Personality profile

Photo: Tomáš Šelc

Tomáš Šelc

1983

www.tomasselc.com

classical music
bass-baritone

Bio

Bio

2002 – 2008
Conservatory in Bratislava (voice – Alžbeta Michálková, choir conducting – Dušan Bill)
since 2009
Academy of Performing Arts in Bratislava (Peter Mikuláš)
since 2002
member of Conservatory Bratislava Choir
since 2004
regular guest in the international event Schlesswig-Holstein Musik Festival (since 2006 as a member of the festival choir, performed in China and Japan)
since 2006
external member of the Bamberg Symphony Choir
since 2009
artistic director of women's choir Nevädza (Cornflower) from Stupava
2011
recital within Bratislava Music Festival (songs and opera arias of American and English composers)
2013
performing at Easter Festival of Sacred Music in Brno, Czech Republic, and at 23rd Central European Music Festival in Žilina

As a soloist Tomáš Šelc has cooperated with several ensembles: Symphony Orchestra of the Conservatory, Slovak Chamber Orchestra of Bohdan Warchal, Kazanawa Symphony Orchestra, Zlín Philharmonic, Czech Chamber Soloists, Solamente Naturali, chamber orchestra Technik, Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz and others.

Bibliography

  • Art Critique and Journalism
  • Dohnalová, Lýdia: Divergencie 2019 : sviatky hudby v Skalici
    2019 Hudobný život year 51, 2019, no. 7-8, p. 3
  • Tichý, Stanislav: Bachove Matúšove pašie v Bratislave
    2019 Hudobný život year 51, 2019, no. 6, p. 7
  • Burgrová, Katarína: Štátna filharmónia Košice
    2019 Hudobný život year 51, 2019, no. 3, p. 9
  • Kačic, Ladislav: Zrunek? Jantoščiak!
    2019 Hudobný život year 51, 2019, no. 1-2, p. 3
  • Blaho, Vladimír: Vydarený Rossini na koncertnom pódiu Slovenskej filharmónie
    2018 In: www.operaslovakia.sk/vydareny-rossini-na-koncertnom-podiu-slovenskej-filharmonie/
    Opera Slovakia 2018
  • Červenka, Jozef: Il Cuore Barocco a Charpentier
    2018 In: www.operaslovakia.sk/il-cuore-barocco-a-charpentier/
    Opera Slovakia 2018
  • Berger, Igor: Mimoriadny Rossini
    2018 Hudobný život year 50, 2018, no. 3, p. 2
  • Tichý, Stanislav: Hudobné podujatia k 500. výročiu reformácie
    2017 Hudobný život year 49, 2017, no. 12, p. 11
  • Grešová, Adriana: Jánove pašie v Trnave
    2016 Hudobný život year 48, 2016, no. 12, p. 17
