Profil osobnosti

Foto: Jitka Sapara-Fischerová

Jitka Sapara-Fischerová

vážna hudba
alt

Bio

Bio

1978 - 1982
ukončenie štúdia na VŠMU v Bratislave (spev – Juraj Hrubant)
1985 - 1987
sólistka komorného ansámblu starej hudby Musica Aeterna
od 1986
sólistka do Opery SND
1994 - 1996
sólistka Opernhaus Zürich vo Švajčiarsku (ako Varvara v opere Káťa Kabanová, Oľga v opere Eugen Onegin a iné)

Jitka Sapara-Fischerová ako dlhoročná sólistka Opery SND stvárnila na tejto scéne veľké množstvo prvoodborových postáv napr. Eboli (Don Carlos), Amneris (Aida), Azucena (Trubadúr), Cherubín (Figarova svadba) a najmä Carmen (v rovnomennej opere), ako aj rad ďalších postáv v približne sedemdesiatich inscenáciách. Okrem Opery SND spolupracovala napr. aj s bývalou Komornou operou v Bratislave, s Janáčkovou operou Brno, s Operou ŠD Košice i so Štánou operou v Banskej Bystrici.

V zahraničí hosťovala v úlohe Carmen na turné po Japonsku (1991), bola sólistkou Opernhaus Zürich vo Švajčiarsku (1994 - 96), účinkovala aj vo viedenskej Volksoper (2000/2001) a tiež na festivale v Garse. Reprezentovala Operu SND na jej vystúpeniach v zahraničí (festival v Edinburghu, hosťovanie v Jeruzaleme, v Opéra Comique v Paríži, v Budapešti, Prahe, ale aj na turné po Nemecku, Holandsku, Švajčiarsku, Rakúsku). Spolupracovala s významnými dirigentmi a režisérmi. Sporadicky účinkuje aj ako koncertná umelkyňa doma i v zahraničí.

Bibliografia

  • Červenka, Jozef: Šperky Madony v site dejín
    2015 In: www.operaslovakia.sk/sperky-madony-v-site-dejin/
    2015
  • Unger, Pavel: Rarita v Bratislave: Wolf-Ferrariho opera Šperky Madony
    2015 In: www.operaplus.cz/rarita-v-bratislave-wolf-ferrariho-opera-sperky-madony/
    2015
  • Cyprich, Peter: Šperky Madony: vzácna rarita, veľký potenciál
    2015 In: dennikn.sk/147617/sperky-madony-vzacna-rarita-velky-potencial/
    2015
  • Mojžišová, Michaela: Úvod de luxe
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 10, s. 30
  • Glocková, Mária: Chladná banskobystrická Rusalka
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 4, s. 21-22
  • Ursínyová, Terézia: Bratislavská pocta Verdimu alebo Prečo Rigoletto?
    2013 Hudobný život 2013, č. 11, s. 25
  • Slavíková, Jitka: Dvakrát z operní Bratislavy
    2005 Hudební rozhledy roč. 58, 2005, č. 12, s. 28-29
  • Japan tour 1997: Úspech nad všetky očakávania
    1997 Slovenská republika 16.12. 1997, č. 289, s. 8-9
  • Saparová-Fischerová, Jitka; Ursínyová, Terézia: Ako sa maš, žltá rieka?
    1995 Slovenka 1995, č. 9, s. 10-11
  • Saparová, Jitka; Litschauerová, Nina: V kostýme smutného klauna : Nový hlas v opere Slovenského národného divadla
    1989 Práca 23.9. 1989, č. 225, s. 6
  • Saparová-Fischerová, Jitka; Blahynka, Miloslav: Opera nie je živé divadlo
    1989 Smena 12.8. 1989, č. 189, s. 6
  • Červenka, Jozef: Vzácne Šperky Madony v Bratislave
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 7 - 8, s. 41
  • Bendik, Martin: Pevné korene a slobodné krídla
    2014 Portál 2014, č. 9
    (rozhovor s J. Sapara-Fischerovou)

Diskografia

  • Foto: Verdi. The Ultimate Opera Album VERDI. THE ULTIMATE OPERA ALBUM
    2010 CD – Naxos 8.578068-69
    1. Giuseppe Verdi:
      Oliver Dohnányi (dir.), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Slovenský filharmonický zbor, Jitka Sapara-Fischerová (a)
  • Foto: Verdi: Rigoletto (Highlights) VERDI: RIGOLETTO (HIGHLIGHTS)
    1994 CD – Naxos 8.553042
    1. Giuseppe Verdi:
      Jozef Ábel (t), Alžbeta Michálková (ms), Jitka Sapara-Fischerová (a), Jozef Špaček (b), Peter Šubert (br)
  • Foto: Verdi: Rigoletto VERDI: RIGOLETTO
    1991 CD – Naxos 8.660013-14
    1. Giuseppe Verdi:
      Jitka Sapara-Fischerová (a), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Slovenský filharmonický zbor, Jozef Špaček (b), Peter Šubert (br), Jozef Ábel (t), Alžbeta Michálková (ms)

Ocenenia

  • Cena Literárneho fondu
    2014 za postavu Grófky v opere Piková dáma
  • Medzinárodná spevácka súťaž Antonína Dvořáka v Karlových Varoch (CZ)
    1986 - 2. miesto
  • Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského, Trnava (SK)
    1985 - 1. cena a Cena za najlepšiu interpretáciu piesne


« späť na zoznam Aktualizované: 29. 09. 2017