Profil osobnosti

Foto: Róbert Ragan

Róbert Ragan

1963 Banská Bystrica

vážna hudba, jazz
kontrabas

Pôsobenie v: Pacora Trio, Invention Quartet, Nothing but Swing Trio

Bio

Bio

1978 – 1984
Konzervatórium v Žiline (kontrabas)
1986 – 1995
člen skupín zameraných na populárnu hudbu
1995 – 1998
člen skupiny Swing Q 
od 1996
stály člen orchestra Štátnej opery v Banskej Bystrici (od 1998 ako prvý kontrabasista)
1999
spoluzakladateľ jazzového tria Nothing But Swing (1999 laureát festivalu Jazzové Vianoce v Bratislave)
2001
účinkovanie na Bratislavských jazzových dňoch (NBS trio)
od 2004
člen jazzového tria PaCoRa (Stano Palúch – husle, Marcel Comendant – cimbal, Róbert Ragan – kontrabas)
od 2006
spoluzakladateľ a člen kvinteta Bashavel (Stano Palúch, Marcel Comendant, Róbert Ragan, Klaudius Kováč – klavír, Peter Solárik – bicie)
 
spolupráca:
Janusz Muniak, Jarek Smietana, Donald Brown, Harry Sokal, Cathy Segal-Garcia, Piotr Baron, Gabo Jonáš, Juraj Bartoš, Jozef „Dodo” Šošoka, Peter Cardarelli a i. 

Bibliografia

  • Miškovičová, Eva: Bass Fest 2016
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 12, s. 40
  • Dohnalová, Lýdia: Za peknou hudbou opäť do Banskej Štiavnice
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 9, s. 6
  • Potančok, Vladimír: WOMEX 2015
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 11, s. 16-17
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 1-2, s. 10
  • Zahradník, Miroslav: Jazz vo filharmónii
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 12, s. 2
  • KATINA, Peter: Recenzie : Pacora Trio: Fugit Hora
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 4, s. 37-38
  • Dohnalová, Lýdia: Štátny komorný orchester Žilina
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 1-2, s. 6
  • Tomčányiová, Beata: Bergerovo trio a PaCoRa trio na GHD 2012
    2012 Galantské noviny roč. 21, 2012, č. 12, s. 5
  • Šargová, Jana: Konvergencie v košických Kasárňach
    2010 Hudobný život roč. 42, 2010, č. 1 - 2, s. 7.
  • Gális, Vladislav; Ragan, Róbert: Džez k ľuďom
    2008 Týždeň roč. 5, 2008, č. 9, s. 62-63
  • Zajacová Záborská, Ľubica: Viva musica! : Jánošík a Bashavel
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 9, s. 4-5
  • (ato): Unikátne spojila klasiku, jazz a folklór
    2008 Košický Korzár 10.4. roč. 11, 2008, č. 84, s. 6
  • Forgács, Miklós: Dzsessz-reggel a templomban : az ipolysági Eugen Cicero-emlékkoncertekből három volt októberben ...
    2007 Új szó 26.10. roč. 60, 2007, č. 247, s. 9
  • Rothenstein, Erik: Mainstream je pre kritikov nezaujímavý [rozhovor s formáciou Nothing but Swing Trio]
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 10, s. 32-33
  • Novotný, Stanislav: Juraj Bartoš & Nothing But Swing
    2007 Hudba roč. 2, 2007, č. 4, s. 49 a 51
  • Motyčka, Peter: Jazz FOR SAle 2006
    2007 Hudba roč. 2, 2007, č. 1, s. 44-47
  • Kánik, Roland: Nothing But Swing Trio : Desať rokov na ceste...
    2006 Hudba roč. 1, 2006, č. 3, s. 96-97
  • Motyčka, Peter: PaCoRa trio
    2006 Hudba roč. 1, 2006, č. 2, s. 113
  • Drastich, Miloš: Po Grapellim Palúch (?)
    2004 Literárny (dvoj)týždenník 22.9. 2004, č. 30-31
  • Personálna bibliografia
  • Recenzie : Barbara Hendricks: A Tribute to Duke Ellington (DVD)
    2006 Hudba roč. 1, 2006, č. 4, s. 101-102
  • Ragan, Róbert; Palúch, Stanislav: Stano Palúch: "...podvádzal som, ako sa len dalo..."
    2006 Hudba roč. 1, 2006, č. 2, s. 8-13

