Personality profile

Photo: Ján Figura Author: archív ŠKO

Ján Figura

7 Feb 1954 Žilina

classical music
flute
pedagóg – flute

Collaboration(s): Baroque Quartet ŽILINA, SUCHOŇ QUINTET, ARMONIA SLOVACCA

Bio

Bio

1969 – 1975
the Žilina Conservatory (under Ján Figura Sr.)
1975 – 2004
teacher at the Žilina Conservatory
 

Ján Figura has worked at the Žilina State Chamber Orchestra as first flautist, head of the orchestra's wind section, and soloist, ever since its establishment in 1974; in addition, he has worked with other musical ensembles as a soloist. He is the artistic director of three chamber ensembles at the Žilina State Chamber Orchestra – the Armonia Slovacca, the Baroque Quartet, and the Suchoň Quintet. Since 1999, he has performed regularly in a duo with the guitarist, Ján Labant.

Bibliography

  • Dohnalová, Lýdia: ŠKO Žilina : Komorný večer so Suchoňovým kvintetom
    2015 Hudobný život year 47, 2015, no. 1-2, p. 12
  • Dohnalová, Lýdia: Figura in memoriam
    2014 Hudobný život year 46, 2014, no. 12, p. 15
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2014 Hudobný život year 46, 2014, no. 12, p. 3
  • Dohnalová, Lýdia: Štátny komorný orchester
    2007 Hudobný život year 39, 2007, no. 12, p. 3
  • Čížik, Vladimír: Mirbachovské matiné
    2005 Hudobný život 2005, no. 9-10, p. 25
  • Kovářová, Anna: Dvadsiata Cíferská hudobná jar
    2005 Hudobný život 2005, no. 6, p. 27
  • Filippi, Elena: ŠKO Žilina v zahraničí
    2005 Hudobný život 2005, no. 6, p. 16
  • Filippi, Elena: Ján Figura
    2004 Hudobný život 2004, no. 9, p. 4
  • Boceková, Jana: 49. Košická hudobná jar
    2004 Hudobný život 2004, no. 7-8, p. 23
  • Filippi, Elena: ŠKO v januári a februári
    2004 Hudobný život 2004, no. 4, p. 21
  • Glosová, Daniela: ŠKO v decembri
    2004 Hudobný život 2004, no. 2, p. 20
  • Fecsková, Silvia: Festival jubilejne
    2004 Hudobný život 2004, no. 10, p. 21 – 22
  • Berger, Igor: Z mirbachovských matiné
    2004 Hudobný život 2004, no. 1, p. 27
  • Urban, Bohumil: Hudobná história Žiliny
    2004 Edis Vydavateľstvo Žilinskej univerzity 2004, p. 27, 84, 104
    ((i foto s. 86))
  • Glosová, Daniela: ŠKO Žilina v júni
    2003 Hudobný život 2003, no. 9, p. 24
  • Peřinová, Ludmila: Česká premiéra Francaixova Dvojkoncertu pro flétnu, klarinet a orchestr
    2003 Hudební rozhledy 2003, no. 8, p. 17
  • Gáborová, Marta: ŠKO Žilina v septembri
    2002 Hudobný život 2002, no. 11, p. 24
  • Lenártová, Zuzana: Začiatok konc. sezóny Štátnej filharmónie Košice
    1999 Hudobný život 1999, no. 11, p. 32
  • Čížik, Vladimír: Presvedčiví Žilinčania
    1998 Hudobný život 1998, no. 2, p. 8
  • Kosec, Milan: Tridsať dní pri Pacifiku
    1997 Slovensko 1997, no. 2, p. 28 – 29
  • Búda, Jozef: Japonské impresie
    1996 Hudobný život 1996, no. 4, p. 7
    (V sérii novoročných koncertov v Japonsku s dirigentom Tsugiom Maedom stvárnil sólo v Hoffmannovom /=Haydnovom/ Koncerte pre flautu a orchester)
  • Puškášová, Melánia: Cez Viedenskú bránu za hudbou na Hrad
    1994 Hudobný život 1994, no. 4, p. 4
    (5.12. 1993 spoluúčinkoval v cykle „Hudba na Hrade“ o. i. uviedol Päť skladieb Igora Bázlika)
  • Dohnalová, Lýdia: Mladosť v erbe
    1993 Hudobný život 1993, no. 12, p. 1
    (Z festivalovej Žiliny – sólo v Korunovačnom ronde pre flautu a orchester od Antona Maysedera – ŠKO, dir. Tsugio Maeda)
  • Martináková, Zuzana: NSH
    1989 Hudobný život 1989, no. 6, p. 5
    (Komorný orchestrálny koncert – sólový part v opuse Milana Nováka: Parafrázy pre pre flautu a sláčikový orchester so ŠKO Žilina, dir. Jan Valta)
  • Tvrdoň, Igor: Koncerty ŠKO Žilina
    1988 Hudobný život 1988, no. 2, p. 3
    (3. 12. 1987 spoluúčinkoval pri predvedení Koncertu pre dychové kvinteto a orchester od Petra Fialu)
  • Tvrdoň, Igor: Koncerty ŠKO Žilina
    1988 Hudobný život 1988, no. 13, p. 3
    (Účinkoval na záver sezóny v Breinerových opusoch – o. i. Beatles concerto grosso č. 2)
  • Hanzelová, Martina: Koncerty ŠKO Žilina
    1987 Hudobný život 1987, no. 19, p. 3
    (Spoľahlivý výkon pri predvedení Slovenskej rapsódie pre flautu a sláčikový orchester od Tadeáša Salvu)
  • Marczellová, Zuzana: Prví gratulanti
    1987 Hudobný život 1987, no. 14, p. 4
    (Reflexia z vystúpenia na koncerte Konzervatória k 50. narodeninám Tadeáša Salvu v Opuse; Reminiscencie na témy sonáty Mesačného svitu od L. v. Beethovena)
  • Kovářová, Anna: PSKU Žilina 1987
    1987 Hudobný život 1987, no. 10, p. 1
    (V záskoku vystúpil o. i. pri interpretácii Bázlikových Päť skladieb pre flautu a klavír)
  • Tvrdoň, Igor: Koncerty ŠKO v Žiline
    1982 Hudobný život 1982, no. 14, p. 5
    (So ŠKO vystúpil na V. Žilinskom festivale komorných orchestrov)
  • Podracký, Igor: BHS ´81. Dve pôvodné slovenské diela
    1981 Hudobný život 1981, no. 23, p. 4
    (Spoluúčinkoval pri uvedení Salvovho Concerta grossa č.2 23.10)
  • Čížik, Vladimír: VIII. PMKU. V jubilejnom roku
    1974 Hudobný život 1974, no. 16, p. 3
    (Vystúpenie v TT)
  • Čížik, Vladimír: Pozornosť mladým
    1972 Hudobný život 1972, no. 16, p. 5
    (Vystúpil v r.1972 v TT Na PMKU a vyslúžil si primát medzi dychármi)
  • Filippi, Elena: Slovak Sinfonietta. ŠKO Žilina 25 rokov 1974 – 1999
    Slovak Sinfonietta. ŠKO Žilina 25 rokov 1974 – 1999
  • Personal bibliography
  • Úvodné slovo člena orchestra, vedúceho dychovej skupiny
    Filippiová, Elena: Slovak Sinfonietta. ŠKO Žilina 25 rokov 1974 – 1999

