Personality profile

Photo: Patrícia Macák Solotruková

Patrícia Macák Solotruková

classical music
soprano

Bio

Bio

2002 - 2006
Church Conservatory in Bratislava (singing - Mária Repková)
2006 - 2011
Academy of Performing Arts, Bratislava (Dagmar Podkamenská-Bezačinská)
from 2012
soloist of the State Opera in Banská Bystrica
2013
second place in the category of Discovery of the Season in the Survey of Opera Critics (for the role of Tatiana in P. I. Tchaikovsky’s Eugen Onegin, performed at the State Opera in Banská Bystrica)

Bibliography

  • Art Critique and Journalism
  • Unger, Pavel: Jubilujúci Bystričania obhájili životnosť Foersterovej Evy
    2019 In: www.operaslovakia.sk/jubilujuci-bystricania-obhajili-zivotnost-foesterovej-evy/
    Opera Slovakia 2019
  • Červenka, Jozef: Foersterova Eva sa po 60 rokoch vrátila do Banskej Bystrice
    2019 Hudobný život year 51, 2019, no. 11, p. 32
  • Červenka, Jozef: Aleko a Iolanta v Banskej Bystrici
    2017 In: www.operaslovakia.sk/aleko-a-iolanta-v-banskej-bystrici/
    Opera Slovakia 2017
  • Ursínyová, Terézia: K jubileu gratuloval Priateľ Fritz
    2014 Hudobný život year 46, 2014, no. 11, p. 23
  • Ursínyová, Terézia: Dusíkov Hrnčiarsky bál – dynamický, ľúbostný, komický
    2014 Hudobný život year 46, 2014, no. 1-2, p. 34
  • Mojžišová, Michaela: Banskobystrický Onegin kypí vášňami
    2013 Hudobný život year 45, 2013, no. 4, p. 19
  • Glocková, Mária: Scénické impresie i výnimočné hudobné naštudovanie
    2016 Hudobný život year 48, 2016, no. 11, p. 31

Awards

  • Imrich Godin International Vocal Competition Iuventus Canti, Vráble (SK)
    2012
  • International Hans Gabor Belvedere Singing Competition, Vienna (AT)
    2010
  • International Singing Competition "Ferruccio Tagliavini", Deutschlandsberg (AT)
    2010
  • Imrich Godin International Vocal Competition Iuventus Canti, Vráble (SK)
    2008
  • Mikuláš Schneider-Trnavský International Vocal Competition, Trnava (SK)
    2008 - 3rd prize


« back to list Updated: 25. 11. 2019