  • Štryncl, Marek: Paratum Cor – hudba františkánskch skladateľov zo Slovenska z 18. storočia [recenzia CD]
    2015 Hudobný život year 47, 2015, no. 4, p. 38
  • Dugovič, Branislav: Mozart. Lotz Trio & Friends [recenzia CD]
    2015 Hudobný život year 47, 2015, no. 10, p. 38
  • Šuba, Andrej: Stará hudba na periférii?
    2015 Hudobný život year 47, 2015, no. 1-2, p. 13
  • Ščepán, Michal: Hudba sa prebúdza v noci : Žalmy slovenských skladateľov
    2014 Hudobný život year 46, 2014, no. 7-8, p. 17
  • Červenka, Jozef: La clemenza di Tito konečne v SND
    2014 Hudobný život year 46, 2014, no. 4, p. 21 – 22
  • Dúbravský, Ján: Klasická hudba na Radio_Head awards 2013
    2014 Hudobný život year 46, 2014, no. 4, p. 17
  • Antalová, Lenka: Ave Maria et alia opera musica sacra [recenzia CD]
    2014 Hudobný život year 46, 2014, no. 3, p. 36
  • Grešová, Adriana: Reformačné slávnosti vo Veľkom evanjelickom kostole
    2014 Hudobný život year 46, 2014, no. 11, p. 21
  • Horkay, Tamás: Adventný večer s Markom Vrábelom a Tomášom Šelcom
    2014 Hudobný život year 46, 2014, no. 1-2, p. 10 – 11
  • Dohnalová, Lýdia: Žilina týždeň metropolou hudby
    2013 Hudobný život year 45, 2013, no. 5, p. 5
  • (aj, ep): Žilinský festival hviezd
    2013 Hudobný život year 45, 2013, no. 4, p. 6 – 7
  • Rusó, Vladimír: Hovoriť tónmi, spievať slovami ...
    2013 Hudobný život year 45, 2013, no. 12, p. 9
  • Horkay, Tamás: BHS 2013 : Kvalitný, no príliš dlhý...
    2013 Hudobný život year 45, 2013, no. 11, p. 6
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2012 Hudobný život year 44, 2012, no. 4, p. 11
  • Mojžišová, Michaela: Hommage à Paul Robeson Tomáša Šelca
    2012 Hudobný život year 44, 2012, no. 1 - 2, p. 17 – 18
  • Šuba, Andrej: Slovenská filharmónia
    2011 Hudobný život year 43, 2011, no. 6, p. 3
  • Šišková, Ingeborg: Neznáma hudba
    2011 Hudobný život year 43, 2011, no. 3, p. 8 – 9
  • Cseres, Jozef: V. Godár: Querela Pacis [recenzia CD]
    2011 Hudobný život year 43, 2011, no. 10, p. 36 – 37
  • Tichý, Stanislav: Stratené Markove pašie J. S. Bacha
    Markove pašie v Bratislave
    2017 Hudobný život year 49, 2017, no. 5, p. 16 – 18
  • Šuba, Andrej: Jánove pašie podľa Solamente naturali
    2016 Hudobný život year 48, 2016, no. 4, p. 13

