Foto : Frico Kafenda Autor: Archív

Frico Kafenda

2. 11. 1883 Mošovce – 3. 9. 1963 Bratislava

vážna hudba: skladba

Bio

1901 – 1905 Konzervatórium v Lipsku (klavír – R. Teichmüller, kompozícia – Salomon Jadassohn, E. Paul, Stephan Krehl a Heinrich Zoellner, dirigovanie – Arthur Nikisch), súčasne účasť na prednáškach hudobnej vedy na lipskej univerzite (Kretzschmar, Riemann)
1906 – 1915 operetný a operný dirigent vo viacerých provinčných divadlách v Nemecku (Zwickau, Insterburg, Tilsit, Cöthen, Bielitz, Colmar)
1908 – 1909 pedagóg na berlínskej Opernschule des Westens
1913 – 1915 pedagóg na vlastnej Korepetičnej škole v Drážďanoch
1915 – 1918 ruské zajatie ako rakúskeho vojaka
od 1920 klavirista v Bratislavskom triu
od 1920 pedagóg klavírnej hry a odborných predmetov na Hudobnej škole pre Slovensko v Bratislave (od 1928 Hudobná a dramatická akadémia a od 1941 Konzervatórium)
1922 – 1949 riaditeľ školy
1949 – 1953 pedagóg klavírnej hry na VŠMU

"Kafenda patrí medzi významné osobnosti vo vývine slovenskej hudobnej kultúry, jeho aktivita v oblasti budovania hudobného školstva na Slovensku je neoceniteľná. V kompozícii nadväzoval na svoje staršie skladby z predvojnových i vojnových rokov, pravda, obohatený o životné a umelecké skúsenosti, rozhľadený aj teoreticky. V svojich kompozičných začiatkoch sa nevyhol určitým znakom nemeckých vplyvov, najmä R. Schumanna, F. Mendelssohna Bartholdyho, M. Regera, J. Brahmsa a podliehal aj celkovej atmosfére doznievajúceho nemeckého romantizmu a novoromantizmu. Naproti tomu v posledných rokoch plnšie rozvinul slovenské národné prvky, s náznakmi ktorých sa možno stretnúť aj v jeho starších dielach. Hlboko v podvedomí zakorenené národné hudobné cítenie sa prejavovalo v jeho melodicko-rytmickej a harmonickej nápaditosti. Nešlo o náhodu, ale o cieľavedome formovanú orientáciu na zdroje slovenskej ľudovej hudobnosti. Svedčí o tom aj jeho vedecká analýza slovenskej ľudovej melodiky, jej tonálneho a modálneho charakteru. Je spracovaná v rukopisnej štúdii o prírodnej stupnici."

 

(PALOVČÍK, Michal: Frico Kafenda. In: 100 slovenských skladateľov. Ed. Marián Jurík, Peter Zagar. Bratislava : Národné hudobné centrum, 1998, s. 138.)

Diela

  • komorný orchester
  • Na pamiatku

    1898 OBSADENIE: fiati
  • Pochod maturantov

    1900 OBSADENIE: fl, cl, archi
  • klavír a klavír 4-ručne
  • Elzin valčík

    1899 OBSADENIE: pf
  • Ľúbim ťa… op. 7

    1899 OBSADENIE: pf
  • Na pamiatku. Mazúrka As dur op. 14

    1899 OBSADENIE: pf
  • Polka - mazúrka D dur

    1899 OBSADENIE: pf
  • Pochod G dur op. 16

    1900 OBSADENIE: pf
  • Tri fúgy

    1901–1903 OBSADENIE: pf
  • Klavírna fantázia na Beethovenovu tému

    1901, frag. OBSADENIE: pf
  • Klavírna suita v starom slohu

    1904 VYDAVATEĽ: Slovenské hudobné vydavateľstvo
    OBSADENIE: pf
  • Tri klavírne skladby

    1949 OBSADENIE: pf
  • Na brigáde

    1960 OBSADENIE: pf
  • Spomienka

    1960 OBSADENIE: pf
  • Variácie a fúga

    pre klavír
    1960 18'
    OBSADENIE: pf
  • dva nástroje
  • Sonáta

    pre violončelo a klavír
    1905 25' 27''
    VYDAVATEĽ: Panton
    OBSADENIE: vc, pf
  • Sonáta D dur