Discography

  • Photo: Suchoň Quintet SUCHOŇ QUINTET
    2005 CD – Music Master MM 0075-2
    1. Wolfgang Amadeus Mozart:
      Ján Figura (fl), Jozef Kováčik (ob), Bibiána Bieniková (cl), Štefan Ladovský (cr), Ján Mazán (fg), SUCHOŇ QUINTET, Matej Arendárik (pf)
  • Photo: Marián Budoš – Dva svety / Two Worlds MARIÁN BUDOŠ – DVA SVETY / TWO WORLDS
    1997 CD – Assai Arts (Austrália) MM 0016 – 2 – 13
    1. Marián Budoš:
      Ján Labant (gui), Ján Figura (fl)

Awards

  • International Instrumental Competition, Markneukirchen (DE)
    1974 - honourable mention, laureate

Premieres

  • First performances in Slovakia
  • Eugen Suchoň: Quartet
    28 Sep
    2008
    First performances in Slovakia
    Bratislava, SK
    PERFORMERS: Ján Figura (fl), Bibiána Bieniková (cl), Ján Mazán (fg), Ladislav Fanzowitz (pf)
  • Igor Dibák: Musica per figurazione, Op. 66
    for flute, violin, harpsichord and chamber orchestra
    24 May
    2001
    First performances in Slovakia
    Žilina, SK
    PERFORMERS: Ján Figura (fl), Slovak Sinfonietta Žilina, Mika Eichenholz (dir.)
  • Róbert Gašparík: Landscape B… Op. 35
    Wind Nonet No. 1
    1996 First performances in Slovakia
    Dolný Kubín, SK
    PERFORMERS: ARMONIA SLOVACCA, Ján Figura (fl), Jozef Kováčik (ob), Miroslav Ivaniš (ob), Bibiána Bieniková (cl), Marián Chládecký (cl), Ján Mazán (fg), Vladimír Hvizdák (fg), Štefan Ladovský (cr), Marián Lehotský (cr)
  • Pavol Krška: Concerto
    for flute (alto flute, piccolo), percussion and orchestra
    1984 First performances in Slovakia
    Žilina, SK
    PERFORMERS: Ján Figura (fl), Libor Cabejšek (bat), Slovak Sinfonietta Žilina
  • Tadeáš Salva: Slovak Concerto Grosso No. 2
    23 Oct
    1981
    First performances in Slovakia
    Bratislava Music Festival, Bratislava, SK
    PERFORMERS: Ján Figura (fl), Slovak Sinfonietta Žilina, Sergej Kopčák (b), Ľubica Orgonášová (s)


« back to list Updated: 10. 04. 2017