Profil osobnosti

Foto: Ján Zach Autor: P. Kruh

Ján Zach

6. 4. 1967 Bratislava

vážna hudba
skladba

Bio

Bio

1981 – 1987
Konzervatórium v Bratislave (flauta)
1988 – 1994
VŠMU (kompozícia – Vladimír Bokes), počas vysokoškolského štúdia pedagóg na Konzervatóriu v Bratislave

Ján Zach je autor scénickej hudby v rámci spolupráce s poprednými slovenskými divadelnými režisérmi (Ivan Holub, Soňa Ferancová). V rámci spoločných projektov spolupracuje so skupinou výtvarných umelcov INAK. Pravidelne uvádza skladby na Slovensku na festivaloch súčasnej hudby Melos-Étos a Nová slovenská hudba a v zahraničí (Saxtet vtalianskej Florencii). Uviedol diela v Slovenskom rozhlase, Slovenskej televízii a v BBC 2006 – ...Lie Back (in an Arm-Chair). V súčasnosti pôsobí v Bratislave a okrem kompozície sa venuje poradenskej psychoterapii.

Diela

  • symfonický orchester
  • Hudba k otvoreniu slovenského orloja v Starej Bystrici

    pre vojenský dychový orchester
    2010 4' 30
    OBSADENIE: orch
  • Cvetoslov

    Symfonická poéma
    2012 12' 40''
    OBSADENIE: orch
  • komorný orchester
  • Melomania

    per orchestra d'archi
    2012 16' 30''
    OBSADENIE: archi
  • vokálno-inštrumentálne diela s orchestrom
  • Pyramus a Thisbé

    kantáta
    1994
  • sólový nástroj
  • Kadencie

    k Flautovému koncertu G dur W. A. Mozarta (KV 313)
    OBSADENIE: fl
  • Per violino solo

    1993 OBSADENIE: vn
  • Tri meditácie

    pre flautu
    1993 OBSADENIE: fl
  • Postludio Z

    per flauto solo
    2013 5' 10''
    OBSADENIE: fl
  • klavír a klavír 4-ručne
  • Interludio

    pre klavír
    2007 4' 06''
    VYDAVATEĽ: Slovak Music Bridge
    OBSADENIE: pf
  • organ
  • Ricercar

    pre organ
    1987 OBSADENIE: org
  • dva nástroje
  • Imaginácie

    pre flautu a bicie nástroje
    1986 OBSADENIE: fl, bat
  • Diptychon

    pre klarinet/basklarinet a preparovaný klavír
    1988 OBSADENIE: cl/clb, ppf
  • Krátka hudba

    pre husle a klavír
    1993 12'
    OBSADENIE: vn, pf
  • Like a Jungle

    pre flautu a altovú zobcovú flautu
    2002 OBSADENIE: fl, flda
  • Štyri lyrické kusy

    pre kontrabas a klavír
    2013 6' 30''
    OBSADENIE: cb, pf
  • tri nástroje
  • Miniatúry

    pre flautu, klarinet a basklarinet
    1985 OBSADENIE: fl, cl, clb
  • Passacaglia

    pre sláčikové trio
    1989 OBSADENIE: vn, vl, vc
  • Variácie

    pre sláčikové trio
    2013 OBSADENIE: vn, vl, vc
  • štyri nástroje
  • Bizzaro

    pre trojo huslí a violu
    1991 OBSADENIE: 3vn, vl
  • Enchainé

    pre flautu, hoboj, syntezátor a bicie nástroje
    1993 OBSADENIE: fl, ob, sth, bat
  • Couplet

    pre dychové kvarteto
    2007 7'
    OBSADENIE: fl, ob, cl, fg
  • 4 prelúdiá

    pre dychové kvarteto
    2010 8' 30
    OBSADENIE: fl, ob, cl, fg
  • Praeludio e fantasia

    pre dychové kvarteto
    2010 8' 30
    OBSADENIE: fl, ob, cl, fg
  • sláčikové kvarteto
  • 3 kusy

    pre sláčikové kvarteto
    1986 OBSADENIE: 2vn, vl, vc
  • ...Lie Back (in an Arm-Chair)

