou, klaviristkou Danou Šašinovou (Duo Šašina). Spoločne vystúpili na festivaloch BHS, Melos-Éthos, Nová slovenská hudba, na Žilinskom festivale Pentagonály, mnohých koncertoch v slovenských mestách, ďalej v Čechách, Poľsku, Maďarsku, USA a Nórsku. Kontrabasové koncerty hral s orchestrami SF, Štátnym komorným orchestrom v Žiline, Štátnou filharmóniou v Košiciach, Dámskym komorným orchestrom, Slovenským komorným orchestrom, súborom Musica aeterna, Moravskou filharmóniou Olomouc, Janáčkovou filharmóniou Ostrava, Sliezskym komorným orchestrom, Symfonickým orchestrom poľského rozhlasu v Krakove a i.

Od roku 1987 vyučuje na VŠMU (1999 docent). Vychoval celý rad úspešných kontrabasistov, ktorí sa uplatnili ako členovia najvýznamnejších domácich orchestrov a komorných telies, či ako hráči a pedagógovia v zahraničí. Je vyhľadávaným lektorom kontrabasových kurzov nielen doma, ale i v zahraničí: na Vysokej hudobnej škole v Debrecíne, na Vysokej hudobnej škole vo Vroclavi, na Vysokej hudobnej škole v Lodži, pre Nadáciu kláštora Michaelstein v Nemecku, v USA na Universite v Boulderi, Colorado, na North-Western Universite v De Kalbe a na Columbia College v Chicagu.

„Radoslav Šašina povzniesol kontrabas na skutočnú sólistickú úroveň. Jeho hudobný prejav sa vyznačuje plasticitou fráz a nesmiernou muzikalitou. Jeho hra inšpiruje mnohých skladateľov k vzniku novej tvorby pre tento nástroj. Šašinove kreácie na historickom terc-kvartovom kontrabase poukazujú na fakt, že kontrabas bol ponímaný už v 18. storočí ako uznávaný sólistický nástroj. Šašinova nahrávka Zimmermannovho kontrabasového koncertu bola na tomto nástroji novodobou svetovou premiérou. Jeho aktivity nachádzajú ohlas aj v medzinárodnom meradle, pozývajú ho na kontrabasové kurzy, semináre a do porôt medzinárodných kontrabasových súťaží.“ (Slovník slovenského koncertného umenia II., Hudobné centrum, Bratislava 2004, s. 146-148.)

Bibliografia

  • Dohnalová, Lýdia: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 3-4, s. 5
  • Dohnalová, Lýdia: Spravodajstvo, koncerty : Štátny komorný orchester Žilina
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 7-8, s. 10
  • Kočišová, Renáta: Prešovská hudobná jar
    2006 Hudobný život 2006, č. 7 - 8, s. 13
  • Berger, Igor: Z mirbachovských matiné
    2003 2003, č. 1, s. 21
  • Dohnalová, Lýdia: Z mirbachovských matiné
    2002 2002, č. 4, s. 17
  • Čížik, Vladimír: Z mirbachovských matiné (príkladná súhra)
    2002 2002, č. 1, s. 12
  • Dohnalová, Lýdia: Komorné nedele v Mirbachovom paláci (na báze súhry)
    1998 1998, č. 5, s. 8
  • (): Slovenská hudba na americkom kontinente
    1998 1998, č. 23-24, s. 21
  • Ursínyová, Terézia: Z Kultúrneho leta
    1997 1997, č. 16, s. 6
    ((S vkusom a oduševnením))
  • Berger, Igor: Šašinovci v Mirbachu
    1997 1997, č. 15, s. 8
  • Berger, Igor: Bachovský program
    1994 1994, č. 16, s. 5
  • Personálna bibliografia
  • MIS '98
    1998 1998, č. 19, s. 6
    ((Medzinárodná interpretačná súťaž))
  • Kontrabasové interpretačné kurzy
    1997 1997, č. 8, s. 2
  • Šašina, Radoslav – Litschauerová, Nina – Saturyová-Šašinová, Dana: Hudba vo dvojici (alebo rozprávanie o klavíri a kontrabase)
    1996 Televízia a rozhlas 1996, č. 28, s. 19
  • Ursínyová, Terézia – Šašina, Radoslav: Virtuóz na kontrabase
    1989 1989, č. 25, s. 5

