Profil telesa

Foto: Mucha Quartet

Mucha Quartet

sláčikové kvarteto

Členovia: Juraj Tomka (1. vn), Jozef Ostrolucký (2. vn), Veronika Prokešová (vl), Pavol Mucha (vc)
Bio

Bio


Kvarteto sa sformovalo počas štúdia jeho členov na Konzervatóriu v Bratislave v roku 2003, kde pracovalo pod pedagogickým vedením Stanislava Muchu, vtedajšieho primária Moyzesovho kvarteta. Členmi kvarteta sú vynikajúci interpreti, laureáti domácich i zahraničných súťaží.

Štúdium komornej hry: VŠMU (Ján Slávik), Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni (Johannes Meissl), Escuela Superior de Música Reina Sofia v Madride (Günter Pichler).

Interpretačné kurzy: Reichenau (Peter Schuhmayer, Johannes Meissl, Othmar Müller, Hatto Beyerle, Miguel da Silva, Evgenia Epshtein, Jan Talich, Petr Prause, Josef Klusoň, András Keller), Schwarzenberg (Günter Pichler), Villecroze (Miguel da Silva, Alfred Brendel), Montreal (Gerhard Schulz, Michael Tree, Norman Fischer, Atar Arad).

Kvarteto koncertovalo na popredných hudobných festivaloch (napr. BHS, Pražská jar, Bordeaux String Quartet Festival, Allegretto Žilina ...), vo významných koncertných sálach (recitál vo viedenskom Musikverein, koncert v Luxemburskej filharmónii i v rámci komorného cyklu Slovenskej filharmónie). Pravidelne sa zúčastňuje na ďalších kultúrnych podujatiach doma i v zahraničí a spolupracuje s radom umelcov.   

Za svoju doterajšiu činnosť získalo kvarteto niekoľko ocenení a umiestnilo sa na popredných miestach interpretačných súťaží v zahraničí.

Od roku 2015 uvádza v Galérii Nedbalka v Bratislave cyklus koncertov v projekte "musica_litera" (spojenie vážnej hudby a umeleckého slova). V rokoch 2016 a 2017 je kvarteto rezidenčným súborom Rádia Devín s cyklom samostatných koncertov v Slovenskom rozhlase.

 

 

 

 


Bibliografia

  • Červenka, Jozef: Iva Bittová & Mucha Quartet
    2017 In: www.operaslovakia.sk/iva-bittova-mucha-quartet/
    Opera Slovakia 2017
  • Vilikovská, Zuzana: Bittová pomohla sláčikovému kvartetu spievať
    2016 In: www.kultura.sme.sk/c/20396731/bittova-pomohla-slacikovemu-kvartetu-spievat.html
    SME / Kultúra 2016
  • Kubandová, Janka: Mucha Quartet: Kvarteto je pre nás najmä o ľudskom prístupe
    2014 Hudobný život 46, 2014/10, s. 18-19
  • Bubnáš, Juraj: Mucha Quartet - Haydn, Mozart, Ravel. Recenzia CD
    2014 Hudobný život 2014/4, s. 34-35
  • Székelyová, Zuzana: Gitarový festival J. K. Mertza
    2017 Hudobný život 2017/7 - 8, s. 10-13
  • Platzner, Alexander: Do tretice všetko najlepšie
    2016 Hudobný život 2016/5, s. 12
  • Šišková, Ingeborg: Úspešný večer Mucha Quartet
    2016 Hudobný život 2016/10, s. 2
  • Kolář, Robert: Albrechtina: klavírne kvintetá bratislavských spolužiakov
    2016 Hudobný život 2016/7 - 8, s. 2
  • Chalupka, Ľubomír: Bratislavské hudobné slávnosti 2015. Radosť z komorného muzicírovania
    2015 Hudobný život 47, 2015/11, s. 10
  • Puškášová, Melánia: Allegretto Žilina 2015
    2015 Hudobný život 47, 2015/5, s. 4-5
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2013 Hudobný život 2013/3, s. 6
  • Kubandová, Janka: Miniprofil HŽ
    2012 Hudobný život 2012/10, s. 5
  • Bubnáš, Juraj: Spravodajstvo, koncerty
    2011 Hudobný život 2011/12, s. 2
  • Puškášová, Melánia: Albrechtina
    2011 Hudobný život 2011/7 - 8, s. 8 - 9

