Foto: Koncert Slovenského mládežníckeho orchestra

Koncert Slovenského mládežníckeho orchestra

Aktuality

|

20. 07. 2016

 

Hosťovanie Mládežníckeho orchestra Európskej únie ponúka tiež príležitosť pre vystúpenie Slovenského mládežníckeho orchestra, ktorého vznik podnietilo Hudobné centrum. Keďže v súčasnosti na Slovensku chýba riadne fungujúce národné mládežnícke teleso, táto udalosť sa stáva impulzom pre jeho vytvorenie, avšak zároveň s ambíciou koncepčného a systematického riešenia problematiky. Slovenský mládežnícky orchester uvedie na koncerte 7. 8. 2016 Suite miniature od Ľudovíta Rajtera. Okrem toho dostanú mladí hudobníci príležitosť predstaviť sa na samostatnom koncerte v sobotu 6. 8. 2016 vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, kde Rajterovu  Suite miniature doplnia Koncert pre husle a orchester e mol op. 64 Felixa Mendelssohna Bartholdyho a Symfónia č. 7 A dur op. 92 Ludwiga van Beethovena. Slovenský mládežnícky orchester povedie slovenský dirigent Martin Majkút, hudobný riaditeľ a šéfdirigent Rogue Valley Symphony Orchestra v americkom štáte Oregon, koncertným majstrom telesa bude Juraj Tomka, ako sólista sa predstaví vynikajúci Dalibor Karvay.

Mládežnícky orchester Európskej únie – European Union Youth Orchestra (EUYO) oslavuje svoje štyridsiate narodeniny veľkolepým koncertným turné. Práve vďaka nastávajúcemu predsedníctvu Slovenskej republiky v Rade Európskej únie začína séria koncertov pod názvom Capital Sounds práve v Bratislave. 

Orchester, pri zrode ktorého stál v roku 1976 maestro Claudio Abbado, sa predstaví počas najbližších mesiacov vo všetkých hlavných mestách členských štátov Európskej únie pod vedením svojho šéfdirigenta Vasilyho Petrenka. Bratislavský koncert sa uskutoční v nedeľu 7. 8. 2016 vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 a v jeho podaní zaznejú Symfónia č. 1 D Dur Gustava Mahlera a Koncert pre dva klavíry KV 365 Wolfganga Amadea Mozarta vo fenomenálnom podaní sestier Katie a Marielle Labèqueových, ktoré vystupujú na tých naznámejších svetových pódiach a spolupracujú s mnohými súčasnými skladateľmi ako je Philip Glass, Thomas Adès,Luciano Berio a ďalší.

Obe podujatia sa uskutočnia v rámci bratislavského Kultúrneho leta a hradných slávností.

Vstupenky nájdete na sieti Ticketportal alebo pred koncertom na mieste konania.

Rezervácie sú možné na info@hc.sk.

 

x