Diskografia

  • Foto: Dáma v rýchliku DÁMA V RÝCHLIKU
    2013 CD – Celebrity Service Agency 1617 0006-2
    1. Stanislav Šurin: Už koľkú noc
      Kamil Mikulčík (v), Stanislav Palúch (vn, keyb, gui), Štefan Bugala (bat), Róbert Ragan (cb), Klaudius Kováč (pf)
    2. Stanislav Šurin: Smutná ranná električka
      Kamil Mikulčík (v), Stanislav Palúch (vn, keyb, gui), Peter Solárik (bat), Róbert Ragan (cb)
    3. Stanislav Šurin: Problém
      Kamil Mikulčík (v), Stanislav Palúch (vn, keyb, gui), Štefan Bugala (bat), Róbert Ragan (cb), Klaudius Kováč (pf)
    4. Stanislav Šurin: Kaplnka
      Kamil Mikulčík (v), Stanislav Palúch (vn, keyb, gui), Róbert Ragan (cb), Marcel Comendant (zmb), Marek Pastírik (tarogáto)
    5. Stanislav Šurin: Okienko
      Kamil Mikulčík (v), Stanislav Palúch (vn, keyb, gui), Štefan Bugala (bat), Róbert Ragan (cb), Klaudius Kováč (pf), Marek Pastírik (sx)
    6. Stanislav Šurin: Po písmenku
      Kamil Mikulčík (v), Stanislav Palúch (vn, keyb, gui), Štefan Bugala (bat), Róbert Ragan (cb), Klaudius Kováč (pf), Marcel Comendant (zmb)
    7. Stanislav Šurin: Dáma v rýchliku
      Kamil Mikulčík (v), Stanislav Palúch (vn, keyb, gui), Róbert Ragan (cb)
    8. Stanislav Šurin: Svadba
      Kamil Mikulčík (v), Stanislav Palúch (vn, keyb, gui), Peter Solárik (bat), Róbert Ragan (cb), Marcel Comendant (zmb)
    9. Stanislav Šurin: Zápalky
      Kamil Mikulčík (v), Stanislav Palúch (vn, keyb, gui), Peter Solárik (bat), Róbert Ragan (cb), Marcel Comendant (zmb)
    10. Stanislav Šurin: Šachy
      Kamil Mikulčík (v), Stanislav Palúch (vn, keyb, gui), Peter Solárik (bat), Róbert Ragan (cb), Marcel Comendant (zmb)
    11. Stanislav Šurin: Hrdlička
      Kamil Mikulčík (v), Stanislav Palúch (vn, keyb, gui)
    12. Stanislav Šurin: Sklamanie
      Kamil Mikulčík (v), Stanislav Palúch (vn, keyb, gui), Róbert Ragan (cb)
  • Foto: Lucia Lužinská a Boris Čellár: Zimná krajina LUCIA LUŽINSKÁ A BORIS ČELLÁR: ZIMNÁ KRAJINA
    2011 CD – Vlastným nákladom

