Personality profile

Photo: Peter Haberland Author: archív HC

Peter Haberland

1 Nov 1960 Košice

classical music
oboe, English horn

Bio

Bio

1976 – 1981
Conservatory Košice (Jana Macáková, Štefan Sklenka)
1981 – 1985
Academy of Performing Arts Prague (Ludmila Ježová)
1988 – 1989
Hochschule für Musik Detmold, Germany (Gernot Schmalfuss)
1988
attendance at International Summer Workshop for chamber music Hitzacker, Germany
1985 – 1987
member of the State Philharmonic Košice

In 1980s was a member of Košice Wind Trio (+ Július Klein, cl, Vladislav Klein, fg), which performed in several domestic events. As a soloist he appeared at PMKU Trenčianske Teplice (1987). Since 1988 he lives in Germany, he is a member of the orchestra Hamburger Symphoniker and where he also regularly performs as a soloist.

Bibliography

  • Glocková, Mária: Februárová symfonická navštívenka
    2005 Hudobný život 2005, no. 3, p. 23
  • Die Welt will er grimmige Musiker schlägt der erfahrene Dirigent mehr als den Takt
    2004 Hamburger Abendblatt 2004, no. 27. 1.
  • Swinging Telemann
    2001 Hamburger Abendblatt 2001, no. 27. 12.
  • Die kleine und die grosse Form
    2000 Hamburger Abendblatt 2000, no. 10. 11.
  • Pepe Romero: Raffinesse des Einfachen
    1999 Hamburger Abendblatt 1999, no. 13. 4.
  • Gediegene Symphoniker
    1998 Hamburger Abendblatt 1998, no. 18-19. 7.

Discography

  • Photo:
    1971 LP – Opus 9013 0049
    1. Miloš Smatek: Kominár
      Jozef Hrušovský (v), Girls trio, Flamingo – Plameňáci
    2. Gejza Toperczer: Černoch Čučo
      Ingrid Bauerová (v), Girls trio, Flamingo – Plameňáci
    3. Vojtech Wick: Mariánova Taška
      Perla Jančošková (v), Narcis Jančošková (v), Flamingo – Plameňáci
    4. Ľudovít Štassel: Klope dáždik
      Sylvia Bencziová (v), Zuzana Mervartová (v), Ingrid Bauerová (v), Flamingo – Plameňáci
    5. Marian Ivankovič: Bábika
      Ľubica Petergáčová (v), Flamingo – Plameňáci
    6. Vojtech Adamec: Hviezdička
      Ingrid Bauerová (v), Flamingo – Plameňáci
    7. Mojmír Zedník: Dedko
      Jozef Hrušovský (v), Flamingo – Plameňáci
    8. Vojtech Wick: Padla hviezda
      Ingrid Bauerová (v), Flamingo – Plameňáci
    9. Gejza Toperczer: Vetríkov rým
      Gréta Davidovová (v), Flamingo – Plameňáci
    10. Vojtech Adamec: Mesiačikove úbehy
      Ingrid Bauerová (v), Flamingo – Plameňáci
    11. Ivan Horváth: Počtár
      Ingrid Nastrová (v), Flamingo – Plameňáci
    12. Jozef Bednár: Pesnička M
      Peter Haberland (v), Girls trio, Flamingo – Plameňáci
    13. Gejza Toperczer: Straka
      Oliver Brunovský (v), Children's choir, Flamingo – Plameňáci
    14. Jozef Bednár: Noty
      Sylvia Bencziová (v), Ingrid Bauerová (v), Flamingo – Plameňáci
    15. Vojtech Wick: Hviezda v kočíku
      Ingrid Bauerová (v), Flamingo – Plameňáci
    16. Gejza Toperczer: Trpaslík
      Children's choir, Flamingo – Plameňáci

Awards

  • Slovkoncert Performance Competition (SK)
    1984 - 2nd prize (as a member of Košické dychové trio)
  • Dušek Competition in Prague
    1981 - 1st prize
  • Competition of Students Slovak Republic Conservatories
    1980 - 1st prize


« back to list Updated: 02. 04. 2015