Diskografia

  • Foto : Concertini pre kontrabas, klavír a sláčikové kvarteto CONCERTINI PRE KONTRABAS, KLAVÍR A SLÁČIKOVÉ KVARTETO
    2014 CD – Vysoká škola múzických umení KG161300203
    1. Ľuboš Bernáth: Sonáta pre kontrabas, sláčikové kvarteto a klavír
      Duo Šašina, Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf), Moyzesovo kvarteto, Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (vc)
    2. Ilja Zeljenka: Concertino
      Radoslav Šašina (cb), Moyzesovo kvarteto, Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (vc)
    3. Ladislav Kupkovič: Concertino
      Duo Šašina, Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf), Moyzesovo kvarteto, Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (vc)
    4. Jevgenij Iršai: Bassnuts Sextet
      Duo Šašina, Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf), Moyzesovo kvarteto, Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (vc)
  • Foto : Slovak Music for Double Bass and Piano SLOVAK MUSIC FOR DOUBLE BASS AND PIANO
    2008 CD – Diskant DK 0116-2131
    1. Ilja Zeljenka: Sonáta
      Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
    2. Ladislav Kupkovič: Sonáta – Smútočná hudba (Sonata funebre)
      Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
    3. Juraj Hatrík: "Liebe, Sinn und Not..." ("Kde láskou, zmyslom, núdzou...")
      Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
    4. Vladimír Bokes: Ostinato, op. 69
      Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
  • Foto : Ladislav Kupkovič – Chamber Music LADISLAV KUPKOVIČ – CHAMBER MUSIC
    2000 CD – Diskant DK-0057-2131
    1. Ladislav Kupkovič: 24 prelúdií
      Dana Šašinová-Satury (pf)
    2. Ladislav Kupkovič: Téma a päť variácií
      Duo Šašina, Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
    3. Ladislav Kupkovič: Šesť piesní
      Nao Higano (s), Duo Šašina, Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
  • Foto : Johann Matthias Sperger: Trio, Sonata, Quartet JOHANN MATTHIAS SPERGER: TRIO, SONATA, QUARTET
    1992 CD – Trevak TREC 4-0009
    1. Johann Matthias Sperger: Trio in D major for Flute, Viola, and Double-bass
      Vojtech Samec (fl), Zuzana Bouřová (vl), Radoslav Šašina (cb)
    2. Johann Matthias Sperger: Sonata for Double-bass and Violoncello in H minor
      Juraj Alexander (vc), Radoslav Šašina (cb)
    3. Johann Matthias Sperger: Quartet in D major for Double-bass, Flute, Viola and Violoncello
      Vojtech Samec (fl), Zuzana Bouřová (vl), Juraj Alexander (vc), Radoslav Šašina (cb)
  • Foto : Johann Nepomuk Hummel: Piano Trio No. 7, Op. 96; Piano Quartet, Op. posth.; Piano Quintet, Op. 87 JOHANN NEPOMUK HUMMEL: PIANO TRIO NO. 7, OP. 96; PIANO QUARTET, OP. POSTH.; PIANO QUINTET, OP. 87
    1990 CD – Opus 9351 2256
    1. Johann Nepomuk Hummel: Piano Trio No. 7 in E flat major, Op. 96
      Ivan Gajan (pf), Viktor Šimčisko (vn), Juraj Alexander (vc)
    2. Johann Nepomuk Hummel: Piano Quartet in G major, Op. posth.
      Ivan Gajan (pf), Viktor Šimčisko (vn), Milan Telecký (vl), Juraj Alexander (vc)
    3. Johann Nepomuk Hummel: Piano Quintet in E flat minor, Op. 87
      Ivan Gajan (pf), Viktor Šimčisko (vn), Milan Telecký (vl), Juraj Alexander (vc), Radoslav Šašina (cb)

Ocenenia

  • Interpretačná súťaž Slovkoncertu
    1987 - ocenenie za mimosúťažný výkon
  • Súťaž československých konzervatórií v Brne (CZ)
    1980 - 1. cena
  • Medzinárodná kontrabasová súťaž Františka Gregoru v Kroměříži (CZ)
    1980 - 1. cena

