Foto: V hlavnej role saxofón – SAXOPHOBIA BRATISLAVA 2020

V hlavnej role saxofón – SAXOPHOBIA BRATISLAVA 2020

Aktuality

|

07. 02. 2020

V dňoch 20. až 23. februára  sa už po štvrtýkrát uskutočnia medzinárodné majstrovské kurzy SAXOPHOBIA BRATISLAVA, zamerané na výučbu klasickej hudby na saxofóne. Hoci na Slovensku je saxofón vnímaný zatiaľ takmer výlučne ako nástroj jazzový, ktorým sa v priebehu uplynulého storočia nesporne aj stal, v zahraničí zažíva ostatných 50 rokov renesanciu na poli klasickej hudby a skladatelia aj interpreti znovu objavujú jeho krásu a rozmanitosť v klasickej hudbe. 

Na majstrovské kurzy, ktoré budú prebiehať na Konzervatóriu v Bratislave, je prihlásených vyše 60 študentov zo šiestich krajín. Súčasťou podujatia sú aj dva verejné koncerty venované saxofónu – 22. februára v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca a 23. februára vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Už štvrtý rok sa stretávame na bratislavskom Konzervatóriu, kam pozývame špičkových zahraničných lektorov klasického saxofónu, aby mali naši študenti prístup k novým technikám, informáciám týkajúcim sa saxofónovej problematiky a celkovo aby získali trochu inú optiku na saxofón. Takmer osem rokov chodím na zahraničné kurzy a spôsob výučby sa tam od slovenského výrazne líši. Najmä v zvukovej estetike, výbere repertoáru či interpretačnom prístupe. Väčšina z prihlásených študentov je zo Slovenska, čo nás nesmierne teší a vysiela nám to signál, že sú tieto kurzy dôležitou a potrebnou investíciou do hudobného vzdelania slovenských saxofonistov. Na kurzy tento rok prijali pozvanie špičkoví zahraniční lektori – Philippe Portejoie z Francúzska, Michal Knot z Rakúska, Pawel Gusnar z Poľska, Erzsébet Seleljo z Maďarska a Kateřina Pavlíková z Česka. Zahraničných pedagógov bude dopĺňať prof. Alexander Stepanov zo Slovenska,“ uvádza o projekte jeho iniciátor, klavirista a saxofonista Ladislav Fančovič.

Sobota 22. 2., 19:00 h, Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca, Bratislava 
Saxophobia Galakoncert
Koncert venovaný saxofónu ako nástroju klasickej hudby. Predstavia sa piati zahraniční lektori, ktorí prijali pozvanie učiť na majstrovských kurzoch Saxophobia Bratislava 2020. Všetci účinkujúci sú špičkoví európski umelci, pôsobiaci aj ako pedagógovia na konzervatóriách a univerzitách.

Program
L. van Beethoven, C. Saint-Saëns, I. Gotkovsky, R. Kamplet a Peter Breiner, ktorý skomponoval štyri krátke skladby pre saxofónové kvarteto a klavír na motívy piesní Michaela Jacksona a na koncerte odznejú v svetovej premiére.

Účinkujúci
Philippe PORTEJOIE (FR)
Pawel GUSNAR (PL)
Erzsébet SELELJO (HU)
Michal KNOT (AT)
Kateřina PAVLÍKOVÁ (CZ)
Klavírny sprievod: Ladislav Fančovič (SK)

Nedeľa 23. 2., 18:00 h, Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu 
Koncert 60-členného medzinárodného saxofónového orchestra
Orchester zložený z účastníkov medzinárodných saxofónových majstrovských kurzov Saxophobia Bratislava 2020, na ktorom sa predstavia skoro všetky druhy saxofónov od sopraninového cez sopránový, altový, tenorový, barytónový až po basový saxofón a jednej sady bicích nástrojov.

Účinkujúci
Orchester Saxophobia Bratislava
Hostia: Kiril Stoyanov (BG), ATAM quartet (CZ). LEGERE quartet (CZ)
Dirigent: Marián Lejava (SK)

Program
L. van Beethoven, C. Saint-Saëns, M. P. Musorgskij, G. Gershwin, B. Martinů, A. Dvořák, J. Iršai, P. Manolios a i.

Ako hold 250. výročiu narodenia L. van Beethovena zaznie jeho Narodeninový menuet: „Je to veľmi vtipná až sarkastická a takmer zabudnutá skladba v novej úprave pre saxofónový orchester. Veľmi sa teším aj na Obrázky z výstavy od M. P. Musorgského či skladby od Camilla Saint-Saënsa a slovenského skladateľa Jevgenija Iršaia. Do programu sme tiež zaradili aj svetovú premiéru skladby od cyperského skladateľa Pascala Manoliosa pre sólový bassaxofón.“ dodáva Ladislav Fančovič.


Vstupenky na oba koncerty sú dostupné v sieti Ticketportal.


Záštitu nad podujatím prevzal primátor mesta Bratislavy Matúš Vallo.


PARTNERI:
Fond na podporu umenia, Bratislavský samosprávny kraj, Nadácia TatraBanky, Rakúske kultúrne fórum, Poľský inštitút, Balassiho inštitút, Francúzsky inštitút, Magistrát hl. mesta SR Bratislavy, Hudobné centrum, Hudobný fond, SOZA, Konzervatórium v Bratislave, Hotel Falkensteiner

x