Foto: Letný koncert Slovenského mládežníckeho orchestra

Letný koncert Slovenského mládežníckeho orchestra

Slovenský mládežnícky orchester

|

07. 07. 2019

Slovenský mládežnícky orchester čakajú v treťom roku jeho existencie vystúpenia na významných koncertných a festivalových pódiách doma i v zahraničí, ktorých prvoradou ambíciou je na vysokej umeleckej úrovni reprezentovať slovenské hudobné umenie a umelecké školstvo.

V júli orchester čakajú dva zahraničné koncerty – v Prahe v rámci koncertného cyklu Musica Orbis v Kostole Sv. Šimona a Júdu (26.7.) a v Berlíne na 20. ročníku medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov Young Euro Classic (28.7.) vo Veľkej sále berlínskeho Konzerthausu.

Zahraničnému účinkovaniu bude predchádzať koncert v Bratislave (22.7.) vo Veľkej koncertnej sále Slovenského rozhlasu.

Na koncertoch v Bratislave, Prahe a Berlíne uvedie 55-členný Slovenský mládežnícky orchester pod taktovkou medzinárodne renomovaného austrálskeho dirigenta Benjamina Bayla repertoár pozostávajúci z diel Dariusa Milhauda, Ondřeja Kukala, slovenskej skladateľky Ľubice Čekovskej a Ludwiga van Beethovena, sólistami budú klavirista Miki Skuta a klarinetista Martin Adámek. Na bratislavskom koncerte sa ako sólista predstaví klarinetista Matej Veselka.

Súčasťou projektov Slovenského mládežníckeho orchestra sú už tradične mladí hudobníci zo zahraničných mládežníckych orchestrov, združených v EFNYO (Európska federácia mládežníckych orchestrov). Výmeny hudobníkov medzi orchestrami zastrešuje medzinárodný projekt s názvom MusXchange 2018 – 2020, ktorý je podporený Európskou komisiou. 

 

Letný koncert Slovenského mládežníckeho orchestra

Pondelok 22. 7. 2019 o 19.00 h, Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu Mýtna 1, Bratislava

Účinkujúci:

Slovenský mládežnícky orchester

Benjamin Bayl, dirigent

Miki Skuta, klavír

Matej Veselka, klarinet

 

Program:

Darius Milhaud – Vôl na streche op. 58

Ľubica Čekovská – Koncert pre klavír a orchester

Ondřej Kukal – Clarinettino pre klarinet a sláčikový orchester

Ludwig van Beethoven – Symfónia č. 2 D dur op. 36

 

Videopozvánka: https://www.youtube.com/watch?v=fqYSiBljllc

 

Letné sústredenie a koncerty Slovenského mládežníckeho orchestra sú súčasťou medzinárodného projektu MusXchange 2018-2020, ktorého koordinátorom je Európska federácia národných mládežníckych orchestrov (EFNYO).

 

 

 

x