    1917–1918 OBSADENIE: vn, pf
  • sláčikové kvarteto
  • Sláčikové kvarteto G dur

    1916 18'
    OBSADENIE: 2vn, vl, vc
  • sólový hlas (hlasy) s klavírom
  • Pred vyhňou

    pre vysoký hlas a klavír
    1908 TEXT: E. Volker
    OBSADENIE: v, pf
  • Ave Maria

    1911 OBSADENIE: v, org
  • Štyri piesne

    pre vysoký hlas a klavír na básne Svetozára Hurbana-Vajanského
    1913 8' 28''
    TEXT: S. Hurban-Vajanský
    OBSADENIE: v, pf
  • Večerný zvon

    1917 TEXT: G. Gyöni
    OBSADENIE: v, pf
  • Tri piesne

    pre mužský hlas a klavír na básne Jána Smreka
    1955 5' 27''
    TEXT: J. Smrek
    OBSADENIE: vm, pf
  • Anička Majerčike

    pre stredný hlas a klavír
    1956 TEXT: F. Kafenda
    OBSADENIE: v, pf
  • Tri piesne

    1959 TEXT: A. Plávka
    OBSADENIE: v, pf
  • Óda na radosť

    pre vysoký hlas a klavír na slová Vojtecha Mihálika
    1960 TEXT: V. Mihálik
    VYDAVATEĽ: Slovenský hudobný fond, Opus
    OBSADENIE: v, pf
  • Štyri piesne

    1962 TEXT: J. Smrek
    VYDAVATEĽ: Státní hudební vydavatelství
    OBSADENIE: vm, pf
  • Tri miniatúrne piesne

    pre vysoký hlas a klavír na slová Andreja Plávku
    1962 TEXT: A. Plávka
    OBSADENIE: s, pf
  • inštruktívne
  • Napred

    1899 OBSADENIE: orch
  • Radujme sa! Polka française op. 17

    1900 OBSADENIE: pf/orch
  • Jugendstreiche (Šibalstvá mladých)

    1901 OBSADENIE: orch
  • hudba pre divadlo
  • Princezná z Amaranthu

    1907 TEXT: O. Drinkler
    OBSADENIE: orch
  • úpravy
  • L. van Beethoven: Marcia funebre zo Sonáty As dur op. 26

    1898 OBSADENIE: fiati
  • zborové
  • Sláva národu (Pieseň o bojujúcej Kórei)

    1952 TEXT: autor
    OBSADENIE: CF, CM
  • mužský zbor
  • Tri mužské zbory

    1949 TEXT: ľud.
    VYDAVATEĽ: Osveta
    OBSADENIE: CMa
  • Okienka do minulosti

    1952 TEXT: ľud.
    VYDAVATEĽ: Slovenský hudobný fond
    OBSADENIE: CMa
  • Májová pieseň

    1953 TEXT: A. Plávka
    OBSADENIE: CMa
  • Pieseň vďaky

    1954 TEXT: A. Plávka
    VYDAVATEĽ: Státní hudební vydavatelství
    OBSADENIE: CMa
  • Na troskách

    pre mužský zbor
    1954–1955 TEXT: Andrej Plávka
    OBSADENIE: CMa
  • Pieseň o hrdinovi

    pre mužský zbor
    1954–1955 TEXT: Andrej Plávka
    OBSADENIE: CMa
  • Piesne pre mužský zbor