Discography

  • Photo: A Tribute to Ján Levoslav Bella (1843 – 1936) A TRIBUTE TO JÁN LEVOSLAV BELLA (1843 – 1936)
    2016 CD – DDD 292033
    1. Ján Levoslav Bella: Mass in E flat Major
      Eva Šušková (s), Lucie Hilscherová (a), Juraj Hollý (t), Tomáš Šelc (b), Czech Philharmonic Choir Brno, Petr Fiala (zbm.), Janáček Philharmonic Ostrava, David Porcelijn (dir.)
    2. Ján Levoslav Bella: Deus meus, ad te luce vigilo
      Eva Šušková (s), Janáček Philharmonic Ostrava, David Porcelijn (dir.)
    3. Ján Levoslav Bella: Heil’ge Nacht
      Tomáš Šelc (b), Janáček Philharmonic Ostrava, David Porcelijn (dir.)
    4. Ján Levoslav Bella: Bergglocke (Weihnacht auf dem Friedhof)
      Eva Šušková (s), Janáček Philharmonic Ostrava, David Porcelijn (dir.)
    5. Ján Levoslav Bella: Lobet den Herrn, alle Heiden
      Eva Šušková (s), Tomáš Šelc (b), Czech Philharmonic Choir Brno, Petr Fiala (zbm.), Janácek Philharmonic Ostrava, David Porcelijn (dir.)
    6. Ján Levoslav Bella: Concert Piece in Hungarian Style
      Janáček Philharmonic Ostrava, David Porcelijn (dir.)
  • Photo:
    2014 CD – Hevhetia HV 0096-2-331
    1. Wolfgang Amadeus Mozart: Die Zauberflöte K 620 (selection)
      Lotz Trio, Róbert Šebesta (crb), Ronald Šebesta (crb), Andreas Fink (crb)
    2. Wolfgang Amadeus Mozart: Notturni
      Jolanta Kowalska-Pawlikowska (s), Terézia Kružliaková (ms), Tomáš Šelc (b), Lotz Trio, Róbert Šebesta (crb), Ronald Šebesta (crb), Andreas Fink (crb)
    3. Wolfgang Amadeus Mozart: Fünfundzwanzig Stücke für drei Bassethörner K 439b
      Lotz Trio, Róbert Šebesta (crb), Ronald Šebesta (crb), Andreas Fink (crb)
    4. Wolfgang Amadeus Mozart: Notturni
      Jolanta Kowalska-Pawlikowska (s), Terézia Kružliaková (ms), Tomáš Šelc (b), Lotz Trio, Róbert Šebesta (crb), Ronald Šebesta (crb), Andreas Fink (crb)
    5. Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni K 527 (selection)
      Lotz Trio, Róbert Šebesta (crb), Ronald Šebesta (crb), Andreas Fink (crb)
    6. Wolfgang Amadeus Mozart: Le Nozze di Figaro K 492 (selection)
      Lotz Trio, Róbert Šebesta (crb), Ronald Šebesta (crb), Andreas Fink (crb)
    7. Wolfgang Amadeus Mozart: Apendix : Adagio canonique K 410
      Lotz Trio, Róbert Šebesta (crb), Ronald Šebesta (crb), Andreas Fink (crb)
  • Photo: Paratum cor PARATUM COR
    2014 CD –
    1. anonym: Nunc tuo nomini
      Hilda Gulyásová (s), Tomáš Šelc (bbr), Juraj Tomka (vn), Júlia Urdová (vl), Gregor Regeš (vc), Lumír Machek (cb), Jaroslav Kocůrek (btr), Sylvia Urdová (zbm, po), Marek Cepko (po), Františkánska schóla Bratislava, franciscan brothers – choir
    2. anonym: O Jesu rex noster
      Hilda Gulyásová (s), Tomáš Šelc (bbr), Juraj Tomka (vn), Júlia Urdová (vl), Gregor Regeš (vc), Marek Cepko (po), Františkánska schóla Bratislava
    3. anonym: Tibi sancta trinitas
      Hilda Gulyásová (s), Tomáš Šelc (bbr), Juraj Tomka (vn), Júlia Urdová (vl), Gregor Regeš (vc), Marek Cepko (po), Františkánska schóla Bratislava
    4. Hilda Gulyásová (s), Tomáš Šelc (bbr), Juraj Tomka (vn), Júlia Urdová (vl), Gregor Regeš (vc), Marek Cepko (po), Františkánska schóla Bratislava
    5. Hilda Gulyásová (s), Tomáš Šelc (bbr), Juraj Tomka (vn), Júlia Urdová (vc), Gregor Regeš (vc), Marek Cepko (po), Františkánska schóla Bratislava
    6. Hilda Gulyásová (s), Tomáš Šelc (bbr), Juraj Tomka (vn), Júlia Urdová (vl), Gregor Regeš (vc), Marek Cepko (po), Františkánska schóla Bratislava