    pre sláčikové kvarteto
    2002 OBSADENIE: 2vn, vl, vc
  • Sláčikové kvarteto

    2016 OBSADENIE: 2vn, vl, vc
  • päť nástrojov
  • Montage

    pre klarinet, basklarinet, trombón, husle a violončelo
    1992 OBSADENIE: cl, clb, tn, vn, vc
  • šesť nástrojov
  • Saxtet

    pre 6 saxofónov
    1988 OBSADENIE: 6sx
  • sedem nástrojov
  • Sectio Aurea

    2012 5' 25''
    OBSADENIE: fl, ob, cl, pf, vn, vl, vc
  • osem nástrojov
  • Musiquette

    Oktet pre flautu, hoboj, klarinet, fagot a sláčikové kvarteto
    2004 21'
    OBSADENIE: fl, ob, cl, fg, 2vn, vl, vc
  • hudba pre divadlo
  • Eugène Ionesco: Kráľ umiera

    1991
  • Pierre Aristid Bréal: Kucapaca

    1991
  • Victor Haïm: Valčík náhody

    1992
  • Tankred Dorst: Merlin alebo Pustatina

    1993
  • Jiří Mahen: Stroskotanci v manéži

    1994
  • multimediálne projekty
  • Hudba k TV spotu pre podporu charitatívnych aktivít organizácie Sloboda zvierat

  • Hudba k inštalácii reprezentatívnej výstavy fotografií z revolučných dní 1989

    Banská Bystrica
    1990

Bibliografia

  • Štúdie (kapitoly v knihách, slovníkové heslá, vedecké články)
  • MARTINÁKOVÁ, Zuzana: Slovak Composer After 1900. Formation and Styles
    2002 Akadémia umení v Banskej Bystrici, Banská Bystrica 2002, s. 79
  • Umelecká kritika a publicistika
  • KUBIČKA, Víťazoslav: Koncert víťazov Rajeckej hudobnej jari
    2017 Hudobný život roč. 49, 2017, č. 11, s. 25
  • DOHNALOVÁ, Lýdia: ŠKO Žilina uzavrel 39. sezónu
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 7–8, s. 7
  • BUBNÁŠ, Juraj: Nová slovenská hudba 2012
    Warchalovci, Quasars Ensemble a komorné koncerty
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 1-2, s. 25
  • DOHNALOVÁ, Lýdia: Vladimír Bokes & sedem bokesovcov
    2012 Hudobný život roč. 44, 2012, č. 7-8, s. 9

