Personality profile

Photo: Jozef Luptáčik, jr.

Jozef Luptáčik, jr.

3 Aug 1974 Bratislava

classical music
clarinet
pedagóg – clarinet

Collaboration(s): Bratislava Wind Octet, Istropolis Quintet, Slovenské dychové kvinteto, Bratislava Wind Quintet

Bio

Bio

1988 – 1992
Conservatory Bratislava (clarinet – Edmund Bombara, Jozef Luptáčik, Sr.)
1992 – 1997
Academy of Performing Arts (Jozef Luptáčik, Sr.)
2007 – 2011
Academy of Performing Arts, doctoral study (Jiří Hlaváč)
since 1993
first solo clarinet at Slovak Philharmonic
since 2002
pedagogue at the Academy of Arts in Banská Bystrica
since 2011
assistant of clarinet playing at the Music Faculty of the Academy of Performing Arts Bratislava

With the Slovak Philharmonic he performed at home and abroad, and he also cooperated with other orchestras: United Orchestra, Slovak Chamber Orchestra of Bohdan Warchal, Prague Radio Symphony Orchestra, Slovak Sinfonietta Žilina, State Philharmonic Košice. He is active in the field of chamber music, and is a member of the following chamber orchestras: Slovak Wind Quintet (Istropolis Quintet), Academic Wind Trio, Bratislava Wind Octet.

Bibliography

  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachu
    2014 Hudobný život year 46, 2014, no. 7-8, p. 6
  • Bubnáš, Juraj: Podmaňujúci Beethoven, Mozart a Brahms v Slovenskej filharmónii
    2013 (17. 12. 2013) Pravda / Kultúra 2013 (17. 12. 2013)
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2013 Hudobný život year XLV, 2013, no. 1-2, p. 4
  • Urbančíková, Lýdia: Košický hudobný sviatok
    2006 Hudobný život 2006, no. 7 - 8, p. 10 – 12
  • Dúbravský, Ján: Na ďalšom matiné v Mirbachu..
    2004 Hudobný život 2004, no. 5, p. 18
  • Földešová, Marta: V rámci cyklov D a E sa 4. a 5. novembra predstavil..
    2004 Hudobný život 2004, no. 12, p. 20
  • -LD-: Miniprofil HŽ: Jozef Luptáčik
    2004 Hudobný život 2004, no. 1, p. 10 – 11
  • Földešová, Marta: Moyzesovci v Slovenskom rozhlase
    2003 Hudobný život 2003, no. 7-8, p. 28
  • Horkay, Tomáš: Slovenská filharmónia
    2003 Hudobný život 2003, no. 6, p. 18
  • Dúbravský, Ján: Hommage à Prokofiev
    2003 Hudobný život 2003, no. 11, p. 25
  • Čížik, Vladimír: S exportnou kvalitou
    1998 Hudobný život 1998, no. 5, p. 8
    (Mirbach, 18. 1. 1998 matiné s klaviristkou Máriou Heinzovou, vysoké hodnotenie koncertného výkonu.)
  • Javorský, Igor: SF v novembri
    1998 Hudobný život 1998, no. 1, p. 8
    (Recenzia výkonu 20. a 21. 11. 1997 – dir. Jeróme Koltenbach – jedno zo sól v Mozartovej Haffnerovej symfónii.)
  • Kovářová, Anna: Rozhlas medzinárodne
    1996 Hudobný život 1996, no. 19, p. 11
    (Pri 70. výročí rozhlasu účinkoval v priamom prenose SR a ORF na zámku Voslau v Rakúsku ako člen Slovenského dychového kvinteta – o. i. Šimon Jurovský.)
  • Javorský, Igor: SF v marci
    1995 Hudobný život 1995, no. 8, p. 4
    (Pod taktovkou Ondreja Lenárda, 30. a 31. 3. predniesol sólo v Duet-Concertino od Richarda Straussa.)
  • Martináková, Zuzana: Melos-Étos '95 – medzinárodný festival súčasnej hudby
    1995 Hudobný život 1995, no. 23-24, p. 10
    (Ako komorný hráč účinkoval v skladbách Vladimíra Godára a Henryka Mikolaja Góreckého.)
  • Palovčík, Michal: Koncertná pulzácia
    1995 Hudobný život 1995, no. 18, p. 4
    (V rámci KL '95 v Klariskách vystúpil ako člen Filharmonického tria (s Romanom Mešinom a Igorom Fáberom).)
  • Javorský, Igor: SF v marci
    1994 Hudobný život 1994, no. 11, p. 4
    (4. 3. 1994 pod taktovkou Ondreja Lenárda predniesol sólo v Debussyho Rapsódii.)
  • Dohnalová, Lýdia: Využité príležitosti
    1992 Hudobný život 1992, no. 11, p. 10
    (Recenzia, Žilina 7. 4. 1992 na koncerte poslucháčov slovenských konzervatórií vystúpil s otcom v rámci Festivalu mladých koncertných umelcov krajín Hexagonály. V Koncerte Es dur pre dva klarinety a klavír Friedricha Hoffmeistera s klaviristkou Evou Mazan)