    7. Hilda Gulyásová (s), Tomáš Šelc (bbr), Juraj Tomka (vn), Júlia Urdová (vl), Gregor Regeš (vc), Marek Cepko (po), Františkánska schóla Bratislava
    8. Hilda Gulyásová (s), Tomáš Šelc (bbr), Juraj Tomka (vn), Júlia Urdová (vl), Gregor Regeš (vc), Marek Cepko (po), Františkánska schóla Bratislava
    9. Hilda Gulyásová (s), Tomáš Šelc (bbr), Juraj Tomka (vn), Júlia Urdová (vl), Gregor Regeš (vc), Marek Cepko (po), Františkánska schóla Bratislava
    10. Hilda Gulyásová (s), Tomáš Šelc (bbr), Juraj Tomka (vn), Júlia Urdová (vn), Gregor Regeš (vc), Marek Cepko (po), Františkánska schóla Bratislava
    11. anonym: Ave Maria
      Hilda Gulyásová (s), Tomáš Šelc (bbr), Juraj Tomka (vn), Júlia Urdová (vl), Gregor Regeš (vc), Marek Cepko (po), Františkánska schóla Bratislava
  • Photo: AVE MARIA et alia opera musica sacra AVE MARIA ET ALIA OPERA MUSICA SACRA
    2013 CD – Music Forum 2306-001-2
    1. Mikuláš Schneider-Trnavský: Diffusa est gratia
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    2. Mikuláš Schneider-Trnavský: Sacred Songs from Cantus Catholici
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    3. Mikuláš Schneider-Trnavský: Prayers and Songs Op. 39 – Lord's Prayer
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    4. Mikuláš Schneider-Trnavský: Ave Maria
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    5. Ján Levoslav Bella: Ad te Domine levavi
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    6. Ján Levoslav Bella: Saul und David Op. 7
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    7. Ján Levoslav Bella: Ave Maria
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    8. Alexander Albrecht: Ave Maria
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    9. Viliam Figuš-Bystrý: 6 ofertórií op. 88
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    10. Viliam Figuš-Bystrý: Dve Ave Maria op. 94
      Tomáš Šelc (bbr), Juraj Tomka (vn), Marek Vrábel (org)
    11. Ladislav Stanček: Old Church Slavonic Lord's Prayer, Op. 26
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    12. Ladislav Stanček: Ave Maria
      Tomáš Šelc (bbr), Juraj Tomka (vn), Marek Vrábel (org)
    13. Frico Kafenda: Ave Maria
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    14. Štefan Németh-Šamorínsky: Missa brevis No. 1 in F major
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    15. Štefan Németh-Šamorínsky: Missa brevis No. 3 in G minor, Op. 22
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    16. Štefan Németh-Šamorínsky: Ave Maria No. 1
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
    17. Ján Móry: Ave Maria, op. 13
      Tomáš Šelc (bbr), Marek Vrábel (org)
  • Photo: Alexander Albrecht: Biographie ALEXANDER ALBRECHT: BIOGRAPHIE
    2012 CD – Pavian Records PM0060-2
    1. Alexander Albrecht: Good Bye
      Tomáš Šelc (br), Dana Hajóssy (pf)
    2. Alexander Albrecht: Joy of Spring
      Tomáš Šelc (br), Dana Hajóssy (pf)
    3. Alexander Albrecht: Uralte Nacht
      Tomáš Šelc (br), Dana Hajóssy (pf)
    4. Alexander Albrecht: Esküvő (Wedding)
      Tomáš Šelc (br), Dana Hajóssy (pf)
    5. Alexander Albrecht: Verlange nicht
      Tomáš Šelc (br), Dana Hajóssy (pf)
    6. Alexander Albrecht: Leise zieht durch mein Gemüth
      Tomáš Šelc (br), Dana Hajóssy (pf)
    7. Alexander Albrecht: Unter der Linde