    1955 TEXT: A. Plávka
    OBSADENIE: CMa
  • zbor a nástroje
  • Offertorium

    1906 OBSADENIE: CM, orch, org
  • zbor a klavír
  • Pieseň mieru

    1951 TEXT: Andrej Plávka
    OBSADENIE: CM/CMa, pf

Bibliografia

  • ŠIŠKOVÁ, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachu
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 4, s. 12
  • KOLÁŘ, Robert: Albrechtina: večer husľových sonát
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 11, s. 2
  • MARTON, Ivan: Prierez históriou slovenskej violončelovej sonáty
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 7–8, s. 12
  • CHALUPKA, Ľubomír: Sprievodca hudbou
    Frico Kafenda: Sonáta pre violončelo a klavír
    1998 Hudobný život roč. 30, 1998, č. 8, s. 4
  • BURLAS, L.: Slovenská hudobná moderna
    1983 Obzor, Bratislava 1983, s. 54–56
  • SUCHOŇ, E.: Kompozičné ideály Frica Kafendu
    1977 Hudobný život 1977
  • ČÍŽIK, V.: Frico Kafenda
    1973 Hudobný život, Obzor, Bratislava roč. V., 1973, č. 21, s. 3
  • SUCHOŇ, E.: Príspevok k profilu Frica Kafendu, skladateľa a teoretika
    1969 Pamätnica bratislavského konzervatória 1919–1969, Bratislava 1969, s. 35–43
  • RYCHLO, R.: Frico Kafenda 75-ročný
    1958 Slovenská hudba roč. 2, 1958, č. 11, s. 475–477
  • VAJDA, I.: Jubileum Frica Kafendu
    1958 Hudební rozhledy 1958, s. 847
  • PALOVČÍK, M.: Frico Kafenda. Život a dielo
    1957 Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, Bratislava 1957
  • FERENCZY, O.: Majster Frico Kafenda
    1954 Ľudová tvorivosť 1954, č. 4, s. 57–59
  • SUCHOŇ, E.: Frico Kafenda - učiteľ kompozície
    1953 Hudební rozhledy 1953, č. 15, s. 695
  • HRUŠOVSKÝ, I.: Pohľad na skladateľské dielo Frica Kafendu
    1953 Hudební rozhledy 1953, s. 694
  • MACUDZIŃSKI, R.: Reprodukčné problémy v dielach Frica Kafendu
    1953 Hudební rozhledy 1953, s. 696
  • BURLAS, L.: Ku dvom jubileám nášho hudobného školstva
    1953 Hudební rozhledy 1953, s. 949
  • FISCHEROVÁ-MARTVOŇOVÁ, E.: Kafenda - pedagóg klavírnej hry
    1953 Hudební rozhledy 1953, s. 696
  • STRELEC, J.: Oslava šesťdesiatin Frica Kafendu
    1943 Gardista 1943, č. 252
  • HULA, E.: Frico Kafenda 50-ročný
    1933 Slovenské pohľady 1933, č. 49, s. 684–687
  • HOŘEJŠ, A.: Frico Kafenda 50-ročný
    1933 Robotnícke noviny 1933, č. 253
  • STRELEC, J.: Po stopách života a diela Frica Kafendu
    1933 Hudobná výchova 1933, s. 144–146
  • K otázke riaditeľa Hudobnej školy
    1922 Robotnícke noviny, Bratislava 1922, č. 142
  • Analýzy diel
  • CHALUPKA, Ľubomír: Frico Kafenda: Sláčikové kvarteto G dur
    2015 Cestami k tvorivej profesionalite : Sprievodca slovenskou hudbou 20. storočia I. (1901–1950), Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, Bratislava 2015, s. 50–54
  • CHALUPKA, Ľubomír: Frico Kafenda: Sonáta pre violončelo a klavír
    2015 Cestami k tvorivej profesionalite : Sprievodca slovenskou hudbou 20. storočia I. (1901–1950), Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, Bratislava 2015, s. 34–39