Discography

  • Photo:
    2011 CD – Pavian Records PM0059-2
    1. Marián Varga: Domáca úloha
      Marián Varga (keyb), Moyzes Quartet, Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (vc), Slovenské dychové kvinteto, Tomáš Janošík (fl), Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Roman Mešina (fg), Viliam Vojčík (cr)
    2. Marián Varga: Náhle
      Marián Varga (keyb), Moyzes Quartet, Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (vc), Slovenské dychové kvinteto, Tomáš Janošík (fl), Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Roman Mešina (fg), Viliam Vojčík (cr)
    3. Marián Varga: Čierna ruža
      Marián Varga (keyb), Moyzes Quartet, Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (vc), Slovenské dychové kvinteto, Tomáš Janošík (fl), Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Roman Mešina (fg), Viliam Vojčík (cr)
    4. Marián Varga: Srdce zo zrkadla
      Marián Varga (keyb), Moyzes Quartet, Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (vc), Slovenské dychové kvinteto, Tomáš Janošík (fl), Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Roman Mešina (fg), Viliam Vojčík (cr)
    5. Marián Varga: Možno, že ma rada máš
      Marián Varga (keyb), Moyzes Quartet, Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (vc), Slovenské dychové kvinteto, Tomáš Janošík (fl), Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Roman Mešina (fg), Viliam Vojčík (cr)
    6. Marián Varga: Keď odchádza kapela
      Marián Varga (keyb), Moyzes Quartet, Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (vc), Slovenské dychové kvinteto, Tomáš Janošík (fl), Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Roman Mešina (fg), Viliam Vojčík (cr)
    7. Marián Varga: Pieseň o láske na prvý pohľad
      Marián Varga (keyb), Moyzes Quartet, Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (vc), Slovenské dychové kvinteto, Tomáš Janošík (fl), Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Roman Mešina (fg), Viliam Vojčík (cr)
    8. Marián Varga: Pieseň o smútku. Dnes náhle umreli sme dvaja
      Marián Varga (keyb), Moyzes Quartet, Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (vc), Slovenské dychové kvinteto, Tomáš Janošík (fl), Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Roman Mešina (fg), Viliam Vojčík (cr)
    9. Marián Varga: Mimochodom
      Marián Varga (keyb), Moyzes Quartet, Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (vc), Slovenské dychové kvinteto, Tomáš Janošík (fl), Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Roman Mešina (fg), Viliam Vojčík (cr)
    10. Marián Varga: Pieseň o novej láske na prvý pohľad
      Martin Varga (keyb), Moyzes Quartet, Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (vc), Slovenské dychové kvinteto, Tomáš Janošík (fl), Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Roman Mešina (fg), Viliam Vojčík (cr)
    11. Marián Varga: Labutie piesne
      Marián Varga (keyb), Moyzes Quartet, Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (vc), Slovenské dychové kvinteto, Tomáš Janošík (fl), Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Roman Mešina (fg), Viliam Vojčík (cr)
    12. Marián Varga: Quattro Movimenti per 4 archi: 1. Allegro
      Marián Varga (keyb), Moyzes Quartet, Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (vc), Slovenské dychové kvinteto, Tomáš Janošík (fl), Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Roman Mešina (fg), Viliam Vojčík (cr)
    13. Marián Varga: Quattro Movimenti per 4 archi: 2. Adagio
      Martin Varga (keyb), Moyzes Quartet, Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (vc), Slovenské dychové kvinteto, Tomáš Janošík (fl), Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Roman Mešina (fg), Viliam Vojčík (cr)
    14. Marián Varga: Quattro Movimenti per 4 archi: 3. Andantino
      Tomáš Janošík (fl), Marián Varga (keyb), Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (cvg), Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Roman Mešina (fg), Moyzes Quartet, Slovenské dychové kvinteto, Viliam Vojčík (cr)
    15. Marián Varga: Quattro Movimenti per 4 archi: 4. Commodo
      Marián Varga (keyb), Moyzes Quartet, Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Alexander Lakatoš (vl), Ján Slávik (vc), Slovenské dychové kvinteto, Tomáš Janošík (fl), Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Roman Mešina (fg), Viliam Vojčík (cr)
  • Photo: Slovak Philharmonic Orchestra SLOVAK PHILHARMONIC ORCHESTRA
    2008 CD – Slovak Philharmonic SLF 0018-2-031
    1. Eugen Suchoň: Concertino per clarinetto ed orchestra ESD 100a
      Jozef Luptáčik, jr. (cl), Slovak Philharmonic, Peter Feranec (dir.)
    2. Eugen Suchoň: Metamorphoses ESD 77b
      Slovak Philharmonic, Peter Feranec (dir.)
  • Photo: The Bratislava Wind Octet THE BRATISLAVA WIND OCTET
    2006 CD – UW 0003-2-131
    1. Johann Nepomuk Hummel: Partita in Es
      Bratislava Wind Octet, Peter Šagát (cfg)
    2. Ladislav Kupkovič: Octet in D Major
      Bratislava Wind Octet
    3. Ilja Zeljenka: Octet
      Bratislava Wind Octet
    4. Igor Bázlik: Four Pieces For Wind Octet
      Bratislava Wind Octet
    5. Tomáš Rojček: A White Ship’s Prayer
      Tomáš Nemec (pf), Michal Šintál (ob), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Ladislav Práger (fg)
  • Photo:
    1999 CD –
    1. Wolfgang Amadeus Mozart (arr. Johann Nepomuk Wendt): The Marriage of Figaro
      Bratislava Wind Octet, Jozef Luptáčik, jr. (cl), Alexander Jaško (cl), Michal Šintál (ob), Josef Čejka (ob), Ladislav Práger (fg), Richard Karnok (fg), Peter Sivanič (cr), Ján Budzák (cr)
    2. Wolfgang Amadeus Mozart (arr. Joseph Heidenreich): The Magic Flute
      Bratislava Wind Octet, Jozef Luptáčik, jr. (cl), Alexander Jaško (cl), Michal Šintál (ob), Josef Čejka (ob), Ladislav Práger (fg), Richard Karnok (fg), Peter Sivanič (cr), Ján Budzák (cr)
  • Photo:
    1996 CD –
    1. Wolfgang Amadeus Mozart: Serenade No. 12 C minor KV 388
      Bratislava Wind Octet, Jozef Luptáčik, jr. (cl), Alexander Jaško (cl), Michal Šintál (ob), Josef Čejka (ob), Ladislav Práger (fg), Richard Karnok (fg), Peter Sivanič (cr), Ján Budzák (cr)
    2. Georg Druschetzky: Partita No. 4 E major
      Bratislava Wind Octet, Jozef Luptáčik, jr. (cl), Alexander Jaško (cl), Michal Šintál (ob), Josef Čejka (ob), Ladislav Práger (fg), Richard Karnok (fg), Peter Sivanič (cr), Ján Budzák (cr)
    3. Wolfgang Amadeus Mozart: Serenade No. 11 E major KV 375
      Bratislava Wind Octet, Jozef Luptáčik, jr. (cl), Alexander Jaško (cl), Michal Šintál (ob), Josef Čejka (ob), Ladislav Práger (fg), Richard Karnok (fg), Peter Sivanič (cr), Ján Budzák (cr)

