Foto: Zomrel Marián Varga (1947 – 2017)

Zomrel Marián Varga (1947 – 2017)

Aktuality

|

09. 08. 2017

Vo veku 70 rokov po ťažkej chorobe zomrel 9. 8. 2017 legendárny hudobník a skladateľ Marián Varga.

Marián Varga sa narodil 29. 1. 1947 v Skalici. Od šiestich rokov navštevoval ĽŠU a paralelne bral súkromné hodiny kompozície u prof. Jána Cikkera. Neskôr sa stal žiakom Bratislavského konzervatória, kde študoval klavír u Romana Bergera a kompozíciu u Andreja Očenáša.
Po troch rokoch konzervatórium opustil a onedlho sa stal členom skupiny Prúdy, s ktorou nahral v roku 1969 legendárny album "Zvonky, zvoňte". Rovnako náhle ako konzervatórium opustil aj Prúdy a zakladá prvú artrockovú kapelu v Československu - Collegium Musicum.
Jej repertoár pozostávajúci prevažne z inštrumentálnych kompozícií zahŕňal okrem reinterpretácií tém z klasickej hudby (Haydn, Bartók, Stravinskij ...) aj vlastné skladby s prvými náznakmi umeleckej postmoderny (Eufónia z albumu Konvergencie), ktorá je princípom jeho súčasnej tvorby.
Po zániku Collegia Musica (1979) sa Varga ako jeden z prvých hudobníkov u nás sa začal venovať konceptu absolútnej improvizácie, čiže komponovaniu hudby v reálnom časopriestore.
Priebežne sa venoval aj piesňovej tvorbe, v spolupráci s Pavlom Hammelom vydali päť albumov a skomponovali prvý rockový muzikál u nás.
Prezident Andrej Kiska udelil Mariánovi Vargovi 13. januára 2015 vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za prínos pre slovenskú kultúru v oblasti hudobného umenia. Krištáľové krídlo za rok 2016 za celoživotné dielo Marián Varga dostal tohto roku 29. januára.
Vo veľkej sále bratislavského Istropolisu 19. apríla sa uskutočnil program s názvom Marián Varga 70, venovaný jubileu tohto významného slovenského umelca.

 

x