    1. Vianočná pieseň (The Christmas Song) 2. A Child Is Born 3. Sleigh Ride 4. I‘ll Be Home For Christmas 5. Hallelujah 6. Little ‚A‘ 7. A Santa Claus Is Comming To Town 8. Some Children See Him 9. Christmas Time Is Here 10. Have Yourself A Merry Little Xmas 11. Glej, zvezdice Božje 12. The Secret Of Christmas Lucia Lužinská - voc Boris Čellár - voc, g, beatbox Milan Lasica - voc (guest) Gregor Ftičar - p Juraj Griglák - b Róbert Ragan - b Vladimir Kostadinovič - ds Slovak Quartett Mária Kmeťková - arp Štefan Bugala – vib
    1. :
      Lucia Lužinská (ms), Boris Čellár (gui), Juraj Griglák (cb), Róbert Ragan (cb), Mária Kmeťková (ar), Štefan Bugala (vbf)
  • Foto: Nothing But Swing Trio plays Komeda NOTHING BUT SWING TRIO PLAYS KOMEDA
    2010 CD – BCD Records (5906881885253)

    1. Kattorna 2. Interlude I 3. Typish Jazz 4. Kolysanka (Lullaby) 5. Interlude II 6. Ballad For Bernt 7. My Ballad 8. Rosemary's Baby 9. Moment Musical 10. Szara kolęda (Grey Carol) Klaudius Kováč - p Róbert Ragan - b Peter Solárik - ds
    1. :
      Róbert Ragan, Peter Solárik, Klaudius Kováč, Róbert Ragan (cb)
  • Foto: Dáša Libiaková: Monogram DÁŠA LIBIAKOVÁ: MONOGRAM
    2007 CD –

    1. Čas letí ako vták 2. Nechcem zabudnúť 3. Monogram 4. Môj chlap 5. Príval 6. I Love Being Here With You 7. My Funny Valentine 8. Imagine 9. Everytime We Say Goodbye Dáša Libiaková - voc Klaudius Kováč - p Róbert Ragan - b Peter Solárik - ds Piotr Baron - ts
    1. :
      Dáša Libiaková, Klaudius Kováč, Róbert Ragan, Peter Solárik, Dáša Libiaková (v)
  • Foto: Miloš Železňák Trio MILOŠ ŽELEZŇÁK TRIO
    2007 CD – Hev-Het Tune
    1. : 219,5
      Miloš Železňák (elgui), Martin Valihora (dr), Juraj Griglák (cb)
    2. : ...
      Miloš Železňák (elgui), Martin Valihora (dr), Juraj Griglák (cb)
    3. : Vlasy pre tvoj hrebeň
      Miloš Železňák (elgui), Martin Valihora (dr), Juraj Griglák (cb)
    4. : Lila
      Miloš Železňák (elgui), Martin Valihora (dr), Juraj Griglák (cb)
    5. : Pohľad z kupé číslo sedem
      Miloš Železňák (elgui), Martin Janočko (dr), Róbert Ragan (cb)
    6. : 25.november
      Miloš Železňák (elgui), Martin Janočko (dr), Róbert Ragan (cb)
    7. : Stále dokola
      Miloš Železňák (elgui), Martin Janočko (dr), Róbert Ragan (cb)
    8. : Všetko je inak
      Miloš Železňák (elgui), Martin Valihora (dr), Juraj Griglák (cb)
    9. : Ukrutná bdelosť
      Miloš Železňák (elgui), Martin Valihora (dr), Juraj Griglák (cb)
  • Foto: PaCoRa Trio (Palúch • Comendant • Ragan) PACORA TRIO (PALÚCH • COMENDANT • RAGAN)
    2005 CD – Hevhetia (HV 0014-2-331)

    1. Lisa (G. & I. Gershwin) 2. Anything Goes (C. Porter) 3. D-haluška (S. Palúch) 4. Veľmi smutný príbeh (R. Ragan) 5. Pick Yourself Up (J. Kern) 6. Perplex (M. Comendant) 7. Oltenia Blues (M. Comendant) 8. Minor Waltz (M. Comendant) 9. Staré dievky (ľudová úpr. S. Palúch) 10. Niečo podobné (R. Ragan) 11. Pent-up House (S. Rollins) Stanislav Palúch – v Marcel Comendant – dulc Róbert Ragan – b
    1. :
      Stanislav Palúch, Róbert Ragan, Marcel Comendant, Stanislav Palúch (vn)
  • Foto: Slovak Jazz SLOVAK JAZZ
    2005 CD – Hudobné centrum (R35 0006-2-531)

