27. ročník festivalu Allegretto Žilina je za nami

Foto: 27. ročník festivalu Allegretto Žilina je za nami

Na záverečnom koncerte 8. 4. organizátori udelili aj ocenenia vybraným interpretom.

Od 3. do 8. apríla mali návštevníci Domu umenia Fatra v Žiline možnosť vypočuť si vynikajúcich mladých interpretov – laureátov medzinárodných interpretačných súťaží, ktorí sa prestavili na 27. ročníku festivalu Allegretto Žilina.

Organizátori festivalu pozvali trinásť interpretov z deviatich európskych krajín (Veľká Británia, Maďarsko, Rusko, Taliansko, Česká republika, Poľsko, Rumunsko, Ukrajina, Slovenská republika), ktorí sa predstavili buď sólovo alebo so sprievodom štyroch orchestrálnych telies – domáceho Štátneho komorného orchestra Žilina, Symfonického orchestra slovenského rozhlasu, Janáčkovej filharmónie Ostrava a Slovenského mládežníckeho orchestra. U väčšiny zahraničných interpretov išlo o ich debutové vystúpenie na Slovensku.

Otvárací koncert zahájil Štátny komorný orchester Žilina

Allegretto Žilina slávnostne otvoril svoj 27. ročník koncertom, na ktorom sa predstavil domáci Štátny komorný orchester Žilina pod vedením iba 25-ročného dirigenta Kerema Hasana z Veľkej Británie. Ako sólisti sa predstavili maďarská flautistka Timea Acsai a ruský violončelista Alexey Stadler, ktorý svoje vystúpenie venoval obetiam teroristického útoku v Sankt Peterburgu. Na záver koncertu primátor mesta Žiliny udelil Cenu najmladšiemu účastníkovi festivalu práve dirigentovi Keremovi Hasanovi.

Koncert víťazov študentov slovenských konzervatórií za rok 2017

Už tradične organizátori festivalu dávajú priestor aj študentom slovenských konzervatórií - laureátom celoslovenskej súťaže študentov konzervatórií, ktorá prebiehala len nedávno. Na popoludňajšom koncerte (4. 4.) sa predstavilo sedem šikovných interpretov (Jozef Piták – akordeón, Emma Tarkayová – husle, Andrej Vancel – tenor, Miloš Biháry – klavír, Andrea Pietrová – soprán, Peter Dekrét a Marek Masarik – klavírne duo). Viac o tomto koncerte sa dozviete z reportáže regionálnej  TV Severka.

Na komorných koncertoch znela gitara, organ aj piesňová tvorba

V utorok (4. 4.) a stredu (5. 4.)  nás čakali komorné koncerty. Na prvom z nich sa predstavil jeden z najvýraznejších mladých gitaristov súčasnosti, Davide Giovanni Tomasi z Talianska. Na celovečernom koncerte s tvorbou prevažne talianskych skladateľov (Regondi, Castelnuovo-Tedesco) okrem sólového programu vystúpil v sprievode slovenského kvarteta Mucha Quartet. Na komornom koncerte 5. 4. sme privítali dvoch sólistov. Našou reprezentantkou na festivale bola sopranistka Ingrida Gápová, rodáčka z Kysuckého Nového Mesta, ktorá študovala spev na Konzervatóriu v Žiline a na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Jej ďalšie kroky viedli do Poľska. Piesňovému repertoáru – najmä tomu slovanskému – sa Ingrida Gápová aktívne venuje aj v duu s poľským klaviristom/ čembalistom Bartłomiejom Weznerom, s ktorým vystúpila aj na našom festivale. Ďalšia časť koncertu patrila držiteľovi mnohých ocenení z renomovaných interpretačných súťaží v organovej hre – Michałovi Kocotovi z Poľska. Jedným zo sprievodných podujatí festivalu bol aj interpretačný workshop s týmto vynikajúcim organistom, určený študentom oddelenia cirkevnej a organovej hudby žilinského konzervatória.

Žilinská premiéra Šostakovičovej Symfónie č. 9

Druhá polovica festivalu patrila už len orchestrálnym koncertom. Vo štvrtok 6. 4. do Žiliny zavítala Janáčkova filharmónia Ostrava, ktorá pod taktovkou rumunského dirigenta Gabriela Bebeşeleau zaznela Predohra k opere Kováč Wieland od J. L. Bellu a v žilinskej premiére zaznela aj Symfónia č. 9 Es dur op. 70 od D. Šostakoviča. Ako sólista vystúpil vynikajúci ukrajinský huslista Aleksey Semenenko, ktorý svoje majstrovstvo predviedol v obľúbenom Husľovom koncerte d mol od J. Sibeliusa.

