Foto: Allegretto Žilina – Oslavuje 25. výročie

Allegretto Žilina – Oslavuje 25. výročie

Allegretto Žilina

|

11. 04. 2015

Jubilejný 25. ročník začína už 13. apríla a potrvá do 18. apríla 2015. Ide o prehliadku najvýraznejších talentov z oblasti klasického interpretačného umenia reprezentujúcich rôzne krajiny Európy, vrátane Slovenska. Špičkoví mladí umelci – laureáti renomovaných medzinárodných interpretačných súťaží – inštrumentalisti, vokálni umelci, dirigenti i malé komorné súbory účinkujú sólovo alebo so sprievodom popredných orchestrov zo Slovenska a z okolitých krajín. Jubilejný 25. ročník festivalu prinesie žilinskému publiku až 4 orchestrálne koncerty. „V duchu obohacovania hudobných tradícií mesta Žilina po prvý raz uvedieme Čajkovského Piatu symfóniu. V podaní Symfonického orchestra slovenského rozhlasu pod taktovkou minuloročného nositeľa hlavnej Ceny hudobnej kritiky Yordana Kamdzhalova odznie mimoriadne v priamom prenose na Rádiu Devín. Peter Zagar a Pēteris Vasks zasa program obohatia krásnymi dielami súčasnosti. Vasksov koncert pre violončelo a orchester odznie v slovenskej premiére v podaní violončelistu Kristapsa Bergsa. O zážitky sa postarajú aj ďalší mladí interpreti, medzi ktorých tohto roku výnimočne patria až traja Slováci – Andrea Vizvári, Karol Daniš a Muchovo kvarteto. Budú dôstojnými partnermi tých najlepších mladých umelcov z deviatich európskych krajín. Allegretto Žilina 2015 oslavuje štvrťstoročie. Teším sa, že toto významné jubileum si s nami pripomenú aj hostia z Českej republiky. Nielen otváracím koncertom s vynikajúcim huslistom Josefom Špačkom, ale počas festivalu sa uskutoční aj Druhé česko-slovenské stretnutie hudobných profesionálov. Nová platforma, ktorú Hudobné centrum v spolupráci s Českými snami vytvorilo minulý rok, si dáva za cieľ prehlbovať spoluprácu s českými organizáciami, festivalmi a kolegami.“ hovorí riaditeľka Hudobného centra Oľga Smetanová.

 

Podľa Forbes patrí huslista Špaček medzi 30 najvplyvnejších Čechov

Na úvodnom koncerte sa pod taktovkou maďarského dirigenta Gergelyho Madarasa predstavia bravúrna slovenská sopranistka Andrea Vizvári a český huslista Josef Špaček spoločne s Janáčkovou filharmóniou Ostrava. Vynikajúci huslista Josef Špaček (1986) ako dvadsaťročný nahral debutové CD s kompletom sólových sonát Eugèna Ysaÿa, vo veku dvadsaťpäť rokov nastúpil hneď po ukončení štúdia u legendárneho Itzhaka Perlmana na prestížnej Juilliard School v New Yorku na post koncertného majstra Českej filharmónie. Len o rok neskôr sa stal laureátom medzinárodnej Súťaže kráľovnej Alžbety v Bruseli, do finále ktorej sa prebojoval ako prvý český huslista v jej celkovej histórii. Tieto úspechy priniesli Josefovi Špačkovi neobyčajnú popularitu. Známou sa čoskoro stala nielen jeho hra, ale aj jeho tvár, čo napokon iba potvrdzuje Špačkov názor, že „ľudia počúvajú hudbu očami. Vnímajú ju tak, ako ju vidia, nie ako ju počujú. V dnešnej dobe môžete byť skvelý, talentovaný alebo geniálny, ale to už jednoducho nestačí. Je to škoda, ale nedá sa s tým nič robiť, hudba musí ísť ľuďom naproti“. Mimoriadne talentovaného hudobníka vyzdvihol aj prestížny časopis Forbes – Špačka zaradil medzi tridsiatku najvplyvnejších Čechov do tridsať rokov. Žilinské publikum si tak opäť bude môcť vychutnať celebritu svetového formátu.

