Personality profile

Photo: Peter Pažický

Peter Pažický

19 Feb 1970 Bojnice

www.peterpazicky.home.sk

classical music
piano
pedagóg – piano

Collaboration(s): Slovak Piano Duo

Bio

Bio

1984 – 1990
Žilina Conservatory (piano  – Darina Švárna) 
1990 – 1995
Academy of Performing Arts, Bratislava  (Marián Lapšanský) 
1989, 1990
International performance courses in Piešťany (Halina Czerny-Stefańska) 
1991, 1992
master classes (Eugen Indjić)
1993, 1994
master classes (Lazar Berman)
since 1997
teacher of piano playing and piano accompaniment at Bratislava Conservatory   
1998 – 2008
Academy of Performing Arts, Bratislava  (Marián Lapšanský)
since 1998
teacher at Academy of Performing Arts, Bratislava, later as lecturer in the Department of Piano Accompaniment
since 2002
departmental assistant at the Department of Keyboard Instruments at the Academy of Performing Arts

As soloist he has pwerformed with orchestras at home and abroad. He has also played together with Slovak instrumentalists; currently he engages in piano accompaniment principally for singers (Peter Mikuláš, Hana Štolfová – Bandová, Sergej Tolstov, Ivan Choupenitch, Eva Garajová  etc.). He partners Aleš Solárik in a Slovak piano duo. He regularly lectures for teachers of piano at primary art schools and at lectures and seminars in the context of EPTA (European Piano Teachers Association).

Bibliography

  • Art Critique and Journalism
  • Červenka, Jozef: Bartókov Modrofúz na Konvergenciách
    2019 In: www.operaslovakia.sk/bartokov-modrofuz-na-konvergenciach/
    Opera Slovakia 2019
  • Burgrová, Katarína: Ohliadnutie sa za Košickou hudobnou jarou
    2019 Hudobný život year 51, 2019, no. 7-8, p. 10-11
  • Dohnalová, Lýdia: ŠKO Žilina
    2019 Hudobný život year 51, 2019, no. 11, p. 18 - 19
  • Ursínyová, Terézia: Hrad kniežaťa Modrofúza v koncertnej podobe
    2019 Hudobný život year 51, 2019, no. 10, p. 30
  • Červenka, Jozef: Symptóm: Dieťa
    2017 In: www.operaslovakia.sk/symptom-dieta/
    Opera Slovakia 2017
  • Chalupka, Ľubomír: BHS 2017
    Západoslovenské piesne
    2017 Hudobný život year 49, 2017, no. 11, p. 12
  • Unger, Pavel: Nelehká pozice po titánech. Třikrát z Bratislavských hudebních slavností
    2016 In: www.operaplus.cz/nelehka-pozice-titanech-trikrat-bratislavskych-hudebnich-slavnosti/
    Opera Plus 2016
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachu
    2015 Hudobný život year 47, 2015, no. 6, p. 14
  • Blaho, Vladimír: Koho (ne)zaujíma kvalitné operné umenie? : Pocta Mascagnimu
    2014 Hudobný život year 46, 2014, no. 7-8, p. 38 – 39
  • Horkay, Tamás: Ján Levoslav Bella: Complete Piano Works. Recenzia CD
    2014 Hudobný život year 46, 2014, no. 5, p. 36
  • Hatrík, Juraj: Osem dní spolupatričnosti : Festivalový zápisník z Novej hudby 2014
    2014 Hudobný život year 46, 2014, no. 12, p. 6 – 9
  • Chalupka, Ľubomír: Bratislavské hudobné slávnosti 2014 : Dva cenné príspevky k rekonštrukcii historickej pamäte
    2014 Hudobný život year 46, 2014, no. 11, p. 6 – 8
  • Stýblová, Magdaléna: Profil klavírneho Bellu na jedinom koncerte
    2013 Hudobný život year 45, 2013, no. 4, p. 4
  • Mojžišová, Michaela: Albrechtina
    2012 Hudobný život year 44, 2012, no. 10, p. 2
  • Bubnáš, Juraj: Recenzie : Dušan Martinček: Music for Piano. Ivan Palovič, Alexander Cattarino, Mikuláš Škuta, Peter Pažický, Jordana Palovičová, Cyril Dianovský. Hudobný fond 2010
    2011 Hudobný život year 43, 2011, no. 9, p. 35
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2011 Hudobný život year 43, 2011, no. 9, p. 3
  • Marton, Ivan: Albrechtina
    2011 Hudobný život year 43, 2011, no. 7 - 8, p. 8
  • Šišková, Ingeborg: Neznáma hudba
    2011 Hudobný život year 43, 2011, no. 3, p. 8 – 9
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2010 Hudobný život year 42, 2010, no. 7 - 8, p. 3
  • Urbančíková, Lýdia: Štátna filharmónia Košice
    2010 Hudobný život year 42, 2010, no. 1 - 2, p. 5
  • Šišková, Ingeborg: Dva pohľady na Komorné dni Johanna Nepomuka Hummela
    2007 Hudobný život year 39, 2007, no. 7-8, p. 14
  • Čížik, Vladimír: Recitál v Mirbachu (Hodnotenie recitálu z diel Mozarta, Hummela, Chopina a Janáčka)
    2004 Hudobný život year 36, 2004, no. 7-8, p. 20 – 21
  • Boceková, Jana: Na margo 47. KHJ. (Hodnotenie Pažického vstupov na literárno-hudobnom večere Jaroslava Seiferta.)
    2002 Hudobný život year 34, 2002, no. 7–8, p. 18
  • Čížik, Vladimír: Z mirbachovských matiné. (Pažický uviedol 10 mouvements pre klavír od Dušana Martinčeka.)
    2002 Hudobný život year 34, 2002, no. 5, p. 15
  • Čížik, Vladimír: Peter Pažický
    2002 Slovník slovenského koncertného umenia I, Music Centre Slovakia, Bratislava 2002, p. 103 – 104
    (ISBN 80-88884-39-X)
  • Turák, František: Východoslovenské piesne na Albrechtine
    2017 Hudobný život year 49, 2017, no. 1 - 2, p. 20
  • Dohnalová, Lýdia: ŠKO Žilina
    2015 Hudobný život year 47, 2015, no. 12, p. 12