    1. Typewriter (Correspondance / Luboš Šrámek & His Five Reasons With Guests) 2. Tempstation (Correspondance / Luboš Šrámek & His Five Reasons With Guests) 3. Lisa (Pacora Trio / Pacora Trio) 4. Minor Waltz (Pacora Trio / Pacora Trio) 5. Cotton Club Stomp (Cotton Club Stomp / Bratislava Hot Serenaders) 6. Sunday (Cotton Club Stomp / Bratislava Hot Serenaders) 7. Felix The Cat (Cotton Club Stomp / Bratislava Hot Serenaders) 8. Petrovaradinska Tvrdzava (Prater menuet / Erik Rothenstein & His Rainbow Project) 9. Fluchtpunkt Istanbul (Prater menuet / Erik Rothenstein & His Rainbow Project) 10. Somebody Loves Me (Talkint To Your HEart / Adriena Bartošová) 11. Angel Eyes (Talkint To Your HEart / Adriena Bartošová) 12. Angel Face (Knights of the Living Groove / Peter Cardarelli) 13. Harlem Nocturno (Knights of the Living Groove / Peter Cardarelli) 14. Tíško a kradmo (Lipa spieva Lasicu – Peter Lipa) 15. Neopúšťaj mesto (Lipa spieva Lasicu – Peter Lipa) 16. Kristina (Ron Affif Trio – Ron Affif Trio)
    1. :
      Luboš Šrámek (pf), Stanislav Palúch (vn), Juraj Bartoš (tr), Erik Rothenstein (sxbr), Adriena Bartošová (v), Peter Lipa (v), Martin Valihora (dr), Juraj Griglák (cb), Róbert Ragan (cb), Bratislava Hot Serenaders, Pacora Trio, Filharmonické dychové kvinteto
  • Foto: Palúch Stano & Nothing But Swing Trio PALÚCH STANO & NOTHING BUT SWING TRIO
    2004 CD – Hevhetia (HV 0007 – 2 – 331)

    1. For Heaven's Sake (Meyer, Bretton, Edward) 2. East of the Sun (B. Bowman) 3. Move 4. I Want to be Happy 5. Uncle Frost 6. Don't Blame Me (J. McHugh) 7. Pen Mange Mamo Sote Kerau (Gipsy Folk Song) 8. Do You Have Time Tomorrow? (R. Ragan) 9. For Minors Onlyj (J. Heath) 10. Prelude to Kiss (D. Ellington) 11. Day By Day (Weston, Stordhal) 12. So Dark (Slovak Folk Song) Stanislav Palúch – v Klaudius Kováč – p Róbert Ragan – b Peter Solárik – ds
    1. :
      Stanislav Palúch, Klaudius Kováč, Róbert Ragan, Peter Solárik, Róbert Ragan (cb)
  • Foto: Libiaková Dáša: To nič LIBIAKOVÁ DÁŠA: TO NIČ
    2002 CD – Allegro

    1. Corcovado 2. Ain't Misbehavin' 3. As Time Goes By 4. Kto pre mňa lásku má 5. Autumn Leaves 6. Love is Here to Stay 7. Good Morning Heartache 8. Allright, Okey 9. Let's Do it 10. Please Don't Talk About me 11. I Can't Stop Loving You 12. To nič... Dáša Libiaková – voc Klaudius Kováč – p Róbert Ragan – b Peter Solárik – ds Juraj Bartoš – tp Matúš Jakabčic – g Radovan Tariška – as Tomek Grzegorski – ts Bratislava string session orchestra
    1. :
      Klaudius Kováč, Dáša Libiaková, Peter Solárik, Róbert Ragan, Radovan Tariška, Juraj Bartoš, Matúš Jakabčic, Dáša Libiaková (v)
  • Foto: Nothing But Swing: Soul Station NOTHING BUT SWING: SOUL STATION
    2002 CD – Allegro (TF 0001-2-531)