Diskografia

  • Foto : AVE MARIA et alia opera musica sacra AVE MARIA ET ALIA OPERA MUSICA SACRA
    2013 CD – Music Forum 2306-001-2
    1. Mikuláš Schneider-Trnavský: Diffusa est gratia
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    2. Mikuláš Schneider-Trnavský: Duchovné piesne z Cantus Catholici
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    3. Mikuláš Schneider-Trnavský: Modlitby a piesne op. 39 – Otče náš
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    4. Mikuláš Schneider-Trnavský: Ave Maria
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    5. Ján Levoslav Bella: Ad te Domine levavi
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    6. Ján Levoslav Bella: Saul und David op. 7
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    7. Ján Levoslav Bella: Ave Maria
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    8. Alexander Albrecht: Ave Maria
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    9. Viliam Figuš-Bystrý: 6 ofertórií op. 88 – Ad te levavi animam meam
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    10. Viliam Figuš-Bystrý: Dve Ave Maria op. 94 – Ave Maria
      Tomáš Šelc (bbr), Juraj Tomka (vn), Marek Vrábel (org)
    11. Ladislav Stanček: Starosloviensky Otčenáš, op. 26
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    12. Ladislav Stanček: Ave Maria
      Tomáš Šelc (bbr), Juraj Tomka (vn), Marek Vrábel (org)
    13. Frico Kafenda: Ave Maria
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    14. Štefan Németh-Šamorínsky: Missa brevis č. 1 F dur
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    15. Štefan Németh-Šamorínsky: Missa brevis č. 3 g mol
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    16. Štefan Németh-Šamorínsky: Ave Maria č. 1
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    17. Ján Móry: Ave Maria, op. 13
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
  • Foto : Kafenda : Vilec : Godár KAFENDA : VILEC : GODÁR
    2013 CD – Vysoká škola múzických umení KG161300202
    1. Frico Kafenda: Sonáta
      Ján Slávik (vc), Daniela Varínska (pf)
    2. Michal Vilec: Sonáta II. op. 34
      Ján Slávik (vc), Daniela Varínska (pf)
    3. Vladimír Godár: Sonáta na pamäť Viktora Šklovského
      Ján Slávik (vc), Daniela Varínska (pf)
  • Foto : Babjakovci v jaskyni BABJAKOVCI V JASKYNI
    2009 CD – K2 studio
    1. Mikuláš Schneider-Trnavský: Slzy a úsmevy op. 25 – Pieseň
      Ján Babjak (t), Daniel Buranovský (pf)
    2. Mikuláš Schneider-Trnavský: Slzy a úsmevy op. 25 – Prsteň
      Ján Babjak (t), Daniel Buranovský (pf)
    3. Jevgenij Iršai: Menuet na ostrove
      Terézia Kružliaková (ms), Daniel Buranovský (pf)
    4. Frico Kafenda: Tri piesne – Listy
      Martin Babjak (br), Daniel Buranovský (pf)
    5. Frico Kafenda: Tri piesne – Okúzlenie
      Martin Babjak (br), Daniel Buranovský (pf)
    6. Frico Kafenda: Tri piesne – Pieseň
      Martin Babjak (br), Daniel Buranovský (pf)
    7. Eugen Suchoň: Aká si mi krásna ESD 51a
      Terézia Kružliaková (ms), Ján Babjak (t), Martin Babjak (br), Daniel Buranovský (pf)
  • Foto : Frico Kafenda FRICO KAFENDA
    1983 LP – Opus 9111 1491 – 92
    1. Frico Kafenda: Sonáta
      Jozef Podhoranský (vc), Ivan Gajan (pf)
    2. Frico Kafenda: Štyri piesne
      Alžbeta Bukoveczka (s), Zlatica Poulová (pf)
    3. Frico Kafenda: Tri piesne
      Peter Mikuláš (b), Ján Salay (pf)
    4. Frico Kafenda: Sláčikové kvarteto G dur
      Trávníčkovo kvarteto, Vladimír Kovář (vn), Vítězslav Zavadilík (vn), Jan Juřík (vl), Antonín Gál (vc)
    5. Frico Kafenda: Variácie a fúga
      Ivan Gajan (pf)

Fotogaléria

  • Foto : Frico Kafenda Frico Kafenda

    Zdroj: Archív Hudobného centra


« späť na zoznam