Diskografia

  • Foto: Béla Bartók: Slovenské spevy BÉLA BARTÓK: SLOVENSKÉ SPEVY
    2016 CD – Pavian Records PM0099-2
    1. Vladimír Godár: Béla Bartók: Slovenské spevy
      Iva Bittová (v), Mucha Quartet, Juraj Tomka (vn), Andrej Baran (vn), Veronika Prokešová (vl), Pavol Mucha (vc)
  • Foto: Mucha Quartet – Haydn, Mozart, Ravel MUCHA QUARTET – HAYDN, MOZART, RAVEL
    2013 CD – Diskant DK 0149-2131
    1. Joseph Haydn: Sláčikové kvarteto č. 61 d mol, op. 76/2, Hob. III:76 "Kvintové"
      Mucha Quartet, Juraj Tomka (vn), Andrej Matis (vn), Veronika Prokešová (vl), Pavol Mucha (vc)
    2. Wolfgang Amadeus Mozart: Sláčikové kvarteto č. 14 G dur, KV 387 "Jarné"
      Mucha Quartet, Juraj Tomka (vn), Andrej Matis (vn), Veronika Prokešová (vl), Pavol Mucha (vc)
    3. Maurice Ravel: Sláčikové kvarteto F dur
      Mucha Quartet, Juraj Tomka (vn), Andrej Matis (vn), Veronika Prokešová (vl), Pavol Mucha (vc)

Ocenenia

  • Cena Nadácie Tatra banky za umenie
    2016 - ocenenie v kategórii Mladý tvorca za album Slovenské spevy Bélu Bartóka
  • Medzinárodná interpretačná súťaž Leoša Janáčka, Brno (CZ)
    2015 - 1. cena a Cena za najlepšiu interpretáciu skladby Leoša Janáčka
  • Cena festivalu Allegretto Žilina (Stredoeurópsky festival koncertného umenia)
    2015 - Cena medzinárodného festivalu Pražská jar a Cena festivalu České sny
  • Premio Paolo Borciani, medzinárodná súťaž sláčikových kvartet, Reggio Emilia (IT)
    2014 - 2. miesto a Cena publika
  • Medzinárodná súťaž komornej hudby Antonína Dvořáka, Praha (CZ)
    2014 - 1. cena
  • Cena primátora mesta Piešťany
    2013 za propagáciu slovenskej hudby
  • Josef Windisch Preis, Viedeň (AT)
    2013 - víťaz
  • Medzinárodná súťaž Josepha Haydna v komornej hre, Viedeň (AT)
    2012 - účasť
  • Medzinárodná súťaž "Gianni Bergamo Classic Music Award", Lugano (IT)
    2012 - 3. miesto
  • Medzinárodná interpretačná súťaž Nadácie Bohuslava Martinů, Praha (CZ)
    2010 - 2. cena