    1. Beautiful Friendship 2. Morning Blues 3. Waltz For R. B. 4. Cabin in the Sky 5. Sick Chick 6. Soul Station 7. Star Gate 8. I Only Trust my Heart 9. Blues For Anette 10. Sunshine Bossa 11. Afternon in Cracow 12. I Got it Bad Klaudius Kováč – p Róbert Ragan – b Peter Solárik – ds
    1. :
      Klaudius Kováč, Peter Solárik, Róbert Ragan, Róbert Ragan (cb)
  • Foto: Peter Cardarelli´s Bratislava Blue PETER CARDARELLI´S BRATISLAVA BLUE
    1999 CD – East West

    1. Don't Count Me Out (P. Cardarelli) 2. I'm Leavin' Tonight (P. Cardarelli) 3. Bratislava Blue (P. Cardarelli) 4. You Never Told Me Why (P. Cardarelli) 5. You Broke My Heart and Made me Cry (P. Cardarelli) 6. The Return of Mr. Knight (P. Cardarelli) 7. Baby's Got Blue Eyes (P. Cardarelli) 8. It's a Blue World (R. Wright) 9. You Make me Smile (P. Cardarelli) Peter Cardarelli – ts Peter Lipa – voc Jozef „Dodo” Šošoka – ds Pavol Bodnár – p Juraj Burian – g Vlado Vizár – tb Juraj Griglák – bg Robo Ragan – b
    1. :
      Peter Lipa, Juraj Burian, Jozef „Dodo“ Šošoka, Róbert Ragan, Pavol Bodnár, Peter Cardarelli, Juraj Griglák, Vlado Vizár, Peter Cardarelli (v)
  • Foto: Swing Q SWING Q
    1988 CD –

    1. Elevation 2. Lullaby of Birdland 3. Honeysuckle Rose 4. As time goes by 5. How high is the moon 6. Lover man 7. There is no greater love 8. Bebop lives 9. The man I love 10. I can't give you anything but love 11. Crazy rhythm Štefan Čeran – ts Klaudio Kováč – p Róbert Ragan – s Peter Solárik – ds Dáša Libiaková – voc
    1. :
      Štefan Čeman, Dáša Libiaková, Klaudius Kováč, Róbert Ragan, Peter Solárik, Róbert Ragan (cb)

Ocenenia

  • Cena Ladislava Martoníka
    2003 za intenzívnu dlhodobú aktivitu v popularizácii a rozvoji jazzovej hudby na Slovensku
  • Jazzové Vianoce
    1999 - laureát festivalu (skupina Nothing But Swing)

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Jozef Kolkovič: EP
    pre jazzové kvarteto
    25. 6.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    41. Gitarový festival J. K. Mertza, Koncertná sieň Klarisky, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Invention Quartet, Adam Marec (gui), Eva Cáhová (pf), Róbert Ragan (cb), Peter Solárik (dr)
  • Egon Krák: Bonjour, M. Charpentier!
    Strena per chitarra, pianoforte, contrabbasso e percussione
    5. 3.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Radnica, Cikkerova sieň, Banská Bystrica, SK
    INTERPRETI: Adam Marec (gui), Eva Cáhová (pf), Róbert Ragan (cb), Peter Solárik (bat)
  • Egon Krák: Jazzphony Concerto
    pre jazzový súbor a symfonický orchester
    2. 12.
    2010
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislavské hudobné slávnosti, Historická budova SND, Bratislava, SK
    INTERPRETI: John Salerno (sxs), Erik Rothenstein (sxbr), Adam Gaines (tr), Matúš Jakabčic (elgui), Klaudius Kováč (pf), Róbert Ragan (cb), Peter Solárik (dr), Štátny komorný orchester Žilina, Leoš Svárovský (dir.)


« späť na zoznam Aktualizované: 17. 03. 2016