Diskografia

  • Foto: Kvintové variácie slovenských skladateľov KVINTOVÉ VARIÁCIE SLOVENSKÝCH SKLADATEĽOV
    2011 CD – Slovak Music Bridge SMB 1752-001-2-2
    1. Igor Bázlik: Esbéčková miniatúra
      Miki Skuta (pf)
    2. Miro Bázlik: Moment musical pre Sebastiana
      Miki Skuta (pf)
    3. Roman Berger: Oblúk
      Diana Buffa (pf)
    4. Miloš Betko: Intra/Extra, op. 41
      Diana Buffa (pf)
    5. Norbert Bodnár: Nedeľná fraktúra
      Diana Buffa (pf)
    6. Vladimír Bokes: PF 2007, op. 81
      Ivan Buffa (pf)
    7. Lukáš Borzík: eb-q-war-I-raw-q-se
      Ivan Buffa (pf)
    8. Ivan Buffa: ...Znútra...
      Diana Buffa (pf)
    9. Martin Burlas: In memoriam Stanislav Bartovič
      Magdaléna Bajuszová (pf)
    10. Adrián Demoč: Viazane
      Diana Buffa (pf)
    11. Igor Dibák: Bajzovské variácie
      Magdaléna Bajuszová (pf)
    12. Hanuš Domanský: Fantasia cantabile
      Miki Skuta (pf)
    13. Jozef Gahér: Toccata
      Miki Skuta (pf)
    14. Peter Martinček van Grob: Pre môjho synčeka
      Miki Skuta (pf)
    15. Peter Groll: Detská skladba
      Diana Buffa (pf)
    16. Matej Haász: Túžba
      Diana Buffa (pf)
    17. Juraj Hatrík: Teraz len nejasne – akoby v zrkadle..
      Magdaléna Bajuszová (pf)
    18. Jana Kmiťová: Biely most
      Diana Buffa (pf)
    19. Jozef Kolkovič: Take the Fifth
      Magdaléna Bajuszová (pf)
    20. Lucia Koňakovská: Verše pre klavír
      Diana Buffa (pf)
    21. Ivan Konečný: Fantázia in Es
      Magdaléna Bajuszová (pf)
    22. Mirko Krajči: Quintum
      Miki Skuta (pf)
    23. Egon Krák: Micro
      Magdaléna Bajuszová (pf)
    24. Pavol Krška: PM
      Miki Skuta (pf)
    25. Víťazoslav Kubička: Podvečer op. 182
      Miki Skuta (pf)
    26. Marián Lejava: Fragment II (Variácie)
      Ivan Buffa (pf)
    27. Peter Machajdík: Sama sa natrhá
      Magdaléna Bajuszová (pf)
    28. Daniel Matej: Lynch Variations
      Magdaléna Bajuszová (pf)
    29. Boško Milaković: MoNaMi
      Ivan Buffa (pf)
    30. Milan Novák: Improvizácia
      Miki Skuta (pf)
    31. Petra Bachratá: Bagatella
      Ivan Buffa (pf)
    32. Lucia Papanetzová: Imaginácia VI (Variácia Es – B)
      Magdaléna Bajuszová (pf)
    33. Miroslav Pejhovský: Variácie in Es
      Ivan Buffa (pf)
    34. Rudolf Pepucha: S tebou pre teba
      Ivan Buffa (pf)
    35. Marek Piaček: Ludwigova kvintesencia
      Miki Skuta (pf)
    36. Jozef Podprocký: Passacaglia piccola
      Ivan Buffa (pf)
    37. Daniel Remeň: ESta una BElla
      Ivan Buffa (pf)
    38. Vladimír Rusó: Racconto dell'anima abbandonata
      Diana Buffa (pf)
    39. Ľubica Čekovská: LaSiFaDo
      Miki Skuta (pf)
    40. Karine Sarkisjan: Farby
      Diana Buffa (pf)
    41. Juraj Vajó: Variácie
      Ivan Buffa (pf)
    42. Ivan Valenta: Toccatové variácie
      Magdaléna Bajuszová (pf)
    43. Ján Zach: Interludio
      Ivan Buffa (pf)
    44. Ilja Zeljenka: Variácie EsBe
      Magdaléna Bajuszová (pf)

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Ján Zach: Sláčikové kvarteto
    21. 11.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislavské hudobné slávnosti, Malá sála Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mucha Quartet
  • Ján Zach: Štyri lyrické kusy
    pre kontrabas a klavír
    10. 11.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Martin Crla (cb), Veronika Davidová (pf)
  • Ján Zach: Cvetoslov
    Symfonická poéma
    16. 5.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dom umenia Fatra, Žilina, SK
    INTERPRETI: Štátny komorný orchester Žilina, Oliver Dohnányi (dir.)
  • Ján Zach: Melomania
    per orchestra d'archi
    12. 11.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Ewald Danel (dir.)
  • Ján Zach: Sectio Aurea
    1. 6.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Vladimír Bokes & sedem bokesovcov, Stanica, Žilina-Záriečie, SK
    INTERPRETI: Ivan Buffa (dir.), Quasars Ensemble
  • Ján Zach: Interludio
    pre klavír
    20. 9.
    2007
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Kvintový Dvojkoncert, Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Róbert Kohútek (pf)
  • Ján Zach: Musiquette
    Oktet pre flautu, hoboj, klarinet, fagot a sláčikové kvarteto
    18. 11.
    2004
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio, Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Pressburger Quartett, I fiati
  • Ján Zach: ...Lie Back (in an Arm-Chair)
    pre sláčikové kvarteto
    13. 11.
    2002
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Štúdio 2, Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Moyzesovo kvarteto


« späť na zoznam Aktualizované: 14. 11. 2017