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Marián Lejava: Walden
    pre basklarinet a sláčikové kvarteto – koncertná verzia Op. 24
    14. 11.
    2017
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Martin Adámek (clb), Mucha Quartet, Juraj Tomka (vn), Jozef Ostrolucký (vn), Peter Zwiebel (vl), Pavol Mucha (vc)
  • Mirko Krajči: Bolesti a nádeje (Dolore e speranze)
    pre sláčikové kvarteto
    7. 6.
    2017
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mucha Quartet
  • Peter Machajdík: Syn
    pre gitaru a sláčikové kvarteto
    16. 4.
    2017
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Galéria Ľudovíta Fullu, Ružomberok, SK
    INTERPRETI: Ondrej Veselý (gui), Mucha Quartet
  • Philip Glass: Sláčikové kvarteto č. 5
    11. 3.
    2017
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Radio_Head Awards Festival, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mucha Quartet
  • Ľuboš Bernáth: Sláčikové kvarteto č. 2 "Štruktúry a impulzy"
    11. 3.
    2017
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Radio_Head Awards Festival, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mucha Quartet
  • Ján Zach: Sláčikové kvarteto
    21. 11.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislavské hudobné slávnosti, Malá sála Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mucha Quartet
  • Peter Machajdík: Opustené brány
    pre klavírne kvinteto
    20. 4.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Zuzana Biščáková (pf), Mucha Quartet, Juraj Tomka (vn), Andrej Baran (vn), Veronika Prokešová (vl), Pavol Mucha (vc)
  • Peter Machajdík: Moria a púšte
    pre sláčikové kvarteto a audio playback
    8. 11.
    2015
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, Malá sála Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mucha Quartet
  • Juraj Jartim: Sláčikové kvarteto č. 1 "Z petržalských Dvorov, Lúk a Hájov" op. 29
    8. 11.
    2015
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, Malá sála Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mucha Quartet
  • Miroslav Tóth: Tempo di marcia (extremo) funerale
    11. 7.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dvorana VŠMU, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mucha Quartet
  • Matej Sloboda: Bagatellen für Streichquartett
    11. 6.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dvorana VŠMU, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mucha Quartet
  • Peter Javorka: Dva kusy op. 349
    11. 6.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mucha Quartet
  • Marián Zavarský: NYOBA
    pre sláčikové kvarteto
    11. 6.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dvorana VŠMU, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mucha Quartet
  • Alexander Platzner: Sláčikové kvarteto
    11. 6.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dvorana VŠMU, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mucha Quartet
  • Lenka Novosedlíková: Teruživo – šmotkajúc
    11. 6.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dvorana VŠMU, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mucha Quartet
  • Róbert Gašparík: Krídlenie
    Sláčikové kvarteto č. 5, op. 58
    12. 11.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mucha Quartet, Juraj Tomka (vn), Andrej Matis (vn), Veronika Prokešová (vl), Pavol Mucha (vc)

Fotogaléria

  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2017-04-02 Matiné v Mirbachovom paláci

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dušan Godár
  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2017-04-02 Matiné v Mirbachovom paláci

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dušan Godár
  • Foto: Melos-Étos 2015: Mucha Quartet 2015-11-08 Melos-Étos 2015: Mucha Quartet
    Mucha Quartet

    Autor: Peter Brenkus
  • Foto: Melos-Étos 2015: Mucha Quartet 2015-11-08 Melos-Étos 2015: Mucha Quartet
    Mucha Quartet

    Autor: Peter Brenkus
  • Foto: Melos-Étos 2015: Mucha Quartet 2015-11-08 Melos-Étos 2015: Mucha Quartet
    Mucha Quartet

    Autor: Peter Brenkus
  • Foto: Melos-Étos 2015: Mucha Quartet 2015-11-08 Melos-Étos 2015: Mucha Quartet
    Mucha Quartet

    Autor: Peter Brenkus
  • Foto: Melos-Étos 2015: Mucha Quartet 2015-11-08 Melos-Étos 2015: Mucha Quartet
    Mucha Quartet

    Autor: Peter Brenkus
  • Foto: Melos-Étos 2015: Mucha Quartet 2015-11-08 Melos-Étos 2015: Mucha Quartet
    Mucha Quartet

    Autor: Peter Brenkus
  • Foto: Melos-Étos 2015: Mucha Quartet 2015-11-08 Melos-Étos 2015: Mucha Quartet
    Mucha Quartet

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Peter Brenkus
  • Foto: Melos-Étos 2015: Mucha Quartet 2015-11-08 Melos-Étos 2015: Mucha Quartet
    Mucha Quartet

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Peter Brenkus
  • Foto: Melos-Étos 2015: Mucha Quartet 2015-11-08 Melos-Étos 2015: Mucha Quartet
    Mucha Quartet, Peter Machajdík

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Peter Brenkus
  • Foto: Mucha Quartet Mucha Quartet
    2015 - turné v Južnej Kórei v rámci Višegrádskeho hudobného festivalu

    Zdroj: Archív Juraja Tomku


« späť na zoznam Aktualizované: 09. 11. 2017