      Tomáš Šelc (br), Dana Hajóssy (pf)
    8. Alexander Albrecht: To a Little Girl
      Tomáš Šelc (br), Dana Hajóssy (pf)
    9. Alexander Albrecht: Verschwunden bist Du
      Tomáš Šelc (br), Dana Hajóssy (pf)
    10. Alexander Albrecht: At You
      Tomáš Šelc (br), Dana Hajóssy (pf)
    11. Alexander Albrecht: Man nötigte lachend sie zum Klavier
      Tomáš Šelc (br), Dana Hajóssy (pf)
    12. Alexander Albrecht: Wiegenliedchen
      Tomáš Šelc (br), Dana Hajóssy (pf)
    13. Alexander Albrecht: Rosenzeit (The Time of Roses)
      Tomáš Šelc (br), Dana Hajóssy (pf)
    14. Alexander Albrecht: Rosen am Fenster
      Tomáš Šelc (br), Dana Hajóssy (pf)
    15. Alexander Albrecht: Heimkehr (Return)
      Tomáš Šelc (br), Dana Hajóssy (pf)
    16. Alexander Albrecht: The Damned (The Doomed)
      Tomáš Šelc (br), Dana Hajóssy (pf)
    17. Alexander Albrecht: Kisleány a galambja sírjánál (A Girl at her Pigeon's Grave)
      Tomáš Šelc (br), Dana Hajóssy (pf)
  • Photo: Vladimír Godár: Querela Pacis VLADIMÍR GODÁR: QUERELA PACIS
    2011 CD – Pavian Records PM0050-2
    1. Vladimír Godár: Querela pacis (The Complaint of Peace)
      Emily van Evera (s), Petra Noskaiová (a), Tomáš Šelc (b), Miloš Valent (vn), Katedrálny zbor sv. Martina, Dušan Bill (zbm.), Solamente naturali, Andrew Parrott (dir.)
  • Photo: Ján Levoslav Bella : Church Music JÁN LEVOSLAV BELLA : CHURCH MUSIC
    2009 CD – Scriptorium Musicum 1624-001-2
    1. Ján Levoslav Bella: Te Deum
      Angelika Zajícová (a), Bratislava Conservatory Choir, Dušan Bill (zbm.), Solamente naturali, Miloš Valent (umv.), Andrew Parrott (dir.)
    2. Ján Levoslav Bella: Adiutor meus
      Emily Van Evera (s), Solamente naturali, Miloš Valent (umv.), Andrew Parrott (dir.)
    3. Ján Levoslav Bella: Asperges me, Domine, hyssopo
      Bratislava Conservatory Choir, Dušan Bill (zbm.), Solamente naturali, Miloš Valent (umv.), Andrew Parrott (dir.)
    4. Ján Levoslav Bella: Verbum caro
      Emily Van Evera (s), Miloš Valent (vn), Ľubica Habart (vn), Peter Vrbinčík (vl), Lydie Cillerová (vl)
    5. Ján Levoslav Bella: Christus factus est
      Bratislava Conservatory Choir, Dušan Bill (dir.)
    6. Ján Levoslav Bella: Ave Rex
      Emily Van Evera (s), Miloš Valent (vn), Soma Dinyés (harm)
    7. Ján Levoslav Bella: Veni sancte Spiritus
      Bratislava Conservatory Choir, Dušan Bill (zbm.), Solamente naturali, Miloš Valent (zbm.), Andrew Parrott (dir.)
    8. Ján Levoslav Bella: Terra tremuit
      Emily Van Evera (s), Solamente naturali, Miloš Valent (umv.), Andrew Parrott (dir.)
    9. Ján Levoslav Bella: Litaniae de Sanctissimo Nomine Jesu
      Hilda Gulyásová (s), Angelika Zajícová (a), Maroš Klátik (t), Bratislava Conservatory Choir, Dušan Bill (zbm.), Solamente naturali, Miloš Valent (umv.), Andrew Parrott (dir.)
    10. Ján Levoslav Bella: Intende
      Emily Van Evera (s), Solamente naturali, Miloš Valent (umv.), Andrew Parrott (dir.)
    11. Ján Levoslav Bella: Emitte Spiritum
      Bratislava Conservatory Choir, Dušan Bill (dir.)
    12. Ján Levoslav Bella: Ave Maria
      Emily Van Evera (s), Róbert Šebesta (cl), Solamente naturali, Miloš Valent (umv.), Andrew Parrott (dir.)
    13. Ján Levoslav Bella: Requiem
      Emily Van Evera (s), Angelika Zajícová (a), Roman Bajzík (t), Tomáš Šelc (b), Bratislava Conservatory Choir, Dušan Bill (zbm.), Solamente naturali, Miloš Valent (umv.), Andrew Parrott (dir.)

