Foto: epoche_f international 2017 – koncert Ensemble Modern a účastníkov medzinárodných kurzov

epoche_f international 2017 – koncert Ensemble Modern a účastníkov medzinárodných kurzov

Aktuality

|

04. 10. 2017

Koncert špičkového súboru súčasnej hudby Ensemble Modern a účastníkov medzinárodných interpretačných kurzov epoche_f international 2017 pod vedením členov Ensemble Modern sa uskutoční v sobotu 21. 10. 2017 o 19.00 v Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave. Podujatie nadväzuje na letné interpretačné kurzy Medzinárodnej akadémie Ensemble Modern – epoche_f international 2017, ktoré prebiehali 26. 8. – 1. 9. 2017 na Štátnej hudobnej akadémii v dolnosaskom Wolfenbütteli. Vybraní mladí laureáti národných i medzinárodných súťaží sa v ich priebehu pod vedením členov Ensemble Modern a dirigenta Lucasa Visa intenzívne venovali štúdiu a príprave diel 20. a 21. storočia, ktoré následne prezentujú na koncertoch v Nemecku, Dánsku a na Slovensku.

Mladí hudobníci získali vďaka skúseným interpretom súčasnej hudby Ensemble Modern jedinečnú príležitosť aktívne sa oboznamovať s náročnými partitúrami súčasných autorov, skúšať rozličné moderné hráčske techniky, ako aj hľadať a podieľať sa na formovaní novej zvukovosti. Každý z frekventantov dostal zároveň možnosť individuálnych hodín zameraných na konkrétnu sólovú skladbu.

Na tohtoročných kurzoch sa zúčastnili traja poslucháči slovenských konzervatórií:
Adam Druga (bicie nástroje) – študent Konzervatória Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici, člen Slovenského mládežníckeho orchestra
Dominika Gúberová (lesný roh) – študentka Konzervatória Žilina, členka Slovenského mládežníckeho orchestra
Martin Pavlík (husle) – študent Konzervatória Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici

Účastníci  Medzinárodnej akadémie Ensemble Modern – epoche_f international 2017 spoločne naštudovali a na koncerte uvedú skladby autorov Martin Stauning, Samuel Hvozdík, Xiaogang Ye, Ľubica Čekovská, Matej Bonin, Magnus Lindberg. Slovenskí skladatelia Ľubica Čekovská a Samuel Hvozdík, ako aj slovinský autor Matej Bonin budú na koncerte osobne prítomní.

Majstrovské kurzy epoche_f organizuje International Ensemble Modern Academy (IEMA) z poverenia Landesmusikrat Niedersachsen, v spolupráci s Krajinskou hudobnou radou Dolného Saska, Úniou európskych hudobných súťaží (EMCY) a nadácie Jugend musiziert Dolného Saska, s podporou Nadácie Dolného Saska, Kultúrnej nadácie Allianz  a Goetheho inštitútu. Kurzy sú zároveň jedným zo študijných programov federálnej súťaže Jugend musiziert.

Vstup voľný, nutnosť rezervácie na eva.plankova@hc.sk

Usporiadateľom koncertu je Hudobné centrum v spolupráci s EMCY Slovensko a RTVS.
Koncert je sprievodným podujatím 14. ročníka medzinárodného festivalu súčasnej hudby Melos-Étos.

x