Personality profile

Photo: Milan Červenák

Milan Červenák

22 Aug 1950 Gemerská Poloma

classical music
cello

Collaboration(s): Quartetto Cassoviae

Bio

Bio

1965 – 1971
Conservatory in Košice (Augustín Procházka)
1971 – 1975
Academy of Performing Arts in Prague (Václav Černý)
1972, 1976
Summer Interpretation Course of Leoš Janáček and Bohuslav Martinů (Váša Černý, Stanislav Apolín)
1976 – 1978
Conservatory St Petersburg, artistic research student/candidate (cello – Alexej Alexejevič Lasko; chamber music, quartet – Vladimír Jurjevič Ovčarek; chamber music with piano – Mária Vsevoldovna Karandašová)
1979 – 1981
Conservatory St Petersburg, scientific research student/candidate (theory – Alexander Alexandrovich Farbstein, Leo Nikolayevich Raaben)

“As a performer with many talents, Milan Červenák builds on his artistic experience. He grew to believe in the importance of underscoring in his performance the overall effect of the interpreted piece, the revelation of its mood and compisitional structure. He has excellent organizational skills and he applies his theoretical background in his work with the Košice Chamber Orchestra and the Cassoviae Quartet. His creative nature inclines towards meditative moods while dominating is his effort to capture the philosophical level of major works.“ (Vladimír Čížik: Dictionary of Slovak Concert Art II)

Bibliography

  • Art Critique and Journalism
  • Boceková, Jana: Jeden obyčajný (?) koncert
    2004 Hudobný život year 36, 2004, no. 1, p. 22
  • Horkay, Tomáš: Recenzie CD. Klasika
    2001 Hudobný život year 33, 2001, no. 2, p. 49
  • Skřepek, Roman: Tri zaujímavé koncerty ŠF Košice
    1996 Hudobný život year 28, 1996, no. 6, p. 4
  • bea: Kam patrí duša nástroja : Manželia Červeňákovci koncertovali v Taliansku
    1993 Košický večer 1993, no. 31, p. 5
  • Fecsková, Silvia: Z koncertného pódia Bardejovských kúpeľov
    1988 Hudobný život year 20, 1988, no. 17, p. 7
  • Petöczová, Jana: Televízia
    1988 Hudobný život year 20, 1988, no. 10, p. 6
  • Urbančíková, Lýdia: Z koncertov ŠF Košice
    1987 Hudobný život year 19, 1987, no. 7, p. 4
  • Marenčinová, Dita: XII. TNSHT. Symfonické koncerty
    1987 Hudobný život year 19, 1987, no. 6, p. 2
  • Marenčinová, Dita: Z koncertov ŠF Košice
    1987 Hudobný život year 19, 1987, no. 3, p. 5
  • Marenčinová, Dita: Slávnostné zhromaždenie a seminár k 35. výročiu Konzervatória v Košiciach
    1987 Hudobný život year 19, 1987, no. 1, p. 2
  • Urbančíková, Lýdia: Prvý decembrový. Priama úmera výkonu dirigenta
    1986 Večer 1986
  • Bukovinská, Júlia: Z tvorby jubilantov
    1986 Východoslovenské noviny 1986
  • Urbančíková, Lýdia: Koncerty ŠF Košice
    1986 Hudobný život year 18, 1986, no. 6, p. 7
  • Medňanská, Irena – Bukovinská, Júlia: Z koncertného života Prešova
    1986 Hudobný život year 18, 1986, no. 10, p. 7
  • Lipták, Teodor: Velikánovi barokovej hudby. Marec na košickom koncertnom pódiu
    1985 Východoslovenské noviny 1985
  • Kovářová, Anna: X. TNSHT Komorné koncerty
    1985 Hudobný život year 17, 1985, no. 5, p. 4
  • Skála, Pavel: Týden nové slovenské hudební tvorby
    1985 Hudební rozhledy 1985, p. 251–252
  • rs: Mládeži dali priemer : Košická filharmónia má dva orchestre?
    1979 Večer 1979, no. 26, p. 2
  • Čížik, Vladimír: S pestrou dramaturgiou. XII. PMKU v TT
    1978 Hudobný život year 10, 1978, no. 17, p. 4
  • Personal bibliography
  • Červenák, Milan; Mehly, J.: Profesor Váša Černý
    2000 Hudobný život 2000, no. 9, p. 5
  • Červenák, Milan; Balák, Štefan: Štyria virtuózi na pódiu : Predstavujeme Košické kvartelo
    1993 Práca 22. 9. 1993, no. 221, p. 7

Premieres

  • First performances in Slovakia
  • Miloslav Linha: Dialogues
    for clarinet and cello
    8 Nov
    2006
    First performances in Slovakia
    Festival of Contemporary Art Košice, Košice, SK
    PERFORMERS: Reto Wildeisen (cl), Milan Červenák (vc)
  • First performances abroad
  • Vladimír Bokes: Suite for Cello, op. 47
    8 Nov
    1989
    First performances abroad
    Janáček Academy of Music and Performing Arts, Brno, CZ
    PERFORMERS: Milan Červenák (vc)


« back to list Updated: 21. 06. 2018