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Jevgenij Iršai: Bassnuts Sextet
    pre kontrabas a klavírne kvinteto
    27. 11.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Poľský inštitút, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Moyzesovo kvarteto, Dana Šašinová-Satury (pf)
  • Ľuboš Bernáth: Sonáta pre kontrabas, sláčikové kvarteto a klavír
    27. 11.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Poľský inštitút, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Moyzesovo kvarteto, Dana Šašinová-Satury (pf)
  • Ilja Zeljenka: Concertino
    pre kontrabas a sláčikové kvarteto
    9. 12.
    2007
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Albrechtovo kvarteto
  • Ladislav Kupkovič: Concertino
    pre kontrabas, klavír a sláčikové nástroje
    13. 11.
    2004
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio, Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf), Komorní sólisti Bratislava
  • Ilja Zeljenka: Sonáta
    pre kontrabas a klavír
    8. 12.
    2002
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
  • Juraj Vajó: Duo
    pre flautu a kontrabas
    9. 6.
    2002
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Monika Duarte Štreitová (fl), Radoslav Šašina (cb)
  • Miloslav Linha: Sonáta - fantázia pre kontrabas a klavír
    10. 3.
    2002
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
  • Ladislav Kupkovič: Sonáta – Smútočná hudba (Sonata funebre)
    pre kontrabas a klavír
    10. 3.
    2002
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
  • Ladislav Kupkovič: Téma a päť variácií
    2001 Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislava, SK
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
  • Juraj Hatrík: "Liebe, Sinn und Not..." ("Kde láskou, zmyslom, núdzou...")
    Sonata per contrabasso e pianoforte in memoriam R. M. Rilke anche E. Meister
    5. 10.
    2000
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislavské hudobné slávnosti, Moyzesova sieň, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
  • Ladislav Kupkovič: Koncert D dur
    pre kontrabas a orchester
    6. 4.
    2000
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Košice, SK
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Štátna filharmónia Košice, Janusz Powolny (dir.)
  • Ilja Zeljenka: Americké capriccio
    pre kontrabas a klavír
    14. 2.
    1999
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
  • Marek Piaček: Jar prišla…
    14. 2.
    1999
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
  • Vladimír Bokes: Ostinato, op. 69
    pre kontrabas a klavír
    14. 2.
    1999
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
  • Juraj Tandler: Prelúdium pre kontrabas sólo
    14. 2.
    1999
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb)
  • Ladislav Kupkovič: Šesť piesní
    pre soprán, kontrabas (violončelo) a klavír
    14. 2.
    1999
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Nao Higano (s), Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
  • Ladislav Kupkovič: Koncert D dur
    pre kontrabas a klavír
    25. 1.
    1998
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
  • Ilja Zeljenka: Concertino
    pre kontrabas a komorný sláčikový orchester
    17. 11.
    1994
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Bohdan Warchal (dir.)
  • Ilja Zeljenka: Capriccio
    pre flautu a kontrabas
    13. 12.
    1992
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Miloš Jurkovič (fl), Radoslav Šašina (cb)
  • Ivan Hrušovský: Elégia in memoriam Milan Šimečka
    pre recitátora a sláčikové sexteto
    29. 3.
    1992
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Ladislav Chudík (spk), Moyzesovo kvarteto, Štefan Reiter (vn), Radoslav Šašina (cb)
  • Jozef Gahér: Sonáta
    pre kontrabas a klavír
    18. 2.
    1989
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Moyzesova sieň, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
  • Tibor Frešo: Zdravica (Eugenovi Suchoňovi)
    pre štyri lesné rohy a sláčikové kvinteto
    6. 10.
    1988
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislavské hudobné slávnosti, Hudobná sieň Bratislavského hradu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Corni di Bratislava, Moyzesovo kvarteto, Radoslav Šašina (cb)
  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Ladislav Kupkovič: Koncert D dur
    pre kontrabas a orchester
    2004 Prvé uvedenie v zahraničí
    Olomouc, CZ
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Moravská filharmonie Olomouc, Tomáš Netopil (dir.)
  • Ilja Zeljenka: Americké capriccio
    pre kontrabas a klavír
    28. 10.
    1998
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Columbia College Chicago, Chicago, US
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
  • Vladimír Bokes: Ostinato, op. 69
    pre kontrabas a klavír
    25. 10.
    1998
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Chicago, US
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)
  • Ladislav Kupkovič: Sonatína A dur (G dur)
    1995 Prvé uvedenie v zahraničí
    Immanuel Kirche, Laatzen (Hannover), DE
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb), Dana Šašinová-Satury (pf)


« späť na zoznam