Profil osobnosti

Foto: Marek Brezovský Zdroj: Archív

Marek Brezovský

15. 4. 1974 Bratislava – 22. 6. 1994 Bratislava

vážna hudba
skladba

Bio

Bio

od 1979
ĽUŠ na Štefánikovej ulici v Bratislave (klavír – Viera Kardošová)
1988 – 1992
Konzervatórium v Bratislave (kompozícia – Stanislav Hochel, neskôr Peter Martinček)
od 1993
až do svojej predčasnej smrti študoval na VŠMU (kompozícia – Vladimír Bokes)

Diela

  • komorný orchester
  • Venované nešťastiu

    pre sláčikový orchester, bicie a hoboj
    1990 13' 18''
    OBSADENIE: ob, bat, archi
  • Miniatúra

    pre sláčikový orchester
    1991 2' 35''
    VYDAVATEĽ: Hudobný fond
    OBSADENIE: archi
  • jeden sólový nástroj a orchester
  • Jad nesceš nemosáž, alebo chot na masáž, alebo nemosáž

    pre klavír a komorný orchester
    1990 7' 56''
    VYDAVATEĽ: Hudobný fond
    OBSADENIE: pf, orch
  • Minikoncertík

    pre tenorsaxofón a sláčikový orchester
    1994 8' 05''
    VYDAVATEĽ: Hudobný fond
    OBSADENIE: sxt, archi
  • klavír a klavír 4-ručne
  • Miniatúra quasi burlesca

    pre klavír
    1' 10''
    VYDAVATEĽ: Hudobný fond
    OBSADENIE: pf
  • Klavírna sonáta č. 1 "Cesta"

    1992 13' 11''
    VYDAVATEĽ: Hudobný fond
    OBSADENIE: pf
  • Klavírna sonáta č. 2 "Túžba"

    1993 VYDAVATEĽ: Hudobný fond
    OBSADENIE: pf
  • dva nástroje
  • Romanca

    pre violu a klavír
    3' 42''
    VYDAVATEĽ: Hudobný fond
    OBSADENIE: vl, pf
  • Taká malá nálada

    pre husle a klavír
    1990 6' 24''
    VYDAVATEĽ: Hudobný fond
    OBSADENIE: vn, pf
  • tri nástroje
  • Voľnosť

    pre klavír, flautu a violončelo
    1989 4' 02''
    VYDAVATEĽ: Hudobný fond
    OBSADENIE: fl, vc, pf
  • vokálno-inštrumentálne komorné diela
  • "Láno Estakádo"

  • 68

  • Cigánska

  • Holič

  • Hračičkár

  • Chcem byť sám

  • Keď kvety stromom odpadnú

  • Košulienka

  • Láska

  • Medzi nebom a …

  • More a ty

  • Nechcem byť ako ostatní

  • Niekde zvoní hrana

  • Všetko je inak

Bibliografia

  • Umelecká kritika a publicistika
  • HUDEC, Marek: Deň s Marekom Brezovským
    2016 SME roč. 24, 2016, č. 49 (29. 2.), s. 18
  • ŠIMOŇÁKOVÁ, Martina: Hudba Marka Brezovského opúšťa zásuvku
    2015 Pravda roč. 25, 2015, č. 249 (28. 10.), s. 32
  • HUDEC, Marek: Hrana ešte nezvoní, Hrana pokračuje
    Z nahrávok Mareka Brezovského oslovili hudobníkov nové motívy
    2015 SME roč. 23, 2015, č. 219 (23. 9.), s. 14
  • ŠIŠKOVÁ, Ingeborg: Pestrá a rôznorodá dramaturgia v Mirbachovom paláci
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 11, s. 8
  • HORKAY, Tamás: Hudba novej chuti
    2012 Hudobný život roč. 44, 2012, č. 1-2, s. 9

Diskografia

  • Foto: Marek Brezovský: Chamber Music MAREK BREZOVSKÝ: CHAMBER MUSIC
    2004 CD – Hudobný fond SF 0040-2-131
    1. Marek Brezovský: Voľnosť
      Dušan Šujan (pf), Ivica Gabrišová (fl), Boris Bohó (vc)
    2. Marek Brezovský: Jad nesceš nemosáž, alebo chot na masáž, alebo nemosáž
      Dušan Šujan (pf), Súbor súčasnej hudby, Oskar Rózsa (dir.)
    3. Marek Brezovský: Taká malá nálada
      Peter Krajniak (vn), Dušan Šujan (pf)
    4. Marek Brezovský: Venované nešťastiu
      Maroš Grznár (ob), Michal Kresťanko (bat), Štefan Bugala (bat), Súbor súčasnej hudby, Oskar Rózsa (dir.)
    5. Marek Brezovský: Klavírna sonáta č. 1 "Cesta"
      Dušan Šujan (pf)
    6. Marek Brezovský: Miniatúra
      Súbor súčasnej hudby, Oskar Rózsa (dir.)
    7. Marek Brezovský: Klavírna sonáta č. 2 "Túžba"
      Dušan Šujan (pf)
    8. Marek Brezovský: Minikoncertík
      Pavol Ruček (sxt), Súbor súčasnej hudby, Oskar Rózsa (dir.)
    9. Marek Brezovský: Miniatúra quasi burlesca
      Dušan Šujan (pf)
    10. Marek Brezovský: Romanca
      Peter Šesták (vl), Dušan Šujan (pf)
  • Foto: Hrana [Marek Brezovský & Oskar Rózsa] HRANA [MAREK BREZOVSKÝ & OSKAR RÓZSA]
    1999 CD –
    1. Marek Brezovský: Keď kvety stromom odpadnú
    2. Marek Brezovský: Hračičkár
    3. Marek Brezovský: Niekde zvoní hrana
    4. Marek Brezovský: Košulienka
    5. Marek Brezovský: Chcem byť sám
    6. Marek Brezovský: More a ty
    7. Marek Brezovský: Cigánska
    8. Marek Brezovský: "Láno Estakádo"
    9. Marek Brezovský: 68
    10. Marek Brezovský: Všetko je inak
    11. Marek Brezovský: Holič
    12. Marek Brezovský: Láska
    13. Marek Brezovský: Nechcem byť ako ostatní
    14. Marek Brezovský: Medzi nebom a …

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Marek Brezovský: Venované nešťastiu
    pre sláčikový orchester, bicie a hoboj
    21. 11.
    1990
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Slovenský rozhlas, Koncertné štúdio, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Oskar Rózsa (dir.)


« späť na zoznam Aktualizované: 12. 06. 2017