Awards

  • The International Vocal Competition „Ad Honorem Mozart“, Prague (CZ)
    2012
  • International Händel Competition, Eger (HU)
    2010
  • Imrich Godin International Vocal Competition Iuventus Canti, Vráble (SK)
    2009

  • 2009
  • Mikuláš Schneider-Trnavský International Vocal Competition, Trnava (SK)
    2008 - 2nd prize
  • Singing Competition of Sacred and Concert Music, Kroměříž (CZ)
    2008
  • Competition of Students Slovak Republic Conservatories
    2007 - 1st place
  • Antonín Dvořák International Vocal Competition, Karlové Vary (CZ)
    2007
  • Imrich Godin International Vocal Competition Iuventus Canti, Vráble (SK)
    2006 - 1st place

Premieres

  • First performances in Slovakia
  • Ľuboš Bernáth: Motetus sacrum I.
    for soprano, baritone, mixed choir, violin, cello, clarinet and piano
    18 Jun
    2015
    First performances in Slovakia
    Musica sacra, St Ladislaus Piarist Church, Nitra, SK
    PERFORMERS: Ildikó Szakács (s), Tomáš Šelc (br), Bratislava Vocal Consort, Ad Libitum Chamber Orchestra, László G. Horváth (vn), Viktor Juhász (vc), Peter Kazán (cl), Eszter Beáta Gincsai (pf), Iveta Weis Viskupová (dir.)
  • Daniel Remeň: Podľa dní, kedy sme videli nešťastie
    for baritone (or child alto) and guitar
    20 Jun
    2014
    First performances in Slovakia
    Psalms by Slovak Composers, Concert Hall Klarisky, Bratislava, SK
    PERFORMERS: Tomáš Šelc (br), Martin Krajčo (gui)
  • Peter Groll: Psalm 6
    for bass-baritone and guitar
    20 Jun
    2014
    First performances in Slovakia
    Psalms by Slovak Composers, Concert Hall Klarisky, Bratislava, SK
    PERFORMERS: Tomáš Šelc (bbr), Martin Krajčo (gui)
  • Vladimír Godár: Querela pacis (The Complaint of Peace)
    Oratorio for soprano, alto, bass, mixed choir and orchestra (Hommage à Desiderius Erasmus Roterodamus)
    10 Jul
    2010
    First performances in Slovakia
    Pohoda Festival, Trenčín Airport, Trenčín, SK
    PERFORMERS: Hilda Gulyásová (s), Petra Noskaiová (a), Tomáš Šelc (b), Bratislava Conservatory Choir, Dušan Bill (zbm.), Solamente naturali, Andrew Parrott (dir.)
  • Joseph Umstatt: Missa natalitia in G major
    22 Dec
    2015
    Foreign works with first performances in Slovakia
    Small Concert Hall of the Slovak Philharmonic, Bratislava, SK
    PERFORMERS: Tereza Maličkayová (s), Jarmila Balážová (a), Matúš Šimko (t), Tomáš Šelc (b), Il Cuore Barocco, Tomáš Kardoš (umv.)
    Modern premiere.

Gallery

  • Photo: Matinee at the Mirbach Palace, Bratislava 2017-12-10 Matinee at the Mirbach Palace, Bratislava
    Mucha Quartet (Slovakia), Juraj Tomka – violin (Slovakia), Jozef Ostrolucký – violin (Slovakia), Veronika Prokešová – viola (Slovensko), Pavol Mucha – cello (Slovakia), Tomáš Šelc – bass-baritone (Slovakia)

    Source: Archives of the Music Centre Slovakia
    Author: Dušan Godár
  • Photo: Tomáš Šelc, Dana Hajóssy 2013-04-17 Tomáš Šelc, Dana Hajóssy

    Source: Music Centre Slovakia archive
    Author: Roderik Kučavík


« back to list Updated: 08. 08. 2019