Premiérové vystúpenie Slovenského mládežníckeho orchestra

Na piatkovom vypredanom koncerte (7. 4.) vystúpil 60-členný  Slovenský mládežnícky orchester, ktorý pod taktovkou slovenského dirigenta Martina Majkúta odohral náročný program - zaznela predohra Naše Slovensko od Mikuláša Moyzesa a Dvořákova Symfónia č. 9 e mol op. 95Z Nového sveta“. Sólistom večera bol vynikajúci slovenský klavirista Jakub Čižmarovič v obľúbenom Koncerte pre klavír a orchester č. 1 b mol P. I. Čajkovského. Viac o koncerte Slovenského mládežníckeho orchestra sa dozviete v reportáži RTVS.

Slávnostný záverečný koncert sa vysielal v priamom prenose v Rádiu Devín

Festival sme uzavreli v sobotu 8. 4. koncertom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, ktorý sa vysielal aj v priamom prenose Rádia Devín. Pod taktovkou mladého českého dirigenta Jiřího Rožňa zazneli diela Györgya Ligetiho (Rumunský koncert), Bélu Bartóka (Koncert pre violu a orchester), jubilujúceho slovenského skladateľa Ladislava Burlasa (Planctus) a Miloslava Kabeláča (Symfónia č. 4). Ako sólista sa predstavil vynikajúci ruský violista Sergey Malov, ktorý očaril organizátorov festivalu natoľko, že mu udelili aj Cenu festivalu Allegretto Žilina pre rok 2017. Žilinčania si tak jeho interpretačné umenie budú môcť vypočuť aj budúci ročník.

Kto je Sergey Malov?

Ruský huslista a violista Sergey Malov absolvoval štúdiá na Univerzite Mozarteum v Salzburgu a tiež na Vysokej škole Hanns Eisler Hochschule v Berlíne. Zvíťazil na viacerých významných hudobných súťažiach v hre na dvoch rôznych hudobných nástrojoch: husliach  - súťaže Heifetz v roku 2008, Mozart v roku 2010, Michael Hill v roku 2011 a viole - súťaž v Tokiu v roku  2010. Jeho záujem o historicky poučenú interpretáciu ho priviedol k štúdiu hry na barokových husliach a nedávno aj k hre na violoncelle da spalla. Ako koncertný sólista účinkoval s rôznymi orchestrami vrátane Londýnskej filharmónie, BBC Symphony Orchestra, Symfonického orchestra Bavorského rozhlasu, Filharmónie St. Petersburg, Moskovskej filharmónie, Filharmónie Tokyo a tiež so súborom dobových nástrojov Akamus Berlin. Medzi jeho posledné nahrávky patrí komorná hudba Ducrosa a tiež album sólových diel Bacha a Bartóka. Jeho zbierka nástrojov zahŕňa husle od Ferdinanda Gagliana, violu od Pietra Gagginiho zapožičanú od Nadácie Carlo van Neste, barokové husle od Giofreda Cappu, zapožičané od Nadácie Jumpstart Jr. Foundation, ako aj violoncello da spalla, ktoré špeciálne pre neho vyrobil Dmitry Badiarov.

Ďalšie ocenenia udelené na festivale Allegretto Žilina 2017

Na záverečnom koncerte organizátori festivalu vyhlásili okrem hlavnej Ceny festivalu Allegretto Žilina aj ďalšie ocenenia partnerov festivalu. Cenu Janáčkovej filharmónie Ostrava získal český dirigent Jiří Rožeň a Cenu Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu získal ruský violončelista Alexey Stadler, ktorý sa predstavil na úvodnom koncerte festivalu. Jednotlivé inštitúcie pozvú ocenených účinkujúcich do koncertnej sezóny. Aj návštevníci festivalu mali možnosť hlasovať počas celého festivalového týždňa a rozhodnúť, kto získa obľúbenú Cenu publika. Najviac hlasov a teda Cenu publika získal slovenský klavirista Jakub Čižmarovič.

 

Zoznam ocenení udelených na festivale Allegretto Žilina 2017:

Cena festivalu Allegretto Žilina – Sergey Malov, husle (Rusko)

Cena Janáčkovej filharmónie Ostrava – Jiří Rožeň, dirigent (Česká republika)

Cena Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu – Alexey Stadler, violončelo (Rusko)

Cena publika – Jakub Čižmarovič, klavír (Slovenská republika)

Cena primátora mesta Žilina najmladšiemu účastníkovi festivalu – Kerem Hasan, dirigent (Veľká Británia)

 

Aktualizované: 17. 05. 2020
x