Profil osobnosti

Foto: Pavol Mauréry Autor: Zuzana Mináčová

Pavol Mauréry

21. 5. 1935 Prešov – 15. 12. 2017 Bratislava

vážna hudba
barytón

Bio

Bio

1961
ukončenie štúdia spevu na VŠMU (Janko Blaho)
-
dodatočné súkromné štúdium spevu u Stanislava Mjartana
-
spočiatku pôsobil v Československom rozhlase a bol členom Slovenského filharmonického zboru
1960 - 1967
sólista Vojenského umeleckého súboru
1967 - 1970
člen spevohry Novej scény v Bratislave
1971 - 1977
člen operného súboru Štátneho divadla v Košiciach
v sezóne 1977/1978
pôsobenie v Erfurte ako sólista Mestského divadla
1978 - 1999
sólista Opery SND

„Pavol Mauréry v SND vytváral úlohy výsostne dramatické (Sebastiano z Nížiny, Wagnerov Holanďan, Pucciniho Scarpia, Mascagniho Alfio) i menej dramatické (Vladislav v Daliborovi, Don Giovanni, Lescaut v Massenetovej Manon, Belcore v Nápoji lásky, Michonnet v Cileovej Adriane Lecouvreur) ....

Ideálne mezzavoce používal častejšie než jeho kolegovia a aj vďaka farbe hlasu vtedy dosahoval mimoriadne emotívny účinok. Nebol spevákom spievajúcim na lacný efekt, ale hlboko prenikal hlasom do vnútra postáv. .....

Z celkového počtu 43 postáv, ktoré stvárnil na javisku SND 27 patrilo jemu tak blízkej talianskej opere. Všetky svoje prednosti barytonista vzorovo demonštroval v postavách Verdiho opier. Bol Rodrigom z Dona Carlosa (1981), Boccanegrom (1985), Renatom (1986), Rigolettom (1987), Macbethom (1989), Don Carlosom di Vargas ((1990), opäť Germontom (v inscenácii z roku 1992), Jagom (1993), Lunom (1995), Amonasrom (doštudovaným v roku 1999) a otcom Millerom (2001). A Nabucca, spieval od hosťovania roku 1978 v množstve repríz .... . “

(Vladimír Blaho: Spomienka na Paľa Mauréryho. In: Opera Slovakia 15. 12. 2017)

Bibliografia

  • Unger, Pavel: Odišiel Pavol Mauréry, symbol belcanta
    2018 Hudobný život 2018, č. 1 - 2, s. 39
  • Blaho, Vladimír: Spomienka na Paľa Mauréryho
    2017 In: www.operaslovakia.sk/spomienka-na-pala-maureryho/
    Opera Slovakia 2017
  • redakcia: Zomrel operný spevák Pavol Mauréry
    2017 In: www.operaslovakia.sk/zomrel-operny-spevak-pavol-maurery/
    Opera Slovakia 2017
  • Unger, Pavel: K osemdesiatinám Pavla Mauréryho: belcantový barytón par excellence
    2015 In: http://operaslovakia.sk/k-osemdesiatinam-pavla-maureryho-belcantovy-baryton-par-excellence/
    2015
  • Mojžišová, Michaela: Pavol Mauréry (*21. mája 1935 Prešov)
    2010 Hudobný život 2010, č. 5, s. 23
  • Truhlářová, Agneša: Otvorene i kriticky
    1989 Večerník roč. 34, 1989, č. 120, s. 5
  • M.G.: Hľadačstvo mladosti
    1987 Večerník roč. 32, 1987, č. 92, s. 5
  • Toman, V.: Recitál P. Mauréryho : Operný spevák ako piesňový interpret
    1982 Ľud roč. 35, 1982, č. 90, s. 4
  • Blahynka, Miloslav: Verdiho netreba vylepšovať : Hovoríme so sólistom opery SND, barytonistom Pavlom Maurérym
    1995 Literárny týždenník roč. 8, 1995, č. 23, s. 15
  • Unger, Pavel: Z operných a koncertných pódií
    1976 Nové slovo roč. 8, 1976, č. 21, s. 15
  • Blaho, Vladimír: Spevák - štylista
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 5, s. 29
  • Blaho, Vladimír: Hrať hlasom : K životnému jubileu Pavla Mauréryho
    1995 Javisko roč. 27, 1995, č. 6, s. 22
  • Unger, Pavel: Mladý šesťdesiatnik : Pavol Mauréry jubiluje
    1995 Hudobný život roč. 27, 1995, č. 11 - 12, s. 12
  • Altán, Štefan: Pavol Mauréry - päťdesiatročný
    1985 Hudobný život roč. 17, 1985, č. 11, s. 7
  • Altán, Štefan: Parla mi d amore
    1984 Hudobný život roč. 16, 1984, č. 23, s. 5
  • Altán, Štefan: Piesňový recitál Pavla Mauréryho
    1982 Hudobný život roč. 14, 1982, č. 10, s. 7
  • Marczellová, Zuzana: Pavol Mauréry
    1981 Hudobný život roč. 13, 1981, č. 11, s. 3
  • Ondrášek, I.: Vokálny koncert v Zrkadlovke
    1979 Hudobný život roč. 11, 1979, č. 14, s. 4

