Foto: Dalibor Karvay: Souvenirs

Dalibor Karvay: Souvenirs

Aktuality

|

15. 11. 2017

Husľový virtuóz Dalibor Karvay a klavirista Daniel Buranovský vystúpia v novembri na koncertoch v Bratislave, Trnave a v Košiciach. Predstavia na nich repertoár z nového CD albumu Souvenirs, ktorý vznikol pri príležitosti udelenia Ceny Ľudovíta Rajtera za rok 2016 Daliborovi Karvayovi. Návštevníci si na koncertoch vypočujú interpretačne náročné, avšak zároveň poslucháčsky vďačné virtuózne husľové kompozície (napr. Meditáciu z opery Thaïs J. Masseneta, Carmen-fantáziu F. Waxmana, Sonátu č. 2 S. Prokofieva, Souvenir L. Kupkoviča, Rondo romantico Ľ. Rajtera).
Obzvlášť Waxmanova Carmen-fantázia je pre interpretov mimoriadnou výzvou. Dalibor Karvay:
Skladba patrí skutočne medzi technicky najnáročnejšie a veľmi často sa objavuje na súťažiach. Patrí k mojim najobľúbenejším. V roku 2002 som s ňou vyhral Cenu Eurovízie v Berlíne, koncert sa konal v Konzerthause, takže sa mi s ňou spájajú veľmi pozitívne emócie.

Súčasťou koncertu v Primaciálnom paláci v Bratislave bude aj slávnostné odovzdanie Ceny Ľudovíta Rajtera za rok 2016. Po skončení všetkých troch koncertov bude nasledovať prezentácia nového CD Souvenirs a autogramiáda Dalibora Karvaya a Daniela Buranovského.
Autorom fotografií sprevádzajúcich propagačnú kampaň koncertov je Peter Brichta.

TERMÍNY KONCERTOV
Bratislava: 27. novembra 2017, 19.00, Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca
Trnava: 28. novembra 2017, 19.00, Divadlo Jána Palárika
Košice: 29. novembra 2017, 19.00, Východoslovenská galéria

Vstupenky na koncerty v Bratislave a v Košiciach:
https://www.ticketportal.sk/Event/Dalibor_Karvay_Souvenirs
(8 € v predpredaji, 10 € 1 h pred začiatkom koncertu, 6 € študenti, dôchodcovia, ZŤP)

Vstupenky na koncert v Trnave:
http://www.djp.sk/pre…/hudobne-mosty-dalibor-karvay-v-trnave
(8 €)

Cenu Ľudovíta Rajtera iniciovalo Hudobné centrum a udeľuje ju od roku 2006, kedy si hudobná verejnosť pripomínala storočnicu tejto významnej osobnosti slovenskej hudobnej kultúry. Určená je pre mladého koncertného umelca (spevák, inštrumentalista, dirigent), resp. pre komorné teleso. Laureáta volí odborná porota menovaná riaditeľom Hudobného centra. V súlade s pretrvávajúcim posolstvom Ľudovíta Rajtera ako vynikajúceho interpreta, skladateľa a pedagóga sa hlavnými kritériami pre udelenie ceny stali výnimočná kvalita umeleckého výkonu a tiež aktívne prispievanie k rozvíjaniu aj zviditeľňovaniu slovenskej hudby a slovenského interpretačného umenia doma i v zahraničí. Autorom umeleckého diela Sonic Stone, ktoré je súčasťou ocenenia, je Matej Krén.

Laureáti Ceny Ľudovíta Rajtera:
Juraj Valčuha, dirigent (2006)
Milan Paľa, husle (2009)
Roman Patkoló, kontrabas (2012)
Dalibor Karvay, husle (2016)


Vydavateľom CD albumu Souvenirs a organizátorom koncertov v Bratislave a Košiciach je
Hudobné centrum, príspevková organizácia Ministerstva kultúry Slovenskej republiky
www.hc.sk.

Koncert v Trnave organizuje Mesto Trnava.

x