 

Sympatické Duo MagDuś sa predstaví na utorkovom koncerte

Nadaný saxofonista Bartek Duś a klaviristka Magdalena Wojciechowska s vyhraneným záujmom o komornú hru sa stretli v roku 2007 a spolupráca im odvtedy priniesla rad ocenení, napríklad na medzinárodnej súťaži Aeolus v Düsseldorfe, Saxofónovej súťaži v Łodźi alebo Hülsta Woodwinds v Münsteri. V roku 2012 duo vydalo svoje profilové CD s názvom Malinconico, kde prezentuje svoje umenie v pôvodných skladbách, no najmä transkripciách a úpravách skladieb francúzskych autorov 20. storočia. V ich interpretácii zaznejú diela od M. Ravela, M. de Fallu a W. Albrighta.

 

Fenomenálny francúzsky perkusionista bude baviť Žilinu

V stredu 15. apríla sa na žilinskom pódiu predstaví francúzsky hráč na bicích nástrojochAlexandre Esperet, známy aj svojím umením baviť publikum. Na prvý pohľad sa môže javiť ako trocha výstredný komediant. V prvom rade je to však vyspelý hudobník, presný ako hodinky, spontánny a kreatívny vo využívaní takmer neobmedzených možností, ktoré ponúka arzenál bicích nástrojov. Žilinčania sa tak môžu tešiť na jedinečný zážitok z hudby vyšperkovaný zmyslom pre zábavu.

Rovnako v stredu sa predstaví aj nemecká organová interpretka Anna-Victoria Baltrusch, laureátka prestížnej Medzinárodnej súťaže ARD v Mníchove. Táto mimoriadne talentovaná hudobníčka predstaví Žilinčanom svoju lásku k najdokonalejšiemu hudobnému nástroju: „Milujem tú ohromnú rôznorodosť cirkevnej hudby, najmä tej organovej, a je obrovským darom, že môžem hrať na nástroji, ktorý poskytuje toľko výrazových možností, ako aj príležitostí hrať v takmer všetkých hudobných štýloch. Takže mám rada organový repertoár od 14. storočia po súčasnosť,“ dodáva Anna-Victoria Baltrusch. Navyše okrem návštevníkov festivalu si talent famóznej sólistky užijú aj študenti organovej hry na žilinskom konzervatóriu. Tí budú mať možnosť zúčastniť sa na jej majstrovskom kurze a obohatiť tak svoje doteraz získané interpretačné skúsenosti.

 

Exkluzívná návšteva – najznámejší lotyšský skladateľ príde do Žiliny

V piatok 17. apríla príde do Žiliny po prvýkrát jeden z najznámejších súčasných lotyšských skladateľov Pēteris Vasks. V slovenskej premiére zaznie jeho dielo – Presence, koncert pre violončelo a sláčikový orchester. Návštevníci festivalu tak budú môcť opäť nazrieť pod pokrievku súčasnej hudby. Navyše sa so skladateľom budú môcť aj stretnúť, keďže na piatkovom koncerte bude osobne prítomný.

Mám to šťastie, že moja práca je zároveň mojím koníčkom, takže ak sa chystám odohrať nový projekt, teším sa naň ako na prázdniny,“ hovorí sólista Vasksovho koncertu, lotyšský violončelista Kristaps Bergs, víťaz Medzinárodnej violončelovej súťaže K. Davidoffa v Kuldīge (2006), či Medzinárodnej súťaže J. Brahmsa v rakúskom Pörtschachu (2008). Dielo uvedie v sprievode orchestra Sinfonietta Bratislava, ktorého umeleckým vedúcim je Pavel Bogacz ml.

 

Záver festivalu okorení žilinská premiéra

Na záverečnom  koncerte zaznie Symfónia č. 5 od P. I. Čajkovského po prvýkrát na žilinskej pôde. Podobne ako minulý rok sa bude musieť kvôli tejto jedinečnej udalosti rozšíriť pódium, aby sa do Domu umenia Fatra zmestilo kompletné obsadenie orchestra. Koncert diriguje minuloročný držiteľ ceny hudobnej kritiky Yordan Kamdzhalov. Vystúpi vynikajúci ukrajinský klavirista Antonii Baryshevskyi. Po koncerte sa tradične odovzdajú všetky ocenenia. Na budúcoročnom festivale po prvýkrát vystúpi napríklad Slovenská filharmónia.

x