Awards

  • The Golden Note, Award of the Slovak Savings Bank
    2004
  • Yamaha Music Foundation Scholarship Competition
    1993
  • Prague Spring International Music Competition, Prague (CZ)
    1991
  • Competition of Students Slovak Republic Conservatories
    1990

Premieres

  • First performances in Slovakia
  • Juraj Filas: Smiles and Tears
    20 Sep
    2009
    First performances in Slovakia
    Sunday Matinees at the Bratislava City Gallery, Bratislava, SK
    PERFORMERS: Jozef Luptáčik, jr. (cl), Jozef Eliáš (cl), Tomáš Nemec (pf)
  • Eugen Suchoň: Legend ESD 9
    (fragment)
    26 Jul
    2008
    First performances in Slovakia
    Trenčianske Teplice, SK
    PERFORMERS: Bohdan Warchal Slovak Chamber Orchestra, Ewald Danel (umv.), Jozef Luptáčik, jr. (cl)
  • Marek Piaček: Three Magical Moments for a Wind Trio
    10 Oct
    2004
    First performances in Slovakia
    Sunday Matinees at the Bratislava City Gallery, Bratislava, SK
    PERFORMERS: Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Roman Mešina (fg)
  • Jozef Sixta: Trio
    for clarinets
    28 Nov
    1992
    First performances in Slovakia
    New Slovak Music, Slovak Radio, Studio 2, Bratislava, SK
    PERFORMERS: Jozef Luptáčik (cl), Jozef Luptáčik, jr. (cl), Alexander Jaško (cl)

Gallery

  • Photo: Slovak Wind Quintet Slovak Wind Quintet

    Source: Archives of the Music Centre Slovakia
    Author: Pavel Havran
  • Photo: Slovak Wind Quintet Slovak Wind Quintet

    Source: Archives of the Music Centre Slovakia
    Author: Pavel Havran


« back to list Updated: 04. 04. 2017