Discography

  • Photo: Ján Levoslav Bella – Complete Piano Works JÁN LEVOSLAV BELLA – COMPLETE PIANO WORKS
    2013 CD – Pavlik Records PA 0114-2-131
    1. Ján Levoslav Bella: Sonata in B flat Minor
      Peter Pažický (pf)
    2. Ján Levoslav Bella: Sonatina in E Minor
      Peter Pažický (pf)
    3. Ján Levoslav Bella: Variations on the Slovak Folk Song "In Pressburg by the Danube"
      Peter Pažický (pf)
    4. Ján Levoslav Bella: Variations on the Slovak Folk Song "A Swarn, A Swarn is Flying"
      Peter Pažický (pf)
    5. Ján Levoslav Bella: Little Pieces
      Peter Pažický (pf)
    6. Ján Levoslav Bella: St Martin’s Quadrille (Slovak Quadrille)
      Peter Pažický (pf)
    7. Ján Levoslav Bella: Kremnica Fire Brigade Polka
      Peter Pažický (pf)
    8. Ján Levoslav Bella: Doll’s Holiday
      Peter Pažický (pf4m), Martin Chudada (pf4m)
  • Photo: Dušan Martinček: Music for Piano DUŠAN MARTINČEK: MUSIC FOR PIANO
    2010 CD – Music Fund SF00642131
    1. Dušan Martinček: Etudes Op. 4
      Ivan Palovič st. (pf)
    2. Dušan Martinček: Romanian Rhapsody – Negrea
      Alexander Cattarino (pf)
    3. Dušan Martinček: Sonata No. 6 "Meditation B-A-C-H"
      Ivan Palovič st. (pf)
    4. Dušan Martinček: Sonata No. 7 "Appeal"
      Miki Skuta (pf)
    5. Dušan Martinček: 10 Mouvements
      Peter Pažický (pf)
    6. Dušan Martinček: Dedications
      Jordana Palovičová (pf)
    7. Dušan Martinček: New Nocturne
      Cyril Dianovský (pf)

Awards

  • Mayor of Bratislava Honourable Mention
    2009
  • Johann Nepomuk Hummel International Piano Competition, Bratislava (SK)
    1996 - Music Fund Bratislava Award for the best participant of the Sovak republik
  • International F. Chopin Piano Competition, Marianske Lazne (CZ)
    1989 - 2nd prize
  • Competition of Students Slovak Republic Conservatories
    1988 - 1st prize and Slovak Music Fund Award
  • Performance Competition of the Slovak Socialist Republic
    1988 - prize for the best performance of Mozart´s sonata
  • International F. Chopin Piano Competition, Marianske Lazne (CZ)
    1987 - 2nd prize
  • International Smetana Piano Competition, Hradec Králové (CZ)
    1986 - 2nd prize
  • International F. Chopin Piano Competition, Marianske Lazne (CZ)
    1985 - 3rd prize
  • Competition of Students Slovak Republic Conservatories
    1985 - 2nd prize and Music Fund Bratislava Prize
  • Virtuosi per musica di pianoforte, Ústí nad Labem (CZ)
    1985 - 4th prize

Premieres

  • First performances in Slovakia
  • Pavol Krška: Concerto
    for piano and orchestra
    12 Nov
    2014
    First performances in Slovakia
    New Slovak Music, Small concert studio of the Slovak Radio, Bratislava, SK
    PERFORMERS: Peter Pažický (pf), Slovak Sinfonietta Žilina, Leoš Svárovský (dir.)
  • Ilja Zeljenka: Concertino
    for two pianos and string orchestra
    3 Mar
    2004
    First performances in Slovakia
    Concert Hall of the Slovak Philharmonic, Bratislava, SK
    PERFORMERS: Peter Pažický (pf), Aleš Solárik (pf), Bohdan Warchal Slovak Chamber Orchestra, Ewald Danel (dir.)


« back to list Updated: 08. 11. 2019