Diskografia

  • Foto: Music Together MUSIC TOGETHER
    2003 DVD – Naxos 8.557363DX
    1. Georg Friedrich Handel:
      Bohdan Warchal (dir.), Pavol Mauréry (br), Peter Oswald (t), Jozef Špaček (b), Cappella Istropolitana, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Slovenský filharmonický zbor, Ladislav Neshyba st. (b), (s), Peter Šubert (br)
  • Foto: Ján Cikker : Rozsudok JÁN CIKKER : ROZSUDOK
    1981 LP – Opus 9112 1165-66
    1. Ján Cikker: Rozsudok
      Juraj Martvoň (br), Marta Nitranová (s), Peter Oswald (t), Oľga Hanáková (a), Ľuba Baricová (ms), Róbert Szücs (b), Juraj Hrubant (br), Alžbeta Michálková (s), Ida Kirilová (a), Arnold Judt (t), Stanislav Beňačka (b), Pavol Mauréry (br), Anton Kúrňava (b), Štefan Hudec (br), Zbor Opery SND, Ladislav Holásek (zbm.), Orchester Opery SND, Ondrej Lenárd (dir.)

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Mojmír Hanák: Tri piesne in memoriam Martin Garek Senior
    1996 Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Pavol Mauréry (br), Societa Rigata,
  • Mojmír Hanák: Päť piesní
    15. 1.
    1995
    Prvé uvedenie na Slovensku
    SK
    INTERPRETI: Pavol Mauréry (br), Ján Salay (pf)
  • Ladislav Burlas: Stretnúť človeka
    Vokálna symfónia na básne Jána Kostru pre sólový mezzosoprán, barytón, miešaný zbor a orchester
    16. 2.
    1985
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Týždeň novej slovenskej hudobnej tvorby, Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Viktória Stracenská (ms), Pavol Mauréry (br), Slovenský filharmonický zbor, Štefan Klimo (zbm.), Slovenská filharmónia, Bystrík Režucha (dir.)
  • Ján Cikker: Rozsudok
    Opera v 5 obrazoch (troch dejstvách)
    6. 10.
    1979
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislavské hudobné slávnosti, Slovenské národné divadlo, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Juraj Martvoň (br), Marta Nitranová (s), Peter Oswald (t), Oľga Hanáková (a), Ľuba Baricová (ms), Nina Hazuchová (a), Róbert Szücs (b), Juraj Hrubant (br), Pavol Mauréry (br), Zbor Opery SND, Ladislav Holásek (zbm.), Orchester Opery SND, Ondrej Lenárd (dir.), Branislav Kriška (réžia)


« späť na zoznam Aktualizované: 13. 02. 2018